Пародонтит — причини, последствия и лечение

Пародонтит — видове, причини и лечение

Добре дошли на вас, уважаеми посетители на нашия сайт. Темата на тази статия – пародонтит. Това заболяване е често срещано, но хората е изключително малко за него знаят. Ние решихме да поправи това недоразумение и да ви разкажа всичко най-важно.

Какво е пародонтит?

За начало нека разгледаме най-простия и най-вече въпроса – какво е това? Това е възпаление на тъканите на пародонта. Именно те са отговорни за това, колко зъб твърдо стои на своето място. В действителност, периодонтит — това не е толкова болест, колкото реакцията на организма към някои проблеми. Например, на инфекцията.

Начална периодонтит протича в остра форма и, ако своевременно не се лекува, се превръща в хронична. След това той може дълго да не се упражняват, протекая без никакви симптоми.

Защо възниква периодонтит?

Всеки възпалителен процес в тялото винаги има обективни причини. Такива са и пародонтит. В частност, повечето случаи на развитие на заболявания на периодонта, причинени усложнен кариес, перешедшим в пульпит. Но това далеч не е единствената причина. Често до появата на такъв проблем води грешка на лекаря, осуществлявшего процедура пломбирования на кореновия канал. Причината може да бъде използван при този материал, който даде силно свиване след втвърдяване в рамките на канала.

Още една често срещана грешка – перфорация на канала. Преминаването на канали сложна форма – лесна задача. Понякога эндодонтические инструменти просто пробивают на стената на корена. Може също да се появяват пукнатини и дори счупвания.

Лекарства, използвани при лечението на зъбите често дават странични ефекти. Особено, ако експертите не очакват точното дозиране и/или концентрация.

Опасността е елиминирането на лекарства или пломбировочного материал на горната част на корена. Много често вещество се оказва агресивен към околните тъкани и провокира началото на възпалителен процес. Често в процеса на преминаване на канал инструменти се счупи и да е част от тях остават вътре. Да доведе до възпаление в областта на върховете на корен могат да различни травми.

Пътища за постъпване на инфекция в периодонт два:

 • от самото зъб чрез разрушенную кариес пульпу;
 • чрез уголемени пародонтални канали.

Етиологията на пародонтит добре проучен. В развитието на инфекциозни форми участват стрептококи и други микроорганизми. Травматическая форма може да се развие вследствие на силна еднократна нараняване или редовно получени микротравм.

Лекарствена форма възниква при предозиране/се използва неправилно формалиновых, мышьяковистых и други лекарства. Също така той може да бъде един вид алергии са използвани запълващи материали. В повечето случаи патогенезата е еднакъв за пациентите.

Симптоми на заболяването

Процедурата остри форми:

 • силни болки. Често те стават още по-изразени при натиск, накусывании, почукване на зубу;
 • околните тъкани гиперемированы, отечны;
 • регионарные лимфни възли се увеличават и могат да бъдат болезнени при палпация;
 • обща слабост.

Проява на хронични форми:

 • болки обикновено липсват. Може да бъде само лек дискомфорт;
 • цвят на зъб, често се променя;
 • на снимката могат да се видят патологични промени в тъканите на пародонта;
 • при почукване на зубу може да се появи кратък болка.

Също така може да се появи обостряне на хронична форма на заболяването. Но все симптоми не се различава от предишната версия.

Общи симптоми за всички познати форми:

 • ако причината за кариес, външната част на зъба значително разрушен, вътре са некротизированные останки от тъкани;
 • реакция на студено и горещо;
 • наблюдение не предизвиква болезнени усещания.

Много хора нямат представа от остър периодонтит. А в края на краищата, той може да доведе до тежки усложнения.

Първо, свива костната тъкан. На второ място, инфекция, чрез кръвта и лимфната система се разпространява по целия организъм. Подценява заплаха за здравето, не си струва.

Класификация периодонтитов

В стоматологията има разделение на видове по причини за появата и форми на течове. Отделят травматичен, гранулематозный, гнойный, арсениден

Травматичен периодонтит

Стоматология определя два вида травматични фактори, влияещи върху периодонт – краткосрочни и дългосрочни.

 1. В първия случай това може да бъде като удар, толкова и се опитват да хапят някакъв много твърд предмет (в това число – случайна). Такива ситуации в ежедневието, не са рядкост. В резултат се получава разтягане на свързващия апарат. Ако вредата е по-важно, се появяват разкъсвания на сухожилия, микрогематомы. Периодонт престава да изпълнява своите основни функции.
 2. Във втория случай силата на увреждане играе второстепенна роля. Постоянно излагане на травматични фактори на периодонт води до това, че се реконструира като самата структура на тъканите на пародонта. Соединительнотканные влакна стават по-плътни, ставните връзки се разпадат, периодонтальная пропастта се увеличава.

Травматичен периодонтит може да протече в остра и хронична форма. При остра травма натоварване на связочный апарат на зъба рязко се увеличава, което води до счупвания и растяжениям, увреждане на вазо-нервно греда. Хронична травма може да предизвика различни причини:

 • грешки при протезирането;
 • натъртвания, контузии;
 • захапка;
 • лошо оборудвани пломбата;
 • силен натиск ортодонтски конструкции;
 • професионални наранявания музиканти, които свирят на духови съд. инструменти;
 • професионални наранявания, електротехници, обущарите, представители на други професии, които имат навика да зажимать нещо в зъбите;
 • последиците от вредните навици (за пушачи тръба).

Стените на костната дупка се увеличава, вследствие на разрушаване на твърдите тъкани и увреждане на свързващия апарат. Това води до изместване на зъб или дори вывихиванию.

Симптоматика на остра форма включва болка, подвижност, промяна на цвета на зъба. При хроничната форма се наблюдава болезненост при почукване и накусывании. Ако хроничен травматичен периодонтит протича в напреднал форма, с напредването на подвижността на зъбите, има своите пристрастия.

Гранулематозный пародонтит

Гранулема – образование, появили се в рамките на върха на корена. Тя се формира като защитна мярка, която човешкото тяло се предприема с цел изолиране на огнището на инфекцията. Гранулема се състои от съединителната тъкан и има за цел да блокират абсорбцията на токсините, прилага към образувани при разпадането на инфлуенца флора и в резултат на процеса на нейното съществуване. На първия етап това образование е с малки размери, но има свойството да растат и да се премести във форма кистогранулемы, а след това – и кисти. Първоначално пациентът нищо не се усеща, докато не започва възпаление и бърз растеж. Точно си бессимптомностью и опасни грануломи.

Основната техника за точна диагностика – рентгенология. На снимката лекар може да видите кръгло образование под формата на петна в областта на горната част на корена. С нарастването на грануломи/киста на нейната тъкан заместват костната тъкан. Впоследствие се нуждае от операция, попълване на кухини специален материал, последващата рехабилитация на пациента.

При малки размери грануломи, в началните етапи на нейното формиране има възможност за изпълнение на консервативно лечение. Неговият успех зависи от няколко фактора:

 • общото състояние на тялото на пациента;
 • проходимостта на каналите;
 • размерът и структурата на грануломи.

Гранулематозная форма се отнася до хроничен. Тя може лесно да се появят под корона или пломбой.

Гнойный пародонтит

Следващият тип е доста често срещан в медицинската практика — това е гнойный периодонтит. При тази форма се появява силна болка ударен характер. При консумация на твърди храни пациентът усеща засилване на дискомфорт. Локализиране често е трудно да се определи, тъй като субективно боли «цялата страна». Може да се появи главоболие, общо неразположение, температурата на тялото се повишава. Оток на околните тъкани може да доведе до затрудненному открыванию устата.

При проверка е установено кариозная кухина, болка при почукване. Често процес протича под пломбами и коронките. Всеки гнойный възпалителен процес води до реакция лимфни възли. Те се увеличават и стават болезнени. Изключително важно е да премахнете гнойни секрети от тъканите на пародонта!

Арсениден пародонтит

Медикаментозные периодонтиты се срещат в стоматологията често. При лечението на зъбите лекарите използват лекарство на базата на арсен за девитализации на маса. Ако арсен не се отстранят своевременно, могат да се появят неприятни последствия, водещи до воспалительному процес, наречен арсениден периодонтит.

Локализация

По тип и локализация се открояват три вида пародонтит:

 • апикална. Той апикальный;
 • страничната;
 • незначителен.

В действителност, може да се определи по този признак, «кой е виновен» за появата на възпаление.

 1. Страничната периодонтит обикновено възниква при перфорациях корен. Следователно, виновен е лекарят, допустивший грешка при преминаване на кореновия канал. Възпалителен процес се извършва извън апекса.
 2. Апикальный пародонтит обхваща точно зоната около върха на корена. Тук вариантите два – пациентът сам стартира пульпит или лекар лошо запломбировал/изчиства канала.
 3. Пределно периодонтит се развива в областта на десневого край. Инфекцията навлиза от устната кухина чрез пришеечную бала. В повечето случаи това се дължи на лоша хигиена на устната кухина.

Пародонтит при деца

Заболявания на пародонта се характеризира с факта, че абсолютно по никакъв начин не са обвързани с възрастта на пациента. Защото не си струва да се учудваме, че дори и при малки деца може да открие периодонтит. Най-често той е следствие от невылеченного кариес. Поражението на тъканите на пародонта е възможно при деца с млечни зъби, така и при деца/юноши, които вече са се появили постоянни зъби.

Кариес и пульпит – два от най-често срещаните диагноза, които са поставени в детски стоматологични поликлиники. Най-лошото е, че родителите смятат, че млечните зъби и се лекува-това не е задължително. В края на краищата те все пак скоро сами ще падне.

Но пародонтит може да доведе до усложнения, сред които увреждане на пъпки постоянни зъби. Лекарите рядко се отстранява зъби, опитвайки се да направиш най-радикални техники за лечение. В края на краищата, след изваждане на млечен зъб се измества цялата редица. Това води до бъдещи нарушения на привеждане в съответствие хапят. При тежки случаи пъпки на зъбите постоянно привеждане в съответствие хапят възможно тяхното унищожаване и на последиците под формата на частично адентии.

Пародонтит по време на бременност

Опасност от пародонтит при бременност е свързана с факта, че има риск от заразяване на плода патогенните микроорганизми, предизвика развитието на възпалителен процес. Факт е, че плацентата бариера не е в състояние да предпази детето си от негативните фактори за този вид. Всичко, което прониква през дънната кръвоносната система в организма, нанася непоправими щети на здравето на ембриона. Неговата имунна система все още не са създадени, а защото той просто не може да се бори с бактериите.

Методи на лечение

Средната цена за лечение на пародонтит зависи от формата, в която протича заболяването и други фактори. При остри форми на възможно най-радикални варианти. Често той може да бъде решен с помощта на эндодонтических процедури. От кухина се отстраняват некротизированные тъкан, коренови канали прочищаются, се обработват с антисептични разтвори.

Ако периодонтит се е появил по-рано запломбированном зъба, стара пломбу се отстранява, канали пролечивают, а след това пломбируют отново (след елиминиране на възпалението).

Ако има затруднения при преминаване на канал, лекарят може да вземе решение за премахването на зъба. В бюджета на стоматологични поликлиники радикални методи използват по-често. Причината е проста – стоматолозите не са сигурни в това, че ще може да се лекува зъб, премахване на инфекцията на 100%. За да не се рискува, те решават въпроса «старомоден». Но този вариант не винаги позволява да се отървете от проблема. Зъбите започват да се смени натоварване на связочный апарат се увеличава. Това може да доведе до възпаления в областта на корените на околните зъби.

Колко ефективни антибиотици при периодонтите? На тях може да предпише в курс лечение заедно с други лекарства. Независимо употребата на тези таблетки са строго противопоказани. Лекарства трябва индивидуално да вземем за вас лекар. Той определя дозата. Ако имате алергични прояви, лекарството трябва незабавно да бъде заменен с друг, а на пациента се препоръчват антихистамини.

В домашни условия да се лекува периодонтит невъзможно! Всички изплаквания, мехлеми и други средства са временни и симптоматическими решения/

Разрез на венците при периодонтите

Ако в областта на апекса се образува киста, може да се наложи операция. Първо хирургът разделя на клапата на лигавицата под болен зъб, след това премахва увредените тъкани и кисту. Ако е необходимо, може да се извърши резекция на върха на корена, а след това пломбирование. Ако е необходимо, в периапикальную област се въвеждат лекарствени продукти, антисептици, а също специални вещества, стимулиращи регенерацията. След това върху раната се налагат шевове.

Диагностика. Диференциална диагноза

Се диагностицира заболяване като симптоми и визуални прояви, така и по резултатите от рентгенографического проучване на челюстта на пациента. Всички патологични промени забележими на рентген и изглеждат като петна с различни размери и форми. Поради сходни на симптомите на млади лекари често са объркани от някои заболявания с периодонтитом. Става дума за такива заболявания, като:

 • за въвеждане в експлоатация;
 • одонтогенный синузит;
 • пульпит (остър);
 • остеомиелит (остър).

По-лесно само да оправи разгледани при синузит. На рентгенограмме винаги можете да видите затъмнение в областта на синусите. Остра форма на пульпита почти винаги е придружен от термична реакция, но при постукиванию на зубу дискомфорт обикновено не се засилва. Остеомиелит придружени от обща слабост, втрисане, повишаване на телесната температура и други симптоми. Болезненост се усеща веднага в няколко зъбите.

Надяваме се, че представеният материал ви е позволено да получат достатъчно пълна информация за заболяването му видове, лечение, диагностика. Ние ще се радваме на вашите коментари. Също абонирайте се за редовни пощенски!

Видео — Пародонтит и влиянието му върху здравето

READ  Рейтинг скоби: най-добрите брекет система в Русия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00109 sec