Пластмасови зъбни протези — архаизм или незабвенная класика?

Технология на протезиране — постоянно развиваща се сфера на стоматологията. Появяват се нови материали, техники, съвършена техника. Посетителите клиники предлагат доста голям избор от начини на протезиране и материали: акрил пластмаса, металлокерамику, метала, керамика, корони от окиси на алуминий и цирконий.

В този ред на пластмасови протези се считат за по-малко издръжливи и не най-добър вариант по отношение на качеството. Но статистиката показва, че към днешна дата протеза от пластмаса заемат значимо място сред оказываемыех стоматологични услуги. При съществуващите недостатъци, те имат редица предимства, които ги правят търсени.

Основният материал за производство служи акрилна пластмаса. С развитието на полимерни материали той също е претърпял редица качествени промени. Променени състави от полимер, се появи апаратура, с помощта на която е възможно по-точно да се изобрази (в протезе анатомични особености на небцето и челюстта на човека.

Използвани материали

Класически известни протези, които се правят от стоматологично пластмаса. Той се различава лекота, здравина и достатъчно твърдо. Именно поради тази причина, венците, понякога сипал и ранени.

Сега се използват по-съвременни материали, найлон и полиуретан. Такива протези малко по-скъпи, но те са по-меки и по-добре да са близо до венеца.

Разновидности на пластмасова протеза

Като цяло пластмасови протези се разделя на два вида: подвижни и несъемные.

Мостове от пластмаса са определени, когато липсват няколко зъба, но спасен от неговите зъби. Закрепва мост на зъбите си с помощта на

специални устройства. Монтиране, инсулт лък здравословен сърбеж тел, се нарича кламмер. Друго, не толкова забележимо планина, аттачмент.

Код липсва един или два зъба, може би планина, която наричат «на пеперуда».

Цели протези или подвижни системи, които се правят от пластмаса на базата на акрил. Те се състоят от две основни части — основа, която наподобява по цвят и форма, структура на небцето и венците, и самите изкуствени пластмасови зъби.

Подвижен дизайн на деснам се прикрепят благодарение на ефекта на вакуум присасывания. Като допълнителни за определяне могат да действат специални кремове.

Пластмасови коронки

По предназначение пластмасови коронки споделят, временни и постоянни.

Несъемная найлонови crown — не е най-доброто решение за инсталиране на зъбите на постоянна основа, тъй като такива продукти бързо

износва. Особено това се отнася и за дъвчащи зъби.

През определен период от време пластмаса променя собствената си сянка и ще се различават от цвета на естествения зъб. Когато коронката започва да се деформира, в поддесенной част остават остатъци от храна, се формира отрицателна бактериална флора.

READ  Амелобластома — тумор на челюстта се формира от клетки на зъбната зачатка

Но по силата на достъпни цени и бързи начини за направата на много хора, с надеждата после да се замени с по-дълготрайни, се поставят временни пластмасови корони.

Временно протези

Пластмасови протези са незаменими за временна протеза.

В кои случаи да ги прилага:

 1. Най-често пластмасови зъби се използват като вариант за временно протезиране при по-нататъшно инсталиране керамика, металокерамика и други видове протези. Технология изисква определено време, за да произвежда тези видове коронки. За това, че човек да не изпитва дискомфорт и не ходи с обточенными зъби и черни дупки, се поставят временни пластмасови мостове и корони.
 2. При инсталиране и вживлении на имплантите. Докато един болт да се захване му се покрива с пластмасова корона.
 3. Ако в момента на протезиране е невъзможно по медицински причини да се установи постоянна коронку (пародонтоза, възпалителни процеси в устната кухина, стрес зъбите и. т.н.).

Начини на производство

Произвежда пластмасови зъбите по два основни начина: компресия оформено и шприцови. По качествени показатели се считат за най-добрите ляти протези, предвид това, че по този начин по-точно копира формата на челюстите и на венците. По този начин по-бързо се случва пристрастяване и по-малко контузен меката тъкан на венците.

Най-често се определят пластмасови протези хора в напреднала възраст, страдащи адентией (загуба на зъбите). Или клиенти клиники, които поради някаква причина са загубили частично или напълно зъбите.

Протезирането се провежда в условия на тясна връзка лекар протезиста и техника, изготавливающего протеза.

Етапи на изработка и монтаж

Фаза на обучение:

 • първо лекарят проверява устата за идентифициране на противопоказания, след това се правят рентгенови снимки;
 • при наличието на зъбите, не подлежащи на възстановяване, те се отстраняват;
 • ако на венците има тепетата и образуването на тумори, се извършва альвеолоэктомию (операция за отстраняване);
 • лекарят определя анатомични особености на структурата на лицето и устата, взима форма и оттенък на цветовете на зъби, определя как ще изглежда конструкция;
 • отстранява печат с мрежа зъбите.

Етап на производство:

 • техник моделира с помощта на оттиска и редица последователни действия индивидуална модел на челюстта;
 • прави восъчни протеза със зъби, на този етап се провежда първата прилепнала;
 • въз основа на монтаж са направени корекции в восъчни вариант на модела;
 • след това в специален кювете восък се заменя с акрил, маса полимеризуют;
 • готови заготовки, шлифована и полирани;
 • минава втора прилепнала, ако протеза се приближи и не се появиха дефекти, го определят.
READ  Sensodyne (Сенсодин): пасти за зъби, ополаскиватели, четки и конци

По този начин се произвежда пластмасови протези начин студено формоване.

При компрессорном пресоването се използва малко по-различен метод, но последователност от действия се запазва. Първият и вторият начин се основава на триизмерното моделиране на устната кухина, форми на венците, привеждане в съответствие хапят.

Предимства и недостатъци

Достойнството на прилагането на пластмаси за сменяеми протезиране:

 • има широка гама от нюанси на цветовете, които отговарят на натурален;
 • до него достатъчно бързо свикне, ако добре се ориентират;
 • нови материали за по-малко травмируют венците.

Определящ момент за стабилността на търсенето на пластмасови протези е тяхната достъпна цена.

Недостатъци:

 • недолговечность, от 3 до 5 години;
 • с течение на времето променят цвета си;
 • може да си трие десну и дразни лигавицата;
 • под протеза попадат частици от храна, затова трябва редовно да се грижи за устната кухина.

За хора на възраст, които са загубили зъби, пластмасови протези, това е най-добрият вариант във финансов смисъл, и от гледна точка на целесъобразността.

Сравнение с други видове протезиране

Печелившите в цената, пластмасови протези отстъпва металлокерамике, керамика и други материали. На първо място в сила и издръжливост. Протезиране на базата на метални рамка проекти и керамика по качествени показатели и издръжливост значително превъзхождат пластмасови протези.

Средно в тях дават гаранция от 10 до 15 години. Но всъщност терминът експлоатация може да бъде повече. Освен това те не променят цвета си, изглеждат като естествени зъби. Това се проявява не само в цвета на зъбите, но и в блясъка и способността да отразяват светлината.

При изготвяне на корони техник, заедно с протезистом изпълнява почти ювелирную работа. В края на краищата форма на челюстта, размерът и формата на зъбите при всеки човек е строго индивидуален, така че основната цел е не само да се възстанови и предпази зъбите, но и да даде протези максимален естетичен ефект. Основната задача, за усмивка е красива, и зъбите блестяха, но при това да изглеждат естествено.

Ремонт и грижи

За пластмасови сменяеми протези нужда от качествен грижи. Те трябва да се стреля и да се почистват. Можете свободно абразивни зубными пастами. Дезинфекцира, с помощта на специални хапчета.

Подвижни конструкции от акрилна пластмаса достатъчно крехки, от удари, дори за дъното на мивки може пляскане и се счупи. Те ще бъдат изтрити, са възможни пукнатини. Не се отчайвайте, протези ремонт и реставрируют.

Пластмасови сменяеми система, дори и след всички стъпки за монтиране все още неидеально плътно деснам. Така че, за да се избегне

READ  Чувствителни зъби, – какво да правя? Виж отговорът тук!

решетка на венците и по-добре да се заключва подвижни система използвайте определя лепило. Например, Корега и Лакалут. При това не забравяйте, че ги определят възможностите се намират в рамките на 12 часа.

Ако протеза е променил цвета си или да се появи на плаката, с които не можете да се справите сами, обърнете се към зъболекар. Ви реставрируют и чисти протеза.

През нощта не може да подвижни система, особено в периода на опознаване и адаптация. По-късно изкуствени зъби може да се стреля през нощта и се съхранява в сухо състояние. Мият препоръчват след всяко хранене.

Има мнение

За подвижни пластмасови протези и временни корони от пластмаса може да намерите много коментари от различен характер.

Жител от Люберец пише, че в резултат на травма в ски курорта в пет тя се образува киста. С течение на времето зъб трябваше да се премахне.

Не исках обработка на здрави зъби и постави корони. Затова реши да постави на пластмасова протеза с затваряне на «пеперуда». Нося 4 години, струва 1700 лева. Сега малко се е променила цвета, бих променил в нов, при същия лекар.

Алина, Макар И Да

От Длъжност пише пенсионер.

Мен децата са убедени поставят подвижни мостове. Малко се справяла сама, а останалите пари децата дадоха. Налетя на един добър лекар. Сега аз вече не беззубая на старата дама, бързо свикнала, за пореден път дори и за една нощ не стреля. Превърна се чувстват по-уверени и по-често да се усмихва.

Марина Петровна, 58

Цена на въпрос

Цена за протеза от 6 на зъбите започва от 3000-4000 евро, средно до 10 000 лева ще струва на един пластмасов мост. Но всеки случай трябва да се разглежда поотделно и в комплекс. Преди да се реши с избор на клиники, желателно е да я посетите и да се запознаете с прайсом, материали, които се използват, отзиви от клиенти.

Въпреки, че пластмасовите протези това не е последното откритие в областта на протезиране, те остават търсени. Въпреки факта, че акрилна пластмаса по своите показатели отстъпва на други материали за протезиране, благодарение на наличието, без усложнения процедура на инсталация и един добър эстетическому ефекта тя се радва на популярност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00093 sec