Отколкото да се лекува пародонтоза на венците: преглед на ефективни методи и средства за

Отколкото да се лекува пародонтоза на венците

Доста често хората, достигнали зряла възраст, започват да забелязват у себе си, удължаване на зъбите, оголение ги вратовете и отхождение венците. Причината за това може да служи за заболяване на венците, като пародонтит и пародонтоза. Обаче не всички знаят с какво се различават тези заболявания, тъй като те се появяват и да се лекува пародонтоза на венците. В тази статия ние ще се опитаме да се решат тези въпроси.

Сред пародонтоза (т.е. на тъканите на устната кухина, около зъбите) основна част заемат възпалителни процеси, свързани с нарушение на микробиологичен баланс в устната кухина. Появата им винаги е свързано с зубным разцвет, който скапливался години, формиране на зъбен камък. Целият този твърд и мек плака причинява възпалителни лезии на пародонта, като гингивит и пародонтит. Край на «–ит» в названието на патология като веднъж казва за наличието на възпаление. Въпреки това, дори при хора, внимателно соблюдающих хигиена на устната кухина, могат да се развият тежки заболявания на пародонта. Как и защо това се случва?

Възможни причини за развитие на заболяване на венците и венците

Природата е заболяване на венците, учените смятат, че не е свързана с възпаление. А това означава, че най-често при пациенти, страдащи от този вид заболяване на венците, не се отбелязва значителни натрупвания на плака. Такива пациенти може да е достатъчно внимателно да спазват всички правила за грижа за зъбите, да посещават зъболекар на всеки шест месеца, навреме се проведе протези и лечение. Въпреки това, за съжаление, всички тези мерки не е достатъчно за запазване на красива усмивка до най-дълбока старост. От друга страна, добрата новина е, че пародонтозата не се среща толкова често, а именно само в 3 случая от 100.

Какво е причинено от интензивна загуба на венците и височина на челюстната кост при пародонтит? Всъщност, достоверна и точната причина за развитието на тази патология, така и не е разкрита. В чужбина се нарича пародонтоза вялотекущей форма на пародонтит, когато признаци на възпаление явно не се вижда. Самото понятие «пародонтоза» беше отхвърлено от западните зъболекари още преди 50 години. В страните от ОНД тази диагноза все още се отделя като самостоятелна форма и се лекува малко по-различни методи от пародонтит. Вярно ли е това разделение на термини или не – не е толкова важно, важно е само това, ще доведе ли проведено лечение до по-добро за пациента.

В нашата страна под пародонтозом разбират процеса, при който се случва дистрофия на костната тъкан на челюстта, това е драстично нарушение на неговото хранене. В повечето случаи това е пряко свързано с различни заболявания, накапливаемыми човек в процеса на живота. Малцина могат да се похвалят отлично здраве в зряла и напреднала възраст, които са причинени предимно заседнал начин на живот, тежка работа в продължение на дълги години, много стресови ситуации, хронична умора, недостиг на витамин в храненето на съвременния човек, който живее в града.

Разбира се, ако човек има също и вредни навици, шансовете му да закупите дистрофические заболяване рязко се увеличават. Интензивно пушене в продължение на няколко десетки години на практика гарантира развитието на един или друг патологичния процес в устната кухина.

При появата на такива заболявания, като сърдечно-съдова хипертония, хронична обструктивна белодробна болест, диабет, атеросклероза и други, в организма страда от много системи. На първо място, тези хронични заболявания отразява върху състоянието на кръвоносните съдове, особено на най-малките – на капилярите. Тези малки съдове, подхранват включително и на нашите венци и челюстите, с което не само вещества, необходими за растежа и обновяването на клетките, но и кислород за дишане. Дълго настоящите общи заболявания на организма могат не само директно удари на кръвоносните съдове, но и намаляват притока на кислород в кръвта, например при заболявания на белите дробове. В крайна сметка това води до факта, че стената на съда, става слаба, загубва своята форма и еластичност, по-лошо и пропуска кислород, който е в намалената концентрация в кръвта. Просвет микрососудов става значително по-малко в норма, чак до пълно затваряне или запушване на тромбами. Тъканта на венците и челюстите, без да се храни, постепенно умират.

READ  Зъбобол: психосоматика, начини за решаване на проблеми, по препоръка на лекарите

За съжаление, този дистрофический процес на необратима. Също така трудно да се предотврати с оглед на факта, че той пряко зависи от общите хронични заболявания на други органи и системи. Обаче в никакъв случай не се отчайвайте, защото заболяване на венците може да се спре, ако навреме, за да го диагностицират.

Как се проявява пародонтоза на венците?

Външно при пародонтит, както и при пародонтите, може да се отбележи оголени шийката или дори в корените на зъбите, поради загубата на челюстната кост. Все пак тук си струва да се обособят тези две явления, за да разберат основните отличителни знаци.

Таблица. По какво се различава от пародонтоза пародонтоза.

Пародонтоза Пародонтит
Възниква в резултат на костната дегенерация. Възниква в резултат на бактериално възпаление.
Венците са спокойни, имат нормално или няколко бледи на цвят, без отоци, не се празнува кървене. Венците са възпалени области.в, ярко червено, може да има разбухший възпаление на вид и да кървят.
Залязване на костите не се образуват джобове, покрай корените на зъбите. На разположение са ясно измерими пародонтални джобове по протежение на зъбни корени.
Плаката и камъните могат да присъстват в малко количество. Най-често на богата плака и зъбни камъни в областта на повечето зъби.
Винаги се разпростира върху цялата челюст или на двете челюсти. Може да се появи в близост до няколко зъба ограничено или на цялата челюст.
Зъби плътно седят в лунках. В по-късните етапи на зъбите превърне в насипно състояние и попада.
По-често се появява в зряла и напреднала възраст. Може да възникне във всяка възраст.

Като зъболекар ще постави диагноза заболяване на венците на венците?

Първо, д-р трябва да се информират за наличието на хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, ендокринната и други системи. Понякога пациентът може и да не гадаем за тяхното наличие, но внимателен зъболекар, оценка на състоянието на венците, може да се предположи наличието на обща патология и навреме да насочи пациента за изследване на тесни специалисти. Не си струва да се игнорира тези съвети, тъй като залогът може да устои на здравето не само на зъбите и пародонта, но и на целия организъм като цяло. Ранното откриване на заболявания и тяхната профилактика – ключът към успеха в борбата с пародонтозом.

READ  Как за лечение на пародонтит в домашни условия - най-добрите и ефективни средства

Следващата стъпка ще бъде проучване на пациента, с помощта на което лекарят открива, откъде да започна неприятни симптоми, като заболяване развита, отколкото да свършат опити за лечение. Важно е да се помни, всички фактори, които могат да повлияят на развитието на заболяване на венците, както и да ги наречем лекар, тъй като това ще помогне да се определи превалирующую причината и въздейства върху нея.

Зъболекар също така ще проведе инспекция на устата и ще го открие на всички или на повечето от признаците, описани в таблицата по-горе. Един от съвременните методи на диагностициране на заболяване на венците е за визуален контрол проучване с помощта на компютърна томография. Тя ще помогне да се разграничи дистрофию от възпаление по форма влошаване на челюстта и характерному промяна на структурата и плътността на костите. Тази техника се отнася до някои по-скъпи, но тя е много по-ефективно, отколкото обичайната панорамна радиография.

За максимално точна диагноза при съмнение за дистрофию пародонтоза лекарят може да назначи анализ за измерване на ток на кръвта в съдовете на венците и челюстната кост или электроплетизмографию. По този начин се оценява артериальный и венозен кръвен поток, се определят нарушения в отделни микрососудах и се определя от общото състояние на съдовата мрежа в протокола от изпитването сайта. Този метод е добър не само за диагностика, но и за оценка на резултатите от лечение на заболяване на венците.

Както се случва с лечение на заболяване на венците?

Както вече беше казано, пародонтоза не се отнася до болести, за които може да се обърне, така че трябва да се положат всички усилия за спиране на процеса на загуба на костна тъкан.

Първото нещо, зъболекар ще прекарате професионална хигиена на устната кухина. На този етап е задължителен почти пред всички стоматологическими вмешательствами, и неслучайно. Което позволява да се постигне профгигиена на устната кухина?

  1. Отстраняване на патогенни микроби, на натрупаните в налете. Те могат значително да влоши развитието на заболяване на венците, превръщайки го в пародонтит, като се присъедини към възпаление на венците.
  2. Отстраняване на зъбни камъни, физически оттесняющих и постоянно травматични десну. Те също водят до застой на кръвта във венеца, ако закрием достъп до кислород.

  3. Подобряване на възможностите за визуална оценка на състоянието на пародонта за зъболекар. Обилни натрупвания често могат да се припокриват, зъбите и венците на големия време, не позволява да се оцени състоянието и степента на поражение на болестта.
  4. Откриването на достъп до всички повърхности на зъбите. Това ви позволява да видите кариозные кухина, на зъбите за по-нататъшно лечение.
  5. Шлифоване на емайла на зъбите, след почистване предотвратява залепване на нови порции плака, което също забавя прогресирането на заболяване на венците.

След това лекарят трябва да обясни на пациента как правилно да упражняват ежедневно почистване на зъбите. Това е изключително важно за хората с пародонтозом, тъй като в случай на лична хигиена на устната кухина силно усложнява обнажением корените. Появяват големи интервали между зъбите, до които е невъзможно да се сдобият с обикновена четка. При пациенти с пародонтозом притеснява силна болка в зъбите при прием на студени, кисели или сладки храни, което е свързано с оголением повърхност на корена на зъбите. За този зъболекар препоръчва паста и лекарства за понижаване свръхчувствителност на дентина на зъбите, което често е необходимо да се използва постоянно.

Успоредно с лечението на венците и зъбите директно, пациентът с пародонтозом непременно ще получи препоръка за преглед при терапевт и по-тесни специалисти, за да разкрие патология, поради които е възникнало нарушение на кръвообращението в костите. Лечение на често срещани заболявания може да се наложи дълго време, но при правилна и навременна терапия ефект за подобряване състоянието на венците няма да отнеме.

За да се подобри храненето на венците и костите, може да се прилагат физическите методи на лечение, а именно, вакуум-терапия, гидролечение, въздействие ультравысоких честоти, електрофореза. Някои от тях може и трябва да се прилага у дома, по-специално, масажирате въздействие насочени струи вода. За този лекар, се препоръчва да закупите иригатор за устната кухина. Чрез него може да се постигне значително подобряване на храненето и насищането с кислород на кръвта във венците, засилват притока на кръв, тече угаснувшие метаболитни процеси. Без постоянен домашно приложение на този апарат едва ли е възможно да се постигне трайно подобрение при отървем от заболяване на венците.

Вакуум — и UHF-терапия се различават по методика на физическо въздействие, но като цяло са насочени към засилване на притока на кръв във венците и костта на челюстта. В първия случай на отрицателно налягане тренира кръвоносните съдове и тъканите на пародонта, ги стимулира интензивно възстановяване. Във втория – тъкан се стимулира от електромагнитно поле, насърчаване стартирането на метаболитните механизми, лечебен и укрепване на съдовата стена.

Електрофореза с пародонтит позволява директно да въведете медикаментозные средства в дистрофичные тъкан, венците, вливане на хранителни вещества, витамини и восстанавливающими компоненти. Освен локално инжектиране на медикаменти, този вид физиолечения позволява да предизвика активно подновяване на клетките на венците, за премахването на токсините и на засегнатите тъкани, помага ефективно да се спре влошаване на процеса.

В отделни случаи лекарите, най-често заедно с вашия стоматолог, за да могат да предписват таблетки за перорално приложение. Се прилагат витамини поотделно и в комплекси от средства, за да се увеличи достъпа на кислород до клетките на пародонта, лекарства, увеличаване на лумена на кръвоносните съдове, а също и лекарства за понижаване на концентрацията на холестерола в кръвта.

Всички изброени методи, прилагани в общата и в определен ред, позволяват да се противодейства на недохранване, а това означава, да задържат усмивката на дълги години, дори и при наличието на съпътстващи заболявания.

Видео — Методи за лечение на заболяване на венците

MAXCACHE: 0.42MB/0.00127 sec