Подуване след изваждане на зъба: тъй като бързо да се вдигне или сам ще дойде

Привидно, след екстракцията, всички страхове и болки, оставила. Въпреки това, често облекчение, след дълги мъчения от зъбобол даде път на безпокойство от появата на нови проблеми. Най-честото усложнение при това е подуване след изваждане на зъб. Какво да правя в такъв случай, и когато този знак сигнализира за развитието на сериозни усложнения?

Не винаги патология

Повечето от нас не се смятат за изваждане на зъби нещо необичайно обикновени. Въпреки, че ние не трябва да забравяме, че това все още е хирургическа намеса. Естествено, че скъсани съдове и тъкани ще отечны и са болезнени, и това е абсолютно нормално. Колкото по-труден е намесата, толкова тези явления е по-силна. Дори не осложненное отстраняване води до обичайните подпухналостта на тъканите. И тъй като всеки подуване и болка, свързани с стагнация и местните влошаване на кръвообращението, а след това да възникне възпаление на доста просто. Особено силно се усеща болка след края на болкоуспокояващи средства. Нормално подуване и болезненост преминават бързо, а е дупката се забави.

Физиологичен местен оток на тъканите след изваждане на зъб не е усложнение или риск за здравето на пациента.

Причини

При изтриване на зъба има редица причини, които лесно могат да доведат до усложнения и се налага последващо лечение.

Продължителност на подуване след изваждане на зъба зависи от уменията на лекаря, видове обезболяващи, сложността на интервенциите, за качеството на провежданата антисептици.

Основните причини, които могат да подуване първата стъпка началото на възпаления в устната кухина, могат да бъдат:

 1. Суха паста за дупка, която е следствие от липсата на кръвен съсирек за защита от попадане на инфекция.
 2. Алергия към използвани при отстраняване на лекарства (антисептични, обезболяващи средства).
 3. Неграмотна работа с вашия лекар дентална дупка след отстраняване с последващо попадение в нея инфлуенца микрофлора (остатъци на меките тъкани, ексудат, зъбните отлагания).
 4. Непълно отстраняване на зъба, когато в раната остава межкорневая преграда, фрагменти от зъб или корен част. Често костни фрагменти остават във венеца след премахване на силно разрушени заболяване на зъбите.
 5. Наличието на кисти, която е останала след отстраняването. Обикновено изваждане на зъби при него се съчетава с санацией на устната кухина и изисква назначаването на антибиотици.

Когато подуване предварително

На всеки е известно, че да се обърнете към зъболекар трябва веднага, след като зъбът започва да се притеснява. Обаче, в действителност, често се получава на принципа «докато гръм се появи…» изваждане на зъби, разбира се, е крайна мярка в стоматологията. Се прави такава операция, най-често тогава, когато заболяването вече е в ход. Затова често раната в устата си, след екстракцията, свързан с проблемите на инфекционно-възпалителен характер или общи заболявания. В подобни случаи се избегнат усложнения като болка и подпухналостта е малко вероятно.

За случаите, в които се избегне подуване на меките тъкани след изваждането на зъба е невъзможно, се отнасят:

 1. Альвеолит (възпаление на зъбната дупка) от попадане на инфекция на устната кухина. Това е особено често срещана причини за появата на болка и оток след операция за изваждане на зъба. Альвеолит често придружава премахване при хронични възпалителни процеси на зъбите (пародонтит) или устната кухина (стоматит). При това развитие на вече съществуващите в устата инфекция след отстраняване получава нов кръг. Альвеолиту, освен оток, са характерни силна болка и лош дъх.
 2. Комбинация от отстраняване принудени намаляване на венците. Това се случва при гнойни процеси (абсцессе), което засилва подпухналостта. Разрез на лигавицата е необходим за излизане на гной от тъканите.
 3. Особено травматичная процедурата за отстраняване (например, повлияха проучване или дистопированные зъби). При този зъб плътно седи в челюстта и го представлява «выдирать» от там, което неминуемо води до подуване на меките тъкани.
 4. След отстраняване на трети моляров (те се наричат «мъдреците» или «осмици»). Спецификата на мястото на тези зъби включва травматично изтриване, с непроменен послеоперационным подуване и болка.
 5. Общи нарушения на здравето. При много патологиях (заболявания на кръвоносните съдове, кръвта, намалява имунитета, хипертония, диабет) премахване на зъб, често има опит от по-тежки, придружен от продължителни подуване и болка.
READ  Дентинокс гел — първа помощ при прорезании на зъбите

В подобни случаи се избегне подпухналостта е малко вероятно. Въпреки това, често и в подобни ситуации подуване отива сам, без да изисква допълнителна намеса на лекарски.

Когато отокът не е опасен

Подуване на венците и бузите не винаги носи болестния характер. Паника и се опита да не си заслужава, ако:

 • общото състояние е задоволително;
 • подуване не е придружено от повишена температура (ако не му е било до отстраняване);
 • торбичките се намира на едно място (най-често в областта на венците и бузите) и не отива на лицето;
 • болката е поносима и трае не по-дълго от 2 до 5 дни;
 • подуване на бузата малозаметна, минава през 3-4 часа и не е придружено от увеличаване на болката;
 • не покраснений на кожата или лигавиците;
 • не нагноения, говори за липсата на силна болка, лош мирис и вкус в устата.

Ако температурата до отстраняване е повишена, а след това в първия ден след намеса тя може леко да се увеличи (37-37,5 градуса).

Болка след отстраняване в известна степен е налице винаги, когато излиза действието на анестезията. Така наречената «фонова» болка ноющего характер може да бъде в първите дни след отстраняване. След сложна премахване на неприятни усещания могат да бъдат в продължение на 2 седмици. Важното е, че болката постепенно намалява.

Ако няма някакви тревожни симптоми, подуване първоначално достатъчно просто да гледате. Най – важното е постепенното намаляване на оток и болки .

Когато има повод за тревога

Има случаи, когато след екстракцията, започват усложнения. След това подуване се превръща в признак на заболяване. Тревожно е съчетанието на подпухналостта бузите или венците с други опасни симптоми:

 • Подуване придружени от зачервяване на лигавиците или кожата, задух, тахикардией. Възможни са обриви в различни места на горната част на тялото. Понякога тези симптоми могат да бъдат показател за алергична реакция. Тук бърза помощ медици е необходима, тъй като анафилактичен шок може да доведе до смъртта на пациента.
 • Липсва зъбобол при изразено подуване на венците и бузите. Това може да е показател за ниско качество на обработка на каналите и провокира пульпит или образуване на кисти.
 • Отокът се разпространява в лицето.
 • Телесна Температура над 38 градуса и продължава да се покачва, а здравето се влошава. Възможно е влошаване на преглъщане или болка при движение на челюстта. Тук е важно изключение на остър гнойного процес, търкаляне на челюстта (остеомиелит, флегмона, абсцес).
 • Болката продължава няколко дни и не намалява. Посещение на лекар тук е нужен.
 • Рязко «лош» дъх често се случва при гное в дупката на зъба.
 • След нормализиране на състоянието на отока се върна отново.
READ  Боли венци - отколкото да се лекува в домашни условия? Отговорът е тук!

Дори един подобен симптом става силен повод за обръщане към лекар. И да се бавя посещение в стоматологию тук не си струва. Лекомислено отношение към подобни прояви може да имат сериозни усложнения, дори до смъртоносни последствия.

Какво и как да се освободите от подуване след изваждане на зъб

При физиологична форма на подпухналостта обикновено може да мине без лечение. Въпреки това може да ускори процеса на зарастване, като се използват позволени начини. За да направите това в домашни условия обикновено се прилагат:

 • Налагане на запор върху студено (лед, бутилка с вода, замразени храни), за да бузата чрез слой плат на мястото на подпухналостта. Може да се използва мокра кърпа. Мокър студен компрес е особено показана при изтриване на «мъдреците». Хлад се поставя за 15 минути през деня.
 • Содово-солени компреси за 15 минути, през час 2-3 пъти. За този половин лъжичка сода за хляб и една чаена лъжица сол се налива чаша топла вода. В този разтвор напоява се памук и отнесен към бузата си.
 • Изплакнете устата разтвори на сол (1 чаена лъжичка на чаша вода) или frc, разтворена тинктура от прополис (5 капки на чаша вода), билкови отвари (градински чай, дъбови кори, невен или лайка) 3-4 пъти дневно. Не си струва ревностен с полосканиями, след премахването на «мъдреците». При това по-добре хоросан наемат и държи в устата си. Ако имаше дисекция на венците, а след това изплакнете устата си може да бъде не по-рано от 2 дни след операцията.
 • Изключено «агресивни» видове храна: храната трябва да бъде мека, нарязани на ситно и щадящей (има не по-рано ще се проведе на 3 часа след отстраняване).
 • Спи с повдигнати таблата. Това премахва подпухналостта.
 • Деконгестанти препарати (хомеопатични лекарства «Траумель» или «Лимфомиозот», антиалергичен средства «Супрастин», «Лоратадин и др)

Специализирана помощ

В зависимост от тежестта на усложнения, при патологическом отеке след изваждане на зъба може да бъде проведено лечение в поликлинических условия. В сериозни случаи, на пациента се предлагат и стационарно лечение.

Какво очаква този на пациента в болницата?

 1. На пациента задължително осмотрят. Ако в раната има нагноение (при суха раната, альвеолите, периостите) трябва да се санация на раната с отстраняването на части от зъба и гнойного на съдържанието. Се използват промиване на антисептици (хлорхексидин, фурацилин, диоксидин) и въвеждането на антибиотици (оксамп, цефазолин).
 2. Ако има абсцес, го вскрывают и се поставя дренаж за извеждане на отделяемого от раната.
 3. В следоперативния период обикновено допълнително се използват антибиотици под формата на таблетки или уколах (например, офлоксацин), противовъзпалителни лекарства (ибупрофен, кеторол), иммуностимуляторы на природен или синтетичен произход (велферон, иммунал), витаминни комплекси, протеолитические ензими (трипсинът, химотрипсин).
 4. При съмнение за появата на анафилактичен шок (остър оток, задух, паническо състояние) на пациента спешно госпитализируют в реанимационное клон и да оказват спешна помощ (на първо място се инжектират с хормони, антихистамини). В сложните случаи може да се трахеотомия за възстановяване на дишането.
READ  Арсен в зъба: как да действа и когато се използва в стоматологията

Какво е забранено при отеке

Дори ако изваждане на зъби е много трудно и травмиращо, съществуват правила на поведение, след отстраняване, които пречат на появата на патологични отоци.

Въпреки физиологичен оток не представлява опасност за здравето, но прекаляването с него самостоятелно ликвидация не си струва. А не след това, вместо полза лесно да се нанесе на здравето значителни щети.

Не могат самостоятелно да се използват многократно болкоуспокояващи, ако температура, подуване или болка на мястото на премахване на увеличаване. В този случай клинична картина ще бъде изтрита, но болестния процес ще се разпространи и влоши.

След изваждането на зъба е необходимо да се спазват следните правила:

 1. Да поседим в покой 30 мин. след отстраняване.
 2. Да тампон, напоен в устата на не по-малко и не повече от 30-40 минути.
 3. Започнете да приемате храна не по-рано от 2-3 часа след операцията. Ястия трябва да бъде меко за да има температурата на тялото. Дъвчете трябва да се опитат по-здравословни страна на челюстта. Не си струва да използвате остри, солени или пикантни храни.
 4. Внимателно започнете да използвате вода (най-добре не по-рано от 3 5часов след отстраняване).

Изплакнете веднага след изваждането на зъба, разгражда съсирек кръв и пропуска навътре в патологическую микрофлору.

 1. Ако вашият лекар е предписал лекарства (антибиотици, противовъзпалителни лекарства) е важно да ги прилагат според схемата.
 2. Няколко дни не се използват алкохол, тютюнопушенето, газираните напитки.
 3. Топли напитки или храни, тежко физическо натоварване, посещение на сауна или баня, изключени в деня на отстраняване на зъба.
 4. В първите два-три дни четка на мястото на раната не се извършва.
 5. Не е желателно надавливание ръце или каквито и да било предмети на мястото на подпухналостта (за предпазване от инфекциозни усложнения).

Не си струва да изпадате в паника при появата на оток след изваждане на зъб. Това явление е напълно физиологично и не представлява заплаха за здравето. Въпреки това е важно внимателно да се отнасяме към себе си и да си самочувствию в този момент. Възможност за възникване на усложнения след всяка хирургическа намеса е реална. А cockiness и безгрижие в този случай може да навреди на здравето и да допринесат за ненужни финансови разходи.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec