По какво се различава от пародонтоза пародонтоза? Виж отговорът тук!

По какво се различава от пародонтоза пародонтоза

Заболяване на венците и пародонтит – това е абсолютно различни заболявания на устната кухина. Много хора, включително и лекари, често ги объркват помежду си, тъй като и двете заболявания са свързани с пародонтом. Повече за това, по какво се различава от пародонтоза пародонтоза, и ще бъдат обсъдени в тази статия.

Какво е пародонтит

Това е доста агресивно заболяване, което може да доведе до неприятни последици за пациента, чак до загуба на зъба. Като цяло, развитието на заболяването се случва в продължение на няколко години. При този воспаляться могат не само зъбите, но и околозубные тъкани, които определят функцията. Опасност от пародонтит е в разрушаването на зубодесневого закрепване и костната тъкан.

Причини за възникване

Към основните фактори, който влияе върху развитието на заболяване на венците, се дължи атрофия на костна тъкан, която възниква в резултат на хранене с меки храни. При дъвчене на твърда храна става естествена почистване на венците и повърхността на зъбите от плака. В края на краищата, плака и е местообитание на бактерии и микроби.

Симптоми

В зависимост от характера и выраженности възпалителен процес, клинична картина на пародонтит може да се различават. При тежки стадии на заболяване пациентът страда от неприятни симптоми, е много повече, отколкото при начални, когато пародонтит могат да бъдат асимптоматични. Но в процеса на развитие на заболяването тежестта на симптомите се усеща все повече.

До характерни симптоми на пародонтит се дължи на:

 • болезнените усещания при поглъщане на частици храна в межзубное пространство;
 • появата на дискомфорт по време на дъвчене;
 • сърбеж на венците;
 • усещането шаткости на зъбите;
 • кървене на венците;
 • образование гнойни пъпки по венците, но това се случва само в тежките случаи.

Какво е пародонтоза

Това е болест, която е на първо място-дистрофичный характер. Ако при пародонтите разрушаването на тъканите се случва в рамките на няколко години, след което пародонтоза протича по-вяло (процес на разграждане на тъканите на пародонта се простира в продължение на десетилетия). Пациентът не подозира за наличието на болестта, докато тя не премине в по-тежка фаза, когато вече се изисква незабавно лечение. При пародонтит засяга целия зъбната редица, включително горната и долната челюст, но в някои области този процес се развива по-активно, а в някои – обратно.

Причини за възникване

За най-често срещаните причини за възникване на заболяване на венците са:

 • повишена киселинност на стомаха;
 • нарушаване на работата на ендокринната система;
 • лоша обмяна на веществата;
 • заболявания на черния дроб;
 • гиперфункция щитовидната жлеза е била счупена;
 • атеросклероза;
 • повишена захар в кръвта.

Забележка! Захапка също може да доведе до появата на заболяване на венците, тъй като той често е съпроводено от нарушение на кръвообращението на венците. Но това е болестно нарушение играе малка роля във формирането на заболяването, само увеличава вероятността за неговото развитие. Захапка не се дължи на основни причини за възникване на болестта.

Симптоми

Развитието на заболяване на венците не е придружено от болевыми усещанията, така че пациентите първоначално не знаят за проблема, докато болестта не си отива в по-изразена етап. В такъв случай може да възникне усложнение под формата на възпалителен процес. Протичането на стоматит бавно, но повечето пациенти забележите сърбеж или неприятни усещания в засегнатите венеца.

READ  Запечатване фиссур зъби: полезно за децата, препоръчва се за възрастен

Клинична картина на заболяване на венците изглежда приблизително така:

 • побледнение на венците, при което липсват всякакви признаци на възпалителен процес;
 • постепенното разкритие на шийката на зъба. Този процес от страна изглежда като незначително удължаване на зъбите;
 • кървене на венците липсва;
 • често заболяването е съпроводено от други некариозными участия зъбни тъкани.

Доста често заболяване на венците може да бъде придружен от патологиями на ендокринната система. Също така могат да се наблюдават нарушения на обменните процеси в организма.

Каква е разликата

Въпреки приликата в името на тези две заболявания, те имат сериозни различия. И пародонтит и пародонтоза засягат тъканите на пародонта, но при това възниква разлика в характера на промяна на пародонта. Както вече беше отбелязано по-рано, пародонтит представлява възпалителен процес. Това е сериозно и агресивно заболяване, способно активно да се развиват и да доведе до неприятни последици. Продължение на пародонтит се случва по-бавно, а тъканите на пародонта могат да се разграждат в продължение на много години. Но слабото продължение на болестта все още не говори за това, че от лечението може да се откаже.

Основните различия между заболявания:

 • характеристика на поражение на тъканите. Ако за въвеждане в експлоатация придружени от възпалителни процеси, тогава пародонтоза – дистрофическими;
 • продължение на заболявания;
 • тежестта на разпространението. Според статистиката, пародонтоза засяга тъканите на пародонта при 2% от населението, а пародонтит диагностицира при 96%;
 • проява на симптоми. Пародонтоза безсимптомно, а пародонтит може да бъде придружено от неприятни симптоми, например, кровоточивостью на венците, расшатыванием на зъбите;
 • пародонтозата се проявява външните симптоми, а като пародонтит не води до унищожение;
 • ако у пациента, страдащ от заболяване на венците, треперене на зъбите възниква на по-късен етап от развитието на заболяването, при пародонтите това се случва вече на по-ранен етап;
 • развитието на пародонтит в тежка фаза често придружени от деформированием на зъбната редица, понякога в зъбите могат да се появят пукнатини;
 • пренебрегването на симптомите на пародонтит може да се обърне за пациента загуба на един или няколко зъба. В случая с пародонтозом може да загуби всички зъби изцяло.
READ  Какво да правя, ако воспалилась и ме боли венци около зъба мъдрост

Характеристики на лечение заболяване на венците и пародонтит

Терапия на тези две заболявания могат да се различават в зависимост от стадия. При воспалительном процеса на ранен етап се прилага ултразвуково почистване на зъбен ред в съчетание с прилагане на противовъзпалителни лекарства. На по-късен етап се изисква дълбоко почистване на патологични джобове, образуващ се в района между венеца и зъбите. Също така са подложени на рехабилитация поддесневые натрупвания.

В редки случаи лекарят може да препоръча провеждането на операции по иссечению тъкани възникнали джобове. Също така се извършва полиране на корена на зъба (кюретаж), прилагането на която се извършва под локална анестезия. В такъв случай работата на зъболекар е насочена към премахване на микрофлора, натрупани в десневых джоба на пациента.

Във връзка с това, че е тежка форма на пародонтит придружени от расшатыванием зъби и кровоточивостью на венците, за лечение, често изискват хирургическа намеса. След изпълнение на кюретажа на пациента се предписват възстановителни препарати, допринасящи за бърза регенерация на костната тъкан.

Терапия стоматит се счита за не толкова агресивни. Обикновено за лечение се използват различни методи, позволяващи да се подобри кръвообращението на венците. Това физиотерапия и масаж. Се отстранява зъбният камък, когато е необходимо, също така лекарят може да предпише ортодонтско лечение, включващо зубное протези. Това се прави само в изключителни случаи. Навременното и правилното лечение позволява бързо и трайно да се отървем от болестта.

Профилактика

Всеки стоматолог ще каже, че много по-лесно да следите вашите зъбите и устната кухина, отколкото след това да се справят с пародонтитом или пародонтозом. Превенцията, на първо място, се състои в своевременно лечение на всички заболявания, които възникват в устната кухина. Незначително подуване на венците, или кървене може да се говори за развитието на възпалителни процеси. Колкото по-бързо патология ще бъде открита, толкова по-голям шанс за успешно лечение. По-долу са представени основните превантивни мерки от заболявания на пародонта.

Таблица. Профилактика на пародонтоза.

Стъпки, снимка Описание действия

Всеки ден да си миете зъбите си два пъти на ден, придружен с всяка процедура поне 2 минути. Също така не забравяйте за повърхността на езика, в която се натрупват най-много микроби.

През първите 40-60 секунди миене на зъбите използвайте суха четка. Малко хора знаят, но повърхност на зъба се почиства без паста за зъби, а механичното въздействие на косъм с емайла на зъбите. Едва след това може да се използва вода.

Невъзможно напълно да изчистите межзубное пространство от микроби и плака с помощта на обикновена четка, така че за тази цел е желателно да се ползват конец за зъби. Извършвайте почистване процедура всеки ден за премахване на плака с цялата повърхност на зъбите.

Отърви се от лоши навици, вредни влияещи върху състоянието на зъбите и венците. На първо място, това се отнася и за непушачи. Има много начини да се отървете от този навик, освен това ще можете да спестите спечелените пари.

Прегледайте вашата диета. По възможност от него да трябва да се премахнат или поне да се ограничи сладко. Употребата на сахаросодержащих продукти негативно влияние върху състоянието на зъбния емайл, постепенно се разрушава. Опитайте се да се замени газирани напитки, домашни компотами или сок. Също не трябва да се злоупотребява с кафе, е достатъчно 1-2 чаши на ден, но не повече.

Проверявайте редовно в кабинета на стоматолог за профилактичен преглед. Дори ако още нямате проблеми със зъбите, това още не означава, че те няма да се появят в бъдеще. А такива прегледи ще позволят своевременно да открие проблема и да го излекува още на ранен етап. Посещение при зъболекаря се препоръчва не по-рядко от 2 пъти в годината.

Посъветвайте се с вашия лекар за съвет, как правилното използване на конец за зъби, каква паста за зъби е по-добре да се използват и така нататък. Само квалифициран специалист може да научи правилно да се справят със средства за хигиена. Същото се отнася и за избора на ополаскивателя за устата, използването на който, между другото, също трябва да бъдат редовно.
READ  Ацикловир при стоматити при деца: дозировката и препоръки за подготовката на

На такива сложни заболявания като заболяване на венците или пародонтит, с лека ръка да се отнасяме не може, защото сами по себе си те не ще се проведат, както неправилно лечение скоро ще доведе до сериозни усложнения. Само правилната комбинация на прием на лекарствата и спазване на препоръките на лекуващия лекар, ще позволи бързо да се отървете от болест.

Видео – Какво е заболяване на венците и пародонтит

MAXCACHE: 0.41MB/0.00101 sec