Паста за зъби за отстраняване на зъбен камък: истини и митове

Грижи за устната кухина е гаранция за красива усмивка и здрави зъби, но не винаги спазването на мерките за хигиена е 100% гаранция, че не е необходима допълнителна помощ в борбата за идеал.

Сред проблемите, с които може да се сблъска човек зъбния камък е една от основните. За да се отървете от него, не трябва само всеки ден да си миете зъбите, но и да го направи с помощта на специални пасти.

Причини за появата на каменни скали на зъбите

Често може да забележите, че на човек върху повърхността на зъбите има солидно образование — пигментоза плака светло – жълт или кафяв цвят – това е зъбният камък.

Важно е да запомните, че това е отлагането не е просто частици храна, но в него активно да се размножават бактерии, отрицателно

въздействат не само на зъбите, но и като цяло в цялата устната кухина.

Освен това, ако не се вземат мерки за борба с зубным камък на най-ранните етапи на своето образование, а след това от мека субстанция, той се превръща в солидно образование, за премахване на който сам е много трудно.

Се появи на зъбен камък, тъй като между зъбите, така и на венците, често натрупвания са на разположение и под тях, което води до различни заболявания, например, пародонтоза.

Сред основните причини за образуване на зъбен камък специалисти са следните:

 • неправилна техника на почистване на зъбите;
 • нарушаване на режима на хигиена на устната кухина – нерегулярная почистване на зъбите;
 • продължителното използване на една четка за зъби;
 • индивидуални характеристики на организма;
 • използването на нестандартни зъбни пасти;
 • неправилен режим на хранене – преобладаването на храни, съдържащи скорбяла и сладко;
 • нарушения на привеждане в съответствие хапят и неправилно дъвчене.

Освен това, вредни навици и прием на антибиотици допринасят за бързото образуване на зъбен камък. Също така е препоръчително да използвате четка с четина са твърди, тъй като те едновременно се масажира венците и ги укрепват.

Специални пасти за зъби: дали те наистина помагат?

Изследвания, извършвани от зъболекари, показват, че пасти за зъби, предназначени за борба с зубным камък, се справят добре с тази задача, но напълно да се защити от повторно образуване не може.

Също така трябва да разберат, че тялото на всеки човек е различен, следователно и избор на макаронени изделия трябва да се извършват внимателно, най-добре е под контрол на лекар.

Важно е да запомните, че сред многообразието от предложения са на разположение на паста с един или няколко активни вещества, разрушающими натрупвания – изборът трябва да клонят към пастам, в които 1-компонент, тогава ефектът от прилагането ще бъдат по-високи.

READ  Корекция на криви зъби - ефективни начини за коригиране на криви зъби

Въпреки това, в случай, че зъбният камък е придобил твърда форма, никакви специализирани пасти не могат да се справят с премахването на – това може да се направи единствено зъболекар.

Ето защо паста трябва да се разглежда нито като средство за лечение и да се избавите от натрупването на зъбен камък, а като превантивна мярка на въздействие, насочена към предотвратяване на образуването на натрупвания.

Какво трябва да се обърне внимание на избора на средство?

Избор на специална паста, удаляющую на зъбен камък, трябва да обърне особено внимание редица фактори, като:

 • влизат в състава на компоненти;
 • производител;
 • мнения на потребители и стоматолози.

Важно е да запомните, че количеството на флуор и флуорид в устната кухина не трябва да надвишава стойност от 0,6%.

Много хора мислят, че голямо количество пяна се подобрява резултата от хигиенна обработка на устната кухина, но в действителност в качеството на устната кухина, особено насочени към борбата с зубным камък, трябва да съдържа минимално количество надуване на компоненти — SLS.

Освен това, избора на препарат, трябва да се вземе предвид нивото на чувствителност на зъбния емайл, тъй като по този индикатор се отнася до индивидуални особености на организма, трябва да се консултирате със специалист, така че той да може да даде препоръки за избор на паста.

Важно е да запомните, че качествена паста за борба с зубным камък, не трябва да се включват едновременно два компонента — карбонат, калций и флуорид, тъй като комбинацията им може да повлияе негативно върху зъбите, руши емайла.

Навременно прилагане на качествени препарати за предотвратяване на образуването на отлагания, ще помогне да се спазва хигиена на устната кухина, а също така ще ви предпази от сериозни проблеми, които възникват заедно с образуването на зъбен камък.

Че трябва да бъде в състава на

В състава на специализирани пасти, насочени към предотвратяване и лечение на зъбен камък, с изключение на флуорид, надуване на

компоненти и калциев карбонат присъства още и триклозан. Това вещество е антибиотик.

То е предназначено преди всичко за унищожение на инфлуенца микрофлора, която задължително се образува в устната кухина.

Важно е да запомните, че заедно с инфекция или разцвет, някои формирането на зъбен камък, триклозан унищожава и полезните бактерии. Това влияе отрицателно върху киселинния баланс в устната кухина, което може да доведе до разрушаване на зъбния емайл, кариес и заболяване на венците.

Затова се включат специални пастами не трябва да бъде. Ако закупите тази паста е необходимо, след това в нейния състав задължително трябва да присъства на калциев карбонат, тъй като той намалява отрицателното въздействие на триклозана, а също така действа и като ефективно вещество, снимающего на зъбната плака.

READ  Хапчета от стоматит при възрастни - преглед на най-ефективните средства!

Нашата дузина от най-добрите от най-добрите

За да се предотврати появата на зъбен камък и леко намаляване на количеството му в устната кухина преди посещението на зъболекар, е необходимо да закупите специална паста.

Да не се бърка с избор ние предлагаме ТОП 10 на най-добрите пасти за зъби за премахване на зъбен камък, на базата на мнения на потребители и експерти:

 1. Sea Fresh – паста за зъби, в състава на която има морски минерали, морски водорасли и екстракт от алое. Растителни вещества, както и екстракт от

  зърна от грейпфрут допринасят за облекчаване на възпалителни процеси.

 2. Радонта – идеален за ежедневна употреба с цел поддържане на хигиена на устната кухина на нужното за здравето ниво. Препоръчва се за почистване сутрин и вечер, се предлага в два варианта – паста и гел. Основните действащи съставка – екстракт от билки.
 3. Нов перли – паста за зъби с високо съдържание на калций, който предпазва не само от образуването на зъбен камък, но и от повечето заболявания на венците, а също така от кариес. В състава има абразивни частици, екстракти от растения и билки, избелващи вещества.
 4. Blend–a–Med – паста за зъби, съдържаща специално вещество — хидратиран силиций, който

  ефективно почиства емайла на плака, като предотвратява образуването на зъбен камък.

 5. Dabur Карамфил – на базата на естествени компоненти, внимателно засягащи устната кухина.
 6. Детартрин – паста за зъби съдържа в състава си счукан циркон, който допринася за безпрепятственото извеждане на плака с едновременното избелване на емайла.
 7. Royal Denta Silver – съдържа частици от сребро, и злато, което е благоприятно въздействие върху устната кухина като цяло.
 8. Jason — предимство паста е липсата в нейния състав консерванти, което запазва полезна микрофлору.
 9. Паста Silver и Sensitive съдържа йони на сребро, което позволява бързо да се отървете от бактериите и ефективно отстраняване на меките отлагания на зъбен емайл.

Изборът на пастата трябва да става под ръководството на специалист, тъй като интензивността и степента на втвърдяване на зъбен камък всеки човек не е един и същ.

Мнение на потребителите и лекари

Комплекс ревюта за различни пастах, които са предназначени за премахване на зъбен камък.

Качествен продукт не може да струва евтино, но само в случай паста «Нов Перли». Имах някои проблеми с устната хигиена на устната и аз забелязах, че стана образува зъбен камък. Случайно в магазина обърна внимание на опаковката с тази паста и реших да опитам. Резултатът надмина всички възможни очаквания. Препоръчвам на всеки, който е внимателен към своята усмивка!

Алина, 35

Зъбният камък се появи съвсем неочаквано, въпреки, че аз не пренебрегаю почистване – всеки ден, сутрин и вечер. Зъболекар ме посъветва да купя специална паста, бързо да се отърве от формира плака. Придобиването е станал истинско чудо – зъбите ми отново напълно здрави.

Валери

Аз съм практикуващ стоматолог, затова може да се препоръча паста от зъбен камък, като ефикасно средство за профилактика на образуването на зъбния емайл и венците. Единственото нещо – паста, независимо от цената, е по-скоро средство за профилактика, а не лечение. Напълно изтриване на камък може само в условия на медицински кабинет.

На форума стомат-клиника

Правила за използване на пасти

В зависимост от концентрацията на лечебни вещества, използването на паста за премахване на утайката може да се прилага 1-2 пъти дневно.

Нанасят се на тънък слой върху четката за зъби с твърда четина. Директно се извършва почистване на меки и плавни движения, тъй като в повечето случаи венците отслабени и изискват внимателно боравене.

Алтернативни методи

Има няколко алтернативни начина за преодоляване на зъбен камък или да го предотврати появата на следващите:

 • вдигане на камък в кабинета на стоматолога – механичен начин;

 • ултразвукова начин – той е напълно безболезнен, се осъществява без директен контакт с зъбите;
 • лазерен начин – позволява да се отърват от натрупването на зъбен камък чрез безконтактен го подтискам и премахване на под течаща вода;
 • химичен начин се прави чрез омекотяване и разтваряне на утайката слаби разтвори на киселини и основи. Важно е да запомните, че недискретност може да предизвика увреждане на зъбния емайл.

Всички алтернативни начини е най-добре да се прилагат в условията на медицински кабинет, за да се избегнат проблеми с устната кухина.

По този начин, зъбният камък е проблем, който трябва бързо да се премахнат, тъй като отлагания с течение на времето се втвърдяват толкова много, че могат да причинят деформация на венците или да стане причина за увреждане на зъба. Паста са ефективен начин за предотвратяване на неговото образование или премахване на леки отлагания на първоначалните етапи на образуването на плака.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00096 sec