Пародонтоза: описание на заболяването и методи за лечение

Под пародонтом предполагат запазване на зъбите тъкан, венците, костите, ставните връзки и лигавиците.

Развитието на заболяване на венците е свързано с увреждания на пародонта. Обикновено това заболяване носи дистрофический характер и се проявява в зряла възраст.

Механизъм на развитие на болестта

При пародонтит е нарушено хранене на тъканите на пародонта, в резултат на което става неправилна обмяна на протеини и минерални соли. В крайна сметка се задържа растежа на тъканите, тяхната регенерация.

Тези промени са свързани хронично невоспалительным течение на заболяване, което води до атрофия наречените альвеолярными отростками зъбни клетки. При липса на лечение на патология може да доведе до нарушение на зъбите и ги отърваване.

Характерни склеротические промени в костните тъкани, се вижда в резултатите от рентгенологического изследвания. За патологични нарушения показва наличието на мелкоячеистого фигурата на костите и миниатюри костномозговых пространства, огнища на остеопороза. Също така, ясно се забелязва намаляване на височината на межзубных преградни стени.

Причини за развитието на заболяването

Към днешна дата точната причина за развитие на заболяване на венците до края на не е определена. Но е възможно да се изброят следните фактори, които повишават риска от развитие на патология:

 • генетично предразположение;

 • наличието на благоприятна дистрофическим процеси заболявания като захарен диабет, атеросклероза, артериална хипертония, нарушения на работата на органите СЧ, промени реактивност на организма, гиповитаминоза;
 • нарушаване на храненето на тъканите около зъбите и кръвообращението в поразените области в резултат на атеросклеротични промени в кръвоносните съдове;
 • въздействие върху пародонт на патогенни микроорганизми.

Като основна възможна причина се разглежда натрупването на венците и зъбите на бактериална плака под формата на безцветни лепкава филм.

В случай несвоевременного отстраняване на такова нападение, в резултат на втвърдяване се формира от порест грубата субстанция — зъбен камък.

Симптоми и признаци на заболяването

За стоматит се характеризира невоспалительный характер с постепенното обнажением вратовете на зъбите в резултат на унищожаването на окръжаващите зъба тъкани. При това достатъчно дълго време, за да поддържат добра фиксация на зъбите.

Поради бавното развитие на патология в началния етап протича без поява на болка или други неприятни усещания. Въпреки това на фона на бессимптомного развитие на заболяването е в нарушение на структурата на пародонта.

Затова трябва да се обърне внимание на следните промени:

 • бледност на венците без признаци на възпаление;

 • постепенното прибиране на тъканите на венците и разкритие вратовете на зъбите (визуално забележимо удължаване на зъба);
 • появата на лезии некариозного тип, а именно, ерозия на емайла, клиновидного дефект, стертости на зъб;
 • формирането на малки зъбни отлагания.

Данни признаци, като правило, не са придружени от кровоточивостью на венците. Патология може да съпътства нарушаване на работата на сърдечно-съдовата, ендокринната системи.

С развитието на заболяването започват да се проявяват следните симптоми:

 • усещане за парене и сърбеж, болка;

 • пулсация на венците;
 • незначително подуване на венците;
 • кървене по време на хранене и миене на зъбите;
 • появата на лош дъх;
 • веерообразное несъответствие на зъбите, тяхната стрес и загуба.

Формира така наречената пародонтозный зъб — абсолютно здрав зъб с голия маточната, който не може да изпълнява своята функция поради разхлабване. При липсата на лечение могат да се присъединят признаци на развитие на възпаление в меките тъкани на устната кухина чак до сепсис.

За причините и симптомите на заболяване на венците ще лекар, зъболекар:

Етап на развитие на болестта

Зъболекари определят степента на развитие на тази патология, идващи от дълбините на десневых джобове и оценявания в точки на индекса на кървене на венците, както следва:

 • 1 точка — кровоточащая точка се появява в хода на ощупывания върховете папили между зъбите;
 • 2 точки — кърви линия контакт десневого сосочка и зъб;
 • 3 точки — кровянистое съдържанието ще межзубном период;
 • 4 точки — десневой сосочек силно кървене, кръвта се напълни няколко зъбни периоди и край на венците.

В зависимост от състоянието на венците отделят следните етапи стоматит:

 1. Първоначалната. Оток на венците, се появява усещане за сърбеж, става твърде чувствителна област на шийката на зъба. Прием на твърди храни може да доведе до кървене.
 2. Първата. Зъбите са леко, но зъбната редица не е нарушен. Празнува разкритие вратовете на зъбите и появата на зъбен камък, леко задебеляване на венците и ги подпухналостта в близост до зъба.
 3. Втора. Корените на зъбите, силно оголване, което води до образуването на зубодесневого джоба с серозна, гнойни ексудат и кръв. Отбелязва силната подвижност на зъбите странично, незначително кървене на венците, лигавицата на които се оцвети в синкав оттенък. В хода на рентгенологического проучване установи скъсяване на костната тъкан корен наполовина.
 4. Трета. Корените на зъбите обнажаются на половината от дължината, при тази отворена част се покрива от твърди наслагвания. Задълбочава

  зубодесневой джоб, с натиск на ръба на венците се появява гнойное съдържанието. Се усложнява и от подвижността на зъбите. Количество костна тъкан на зъба — по-малко от половината.

 5. Четвърто. Определяне на зъба се извършва само чрез меките тъкани, поради пълната атрофия на костна опора. Дълбочина зубодесневого джоба достига върховете на корена на зъбите може да се върти във всяка посока. За преки стадии на болестта е характерно развитието на пародонтит, който е представител е възпаление на тъканите на венците.

Лечението е трудно, но е възможно

Лекува ли тази патология? Тъжно е, но ефективно лекува пародонтоза в повечето случаи не е възможно. Въпреки това, благодарение на съвременните технологии за частично възстановяване на десну все пак успява.

Сред лечебни дейности са широко разпространени:

 1. Масаж на венците, физиотерапия, симптоматично лечение за премахване на болка, повишена чувствителност на зъбите.
 2. Също така, предписват лекарства, стимулиращи имунната система, укрепване на организма като цяло и които допринасят за подобряване на регенеративни процеси. По преценка на лекар-стоматолог допълнително могат да определяни консултации

  невролог, иммунолога, ендокринолог и лекар.

 3. Поради поради заболяване на венците със значителен спад на имунитета лечението на тази патология предполага задължителен прием на витаминни комплекси и иммуномодуляторов, които възстановяват защитните функции и повишават съпротивителните сили на организма. Изборът на лекарства се дължи тежестта на патологичния процес. Също така, при остро протичане на заболяване на венците може да се извършва антибиотикотерапия за отстраняване на възпалителния процес.
 4. Висока ефективност предвижда въвеждане на лекарствени средства в десну чрез инжектиране. Тъй като лекарства са избрани екстракт от алое, ФиБС (показан при остра воспалительном процеса), Лидаза. Обикновено курс се състои от 20-25 инжекция, въвеждане на дневен интервал.
 5. Допълнително в тъканите на венците могат да газообразный кислород. Процедурата се извършва в стоматологични клиники с цел подобряване на притока на кръв в тъканите.

 6. Също така, може да определяни на рибонуклеаза, метилурацил, противоотровен серум, биогенни стимулатори.

Хирургическа намеса

Лечение хирургично с пародонтит често е приоритет метод. За възстановяване на тъкани се използват подсадочные материали, мембраната и за стимулиране на регенерацията на клетъчни култури под формата на фибробласти, тромбоцитарного фактора на растежа на стволови клетки.

В момента на максимално удължен мембранная техника, при която межзубные интервали напълни саморассасывающимися мембрани, които допринасят за бързото «приживанию» подсаженных структури и бързо възстановяване.

Основните видове хирургическа намеса стават:

 1. Кюретаж. Отстраняват гранулиращи образование под венеца, които се елиминират десневые джобове, в които се инжектират синтетични заместители на костната тъкан.

 2. Лоскутная операцията (на снимката вдясно).

Едновременно с дейностите, характерни за кюретажа, премахване на тънък близост до зубу слой на венците, в който са настъпили патологични промени. Преди двамата видове интервенции прекарват противовоспалительную и антибиотикотерапию.

Ортопедическое лечение

Една от най-често срещаните методи за лечение на стоматит, е шиниране или инсталиране на протези. За поставяне на гуми с расшатавшимся зъбите използват зъбни коронки, щифтове, пръстени и шапки, които служат за ограничаване на подвижността.

Такова фиксиране на зъби, заедно с протези позволява да разпределението на дъвченето на натоварване и да се компенсира загубата на паднали зъби.

Използването на физиотерапия

Сред използвани опции за физиотерапия, прилаган при пародонтит за подобряване на запълване на пародонталните тъкани с кислород и хранителни вещества, отделят електрофореза, обработка на заразените обекти с помощта на ултразвук, и лазерно лечение, на което си заслужава да стоя повече.

Характеристика на лазерна терапия

Специален стоматологичен лазер позволява ефективно да се бори с пътуващи в десневых джобовете на инфекция, изчистването им, чрез активиране на процесите на зарастване на тъканите и тяхната регенерация, че помага за възстановяване на функцията на пародонта.

Лазерно лечение е показано в следните ситуации:

 • кървене от венците при миене на зъбите;

 • промяна в цвета на венците и появата на тях и плака;
 • появата на усещане за сърбеж и болезненост на венците;
 • наличието на пародонтальных джобове;
 • ексфолиране на тъканите на венеца от зъба;
 • появата на лигавицата признаци на абсцес;
 • често заседнала храна в межзубных интервали от време.

Благодарение на използването на лазер може да се постигне следните резултати:

 • унищожаване на инфлуенца микрофлора;

 • изпаряването на мъртвите парцели тъкани;
 • спиране на кървене;
 • кастрацията на периодонтално джоба;
 • автомобилът ускорява процеса на регенериране;
 • отстраняване на зъбен камък и изглаждане на повърхността на венците.

При здрави тъкани, венците и емайла на зъбите не са пострадали, така че възстановяването протича максимално бързо.

Лазерната терапия може да се провежда по една от трите методики:

 • закрит кюретаж (случва почистване на най-отдалечените места пародонтальных на джобовете, след което на преработени парцели превръзка);
 • гингивэктомия (използват, ако растат тъкан на венците и са оформени фалшиви джобове);
 • деэпитализация (поради забавянето на процеса на възстановяване се случва изглаждане повърхността на корените и пълното възстановяване на увредени тъкани).

Думата на пациентите

За да се прецени ефективността на лазерно лечение на заболяване на венците може да бъде за следните отзива.

Достатъчно дълго страда от заболяване на венците, така че ситуацията усугубилась расшатыванием на зъбите. Специалисти, към които призова, предлагат напълно грабне зъби, задръжте протезиране, и само един лекар предлага лазерно лечение.

По време на процедурите на пародонтални джобове е заложено произведено в Германия противовъзпалително средство, след което по-горните тъкани са обработени с лазер.

След 5 сеанса болката си отиде, спря кървенето, намалява подвижността на зъбите, така че консумацията на храна е престанало да бъде мучением. Сега правя тези процедури всяка година по няколко сесии.

Елизабет, Москва

Обстоятелствата поискаха лазерна терапия. Трябва да се отбележи, че високата цена на такова лечение е оправдано. По време на процедурата не възниква дискомфортных усещания, а резултатът радва ефективност.

Андрей Киров

Превантивни дейности

Към профилактика на стоматит са:

 • систематични прегледи при зъболекар;

 • рационално хранене с прием на витамини;
 • качествена хигиена на устната кухина;
 • редовно изпълнение на специална гимнастика за зъбите.

Отделно трябва да се отбележи важността на присъствието в диетата на комплекса влияещи върху състоянието на пародонта микроелементи, които включват:

 • Мед (присъства в достатъчно количество в пшеницата, черния дроб, картофи, кафе, чай, чечевице, хлебопродуктах и абсорбира добре, като същевременно консумация на извара, сметана, сушени сини сливи, соя, яйчни жълтъци, сирене).

  Лошо усваивание на мед се наблюдава, когато има прекомерно пиене на витамин C.

 • Желязо (богата на говеждо месо, тъмно месо, птиче месо, елда, черен дроб, ябълки). Добре се усвоява при наличието в храната на зеленчуци, ядки, лук, праз, грах. Нарушава усвояването на прекомерна употреба на чай, продукти, богати на калций, фосфор.
 • Цинк (присъства на зърнени култури, говеждо месо, яйца желтках, стриди, боб, сирене).

Цената на лечението

Най-високата стойност се различава лазерна терапия стоматит. Цената варира в доста широк диапазон — от 4 до 10 хиляди рубли и повече — зависи от такива критерии, като обемът на текущо интервенция, тежестта на процеса, статут на лечебно заведение.

По-достъпен ценови отношение на различни варианти шинирования. Така, вантовое шиниране струва около 4000, а стекловолоконное — в 2500 рубли.

Често задавани въпроси

Че интересите на хората, които са се сблъскали с това заболяване.

Възможно ли е напълно да се лекува пародонтоза?

Отговорът на този въпрос може да бъде положителен единствено, ако е интегрирана терапия се прилага от самото начало на процеса на развитие. В случай на диагностициране на заболяване на венците на първата и следващите етапи, трябва да сте готови за периодични обострениям и необходимостта от редовни профилактични мероприятия.

Заразна ли е тази патология?

Сам по себе си пародонтоза не е заразна, но при поглъщане на патогенни микроорганизми в устната кухина в началния етап на развитие на болестта може да настъпи значително влошаване на ситуацията.

READ  Остеомиелит на челюстите: симптоми и лечение с антибиотици

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00090 sec