Оток на венците скрит мотив: причини, симптоми, като облекчаване на подуване?

Подуване на венците – това е винаги знак: с тази част от устната лигавица нещо неблагополучно. Когато венците набъбва, а след това прилича на удебеляване на краищата или цялата си маса, последвана болезненностью и зачервяване. Или пък може да има място за превръщането на всички тъкани в плътен водянисто-стеклянистый масив, лишени от всякакви усещания.

Подути венците винаги настораживают, което води до естествения въпрос, от какво се е случило?

Запознат причините за

Причините за подуване на венците могат да бъдат най-различни, зависи и от травматични ситуации, така и от възрастта – за детето това си фактори, а скорошната посетител зъболекарски кабинет след изваждане на зъб – съвсем друга. В първия случай (при прорезывании на зъбите) състоянието на оток е физиологичен, във всички останали варианти на това болестния процес, развиващ се като по причини външни, така и вътрешни.

Ако за молниеносном отеке, возникшем «благодарение» на местната външна причина (при тежка травма: химична, термична, механична), се казва в развитието си в рамките на няколко секунди след експозицията, а след остър изисква за неговото формиране като най-малко един час.

Причина за подпухналостта може да стане:

 • увреждане (когато отстраняването на зъба, при груба почистване на устната кухина);
 • остро възпалително, инфекциозно или инфекционно-възпалително заболяване с вовлечением на устната кухина;
 • алергичен процес, проявяващо освен общия отекания на организма още и местно ниво на венците.

Модерни запълващи материали и други вещества също могат да бъдат причина за алергично състояние, което има вид, както на остра, така и на остра процес.

Хронично заболяване, придружена от по-голяма или по-малка деструкцией тъкани, води до развитие на хроничен варианта състояние със срок на формиране от няколко дни до няколко седмици. Поводами за него могат да станат:

 • зъбен камък;

 • възпаление на венците;
 • за въвеждане в експлоатация;
 • пульпит;
 • периодонтит;
 • периостит на периоста, наричан също флюсом.

Хронични травмирующими и приводящими до развитието на подпухналостта фактори може да служи и скърцане със зъби, гипертонус дъвкателните мускули, неправилно оборудвани или дошли в безполезни от дълго носене на протези и други подобни причини.

Възниква оток на венците, като резултат на излишък на пропускливостта на капилярите на нейните тъкани поради:

 • реакция на съдовата стена на токсини;
 • нарушения на нервната регулация на нейната пропускливост;
 • нарушения на трофики капилярна стена.

Предвид тези фактори, става насищане на межклеточного пространство тъкани оточни течност, съставът на които зависи от причините за болезнено състояние.

При нараняване тя най-често хеморагичен, при алергична реакция – серозен, с развитието на възпалителен процес – некротически-хеморагичен или гнойный. Това означава, че или ексудат, или транссудат, или в течност, богата на протеини, с някаква сума на настоящите елементи на кръв или течност със слаб съдържание на протеин.

READ  Флоссы за почистване на зъби - видове, цени, като се ползва

По този начин, подуване на венците – това е местно разстройство на водния баланс, развившееся дължи и на местното разстройство на кръвообращението, причините за които могат да бъдат както местни, така и общи.

Към местните се отнасят травма, остра и хронична, до общото – остри и хронични състояния на организма, като:

 • възпалителен;
 • инфекциозен;
 • алергичен компонент.

Това могат да бъдат болести на кръвта, недостиг на витамин C, онкологические и ендокринни заболявания, коллагенозы и други патологии.
Включването на лигавицата може да бъде общо и местно.

При местната подпухналостта в комбинация с възпаление в областта на шийката на зъба говорят за альвеолите.

Нашите деца се нуждаят от специално внимание

Към общите причини на даденото заболяване при децата са:

 • нежеланието на децата да се отдадете на хигиената на устната кухина или липсата на умение е да се направи;
 • висока ранимость на лигавицата;
 • чувствителността на слизестите ципи на увреждане (поради чести вирусни и други заболявания на устната кухина, поради недостатъчност на имунитета и общата незрялост на организма).

При грудничков подути венците сигнал за заболяване прорезывании зъбите клетка, като се започне в полугодовалом възраст и продължаващ след това до 2,5-3 години, що се отнася до млечните зъби. Понякога при бебета венците набъбва много преди появата на първите зъби.

Заедно с подуване на венците бърза вероятността фрези зъбите потвърждават съпътстващи симптоми:

 • капе «пълна уста» и през цялото време на денонощието;
 • жестока разгрызание дете на различни предмети, които той безразборно стяга в устата, кусание зърното на майчината гърда;
 • нервност, плаче, безсъние, отказ от храна и други подобни поведенчески симптоми.

Поради заглатывания обилна слюнка и слуз се появяват диария, кашлица, хрема. Да чукам на родителите е объркващо, ако идеята за ОДИТИ, може покачване на температурата до 39⁰ C с опазването на това ниво преди 2 дни.

Други поводами за подуване на венците при деца кърмени възраст могат да станат:

 • увреждане на лигавицата;

 • недостиг на витамин C със забавено и муден лечебна рани от наранявания;
 • стоматологични заболявания (стоматит, кариес).

Затегнете с диагностика на повече от 2 дни не трябва да бъде.

След лекарски преглед за разширени прорезывании на зъбите е показано минимална намеса в процеса на наблюдение: наблюдение, облекчаване на процеса с помощта на специални медицински изделия (прорезывателей) или подходящи свойства и лесно стерилизуемых предмети, прилагане на антицелулитни гелове с смазывающе-охлаждащ ефект, масаж набухшего на парцела пръста на майката, обернутым в чиста кърпа.

READ  Циркониеви зъбните импланти: понятие, характеристики и процедурата по инсталация

Ако оток, провокирани от не прорезыванием на зъбите, а някаква друга причина, нещо въпроси на лечение трябва да се занимава изключително с детски стоматолог – няма родителски отсебятина категорично phpshop_checkout_err_ccdate_inv!

Следва период за физиологично набъбване на тъканите тази област на лигавицата става време (от 6 до 13 години) за смяната на млечните зъби на постоянни.

Както и при възрастни до 21 г. или след него идва срок за никнене на млечни трети моляров (мъдреците). На подпухналостта и признаци на възпаление при затруднено или непълни ги прорезывании се наричат перикоронаритом (перикоронитом).

Специален момент – това е време на смяната на зъбите, когато едема е следствие от напрежение на тъканите с оглед на мощен натиск от вътре, упражняван от нарастващото зъб.

Венци отекла след изваждането на зъба — най-чест повод

Подуване на венците, възникнал в близост до кладенците след изваждане на зъба, това явление не е рядко и то се дължи на следните причини:

 • травматичность намеса с оглед сложността на екстракция на зъб с дълги, широко разведен корени, или с наднормено тяхното количество;
 • характеристики на структурата на десневых тъкани – висока ранимость и склонност към възпаления, напр. при захарен диабет.

До подобна ситуация води изоставяне в канала осколка на зъба или обломка инструмент.

До провоцирующим фактор се отнася развитие на алергична реакция към упойка или друг прилаган при манипулиране на реагент.

Производството в организма на остро инфекциозно заболяване или влошаване на хроничен процес в него скоро след екстракция на зъба, също води до по-голяма выраженности местните възпалителни промени.

Картината при повреда на периоста в дълбините на дупката на зъба (периостите—поток) е вид оток, не сопровождающегося болезненностью и възникване на зачервяване на ръбовете – плат равномерно бледо отечные.

Появата на воспалительной «кант» е признак на участие в процеса на микробиални фактор с оглед на създаване в раната на благоприятни условия за хранене и размножаване на бактерии. В този случай освен подуване на лигавицата на пациента се появява усещане на пулсираща болка във венеца и усещането, че тя е гореща.

Наличието на тези симптоми вече изисква повторно посещение на зъболекар, да не говорим за по-сериозни признаци на усложнения на операцията:

 • да се запази в продължение на няколко дни повишена телесна температура;
 • участието в процеса на меките тъкани на лицето;
 • лимфаденит, причинена, както и все по-увеличаващата се главоболие с гадене, повръщане и други общемозговыми явления.

Как да се освободите от подуване?

Лечение на всяко отклонение от дължимата модел на постоперативна десневой дупки изисква консултация с лекуващия стоматолог.

READ  Грижа за зубными протези: правила за почистване, съхранение и хранене

При не осложненном следоперативния период вашият лекар може да ви препоръча изплакване на устната кухина (официнальными разтвори или с доставка на лекарствени суровини, приготовляемыми себе си), прилагане на противовъзпалителни средства за локално топлина (строго според показанията).

От най-простите домашни средства за изплакване се прилагат разтвори на сода или сол, или комбинация от тях, разтвор на водороден прекис.

Не трябва да се прилагат такива средства като дезинфектанта-антисептично средство — разтвори с добавка на йодна тинктура при контакт

вътре в организма се натрупват йод в тъканите на щитовидната жлеза.

От лекарствени суровини се приготвят отвари от лайка, невен, мента и евкалипт в съответствие с препоръчителни съвети и рецепти.

От аптека лекарства за изплакване се прилагат разтвори на Хлорхексидин и Мирамистина, на разредения екстракт Стоматофита или хоросан Мевалекса, Гивалекса, ефективен гел Метрогил дента.

Не трябва без нужда да се злоупотребява аналгетици, като Ketanov, Кетолонг, Солпадеин. Ако болката е толкова силна, че да изисква прилагането на мощен аналгетик лекарства, посещение на зъболекар трябва да се нанесе веднага!
Не си струва също така безразсъдно и без основателна причина да се използват антибиотици – предпише лечение, трябва само лекарят.

За последствията и превантивни мерки

Подути и болезнени венци не само са неприятни, вече сами по себе си, но и при определени условия може да предизвика и различна степен на въздействие под формата на кървене, поява на гнойни процеси в челюстном апарат, който в по-тежки случаи води до загуба на зъба.

За да се избегне това, трябва внимателно да се отнасят към здравето на зъбите от момента на появата им и предприема мерки за опазването им по физическо и здравословно състояние.

Познаване на правилата за хигиена и за стриктното им следване, спазването на биомеханика на дъвчене и внимателно отношение към храната, отказ от алкохола и тютюнопушенето, профилактика на стрес – дълбока истина за здравословен начин на живот, познати на всеки и постоянно декларируемые медицина в лицето на лекари, зъболекари.

Въпросът за второстепенни: препоръки на зъболекар, трябва да са изпълнени безупречно, а самите посещение в кабинета му – за да стане по същото правило, като редовно почистване на зъбите!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00075 sec