Пародонтоза — как се лекува правилно, деца и възрастни

Пародонтоза — причини, признаци и ефективно лечение

Добре дошли на вас, уважаеми посетители на нашия сайт. Тази статия е посветена на един от основните проблеми на съвременната стоматология. Става дума за пародонтоза. Ние ще ви кажем за това, какво е пародонтоза, от което той се появява, какви симптоми има, как се лекува и какви са методите за превенция съществуват. Ще изложа на такава интересна тема, като популярни народни методи, прилагани в комбинираното лечение и профилактика на заболявания на пародонта.

Какво е пародонтоза

Както можете да се досетите от името, става въпрос за възпаление на пародонта. Това е поражение на тъканта на венците, което има инфекция (бактериални) произход. Често се случва по причина на липсата на хигиена на устната кухина, а също и различни грешки при изпълнението му. Първи и главен враг на венците – на плаката. Тя може да бъде мека и твърда (зъбен камък). И В двата случая това е благодатна почва за опасна за пародонтална инфекция.

Някои хора не разбират нищо в медицината, дори смятат, че пародонтозата е заразна. Ако на вас някой каза нещо подобно, успокой се. Само по себе си това заболяване не се предава с целувки, чрез прибори за хранене и т.н. А за да се предпази от самите бактерии, причиняващи появата на възпаления, използвайте средства за хигиена – ополаскивателями, паста за зъби, конци и т.н. до устата си чист, сте в безопасност.

Ако мислиш, че тази болест се среща само при възрастни и дори по-възрастните хора, това не е така. Все по-често зъболекари диагноза опасни пародонтални лезии при деца.

Форма и стадий на развитие

Пародонтоза получи познатата ни класификация на повече от четиридесет години. Медицина определя два вида – генерализованный и локализиран. В първия случай възпалението обхваща цялата десну, във втория – нейните отделни части. Например, един или два зъба, стоящи наблизо. Един от проблемите заболяване е, че симптомите се появяват не веднага. По-специално, начален етап протича почти безсимптомно.

Нататък болест класифицират в зависимост от степента на увреждане на альвеолярных издънки и тяхната атрофия.

 1. Първият етап – повишена чувствителност на шийката на зъба, свързана с обнажением. Кървене все още няма. Защото пациентът почти не се обръща внимание на проблема.
 2. Вторият етап е свързано с образуването на зубодесневых джобове, в които може да се натрупва гной (гнойный пародонтоза).
 3. При третия стадий започва атрофирали вече костната тъкан. Това води до образуване на дълбоки зубодесневых джобове и нагноению. Зъби, залитат и има риск от загуба.
 4. Последната, четвъртата е най-тежка. Альвеолярные процесите на атрофируются, зъбите изпадат, в лунках голямо количество гной.

При много пациенти се среща хронична пародонтоза. Тече такава форма вяло. На влошаване и подобряване, които се редуват. Пациентите наивно вярват, че при тях всичко е минало от само себе си. Но самоизлечение невъзможно.

Ако вие използвате начален етап, заболяването преминава в хронична форма, трябва да се лекува и да се придържат към строги правила до края на живота си.

Причини за възникване на заболяване на венците

Защо това заболяване се появява? Да, естествено, причините не винаги се крият в лоша хигиена. Ние ще разгледаме основните известни проблеми, които водят до появата на симптоми.

 1. Общи заболявания на организма, влияещи върху състоянието на тъканите и хранене на венците. Това могат да бъдат поражение на кръвоносните съдове, вследствие на хипертония, атеросклероза и захарен диабет.
 2. Наследственост. Проблеми с венците могат да отидат при вас от родителите си. А те, както е известно, не се избират. Усложняват нещата-ЧРЕВНИ заболявания, ендокринни, сердечнососудистые.
 3. Ако имате захапка, това също често води до развитие на възпаление на венците.
 4. Нараняването на венците.

Лекарите споделили причините за заболяването пародонтозом в две големи групи:

 • местни причини – захапка, нарушения на анатомията дъх, зъбния камък и зъбната плака;
 • често срещани причини – заболяване на сърцето, недостиг на витамини, диабет и т.н.

Каквато и да е основна причина за развитието на болестта се ускорява при липса на нормална хигиена на устната кухина. Венците при постоянно възпаление на става рохкава, започва разрушителен процес.

Може ли да се развият пародонтоза от тютюнопушенето? Да, може. Никотин и други вещества, влизащи в състава на всяка цигара, нарушават кръвообращението на венците. Факт е, че те водят до стесняване на кръвоносните съдове. В крайна сметка — в тъканите на пародонта получава по-малко кислород, минерали и други съставки, които поддържат здравето си.

Самият тютюневия дим оказва върху меките тъкани дразнещо действие. Развива дисбактериоза устната кухина. Това означава, че вие вешаете табелата «Добре дошли, бактерии». Според статистиката, активен пушач 6 пъти увеличава вероятността от развитие на това неприятно заболяване.

READ  Пансорал гел — детски антисептик за устната кухина

Симптоми на болестта

В началото симптоми или отсъстват, или са толкова малозаметны, че на пародонтоза никой и не мисли. Но с течение на времето те самите знаят. Какво трябва да се обърне основно внимание?

 1. Плака и камък. Особено опасно поддесневой, който вие не виждате. Докато не ги изтриете, в устата ще гнездо на микроби.
 2. Венците започват да кървят. Това е първият сериозен симптом, тревожно звоночек. Време е да отидете на лекар и да започне лечение.
 3. Засилва дъх, премахване на който не успява почистване на зъбите.
 4. Зъбите стават чувствителни.
 5. Появиха забележителни зубодесневые джобове. С течение на времето в тях започва да се запушена храна, се образува нагноение.
 6. Венците са започнали зудеть.
 7. Обнажились на шийката на зъбите, цвета на венците се е променило.

Методи за диагностика

Как се провежда диагностика на заболяване на венците? За определяне на болестта ви е нужен добър специалист. Защото визуално определяне на проблема на ранен етап е трудно. Защото основната задача в този случай става диференциална диагноза. Начална визуална проверка разкрива наличието на основните симптоми. Ако пациентът се оплаква от кървене и други проблеми, вероятността, че става въпрос не за гингивити, много по-високи.

Ако има зубодесневые джобове, лекарят измерва тяхната дълбочина, изследва състоянието на венците. Определя колко силно оголване на шийката на зъб и т.н.

За диагностика на изследването се използва:

 • полярографию. Тя определя наситеността на кислород пародонтальных тъкани;
 • рентгенографию за определяне на степента на увреждане на альвеолярных издънки;
 • реопародонтографию за ранно диагностициране на заболяването. Тази техника е спасил венците и зъбите на хиляди млади хора;
 • анализи на РОЕ». В процеса на протичане на заболяването се променя лейкоцитарная формула на кръвта.

Диагностика играе важна роля. Колкото по-рано бъдат открити първите признаци, толкова по-малко проблеми, които имате и лекари ще има в обозримо бъдеще.

Лечение на

Какво е пародонтоза, ние разбираме, в областта на диагностиката – също. Сега нека се не по-малко важен момент – как да го лекува. Строго погледнато, има два компонента – класически медицински методи и съвременни, появили се през последните две десетилетия.

Класически методи

Заболяването е достатъчно добре проучена и лекарите отдавна са разбрали, как да се лекува бързо и ефективно. Защото успеха на техните действия ще зависи от това, колко време човек се обърна за професионална помощ. Най-добрият подход е винаги да е пълна. Той включва:

 • терапевтично лечение. Премахването на зъбния кариес, премахване на зъбен камък, общи медикаментозные методи;
 • физиотерапия – фотофорез, лазер, други процедури за борба с микробите и възстановяване на нормалното кръвоснабдяване на венците;
 • хирургия за възстановяване на костната тъкан и при дълбоки зубодесневых джобовете си;
 • ортопедични методи – инсталиране на стоматологичен и на други протези, коронки, шиниране на зъбите.

Има и редица допълнителни мерки, даващи възможност за подобряване на общото здравословно състояние на пациента и за сближаване на възстановяване. В частност, става дума за прилагането на витамин минерални комплекси. Често проблеми с венците и зъбите започват именно защото в диетата на човек отсъстват необходимите вещества. Откриването на този факт, може да се коригира храненето, допълни го Niryukti, витамини и т.н. Ако проблемът е ендокринни причини, трябва да се предпише хормони. Въпреки това, за да се определи това, трябва да преминат през скрининг за предмет на общо заболяване.

Избор на средства за хигиена е също много важно. Каква е вашата четка? Ефективен ли използвана паста за зъби? Купете си нова, не е проблем. Може би този малък детайл е значително ще подобри качеството на хигиената. Профилактика и лечение на дома започват с малкия. Сега се предлага огромно количество за зъби, предназначени специално за венците, както и за приложения като профилактично и лечебно средство при пародонтит.

Ефективно и прилагането на изплакнете с антисептик. Най-популярните средства за такъв тип е Хлорхексидин. Това е безопасен за човека препарат, унищожават много видове болестотворни бактерии в устната кухина. Често се включва в състава на различни продукти. Също така можете да купите мехлем за лечение на стоматит с този компонент. Имайте в предвид, че голяма концентрация на това вещество може да доведе до оцветяване на зъбния емайл. Затова някои производители предлагат ополаскиватели на базата на съединения на фенол. Те също притежават противомикробной активност.

READ  Да се отървем от плака в домашни условия и в клиника: най-добрите начини

Не по-малко важни дейности, насочени към повишаване на имунитета, в това число в устната кухина. Ако бъдат открити признаци на дисбактериоза, се назначават специални лекарства, подмладяващи нормалната флора в устата.

Лазер

В последно време все повече хора прибягват до лазеротерапии. Този метод дава възможност за провеждане на ефективна коагуляцию засегнатите пародонталните тъкани. Плюс техники в контрола на дълбочина на въздействие и антибактериальном действие. Една-две процедури позволяват да се спре развитието на патогенни процеси. При 2-3 стадий се нуждаят от повече такива сесии с честота 1 в седмицата. Използват се три вида лазерни уреди – с неодимовым лазер, СО2 и диоден.

Ние техники маса преимущества:

 • няма кървене. Лазер cauterizes съдове;
 • дискомфорт е минимална. Това позволява да се прилага техника, без допълнителни обезболяващи лекарства;
 • не се изисква дълго възстановяване след лечение. Няма повреди, няма да трябва да чакат на лечебния процес;
 • коренът на зъба се полира. Това дава възможност за добро прилепване на тъканите на пародонта;
 • минимални противопоказания. Лазер е позволено при бременност, възрастните хора, децата и т.н.;
 • процедурата е много бърза и не изисква предварителна подготовка;
 • рискът от рецидив е минимален благодарение на премахването на микроби в третираните повърхности.

Лечение апарат «Вектор»

Паралелно с лазеротерапией активно се използва апарат «Вектор». Този метод се отнася и за неинвазивно. Неговото въздействие се извършва на микро ниво. Как работи това? Частици хидроксиапатит под въздействието на ултразвук причиняват разрушаването на биопленок. Именно в тях живеят на колонии на болестотворните микроби. Също и в процеса се изхвърлят продукти на жизнената дейност на бактерии, токсини и т.н. Заедно с тях се премахват друг биологичен боклук, частици на зъбен камък, не удаляемые други методи.

Тъканите на пародонта се възстановяват по-бързо, се засили. Решен проблемът с отделяне на гной. Ако пациентът се тресе зъб, този проблем може да се премахне, преди тя да стане критичен. Намалява кървенето. Времето, необходимо за провеждане на процедурата, зависи от зоната на обработка. Средно отнема около 40 минути. При сложни случаи – до 2 часа. За всеки тип зъби има специална наставка подходяща форма.

В много случаи решаване на основни проблема може за 1-2 посещения. Дискомфорт е минимална. Няма силни вибрации. Анестезия в процеса не може да се използва.

Лазерна терапия и на «Вектор» получили добри отзиви. Те помагат дори и в сложни случаи, значително опростяване на работата със специалист.

Народни методи. Ефективността и митове

Народна медицина има натрупан огромен багаж от знания в областта на лечение на заболявания на венците. Така че, какви са народни средства за защита са ефективни? Билки, етерични масла, продукти на пчеларството – това са само част от предлаганите на арсенал. Опитайте се да разберете кои средства помагат, а кои не, и дали те могат да замени лечение при пародонтолога.

Най-често се прилагат промивки и ванички за устната кухина. Те се използват, след като зъбите са вече почищены, в противен случай ефективността е нулева. В края на краищата проблемът е точно в бактериальном налете. Повторете процедурата такъв тип 2 или 3 пъти на ден.

 1. Градински чай – добро средство за различни проблеми в устната кухина. Изобщо не е задължително да вари листата. Подходящ и етерично масло. Само 3-4 капки на чаша топла вода ще помогне значително за намаляване на възпалението. Изплакнете трябва след като почистите зъбите, сутрин и вечер.

 2. Да помогне и на 5 капки масло от чаено дърво в чаша вода. Гаргара за ефективност, по-добре три пъти на ден. Маслото е добър антисептик.
 3. Отдавна са известни със стягащи свойства на кората на дъб. Я тинктура може да се готви заедно с цветове на липа (2 части кори и 1 част цветове). Вода в бульон не бива да бъде твърде много. Оптимално – чаша по една чаена лъжица от сместа. Не забравяйте да се отцеди и охлади готовото изплакване.
 4. Изплакнете устата екстракт от комбуча също ще даде добри резултати. За подобряване на ефективността добавете тинктура по 2 супени лъжици цветове на метличина и корени на къпина, прокипяченных в продължение на 5 минути. Екстракти от билки и гъбички се смесват в равни пропорции и отстаиваются два дни. Допълнително може да се прилагат полученият продукт за двухразового изплакване.

 5. Всички ние знаем колко успешно се бори с бактериите и чесън. Тя може да се прилага не само в храната, но и за лечение на различни инфекции в устата. Ситно котлет 1 скилидка, попълнете го горчим чай. Настояв половин час, прецедете и изплакнете устата си 2 пъти на ден. Имайте предвид, че за да се получи ефект изплакнете трябва да е не по-малко от пет минути.
 6. Намаляване на кървенето ще помогне на билката жълт кантарион. Вземете 5 супени лъжици. л. на суровини, изсипва вряща вода, покрийте, оставете за 4 часа. След това тинктура процеживается и се използва за изплакване. Ефектът ще е видим само след няколко дни употреба.
 7. Също така от кървене и сърбеж се използва сок от каланхое, разреден с вода в равни части, или с екстракт от градински чай 1 до 3.

 8. Листата на орех добре се борят с проявите на заболяване на венците. Трябва 2 ч. л. суровини в чаша вряла вода. Около час листа настояват, след това прецедете и изплакнете устата си 4-7 пъти на ден.
 9. Използвайте апликация с морски зърнастец масло. Те поставят по два пъти на ден в продължение на 10-15 минути.
 10. Пихтовое масло също е много ефективно. Но трябва да се разрежда в зехтин или в рибеното масло.
 11. Няколко капки масло от чаено дърво нанесете на пръста си. Масаж на възпалените участъци 2 или 3 минути.
 12. Апликации и компреси могат да се правят от живовляк, коприва, polygonum почечуйного, алое и дори цвекло.

Често се срещат рецепти с мед. Колко ефективно лечение на този тип? Тук всичко е малко по-сложно, отколкото изглежда. В края на краищата, мед — това е, по същество, захар, идеална храна за развитие на бактерии. Защото лекарят ви е при инфекциозни и възпалителни процеси на бактериален характер не ще ви посъветва. Друго нещо – прополис и получени от него тинктура. Този вариант в съвременната стоматология се използва активно благодарение на антисептични свойства на материала.

Как да се прилагат прополис? Възможностите са много. Най-лесният – апликация плочи на венците. Ако има 10% тинктура, то в количество 20 капки се добавят в чаша вода и изплакнете устата си. А 4% се прилага за марля компреси. Практиката показва, че ефективно допълнително, за да се propolisnuyu 10% вътре по 20 кап. това трябва да 20-30 минути преди ядене.

Хомеопатичните лекарства също се радват на голям успех. Разбира се, стартирала пародонтоза такива средства не се лекува. Въпреки това, можете да ги използвате в комплекс с други техники.

И така, отколкото да се лекува пародонтоза, ако принадлежа на хомеопатията? За нормализиране на обменните процеси, възстановяване на кръвообращението препоръчва:

 • препарати на базата на див кестен;
 • средства с арникой. Те спомагат за увеличаване на насищането на тъканите с кислород;
 • камфор. Основните му свойства – подобряване на тонуса на кръвоносните съдове на венците и противовъзпалителен ефект;
 • ратания — премахва кървене;
 • самбукус също е добро противовъзпалително и кръвоспиращ препарат.

Тези лекарства могат да се използват в различни форми. Понякога те се добавят в паста, в други случаи това е тинктура или таблетки. Избор на техника, обсъдете го с вашия лекар. Самолечение може да се отрази отрицателно на здравето. Той ще предпише лекарства, ще ви обясни как да се лекува в домашни условия с вашето заболяване. Най-важното е не да нараняват себе си грешен избор.

Също така в някои случаи лекарите се прилагат антибиотици. Това са лекарства, като амоксицилин, метронидазол, еритромицин. Избор на препарата се дължи на вида на бактериите, които причиняват симптоми. Трябва да се разбере, че лечението с тези лекарства може да предизвика нежелани действия. Възможни алергични реакции, проблеми с СЧ. Вредни са те за хора с хронични заболявания на бъбреците и черния дроб.

Профилактика на стоматит

Какво може да бъде по-ефективно, отколкото профилактика? Но много хора забравят за това, спохватываясь само тогава, когато се проявяват неприятни симптоми като мирис, кървене и сърбеж. Не забравяйте, че своевременната почистване на зъбите, санация на устната кухина, използването на ополаскивателя и отказ от пушене на цигари и сладки ще намалят габаритните риска от заболяване на венците няколко пъти.

Ние ви казал всичко най-важно, останалото може да се обърнете към вашия лекар. Не забравяйте редовно да посещавате кабинета на зъболекаря. Това ще намали риска от развитие не само на болести на венците, но и на кариес.

Видео — Заболяване На Венците

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00142 sec