Пластмасови корони като временна протеза

В случай на внезапна травма на зъбите с откалыванием ги значителна част или пълна расколом изисква спешно протези. Ако в този момент няма необходимата парична сума за пълноценно лечение, може да се възползва от временни пластмасови и коронките.

Цена корони от пластмаса-приемливо, бързина на изработка – няколко дни, живот – за няколко месеца. Докато ще депозира пари за скъпи протези, може временно да ходите с пластмасови заместители.

И защо когато използвам пластмаса

Коронката – това е протеза, която не подлежи на постоянен, извеждане и отделен прочистване. Целта на инсталацията е скриването на дефекти на зъбите и предотвратяването на пълно унищожение. Закрепва на коронката на зъб с помощта на специален мощен цимент. Такива конструкции се използват в случаите на:

 • разрушаване на емайла на повече от 50%;
 • необходимата защита на зъба след отстраняване на нерв;
 • премахване на естетически дефект.

Пластмасови коронки и често са монтирани на предните зъби, което позволява да им се осигури безопасността, изпълнява функциите на ножовете, придават привлекателен вид на усмивка, да се възстанови подплатени анатомична форма на устната кухина.

Плюсове и минуси на пластмассового протезиране

Предимства на временни корони са:

 1. В бързината на производството. Пластмаса – материал мека, лесно се поддава на обработка. Направи от нея протеза за 2-3 часа,

  при зъболекар винаги има заготовки за такъв случай.

 2. В висока естетика. Тук е лесно да изберете цвят по естествени и да ги направи необходимата форма. Разбира се, те са по-ниско керамични изделия за прозрачността на емайла, но като временна мярка, се вписва перфектно.
 3. На достъпна цена. Коронки от пластмаси са евтини – те могат да си позволят хората със скромни средства.

Но пластмасови заместители има множество недостатъци, към които се отнасят:

 1. Висока стираемость – не са подходящи за дъвчащи зъби, тъй като те са крехки и имат свойството бързо да избледнее.
 2. Промяна на цвят с течение на времето – пластмаса има свойството да променя цвета – тя е в жълто, върху него се появяват петна.
 3. Несигурно хигиена – пластмасата е пореста повърхност, където могат да се размножават бактерии.
 4. Възможност за нараняване на венците – материал бързо да избледнее. Това води до унищожаване на каемки, свързваща естествена част от зъб с протеза. В резултат се формира типичен триене на венците и възпаление, придружена с болка.

Пластмасова корона – това е временна мярка, така че, като се има предвид всички нейни недостатъци, такава протеза може да се използва, докато не бъде в състояние да направи постоянни несъемные протези.

Процесът на производство

За направата на временни корони не изисква сложно оборудване. Най-често такива продукти са направени в кабинета на зъболекар, въпреки че варианти, изработени в зъботехническа лаборатория е много по-добре.

Основните етапи на производство са:

 1. Теглене на слепка – гласове е направена от силикон и е изчистен от вече обточенного на зъба. Той също служи като форма на коронки.
 2. Сзо – във формата се изсипва на масата на фторсодержащего полимеризующего прах и акрилопластмассового разтвор. Маса се втвърди за няколко минути, след което го извличат от формата, внимателно се смила и се полира.
 3. Монтаж корони на зубу – ако коронку изработва зъбни техник, той първо се прави гипсови отливки на двете челюсти, въз основа на които и минава монтаж.

След всички етапи могат да бъдат взети за «примерку» заедно с пациента.

Процесът на инсталация

Инсталиране на временни корони от пластмаса преминава много бързо в кабинета на стоматолог. Има два начина:

 1. Пряк – при пряк начин за инсталиране на това се прави директно в кабинета на стоматолог. Първо, произведени силикон гласове решаване на парцела долната и горната челюст, която след това се разтегля. След това следва задължителна подготовка на зъба, обточка и, ако е необходимо, отстраняване на нерв и пломбирование. В силиконов зреене гласове се изсипва в пластмасов пълнител и се побира върху варени зъб. Гласове просто да се отдръпва, а получената коронката е фиксирана на специален разтвор. Полученият протеза се настъргват и се полира.
 2. Косвени – този метод на инсталиране е огромен плюс. Тези протези се извършват по-точно и в срок да ги носят, се увеличава. Метод на инсталация се състои в това, че вече е готов коронку пуснато на изготвен от зъб и се фиксират със специални цементным разтвор, който с времето се резорбира под въздействието на слюнката.

Да се определи начин на производство може сам да си зъболекар заедно с пациента – всичко зависи от състоянието на устната кухина.

Ограничения за употреба

Временно протези е забранено за употреба в такива случаи:

 • детска възраст – не се препоръчва за деца под 12 години;
 • наличието на алергична реакция към използваните материали;
 • наличието на дълбок привеждане в съответствие хапят;
 • диагностирование бруксизъм;
 • възпалителен процес в размирната място;
 • психически отклонения на пациента.

Пациентите, които носят недостатъчно хигиенни грижи за зъбите не се препоръчва да поставите пластмасови протези, тъй като порест материал е благодатна почва за развитието на лоши бактерии.

Срок на експлоатация

Пластмасови коронки временно дестинация може да носи до две години, ако те не sours до този период. Обикновено такива протези определят за период от няколко седмици до няколко месеца.

Протеза, произведена в кабинета на стоматолог за малка цена, има малък срок на годност. Ако тази корона е изработена в зуботезнической лаборатория и привързана към зубу специални скрепителни елементи, а след това срокът на живот се увеличава до 2-3 години.

Пластмаса добре абсорбира влагата и пигменти, така че бързо да набъбва и променя цвета си, което намалява срока на експлоатация на временни протези.

Гласът на народа

Отзиви на пациенти, на които бяха монтирани временни коронки.

Мен найлонови коронката спаси от подигравки в училище. Имам болен преден зъб, след дълго лечение, той се промени, стана по-тъмно. Аз стеснялась да говори, а не това че се усмихва. Отказах внутриканального избелване, а металлокерамическую коронку ми постави е невъзможно, тъй като аз нямам 18 години.

Зъболекар препоръчва да се направи временна пластмасова коронку, която е поставил в същия този ден, добре бране на цвят. Минаха 7 месеца, пластмаса малко затъмнени, но аз я усърдно чисти и докато всичко е добре.

Мария, на 16 години, Вологда

Пластмасовата коронку трябва да се постави за кратко. Аз проносил коронку година и ми зъб площта на стаята. Коронку свали, а под него уби един зъб, трябваше да го изтриете.

Зъболекарят каза, че пластмасата здраво на зъб не е растение, под него попада храна и се размножават бактериите. Напразно аз берегся, да не се яде твърда храна и почистване на зъби на половин час. Трябваше веднага да заложите металлокерамику.

Сергей, на Москва, на 27 години

Носеше временни пластмасови корони, докато правеха протези от металокерамика, на 2 месеца. Те ме спасиха, дадоха възможност да се дъвчат и да се усмихва.Разбира се, те не са подходящи за постоянно носене, но за временно – това е идеалният вариант. Макар и за временни коронки не трябваше да плащам луди пари.

Ирина, 32 г., Пловдив

«Вкусна» на цената

Цена за монтаж на пластмасови коронки зависи от клиниката, професионално ниво на зъболекар, размер на документи. Коронката, която е произведена в кабинета на зъболекаря, на стойност от 700 до 1000 рубли.

Същата протеза, но изработена в зъботехническа лаборатория ще струва от 3000 рубли. Корони на метална рамка увеличаване на цената до 4500-5000 лева, но срокът на експлоатация им се увеличава до 2-5 години.

Временни пластмасови корони запазват естетиката на усмивката. Освен това, те успешно изпълняват дъвчеше функция на зъбите и помагат за нормално да преживеят период на вземане на постоянна протеза.

Представеният метод може да бъде с право се счита за най-оптимално, тъй като крайният срок за изработка на протези не повече от два дни, а цената е толкова малка, че с тях да се раздели по-късно, без да съжалява.

READ  Причини за появата на зъбен камък - симптоми, лечение и причини

MAXCACHE: 0.4MB/0.00120 sec