Папиломи на език

Папиллома на езика — често срещаната и опасна форма на вируса, който се развива от клетки на покритието на епитела.

Може да се развива не само на най език, но и на мукозните мембрани на устата.

Такива брадавици могат да бъдат болезнени и често кървят, на тяхното развитие, придружени от възпалителни процеси.

Какво провокира тази неприятност?

Папиллома в устата има вид на бугристой тумор, който расте от клетки на епитела. Също така може да изглежда като малък сосочек, цвят предимно червен или розов или бял израстъци. Се фокусират брадавици в такива места:

 • твърдо небето;

 • на върха на езика;
 • страничната повърхност и облегалка език;
 • подъязычная област.

Точно на тези места, най-много податливи на травмированию, така че появата на бугристой тумори е много опасно.

При наличието на възпалителен процес с вовлечением строма на устната кухина, като образование много болезнени и носят дискомфорт. Много рядко папиломи са в основата на езика.

Причини за появата на папиллом в повечето случаи е папилломовирус, особено опасни 1,2,3, 16 и 18 щамове. Инфекцията може да проникне в тялото на човек при близък контакт с носител на HPV или при използване на битови предмети, на които се намират представители на инфекция.

Неспазване на правилата за лична хигиена също е една от честите причини за появата на полипи в устата.

Заслужава да се отбележи и това са причините за възникване на:

 • микротравмы;
 • незащитен орален секс;
 • стрес;
 • неправилното хранене.

Този вируса най-често са изложени на жени, но се срещат папиломи на езика и при мъжете.

Много лесно вируса, заразени с малки деца.

Желанието им да опитват всичко на вкус по-често се обръща заражением, така че бъдете изключително внимателни, дезинфицируйте детски играчки и други предмети за лично ползване, спазвайте хигиена на детето.

Как да разпознаем навреме?

Да разпознае вируса веднага е почти невъзможно и в това е неговата коварность. Вирусът се активира само при наличието на благоприятни за него условия, например при намаляване на имунитета или недостиг на хранителни вещества в организма.

След появата на брадавици разпознават лесно. Тя носи дискомфорт, човек може да бъде трудно да преглъщат и да се консумират храни, тя може да се повреди и кровить.

Изглежда новообразование като натрупване на езика или на листовидный сосочек размер от 2 см, има бугристую повърхност . Ако брадавиците се формира на венците или небето, а след това най-често тя е плоска мелкозернистую форма.

Диагностициране на наличието на папиллом при децата много по-лесно, отколкото при възрастни.

Брадавици улавят всички мекото небце и езика, може да се образува по цялата лигавица до най-сливиците. Ако забележите такива новообразувания, трябва веднага да отидете на лекар.

Папиллома на езика — това е външно проявление на вируса HPV, конвенционалните методи да се отървете не работи. След преглед на пациентите най-често се назначава комплексно лечение, което включва в себе си антивирусна терапия и прилагането на медикаменти.

Понякога се прибягва и до операция намеса, но и това се случва в редки случаи.

Медикаментозно лечение

С помощта на лекарствата устната кухина на пациента внимателно се изчиства, се ликвидират огнища на проникване на инфекцията. Може да бъде назначен специален мехлем, който се обработва от устната кухина.

При антивирусна терапия лекар предписва лекарства, които неутрализират действието на HPV. При това лечение се назначава още и специална диета, са дадени препоръки за правилно хранене и съблюдаване на лична хигиена.

Допълнително специалисти могат да определят витамини, които подобряват имунната система и освен това помагат на организма да се бори с вируса.

Хирургично отстраняване на папиллом

За хирургически метод се прибягва много рядко. Ако папиломи достигнат големи размери, растат и се увеличават непрекъснато, а след това този метод, е единственото решение на проблема. Папиллома иссекается, а след това се провежда на медицинското обгаряне с билки — гальванокаустика.

Медицинското обгаряне с билки в никакъв случай не се извършва с химикали, тъй като реакцията на организма към тях непредсказуем. След този обгаряне, съществува риск за прераждане на брадавиците в злокачественное образование.

Сега става все по-популярен радиоволновой метод за премахване на брадавици от лигавицата на устата. Той има много предимства пред обикновените хирургически метод, който се провежда стоматологическим скалпел.

С помощта на радиоволнового метод има възможност да се премахне дори най-малки брадавици, при това пациентът не чувства болка, защото преди процедурата места за локализация се обработват със специален състав с обезболяващ ефект.

Самата процедура минава бързо, няма опасност да нанесе вреди на околните тъкани.

Премахване на брадавици лазер – ефективна, достъпна и безболезнена процедура. След процедурата е възможно 30 минутно парене в мястото на иссечения.

Премахване на папиломи стоматологическим лазер:

Какво предлага народната медицина

Съществуват и народни начини да се отърват от папиллом, но да им се доверите, не си струва. Не забравяйте, за да се отървете от новообразувания, трябва да се премахне HPV от организма.

Никакви отвари, такси за билки и сокове в този случай няма да помогне. Само обръщане към специалист, изследване и провеждане на комплексно лечение и ще ви помогне ефективно да се отървете от проблема.

Народни средства за защита може да се използва като помощ при лечение, но не и като основен метод. Опитвайки се да разрешат проблема си сами, можете да влоши ситуацията и да ускори процеса на развитие на вируса на HPV в организма. Това особено се отнася за онези хора, които са носители на вируса на ХИВ.

Самостоятелно лечение може да доведе до непредвидими последици, се израждат брадавици в злокачественное образование, не е изключен и смъртоносни резултати.

Профилактика на заболявания

Всяко заболяване е много по-лесно да се предотврати, отколкото след това да се отдадете на дълги и скъпоструващи лекарства. Качествена профилактика намалява значително риска от заразяване на организма с вируса на HPV.

Не забравяйте, че брадавици повишават риска от развитие на рака, особено когато се лекуват сами.

И така:

 1. Важно и основно правило — внимателно да следи за личната хигиена. Не използвайте чужди кърпи, четки за зъби, червило и други неща, защото на повърхността им може да бъде вирус. Не забравяйте, че сексът с малознакомыми хора, може да бъде причина за заразяване, задължително предохраняйтесь и използвайте презерватив, дори и при орални контакти.
 2. Внимавайте за вашата диета. Яжте повече зеленчуци и плодове, които помагат за укрепване на имунната система и защитават организма от проникване на вируса.

 3. Не забравяйте редовно да посещават зъболекар, точно специалист може навреме да забележите папиллому и да се започне навременно лечение. Постоянна и цялостна санация на устата — гаранция за здравето на лигавицата, не трябва да забравяме за това.

След освобождението от новообразувания, трябва внимателно да следвате всички препоръки и да не забравят да посещават онколог поне един път в месеца.

Ваксините срещу HPV — за и против

За ваксинация срещу HPV не съществува единно мнение. Тук решението е необходимо, за себе си, всеки сам. Дори и лекарите не може да се каже еднозначно, но все пак повечето «за».

Съвсем наскоро се е разпространил слух, че ваксината срещу HPV предизвиква различни усложнения и не предпазва от вируса, а, напротив, предизвиква неговото развитие.

Тази информация нищо не е потвърдено, но все пак много от тях са станали масово да се откаже от извършването на ваксинация.

Ваксина съдържа специални органични вещества, които не водят до заболяване, и помагат на организма да изработи клетките на имунната система, блокиране на способността на HPV, за да проникне в човешкото тяло.

Има две ваксини срещу HPV:

 • Гардасил;
 • Церварикс.

Това са най-ефективни лекарства, които предпазват от заразяване с HPV. Ваксините помагат за предпазване от вируса, но не се елиминира го, за лечение на тези медикаменти не се използват.

Ваксините срещу HPV се препоръчва да се направи преди започване на полов живот, в този случай те имат най-голям ефект. Максималната възраст за провеждане на ваксинация — на 26 години.

Може да се направи ваксинация и по-късно, но ефективността ще бъде значително по-ниски. Общо, ваксинация срещу HPV ще ви помогне да се предпазите от вируса на поне 8 години.

Гардасил и Церварикс са преминали всички необходими клинични проучвания, ефективността им е доказана, за което говорят многобройни положителни отзиви. Както всички лекарства, тези ваксини имат странични действия. Заслужава да се отбележи следното:

 • болезненост;

 • зачервяване;
 • подуване на мястото на въвеждане на лекарството;
 • повишаване на температурата на тялото;
 • увеличение на лимфните възли;
 • болки в ставите.

При възникване на такива симптоми след ваксинация не се притеснявайте, обикновено всичко минава вече през няколко часа.

Ако имате алергична реакция към лекарства, при ваксинация задължително трябва да информирате вашия лекар. Ако след присаждане се чувстваш силно главоболие, виене на свят, слабост, на кожата се появи обрив или подуване, тогава трябва да се предизвика бърза медицинска помощ.

За да получите такава ваксина могат да бъдат във вашата клиника, ако не е, свържете се с център за ваксинация. Курс на ваксинация се състои от три инжекции. След първия трябва да мине около месец. Третата инжекция се прави в рамките на шест месеца след първия.

Противопоказания:

 • бременност и кърмене;

 • стоматологични проблеми, по-специално, кървене на венците;
 • прием на лекарствени средства.

Също ваксиниране не се извършва в комплекс с други лекарства.

Да се ваксинират или не, всеки решава сам. Но не забравяйте, че няма нищо по-скъпо за здраве, така че за оцеляването му трябва да се погрижим предварително.

READ  Възможно ли е да се пие бира след екстракция на зъба? Разгледайте подробно тук!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00103 sec