Почистване на зъбен конец при брекетах: избор на флосса и техника на използване на

Почистване на зъбен конец при брекетах

За много пациенти, лечащихся при ортодонт, почистване на зъбен конец при брекетах причинява доста трудности. И наистина, не е толкова лесно да се разбере в цялото им разнообразие флоссов (така стоматолозите наричат зъбния конец), да се разбере, кой от тях е необходим точно за вас, как правилно да ги използвате, какви са ползите на едни или други видове зъбни конци и защо те са необходими.

Защо човек трябва особено внимателно да си миете зъбите при носенето на скоби?

Като за начало е полезно да разбере, защо е толкова важно да се използва четка за конци и защо стоматолозите правят голям акцент именно на този етап грижа за зубочелюстной система в период на носене на скоби. Без съмнение, е много важно да има право хапят и приятна усмивка, затова лекарите съветват някои пациенти монтаж на брекет-система. Но това лечение има и своите недостатъци: продължителност, болезненост, и най – важното- затруднено почистване на зъбите. Закачено върху зъбите, метални части, скоби, лигатури (малки резиночки, фиксирующиеся на самите брекетах), ортодонтски дъга и еластични тяга – всичко това е постоянно в устата на пациента и създава условия за изтласкване на допълнително количество плака.

Пациентите, минаваща лечение при ортодонт, запознати ситуация, когато между едни или други елементи на конструкцията засяда частица храна. Но, с изключение на самата храна, брекетах се натрупва опасно микробный плака, която допринася за развитието на demineralize, кариес, възпаление на венците и дори загуба на костната тъкан на челюстта. Развитие на данни заболявания значително усложнява ортодонтско лечение, влошава състоянието на пациента, помага за създаването на илюзията, че лечението с помощта на брекет-системата е вредно за зъбите и венците. Ето защо стоматолози-ортодонти обърне специално внимание на обучението на личната хигиена и мотивация на пациента за цялостно и редовно почистване на зъбите. При качествено индивидуално грижа за устната кухина в съответствие с всички препоръки на лекаря, може да се избегнат неприятни последици, като например развитието на кариес или меловидных петна около монтирани на скоби, кървене и болезнени усещания във венеца, разрастване на венците, или, напротив, я на загуба.

Защо е необходима конец за зъби?

Конец за зъби е по-ефективна и безопасна алтернатива на зубочистке и се прилага за пречистване на межзубных периоди от остатъците от храна, плака и бактерии. Заседнала храна между зъбите не винаги се усеща, но то се случва непрекъснато в рамките на деня. Ако се пренебрегва прочистване с помощта на зъбни конци, петна ще се натрупат в межзубных интервали от време. Точно на страничните повърхности на зъбите най-често се развива кариес, който далеч не винаги е видна визуално и често засяга веднага два до постоянни зъба. В такъв случай ще трябва дисекцията и поставяне на пломби веднага на два зъба, което значително ще се отрази на разходите за лечение.

READ  Гранулематозный периодонтит — възпаление на пародонта с образованието кистогранулем

Никакви видове зъбни четки не са в състояние отпушване на страничните повърхности на зъбите, те просто не са предназначени за това. Следователно, важно е да се прилага зъбния конец толкова често, колкото и четка: два пъти на ден, сутрин и вечер, а при прием на сладки и лепкави храни – още по-често, веднага след всеки прием на храна.

От къде произвеждат зъбни конци?

Още през 1800 г. хората сами мастерили прототипи на зъбни конци, изработени от коприна. Очевидни недостатъци на този материал е неговата относителна нестабилност и органичен произход, а оттам и способността на скапливать в себе си микроорганизми. Оттогава наука и техника влезе далеч напред, са били измислени нови видове материали и стандартизирани методи на производство флоссов.

Повечето съвременни зъбни конци днес е направен от пластмасови мъниста, които расплавляются и в резултат на течен пластмаса, изстискан като пастите за зъби, в тънки дълги нишки. Освен това, тези нишки се разтягат. Един от най-важните свойства на зъбни конци е сила, ето защо предимство при производството на дадени пластику. За производството на някои видове конци на изготвен от пластмаса се нанася слой восък, един ароматизиране или есенция добавки, което прави използването на флосса по-приятно и лесно. Пластмасови зъбни конци могат да бъдат найлонови, найлонови или ацетатными.

По-традиционен вид на зъбни конци – конци от коприна, покрит с восък. Техните предимства са напълно натурален състав, способност за естественото разлагане след рециклиране, което е важно за опазване на околната среда, лекота при употреба – нишка е лесно да се плъзга между зъбите. Към недостатъците се дължи на необходимостта от съхранение в плътно затворена опаковка, ограничен срок на годност и сравнително малка трайност.

Още един материал за производството на зъбни конци – тефлон или фторполимер. Този материал е особено устойчив на спукване, не се разделя на отделни влакна, лесно преминава в межзубные интервали. Значителен минус тефлон е замърсяването на околната среда с химически агент, използван при производството, който е канцероген. Въпреки това готов тефлон, според съвременните изследвания, не представлява никаква опасност и често се прилага в медицината, дори за осъществяване на импланти съдове. Друг недостатък флосса от фторполимера е сравнително високата цена.

Вощеные и невощеные зъбни конци – как да изберем?

Повечето зъболекари отдава своето предпочитание невощеной зъбни конци, тъй като тя е в състояние да събере на повърхността повече частици от храна и плака от вощеная. Някои изследвания са открили също, че след употреба на восъчна нишка на страничната повърхност на зъбите остава тънък слой восък, което прилипанию плака.

READ  Серебрение на млечните зъби или флуориране - кой метод е по-добър?

От друга страна, вощеными нишки-лесно се използва, тъй като те много по-лесно проникват в межзубной период и изисква по-малко усилия, а значи, се намалява вероятността от случайно нараняване на венците. Восък също допринася за склеиванию отделни нишки флосса, което намалява вероятността за спукване при почистване.

Формата на напречното сечение на зъбни конци

Съществуват няколко вида форми на флоссов. Всички те имат еднаква ефективност, но се прилагат с различни цели.

 1. Плоският конец е най-популярен. Те са предназначени за почистване на зъбите, разположени близо един до друг, с минимален межзубным разстояние.

 2. Кръгли в сечение направления са приложими за по-плътен контакт на зъбите. Отделен подвидом са нишки, които се надуват при контакт със слюнката. По този начин, площ на контакт със страничната повърхност на зъба значително се увеличава, което означава, се отстранява повече плака.

 3. За особено широки интервали между зъбите си (например, при наличието на диастем) са произведени лента флоссы. Техните широка работна повърхност допринася за качествено почистване на цялата повърхност на изцяло.

 4. Суперфлосс. Именно този тип коса е най-подходящ за почистване на зъби при лечение на брекет-системата. Суперфлосс е разделен на три сегмента. Първият, най-здраво, предназначени за по-удобно въвеждане на конци в межзубный интервал, под ортодонтски и ортопедична конструкция. Съраунд губкообразный парцел направления добре почиства повърхността на проекти и широки интервали между зъбите, разположени близо до венците. Третият сегмент суперфлосса – обикновен конец за зъби е предназначен за почистване на страничните повърхности на зъбите.

Дизайн флоссов

Позната на всички опаковка зъбни конци, смотанной в намотка, със специален нож – не е единственият вид, който се предлага даден продукт. За по-голямо удобство са били измислени държачи за конци и конци за еднократна употреба, са вече прикачени към писалката.

Държач за флосса може да бъде под формата на «нож» или формата на «прашка». Той и друг също толкова ефективен за почистване на страничната повърхност на зъбите. Всеки път към притежателя приложен нов сегмент зъбни конци. Използването на притежателя под формата на ножа няколко трудно в странично отдел, тъй като трябва достатъчно силно бутане изложени на устните, което не е удобно за всички пациенти. Също така следва да се има предвид, че притежателите на с дълга дръжка са по-удобни за използване, отколкото с къса.

Пациентът може сами да изберете, както му е по-удобно да се ползват флоссом – ръчно или с помощта на притежателя. Въпреки това, когато носенето на скоби, се препоръчва ръчно начин.

От импрегнирана зъбни конци?

Някои зъбни конци имат специална пропитку, наделяющую конци полезни свойства.

 1. Антисептични импрегниране. Най-често се прилага Хлорхексидин, способен да убива повечето бактерии в устната кухина.
 2. Укрепване на импрегниране. За пример може да служи на натриев флуорид, който също присъства в пастите за зъби и ополаскивателях. Той прави емайла по-здрави и устойчиви на образуването на кариес.
 3. Ментоловые импрегниране. Имат освежаващ вкус и премахва лошия дъх.
 4. Плодови аромати. Правят чистка зубными нишки по-приятна процедура.

Таблица. Видове зъбни конци, представени на пазара.

Име, производител Описание Цена

Плосък копринени конци 249 rv

Кръгла невощеная конец с ментол и флуорид 239 rv

Обемна вощеная конец с антибактериални, импрегнирана с мирис на бергамот и лайм 151 rv

Лента тефлонова нишка с хлорхексидин 851 rv

Суперфлосс 389 rv

Конец за зъби с притежателя на 449 rv

Техника на почистване на зъбите с помощта на флосса

Да си миете зъбите по време на носенето на скоби, трябва най-малко два пъти на ден. Също така си заслужава да си миете зъбите след всяко хранене през деня, а ако възможност за почистване липсва, внимателно изплакнете устата си с чиста вода. Освен четки, е необходимо всеки път да използвате четка за конци. Почистване на обикновена паста за зъби може да представлява определени трудности след инсталиране на брекет-система, затова се препоръчва прилагането на суперфлосса.

Първи етап — почистване на ортодонтски конструкции (скоби)

 1. Почистете повърхността между брекетом и повърхност на зъба с четка от всички страни.
 2. Прекарайте четка дизайн ершиком.

Втори етап — чистене на зъбите

 1. Въведете здраво края на конеца в периода между зъбите и ортодонтски конструкция
 2. Накрутите краищата на конеца около средата на пръстите на дясната и лявата ръка, плътно стиснете големи пръсти. Натянутый парцел на конеца трябва да бъде около два сантиметра.
 3. Пилящими движения влез зъбния конец в межзубной период.
 4. Натиснете конци на страничната повърхност на един от зъбите, по-ниски до най-дълбок парцела десневой бразди (пространството между зъбите и венците), а след това прекарайте нишка нагоре-надолу няколко пъти. По същия начин почистете до постоянен зъб.

 5. Продължете с прочистване на зъбите с четка, както обикновено.

Видео — Почистване на зъбите паста за зъби при наличието на скоби

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00099 sec