Отколкото да се лекува стоматит при възрастни, в зависимост от формата на заболяването

Лечение на стоматит – това е комплекс от дейности – от редовно изплакване до антибиотикотерапии.

Продължителността на курса на прием на лекарства и схема за употреба на лекарства зависи от това, в каква форма протича заболяването и как се развива възпалителен процес.

Най-често лечението се провежда в домашни условия, въпреки това, съвети на лекар, необходима за поставяне на диагнозата и избора на конкретен препарат.

Герпетическая форма на заболяването

Първите симптоми на герпетического стоматит се проявяват по-късно 4 дни от момента на попадане в организма на вируса на херпес.

При възрастни прояви на болестта са често рецидив прекаран в детството заболявания. Провокира заболяване може да намалява имунитета, стрес, преумора или други фактори, нарушаващи нормалната работа на организма.

Характерен признак за този вид заболяване може да се нарече излиза на лигавицата на устата се пълни с течност мехурчета, които след разкъсване на обвивката и сливане създават болезнени ерозии.

Ако заболяването засяга възрастен организъм, при навременно лечение в повечето случаи се отбелязва липсата на ясни симптоми на интоксикация и висока температура.

Как да се отървем завинаги от толкова неприятна болест или какво да направя за да се избегне рецидив?

Таблетки антивирусни лекарства

Един от най-популярните начини за лекарствено лечение герпетического стоматит е еднодневна интензивна терапия с назначаването на високи дози съвременни антивирусни средства. Ефективността на циркадните лечение и равноценность такава методика с седмична терапия е доказано от многобройни научни изследвания.

Да постигне най-добри резултати позволяват следните лекарства:

 1. Фамцикловир (аналози – Минакер и Фамвир), принимаемый еднократна такса в доза 1500 мг (може да бъде разделена на 2 приема с 12-часови интервали). Най-доброто средство при вирусен стоматит, въпреки това, недостатък е високата цена.

 2. Валацикловир (аналози – Валавир, Valtrex) – приемайте 2 пъти с 12-часови интервали на 2000 мг. на Ефективността на малко по-ниска от предишната средства.
 3. Ацикловир – достъпни наркотици, определяне което често е под въпрос заради невосприимчивости Ацикловира много щамове на вируса на херпес.

Местните антивирусни средства

Става въпрос за анти гелях и антисептични полосканиях (важно е, че в състава на която присъстваха обезвреживающие вируса на херпес вещество):

 1. Мирамистин – изплакване се извършва 3-4 пъти на ден (продължителност – 1 минута). По-късно няколко минути, за да пристъпи към следващата процедура.

 2. Виферон-гел е продукт въз основа на интерферонов е едновременно антивирусно средство и иммуностимулятором.

Иммуностимуляторы

Тези средства се използват, обикновено, за да се предотврати рецидив на заболяването. Най-популярни са:

 1. Амиксин – хапчета, които допринасят за подобряване на всички звена на имунитета. Първите 2 дни се пие по една таблетка всеки ден, след което преминават към прием с дневни интервали.

 2. Имудон – повишава местния имунитет на устната лигавица. Хапчета за резорбция пият курс (20 дни), повтаряне на лечението след 6 месеца.
 3. Витамини – използва се за поддръжка на имунитета, назначаване на 3-месечен курс.

Язва-некротический стоматит Венсана

Заболяване възниква поради едновременното действие върху организма спирохеты и веретенообразной пръчки, които винаги присъстват в устната кухина в малко количество.

Развитието на инфлуенца флора предизвиква липса на хигиена на устната кухина, наличието на пародонтит, вирусна инфекция, недостиг на витамин, преумора или стрес, непълноценно хранене, т.е. причините за отрицателно въздействат на имунната система.

Тази патология не е заразна, но е опасно за здравето, поради риск от развитие на остеомиелит.

Характерните симптоми са главоболие и слабост, повишена температура, болка в ставите, кървене на венците, сухота и парене на лигавицата на устата.

По-късно кратък период от време са открити язви на венците в места, подложени на травмированию коронките, зубным камък, унищожени зъбите.

След това възпаление се разпространява на останалата част на лигавицата, което води до подуване, зачервяване и болезненост на венците, появата на некротической бяла или бяло-сива маса в устата.

Антибиотикотерапия

За лечение на язвен стоматит не се нуждаят от един антибиотик, а комбинацията с помощта на Метронидазол (Трихопола) под формата на таблетки, инжекции Линкомицина. Като алтернатива на Метронидазол може да допълни Амоксиклав под формата на таблетки или Клафоран инжекция. Терапията се извършва в рамките на 10 дни.

От гаргара на устната кухина?

Обикновено се използва разтвор на Хлорхексидин в доза 0,05%, се извършва процедура с продължителност 1 минута 3 — 4 пъти на ден. Курсът на лечение е подобен на прием на антибиотици.

Гелове за лигавицата

Тези лекарства се нанася върху засегнатата веднага след изплакване, предварително подсушивая на лигавицата в устата с помощта на марлевого тампон. Средство да се справят с всички възпалени области, включително околната зъби маргинална. десну, десневые папили и други части на лигавицата. Най-добрият резултат осигуряват:

 1. Холисал – нанася три пъти на ден, да аналгезия на 8 часа.

 2. Метрогил-дента – използва се два пъти на ден, се нанася върху засегнатата област.
 3. Винизоль (Винилин) – предлага се под формата на спрей, има обволакивающим ефект, благодарение на което лигавица бързо се възстановяват, особено при наличие на ерозии и раните. Започват терапия с 5 дни след началото на заболяването.

Симптоматична терапия

Прием антиаллергических средства остро показан при язва-некротическом стоматит. Оптимално подходящи Тавегил, Супрастин, Пипольфен.

Могат да се прилагат и други антихистамини (курс – 10 дни).

При наличие на топлина и силна болка допълнително се предписва устраняющие тези симптоми лекарства (Парацетамол). За повишаване на защитните сили на организма терапия, допълват иммуностимуляторами, които трябва да се вземат до края на редовното лечение.

Гъбична форма на патология

Заболяване с инкубационным период за 15 дни най-често засяга хора с намалени с имунитет и такива болести в миналото, като захарен диабет, ХИВ. Често гъбичката Candida, който е основна причина за развитие на кандидозного стоматит, поразява организма с малки деца (особено в грудничковом възраст).

Диагностициране на заболяване помагат включени в лигавицата характерни бели петна, покрити с творожистым разцвет. Премахване на зъбната плака води до откриването на покрасневшего отечного огнището на възпалението.

Сред останалите симптоми – излиза в кътчета на устата заеды, сухота и парене в устата. С развитието на гъбични заболявания образование наслаиваются един на друг и се покриват с плътен филм, образувайки силно болезнени ерозии.

Системна терапия противогрибковая

Как за лечение на този вид стоматит в устата си? Терапия невъзможно без прилагане на специални противогъбични средства, произведени под формата на таблетки (продължителност на курса – от 5 до 7 дни). Основните лекарства са:

 1. Fluconazole е разрешено приемането вътре, така и третиране на смесено с противовъзпалителни или болката гелями съдържанието на капсули устната кухина. Добро и ефективно средство за лечение на гъбични стоматит. Дозата трябва да се следи от лекар.

 2. Нистатин – прилага се орално и локално (под формата на смес с витамин В12).

Системата лекарство се допълват местните противогъбични средства, с помощта на специални препарати за напояване на устната кухина.

От изплакнете устата си?

Редовните изплаквания са изключително важни при кандидозном стоматит. Най-ефективно използване на местните антисептици, които няма да нанесе вреда на лигавицата на устната кухина. Към медикамента местните действия са хоросан Frc, натриев тетраборат в глицерине (в денонощието брой изплакване трябва да бъде не по-малко от 5).

Също така, добър ефект дават изплакване Гексоралом (при закупуване на наркотик под формата на спрей може да я използвате за напояване).

Този медикамент бързо унищожава микробите, оказвайки противовъзпалително действие. Средство се прилага курс в рамките на една седмица два пъти на ден.

Обработка на устната кухина Кандидом

Най-доброто средство за борба с гъбична инфекция, т. к. съдържа клотримазол. Преди да нанесете Candida на лигавицата трябва да е напълно чиста възпалени участъци от плаката, с помощта на напоена в антисептике марля тампон.

Една скрита нанася с помощта на покрива с памучна свещ пръчки три пъти на ден, докато не напуснат признаци на заболяване. При отслабен имунитет за предпочитане да се прилага лекарство в продължение на минимум 7 дни след приключване на курса на лечение (брой процедури на ден, се намалява до една).

Трябва да се помни, че една скрита не се прилага за изплакване се дължи на неговата токсичност (хит в храносмилателните органи провокира повръщане и гадене).

Помощ за най-малките

Лечение кандидозного стоматит или гнойна инфекция при новородени деца се провежда с помощта на содового разтвор. При голяма площ възпаление на допълнително предпише противогъбични лекарства (външно — една скрита и вътрешно — Нистатин). Лечението се извършва до пълно отстраняване на симптомите.

Са афтозен стоматит

Най-афтозному стоматиту податливи на такива участъци на лигавицата на устата, вътрешната страна на бузите и устните.

Поради постоянно нараняване на зъбите или груба твърда храна, към които се присъединяват към такива фактори, като алергии, понижаване на имунитета, липса на хигиена на устната кухина, се появяват симптомите на болестта във вид на закръглени или овални afl, достига в размер на 1 сантиметър.

Около afl формира ярък червен панела (поради възпаление на лигавицата), сами образование са обхванати от сиво-бял филм. По-често заболяването протича с формирането на една афты или максимум три години.

При това е налице една малка слабост и незначително повишаване на температурата. Поради болезнени образувания прием на храна, става изключително трудно. Такава стоматит не е заразна, така че не се предава на околните, при контакт.

Антихистаминови препарати

За лечение на афтозного стоматит, на първо място са назначени от антиалергичен лекарства, към който се отнасят Тавегил, Эриус, Кларитин и други. Продължителността на приема – не по-малко от 10 дни.

Местните средства

Се използват за стерилни изплакване и местни апликации. Избор на лекарството зависи от срока на afl:

 1. Холисал, Мирамистин – показани за употреба в началото на лечението и в пика на болестта.

 2. Гексорал (под формата на спрей) – се използват за напояване, независимо от стадия на болестта.
 3. Стоматофит-А – на базата на лечебни билки и Анестезине балсам, ефрр болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Нанасят с помощта на ватную пръчка.
 4. Солкосерил гел- прилага се след вендузи, остри симптоми и премахване на възпаленията и за заздравяване на лигавиците (гел и дава аналгетичен ефект за няколко минути). Възстановяването става в пъти по-бързо. Преди прилагането на лигавицата се изсушава с помощта на тампон или салфетка.
 5. Камистад – противовъзпалително и обезболяващо средство. Се прилага върху възпалени участъци от по три пъти на ден до пълно възстановяване.

Иммуностимуляторы

За повишаване на устойчивостта на организма болезнетворным бактерии, обикновено се използва Имудон (курс на лечение е 15 дни).

Често задавани въпроси

Какво най-често се интересуват хора, които са се сблъскали с това заболяване, ефективно ли е прилагането на следните средства:

 1. Използване на масла, включително, оксолиновой. При стоматит и мехлеми е желателно да се замени гелями поради липсата на мазевой форми на лигавицата на устата. Полезни вещества не се абсорбират в лигавицата от тези лекарства, действащи само в повърхностния епител. Освен това, мазевая форма не се пази на лигавицата и бързо проглатывается.
 2. Люголь при стоматит. Разтвор на Лугол се характеризира с отлични антимикробни свойства и ефективно премахва възпалението. За обработка на устната кухина използват напоена в разтвор на памучен тампон. Средство се нанася върху засегнатата всеки ден до пълно възстановяване.
 3. Левомеколь е противовъзпалително, обезболяващо и антимикробно на наркотици, наложени на различни видове микроби (в т. ч. стафиллокок и синегнойную пръчка). Обаче за лечение на заболявания на лигавицата на устата, не се прилага.
 4. Фурацилин. Допринася за премахване на възпаления, често се прилага при лечение на малки деца. Натопен в лечение на памучен тампон леко се втрива в лигавицата, като се избягва я повреди. Процедурата трябва да се провежда на всеки 3 часа.

 5. Фукорцин. Действа ефективно на гъбички и микроби, ускоряване зарастването на afl и ерозии. Лекарството се използва външно, хвърляйки го на лигавицата с помощта на покрива с памучна свещ пръчки. Здравите участъци не трябва да се свързват със средство.
 6. Прилагането На Йодинола. Е антисептик, но е показан не във всички случаи поради дразнещо действие върху лигавицата.
 7. Калгель. Този медикамент едновременно облекчаване на възпалени области и унищожава бактериите. Използва се като допълнително средство при наличието в устната кухина болезнени ерозии, за да се улесни усещания (например, преди хранене). Интервалът между нанесениями е поне половин час. Приложение при лечение на стоматит при децата е възможно само след консултация с лекар.
 8. Хлорофиллипт. Лекарство, на базата на екстракта от евкалипт, помага за премахване на възпаление и се използва в разредена форма (в половин чаша вода се разтварят 10 капки масло или алкохолен разтвор).
 9. Комплект за изпитване на метиленово синьо (синька). Днес такъв антисептик се прилага изключително рядко поради слабото действие и липсата на очаквания ефект дори при леки форми на стоматит. Пациенти го привлича цена от 55 лева и широкото използване в миналото.

От прижечь стоматит?

Доста често при лечение на стоматит се използва обгаряне на ерозии с помощта на йод, често зелени неща или водороден прекис. Тази терапия предизвиква противоречиви мнения се дължи на силното дразнещо действие, което оказват изброени разтвори.

Категорично е недопустимо да се използват такива лекарства за малки деца, поради развитието на силна болка регионална шок и изгаряне на лигавицата.

В останалите случаи, прижигающая терапия не е основен, а може да се прилага само като помощно лечение, ако този метод е оправдан.
Какво да правя, за профилактика на възпалителни заболявания на устната кухина:

Възможно ли е лечение на зъбите по време на инфекция?

Не само може, но и трябва. Не леченные зъби са източник на инфекция и травматично лигавицата фактор, които могат да доведат до развитие на възпаление на лигавицата на устната кухина.

Лечение на зъбите е лечебна и ефективна превантивна дейност по отношение на стоматит в устата.

Колкото по-опасно заболяване?

Усложнения на стоматит при възрастни може да предизвика само от един фактор – преждевременно неправилно лечение. При ранна диагностика и правилна терапия на негативните последици се свеждат до минимум, а възстановяването се случва в рамките на няколко дни.

Ако заболяването протича в тежка форма, формирането на дълбоки язви и ерозии, последствията могат да се проявят под формата на гангренозных състояния, при които необратими нарушения се случват не само в тъканите на венците, но и в костите на челюстта (например остеомиелит).

Стартирани форми на стоматит водят до загуба на зъби, унищожаване на меките тъкани, или да станат причина за хронично протичане на болестта, когато всеки рисков фактор е нов щам.

Очевидно е, че лечението трябва да започне възможно най-рано. Първите признаци вече са повод за обръщане към лекар, който правилно определя вида на заболяването и ще назначи лечението, предотвращающее преход заболяване в тежка форма.

READ  Корекция на криви зъби - ефективни начини за коригиране на криви зъби

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00082 sec