Посеребрение млечни зъби: показания, етапи на процедурата, колеги

Посеребрение на млечните зъби

На никой не му е приятно да мисли за план посещение на зъболекар за высверливания кариозен поражения и на поставяне на пломби. Особено изразен страх от бормашина да предизвиква у малки деца. Има обаче алтернатива на традиционното лечение, една от тях е посеребрение на млечните зъби. Този вид на лечение на кариес е идеална за малките деца, тъй като позволява да се избегне пробиване на зъб, пломби вместо кариозная кухина само е покрита със специален наркотик. Метод серебрения позволява да се лекува и да се спре развитието на кариес напълно безболезнено.

Същността на метода серебрения на млечните зъби

Серебрение на млечните зъби може да се нарече не е инвазивен метод. Това означава, че кариозную кухина изобщо не е необходимо да высверливать бормашиной или препарировать ръчни инструменти. Съответно не се изисква и провеждане на анестезия. За лечение на деца до четири години да не се използва упойка, въз основа на артикаина, която за по-старите възрастови групи е една от най-модерните и безопасни. Ето защо една възможност за лечение на зъбния кариес при деца без убождане позволи да се избегне стрес за малките пациенти, а в същото време улеснява работата на лекари, зъболекари.

Преди да се пристъпи директно към лечение на зъбите, зъболекарят почиства поразена от кариес зъб с помощта на механични дюзи и въртящи щеточки. Този съвет не издава такъв силен шум, който присъщо на турбинному наконечнику (всичко познато смущаваща бръмчене по дентална тренировка в стола на зъболекаря). Стоматолог може да предложи на детето се види или дори да докоснем циркулярную щеточку, че той спрял да се страхува, като се уверите, че тя безобидните и външно прилича на домашна електрическа четка. По-нататък с помощта на малко количество професионална почистването паста без флуор желания на зъба се изчиства от всички страни. Това е необходимо за отстраняване на остатъците от храна и микробна плака с един зъб, а също и за по-добра визуализация на кариозной кухина, тъй като част от нея може да бъде скрита под тъмни или светли зубными наслагвания. След цялостно почистване на паста измиване с вода и зъб готов за нанасяне на препарата.

Като лечебно вещество се прилагат два вида лекарства: японски «Сафорайд» или я руският еквивалент на «Аргенат». В състава си те съдържат сол флуор и сребро. По този начин се постига двоен и възстановяващ ефект. На всички е известно, че йони на флуор са в състояние да укрепва емайла на зъбите и предпазва от микроби, причиняващи кариес. Действие на флуор се дължи на факта, че в структурата на емайла се образуват по-трайни връзки, тъй като йон флуор се заменя йон хидроксид. Противомикробно действие се дължи на факта, че микроорганизмите не могат да понасят високи концентрации на флуорид, умират и те престават да се размножават на мястото на апликация на лекарството.

READ  Боли ли да се тиранти: отзиви и описание на процеса на инсталиране

Що се отнася до сребро, то още от древността е известно с обеззараживающими свойства. Йоните на среброто са в състояние не само да унищожи микробиологичната клетка, но и да я потискаме обмяната на веществата и спира процеса на възпроизводство. При взаимодействие диамина флуор, сребро с отслабени структури на зъба се формират стабилни кристали, укрепване на емайла на зъба, покриващи дентинные канальцы (което премахва нуждата от повишена чувствителност на зъбите) и които образуването на зъбна плака. Образувани връзка също така предпазват тъканите на зъба от по-нататъшно разпадане.

Лекарството се прилага върху приготвени и изсушени на зъб с помощта на апликатор или памучен тампон. Нататък разтворът трябва внимателно да се втрие в тъканите на зъба в продължение на няколко минути. След процедурата на детето може веднага изплакнете устата при нужда.

Лечение на временни зъби по метода на серебрения се провежда не за едно посещение, както и курсове по 2-3 сесия на седмица, веднъж на половин година.

В кои случаи може да се прилага серебрение на млечните зъби?

Метод серебрения се препоръчва в случаите, когато кариес все още не отиде твърде дълбоко в тъканите на зъба. Най-често той се използва, когато поражение на зъбния кариес е бил само емайла и дентина е останала непокътната. Дълбочина кариозной кухина най-често се определя зъболекар с помощта на различни методи за диагностика, въз основа на оплакванията на пациента, продължителността на протичане на процеса, от характера на повърхността и появата на болка при провеждане на космическата сонда по повърхността на зъба. И зъболекарят може да ви посъветва да направите рентгенова снимка-снимка, за да разкрие скритите кариозные кухина или да се определи колко дълбоко разрушени тъкани на зъба.

В отделни случаи родителите сами могат приблизително да се определи дълбочината на кариес на външен вид кухина: първоначални повърхностни лезии изглеждат като мат ярки бели петна на емайла. Това дете почти никога не се оплаква от болки в такива зъби. По-дълбоки и стари дефекти имат свойството да получите тъмно, но въпреки това степента на оцветяване кариозного петна не винаги говори за своята голяма дълбочина. Най-точно степента на разрушение на зъба ще открие зъболекар.

Най-често методът серебрения се прилага в страни (или дъвчене) на зъбите. Серебрение най-ефективно като средство за профилактика и спиране на кариозного процес, особено в случаите, когато детето не посещава по-рано зъболекар или съм имал негативни преживявания и започна панически се страхуват лечение на зъбите. За Удобство на метода е свързано и с препоръчителната възраст за неговото прилагане – до четири години. По-малките деца не могат дълго и спокойно да седи в зъболекарски стол, а метод серебрения отнема само няколко минути.

READ  Эндодонтические силеры за запечатване на коренови канали

Когато лечението метод серебрения невъзможно?

За съжаление, този комфортен и ефективен метод е подходящ далеч не за всички зъби. Използването на лекарства на сребро не показа своята ефективност в постоянни зъби. За лечение се прилага реминерализующая терапия, традиционната дисекцията и други техники.

Ако те удари не само в емайла, но и разположен под него, дентина, зъбния кариес се диагностицира като среден или дълбок. Лечение се налага и друг вид изисква препарирования тъкани на зъба и поставяне на пломби, а това означава използване на метода серебрения невъзможно поради неефективност.

Поради факта, че среброто има свойството да оцветите повърхността на зъба в тъмно сив цвят, метод не се препоръчва за тези, на които е изключително важна естетика на предните зъби на детето. По-често серебрению подлежат само на страничните зъби.

Във връзка с все по-голям брой заболявания на имунната система се е увеличил броят на алергии към различни вещества. Сребро и флуоро – не са изключения. Задължително уведомява за тях зъболекар за наличието на алергия към всякакви вещества и материали.

Таблица. Предимства и недостатъци на метода серебрения на млечните зъби.

Предимства Недостатъци
Не се налага пробиване на зъб, така че бебето по-спокойни седи в стола си. Лечение метод серебрения се извършва в няколко посещения в курсове, което не винаги е удобно за пациентите.
Методът е подходящ за деца, не приученных към посещение на зъболекар. Липсата на препарирования твърда тъкан на зъба се отразява на далечен резултат. Ако пациентът пропуска процедури и не спазва строга хигиена на устната кухина, а също и не създава диета, ефективността на метода може драстично да намалее.
Серебрение отнема съвсем малко време, което значително намалява стреса за детето. Има случаи на алергия към флуор и сребро. Това е пряко противопоказание за употреба на метода серебрения.
Не е необходимо да се поставят инжекция с упойка, че намалява страха на детето, намалява възможността от развитие на усложнения като алергична реакция или хематом в областта на инжектиране. Под въздействието на сребърни йони емайл се оцвети в тъмно сив цвят, което значително влошава външния вид на пациента. Така че серебрение на предните зъби е нежелателно.
За нанасяне на медикамента, за разлика от пломби, не се изисква перфектна сухота на повърхността на зъба. Се изразходва по-малко усилия и време за подготовка на зъба за обработка. Лекарства диамина флуор, сребро отрицателно влияние върху пульпу зъб, а също може да причини дразнене на венците. Това е още една причина, поради която този метод не се прилага в дълбоки кухини.
Серебрение на млечните зъби позволява на профилактировать по-нататъшното развитие на кариес и предотвратяване на образуването на нови огнища на поражение. Невъзможно лечение метод серебрения постоянни зъби, независимо от възрастта.
Под въздействието на сребърни йони се образува здрав слой емайл, който предпазва от по-нататъшно разпадане и предотвратява образуването на зъбна плака. Сравнително малка стойност на процедурата.

Ограничени показания за метода серебрения. Среден и дълбок кариес се лекуват само с помощта на по дентална тренировка, чрез препарирования дефект.
READ  Временна пломбата - за което поставя? Потърси отговора тук!

Сравнение с алтернативни методи на лечение на кариес

  1. Озонирование. Тази процедура е безболезнена и безопасна, не се изисква поставяне на упойка. Кариозная кухина се обработва с озон в продължение на няколко секунди. Предимството се състои в това, че зъб не се оцвети в тъмно сив цвят. Към недостатъците може да се дължи на липсата на укрепляющего действия на емайла, както и липсата на намаляване на свръхчувствителност на зъба.

  2. Реминерализующая терапия. Методика на провеждане на доста сходна с процедурата серебрения, също преминава през няколко посещения, по време на които лекарството се нанася върху почистени зъби. Емайл при това не се оцвети. Тъкани на зъба стават по-силни, по-устойчиви на киселини бактерии. Намалява свръхчувствителност на зъбите. Може би използването на реминерализующего разтвор в домашни условия. За недостатъци следва да бъде посочена липсата на бактерицидного ефект.

  3. Дълбоко флуориране на емайла. Лечението е в няколко посещения, без препарирования. Няма оцветяване на емайла. Флуорът има бактерициден ефект, укрепва и насища емайл минерали. Тази техника има по-висока цена.

  4. Традиционното дисекцията с помощта на свиня и пломбирование. Към недостатъците се отнасят появата на страх преди процедурата при малки деца, необходимостта от поставяне на упойка. Предимството се състои в това, че на традиционния метод можете най-ефективно да се лекува кариес всеки дълбочина с минимален риск от развитие на рецидив. Пломбирование често изисква голяма съзнателност дете за създаване на необходимите условия в устната кухина (сухота и стерилитет на зъба).

С избора на конкретен метод за лечение, струва си да се ръководите от съветите на лекар-стоматолог, както и да слушате на желанията на детето. Не си струва да тормозят децата прилагането на по дентална тренировка, ако имате възможност започнете с по-малко страховити процедури, които позволяват на детето да се използват за лечение на зъбите.

Видео — Серебрение зъби – полза или вреда?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00168 sec