Отнемане на зъбни отлагания ултразвук — процедура на провеждане, показания и противопоказания

Отнемане на зъбни отлагания sonication

Усмивката е нещо, което може да направи човек очарователен и привлекателен. Но едва ли някой ще се зарадват на жълти зъби, «украсени» разцвет и камък.

Да наистина очароват околните със своята усмивка, трябва да следи за хигиената на устната кухина и проблеми на зъбите. Отнемане на зъбни отлагания – това е една от задължителните процедури, които трябва да се извършват редовно.

Причини за появата на зъбни отлагания

Зъбната плака се формира след прием на храна. Трябва да мине 4-12 часа след почистване на зъбите, за да плаката започва да се образува отново. Затова лекарите препоръчват да се ползват ополаскивателями за устната кухина, дъвченето на ластик или конец за зъби. Ако направи тези процедури, след бактерии няма да има комфортна среда за размножаване.

Ако дълго време не се направи почистване на зъбите, след това плаката се втвърдява и се превръща в зъбен камък. Той е по-забележим и е с жълт или кафяв оттенък. За формиране на камък се изисква от 4 до 6 месеца, затова се препоръчва да посещават зъболекар на всеки шест месеца.

Не винаги причина за образуване на зъбни отлагания е неправилна хигиена. Ако вашата диета е предимно представи мека храна, а това допринася за бързото образуване на плака. Понякога човек сам да не забележи, дъвча само едната страна на челюстта, което също провокира образуването на натрупвания. Още една от популярните причини – това нестандартни четки за зъби и пасти, както и генетично предразположение.

Моля, обърнете внимание! Според статистиката, повече от 80% от възрастните хора имат зъбните отлагания. Но в това няма нищо страшно, ако своевременно посещение на зъболекар и да се направи почистване на зъбите.

Защо трябва да направя ультразвуковую почистване

Ултразвуково почистване на зъбите – това е един от най-популярните методи за премахване на отлагания. Сега мнозина предпочитат именно този метод се дължи на безопасността, ако се сравни тази процедура с механични и химични средства.

READ  Дъга за скоби: видове, принцип на работа и подмяна на дъг

Има 3 причини, защо трябва да редовно да ультразвуковую почистване:

 1. Здравето. Тази процедура е 90% намаляване на риска от възникване на заболявания на зъбите и венците. Наличието на зъбен камък води до неприятному миризма от устата, кървене на венците, пришеечному зъбния кариес. В крайна сметка всичко може да се развие в пародонтит.
 2. Повишаване на ефективността на лечението. Стоматолозите препоръчват преди лечение на зъбите да се отървете от натрупвания под формата на плака и камък, т. к. последните значително намаляване на ефективността на всички процедури. В частност, това може да попречи на процеса на пломбирования, защото натрупвания възпрепятства плътното свързване пломби.
 3. Естетиката. Ултразвуково почистване ще даде на зъби е естествения цвят, за сметка на нейното възстановяване. След нея зъбите стават по един или два тона по-светла. Разбира се, това изглежда по-естетичен и привлекателно.

Етапи на почистване на ултразвук

Процедурата се извършва в няколко етапа:

 1. Локална анестезия. Ако пациентът има нисък праг на болка, възпаление на венците и силна зъбните отлагания, ултразвуково почистване може да бъде болезнено. За да се избегнат неприятни усещания, ако е необходимо, се използва местна упойка.
 2. Скейлинг. На този етап се случва теглене на депозити. Чрез специална дюза ултразвук въздействие върху зъбите и венците. Създава се вибрации, чрез която се твърди отлагания се разпада на малки частици.
 3. Полиране. След завършване на втория етап на повърхността на зъбите се полира с помощта на специална паста. Колкото по-гладък ще повърхност, толкова по-трудно на нея ще стъпи замах по-късно.
 4. Флуориране. Заключителен етап – нанасяне на защитен лак, съдържащи флуорид и калций.
READ  Язва-некротический възпаление на венците: симптоми, диагноза, лечение

Цялата процедура средно отнема около час. След завършването му могат да се появят неприятни усещания, кървене на венците. Ако венците са възпалени, зъболекар ще предпише специални средства за бързо оздравяване.

Видео — Отстраняване на зъбни камъни sonication

Противопоказания

Ультразвуковую почистване може да се направи не на всички, има редица противопоказания. Също така съществуват относителни противопоказания.

Внимание! Относителни противопоказания са с временен характер. Спирането на процес, който пречи на провеждането на процедурата, може без страх изтриване на зъбните отлагания sonication.

Абсолютни противопоказания Относителни противопоказания
Пейсмейкъри АРИ или ОРИ
Бронхиална астма Бременност
Импланти и ортопедични дизайн Стоматит
Онкологические заболявания Влошаване на захарен диабет
ХИВ Детска възраст
Туберкулоза
Хепатит
СПИН

Предимства на ултразвук за почистване на зъби

Тази процедура има следните предимства:

 1. Сигурност. Почистване на ултразвук не вредят на емайла.
 2. Безболезненность. За повечето пациенти почистване минава безболезнено. Въпреки това, за тези, които изпитват болка, предвидена локална анестезия.
 3. Вариативность. Честотата на вибрациите се регулира в зависимост от състоянието на зъбите и венците.
 4. Бързина. За отстраняване на отлагания изисква само един сеанс с продължителност от 20 минути до 1 час. Продължителността на процедурата зависи от състоянието на зъбите.
 5. Ефективност. Ултразвуково почистване премахва дори стари натрупвания.

Недостатъци на ултразвук за почистване

Към недостатъците на тази процедура може да се дължи на доста дълъг списък с противопоказания. Но при това, някои от тях са само временни, така че не ще доведе до сериозни проблеми.

Митове за ултразвуковото почистване на зъбите

Този метод за премахване на зъбните отлагания, заобиколен от някои митове, които не са свързани с реалното състояние на нещата.

READ  Средства за избелване на зъби, които работят: най-добрите методи + народни рецепти

Ултразвуково почистване предполага избелване

Това е различна процедура. Наистина, след почистване на зъбите придобиват по-светъл нюанс. Но това се случва за сметка на възстановяване на естествен цвят, а не чрез изкуствено избелване.

Процедурата не е придружено с болка

Както вече беше казано, болеви усещания могат да възникнат в случай на повишена чувствителност, което може да се определи с помощта на анестезия. Ако зъбите и венците са в добро състояние, дискомфорт да възникнат не трябва.

Ултразвук оказва негативно въздействие върху зъбния емайл

Главната роля тук играе професионализма на лекаря. Ако сте в ръцете на квалифициран специалист, можете да не се страхуваме за целостта на емайла. В противен случай могат да се появят малки пукнатини. Затова е важно с отговорност като към избора на лекар.

Air Flow може да замени ултразвук

Това са различни процедури, всяка от които има своя специфика. Air Flow се прилага в случай, когато трябва да се отстранят мека плака, но тази процедура ще бъде доста неефективна в случай с твърда зубным камък.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00140 sec