Показания и методи за облекчаване на коронки от зъба, етапи на извършване на процедурата

Феята на коронката – това е най-популярният вид протезиране, който дава възможност за възстановяване на счупен зъби.

Те представляват единични или запечатва в група несъемные ортопедична конструкция (протеза).

В зависимост от сорта и спазването на правила за хигиена и препоръки зъболекар живот в средно 15 години. Но има ситуации, когато се налага вдигане на корони.

Показания за облекчаване на проекти

Инсталиране на корони – това е процес дълъг и труден, понякога с болезнено усещане. Ситуацията и причините за отнемане на зъбни конструкции трябва да бъдат доста по съвсем валидни. В края на краищата, не всеки пациент ще се съгласи отново да се окаже в зъболекарски стол за отстраняване на проблема. Условно могат да се разграничат няколко причини за премахване на несменяеми протези ортопедични изделия.

Зъбобол или неприятна миризма

Необходимостта от лечение на зъб, скрити под-протеза, и на съседните зъби, достъпът до които е блокиран. Причините могат да бъдат различни:

 • инфекция;
 • пульпит;
 • киста;
 • вторичен кариес.

Има ситуации, когато оттегляне на несменяеми протези на протезата не се изисква. Необходими манипулации за премахване на болката се провеждат чрез высверливания в дизайна на отвора, през който директно се провеждат всички необходими терапевтични манипулации.

След процедурата дупка е циментиран. Срокът на служба на протезата намалява. Оттеглянето се извършва само в крайни случаи, когато няма друг начин да стигнем до засегнатото място и се спаси пациента от възпаленията.

Лоша определяне на коронки

Лоша определяне или загуба на устойчивост на елементи, идва най-често в следствие на тези причини:

 • предположение грешки при инсталиране на основите на протезата;
 • използването на нередовни цементирующего материал;
 • разрушаването на пломбировочной съединителната слой.

Забележите такъв симптом е лесно, защото зъбът започва да пошатываться и доставя неудобства в момент на разговор и прием на храна.

Възпаление и заболявания на венците

Проблеми с пародонтом възникнат по различни причини: от началото на възпалителния процес, до нараняване поради силно подход към производство и монтаж на изделия. В такава ситуация протеза тежи на десневой край, натирает, постепенно започва възпалителен процес. Пациентите трябва да извърши демонтаж на конструкция, с последващо лечение на меките тъкани, увредени в следствие на налягането на протеза на десну.

Други причини

Повторно протезиране може да се наложи, ако това желае само на пациента по силата на своите съображения (смяна на протеза на по-качествен, надежден и атрактивен), или поради изтичане срока на експлоатация на продукта. Има необходимост от подмяна на конструкцията, поради повреди и деформации (ако спукани мост, след ремонт не е възможен в повечето случаи).

Методи за облекчаване на коронки

Свали определена коронку могат да бъдат различни методи. Всичко зависи от целите на разглобяване и терапевтични показания.

Начин за премахване на протеза избира самият пациент въз основа на финансовите характеристики на разполагаемия време и препоръките на стоматолога. Лекарят избира в крайна сметка този метод, който е най-подходящ пациент в зависимост от причините и чувствителност на зъбите при повторно намеса.

READ  Бум на венеца над зъб: причини за възникване

Апарат Coppa (Кох)

Това е специална бормашина, разбивающая циментова основа-малки музеи. Протеза започва бавно да се преместят в страна, излизате участък на зъба.

След като с помощта на зъболекарски клещи и дюзи подцепляют протеза и отковыривают. Начин безболезнен и не настъпва увреждане на устната кухина като цяло.

Този метод има недостатък – устройство често драскотина керамични облицовку протеза, в резултат на това се изисква възстановяването му.

Апарат Коронафлекс

Устройството се прилага за запазване на целостта на корони при последващо определяне, без нараняване и нарушения, чрез въздействието на сгъстен въздух. Ортопедична конструкция се запазва и се отстранява, без да се повреди.

Например, продукт от циркониев диоксид е с висока цена, и да навредят на такъв продукт затратно, по-икономично прилагат апарат Коронафлекс. Техника скъпа, поради високите цени се прилага оборудване.

Расцементировка корони sonication

Отстраняване чрез унищожаване на циментова основа. Не всички материали се поддават на този метод, всичко зависи от вида на цементируемого материал. По отношение на стеклоиономерного вещества метод не е приложим.

Распиливание

Това е най-груба техника за изделия, произведени от устойчиви материали, като керамика. В стойността не е скъпа и почти безболезнено, но е доста дълга. При изваждане на протезата се случва пълното му унищожаване.

Най-ефективно този начин се прилага, ако полита корона от металокерамика. В резултат на такава манипулация последващото протезиране с тази конструкция, вече не е възможно в сила я повреди.

Затова пациентите трябва да имате предвид този факт при избора на материал. Когато свалят металокерамични коронки, най-често се извършва предварителна обработка на ултразвук, което причинява напукване на циментова основа и дава възможност лесно да я свали.

Други методи

Други методи, подходящи за разглобяване на ортопедични конструкции. За да ги изтегли, се прилагат специални инструменти, които ви позволяват да контролирате силата и посоката на натоварване на тъканни воалите и протези, а именно:

 • мостосниматель Хига;
 • коронкосниматели Металифт и Авто Абдикатор;
 • със специално предназначение клещи;
 • инструмент с крючковидным край;
 • jackhammer;
 • пневматични инструменти.

Всички методики се извършват под местна упойка, така че са изключени болезнени усещания и дискомфорт.

Етапи на отнемане на коронки

Оттегляне на коронки се състои от няколко етапа:

 1. Подготвителен. Разглеждане и оценка на състоянието на пациента. Може би, ако е необходимо по причини, прилагането на обезболяващи лекарства.
 2. Отсъстващ. Премахването става постепенно, както и на процеса зависи от избрания метод. Най-популярният и използван се счита за начин, с помощта на хардуерно устройство Купа. При бюджетен вариант инсталиран на конструкцията се използва распиливание. Скъпи същия корони се отстранява с помощта на ултразвук.
 3. Оценъчно. Етап се състои в диагностициране състоянието на целостта на протеза на кореновата система на зъбите. Това се прави, за да разбере, дали може да се използва повторно открепленную дизайн. Място за повторно инсталиране подлежи на специална обработка и лечение. От съществено значение е квалификацията на специалиста и опит за изваждане и повторно инсталиране на протези в устната кухина. Ако в резултат на открепления са настъпили усложнения, специалист оценка на състоянието на пациента и предприемане на мерки. На увреденото място се създава временна найлонови дизайн. В този случай цената на процедура значително се увеличава.
 4. Инсталационния. След разрязване се случва изготвяне на нова протеза и последващо инсталиране.
 5. Рехабилитация. След провеждане на процедурите трябва да се спазва среща на зъболекар-ортодонт избягване на ефекти и усложнения. Изисква на първо време се придържате към подходящ хранителен режим с щадящими продукти.
READ  Рак, поселившийся в устата: причини и лечение на тумори

Да научите повече за това как се снима коронку с един зъб могат да бъдат свързани с видео.

Често задавани въпроси

В Интернет има много мнения и въпроси, на които най-често притеснява пациенти, засегнати от проблема за облекчаване на корони. Ние сме събрали най-вълнуващи и се опитахме да отговорим на тях.

Възможно ли е да се оттегли коронку с постоянен цимент?

Теглене на проекти на постоянно цимента — не е трудна стоматологична манипулация, но изисква професионализъм и наличието на съответните дентална устройства и инструменти. В такава ситуация са приложими няколко посочените по-горе методи:

 • апарат Coppa (циментова основа разбива толчковыми движения);
 • устройство Коронафлекс (чрез въздействие на постоянно цимент сгъстен въздух);
 • ултразвуково разрушаване на цимента.

Как се отстранява зъбен мост?

За отстраняване на зъбен мост се изисква преглед от специалист и подбор на подходящи методики:

 • ултразвуков скалер – специална хардуерна технология расцементированию и аккуратному извличане на проекти за последващо протезиране;
 • устройството е Coppa за тяхното рязане под упойка, тъй като процедурата е дълга и се използва при болезнени чувства.

Боли ли е да се стреля коронку?

Степен на трудност и безболезненности на всеки един от методите изцяло зависи от опита и уменията на избрания специалист. Ако при изваждането от инсталиран дизайн се прилага унищожаване на цимент на основата, протеза може да падне, тази процедура ще бъде лесно и без болезнени усещания.

Ако протеза е здраво или отнемане изисква запазване на дизайн и използването на най-евтиния метод, а след това процедурата може да продължи достатъчно дълго и доставят дискомфорт. В този случай се прилага местна упойка.

Възможно ли е сами да свали коронку?

Изпитват най-силните болки под протеза, човек прибягва до принудени сили и действия за извеждане проекти в домашни условия, без да се налага нещо на необходимия опит и оборудване.

Опит за самостоятелно отстраняване на протеза може да доведе до сериозни повреди и усложнения.

Затова тази процедура трябва да проходиться в зъболекарски кабинет от квалифициран лекар и специално оборудване.

Изключение за самостоятелно теглене на протеза може да има при:

 • расшатывании и отклеивании изделия, заедно с остатъци от циментови основания от него отколупывания;
 • разпадането на проекти по различни причини и извличане остатъчни елементи ръчно.
READ  Маска за лице в ортодонтията: цели, различни и процеса на лечение

Но за да се избегне усложненията по-късно е задължително изисква консултация и помощ зъболекар-ортодонт.

Колко струва да се оттегли коронку?

Цена за теглене на ортопедична корони от зъба зависи от:

 • количество на подлежащи на премахване на коронки;
 • методика на процедури с помощта на специално оборудване и инструменти.

Среден ценови диапазон за теглене на един дизайн варира от 800 до 1000 рубли. Цената може да бъде по-нисък в случай на разрязване на проекти от бюджета на материала, а ето при използване на устройства за Коронафлекса цената ще се увеличи драстично.

Много клиники в услуга за извеждане веднага се включват и разходите за по-нататъшна терапия и последващо протезиране.

Какво трябва да направя след отстраняване на зъбни коронки?

След извличане на зъбната протеза може да възникне дискомфорт и болезнените усещания. Има няколко варианта за развитие на ситуацията:

 1. Отстраняване на възпалителния процес (кариес, пульпита, пародонтит). В такъв случай правят распломбировывание на коренови канали, се провежда противовоспалительная терапия, след това отново са поставени пломби.
 2. Реставрационни манипулация при фрактури и сколах.
 3. Подмяна на цементируемого основания да е дупка трябва да се справят антисептици и инсталирате продукта отново на нов цимент.
 4. Поръчка и монтаж на нови продукти, в случай на повреда.

В терапевтичен курс стоматолог-ортодонт задължително включва:

 1. Приемът на антибиотици за премахване на инфекции и възпаления.
 2. Изплакване на устната кухина лечебни отвари и инфузии от растителен произход (лайка, дъбови кори, невен) и антисептици (Мирамистином, Фурацилином, Хлорхексидин, Ротоконом).
 3. Болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства в случай на поява на болезнени усещания (Нимесил, Найз, Кетонал, Нурофен). Стрива 1 таблетка упойка в прах и се разтваря в преварена вода до каша, след това се втрива в засегнатата област.
 4. Спазването на правила за хигиена на устната кухина.

Начин на приложение и дозировка само според указанията на специалист.
Ако оттеглянето изделия са минали от появата на някои от ефектите, зъболекар оценява състоянието на пациента и да вземе решение в хода на процедурата. В такава ситуация, разходите се увеличават, както и повечето хора губят доверие в професионализма на лекарите.

Зубное протези – това е скъпи зъболекарски услуги. Така че трябва умишлено да се подхожда към избор на стоматолог-ортодонт, за да не се явят положението на повторно инсталиране на проекти поради слабо-свършената работа, и коронката служеше една година.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00120 sec