Посеребрение зъби при деца — етапи на процедурата, показания, алтернатива

Посеребрение на зъбите при деца

Млечните зъби също са засегнати от кариес, както и постоянни, така че стоматолозите често прибягват до тази процедура, като посеребрение на зъбите при децата. С нейна помощ може да предотврати появата на различни заболявания на венците и зъбите. Метод серебрения – това е една чудесна възможност да се лекува кариес, дори и в ранните етапи на неговото развитие, а също и да се отървете от паническо страх от кабинета на стоматолог.

Какво е това?

Silvering се нарича стоматологична процедура, при която лекарят нанася на зъбния емайл пациента специално средство е разтвор на сребърен нитрат. Това създава защитен филм върху повърхността на зъба, предотвращающую развитието на кариеси и които покриват дентинные канальцы. Използван хоросан оказва върху тялото на детето антисептично въздействие.

Тази процедура има своите особености. Например, при контакт със слънчева светлина разтворът потъмнява, така че след серебрения деца ще ходят с черни зъби. Това е напълно нормално явление, макар и да изглежда малко необичайно. Но, въпреки лек дискомфорт, да се възползват от процедури серебрения зъбите много повече, че тя и нейната популярност.

Спецификата на процедурата

Посеребрение детски зъби – това не е новост в стоматологичната практика. Тази процедура се прилага успешно в продължение на много десетилетия за лечение на зъбния кариес при децата в ранните етапи на развитие. Мнозина предполагат, че терминът «покритие сребро» е достатъчно точен за този метод на лечение на кариес, и върху повърхността на зъбите наистина да се прилага сребро. Всъщност лекарите използва само активни сол на благородния метал, които при контакт с емайла и образуват малки частици фосфат сребро.

Забележка! Млечни зъби, лекувани по този метод, стават по-плътни и устойчиви към въздействието на различни киселини, като прониква в тялото заедно с храната.

Най-разпространените лекарства, използвани за посеребрения на зъбите може да се дължи на «Аргенат» националното производство «и » Сафорайд» от японския производител. Те са абсолютно безвредни за организма на човека, така че да ги използват за серебрения зъби при деца. Също така тези лекарства имат върху зъбния емайл пациента на лечебно-профилактично въздействие, което също, със сигурност има своите плюсове.

Показания за серебрению

Стоматолозите препоръчват да се извърши тази процедура при наличие на кариеси в начален стадий на развитие, когато болестта все още не е имал време да стигнем до дентину. Правилно изпълнена процедура позволява надеждно за опазване зъб, защитавайки по този начин от попадане на микроорганизми.

Многобройните отзиви на родителите за изпълнение на серебрения не клонят все в една посока. Има и отрицателни, но те са свързани с това, че процедурата е била извършена с малко закъснение, когато кариес успя да удари по-голямата част от зъба. В такива случаи шансовете за успех падат бързо.

Какви още има показания за посеребрению зъби:

  • необходимостта от удължаване на срока на експлоатация на инсталирана зъбни пломби;
  • предотвратяване на повторна поява на кариес;
  • повишена чувствителност на зъбите при детето;
  • наличието на микротрещин и незначителни хлътва по повърхността на зъба.

Независимо от причината, решението за изпълнение на процедурата, приемат само родителите на бебето, въз основа на препоръка на лекар-стоматолог.

Има и противопоказания за тази процедура, но много малко. На първо място, за провеждане на серебрение на зъбите не се препоръчва при наличието на дълбоко/среден кариес – в такъв случай може само да влоши сегашното състояние на зъбите. И лекарите не препоръчват да се прибегне до посеребрению, ако храната и водата, приемана дете, съдържа голямо количество флуор.

Техника на извършване на процедурите

Както вече беше отбелязано по-рано, метод серебрения на зъбите се прилагат в стоматологията вече доста дълго време, и през цялото това време технология на изпълнение не се е променило. Освен, че лекарите използват по-съвременно оборудване, което позволява намаляване на времето за престой в стола на зъболекаря няколко пъти.

Таблица. Лечение на млечни зъби по метода на импрегнации.

Стъпки, снимка Описание действия

Комплект, използван за тази процедура, се нарича «Аргенат», въпреки че могат да се прилагат и други медикаменти. Тук влизат йони на среброто в отделен флакона, невъзможността. В комплекта също така влиза специално минерално масло. То е необходимо, за защита на лигавицата при обработката на млечните зъби йони на среброто.

Предварително кариозные кухина са освободени от плака и некротизированных тъкани. Зъбната плака се отстранява със специални четки с абразивни паста.

След предварително почистване на зъбите от остатъците на използвания абразив паста измива с чиста вода. Трябва да се уверите, че устната кухина на пациента не остава на по-малки частици паста. Сега зъбите на бебето са готови за серебрению.

След това трябва да се изолират восстанавливаемый зъб, освободена от слюнката с помощта на специални памучни ролките. След това ротовая кухина се обезводнява с струя топъл въздух.

Лигавицата, която е в контакт със зъбите, трябва да смажете вазелиновым масло. Това се прави, за да се избегне появата на изгаряне на лигавицата на устната кухина нитрати сребро.

Микробрашиком, натопен на специален разтвор, съдържащ сребро, обработени на емайла на зъба. При това не трябва да се попадне на използвания разтвор на препарата върху лигавицата. Повече от няколко минути, процедурата трябва да се повтори още веднъж, като се използва един и същ разтвор. След това повърхността на зъба се обработва восстановителем. Почерняването на третираната повърхност казва за правилното изпълнение на процедурите.

Обработеният участък трябва да се суши с топъл въздух. Процедура серебрения изисква повторение на повече от 3 месеца.

Предимства и недостатъци на посеребрения

Към основните параметри на този метод на лечение на зъбите се дължи на:

  • ниска цена на изпълнение на процедурата;
  • малка продължителност на процеса, поради което дори и най-малките пациенти с лекота ще могат да издържат й;
  • лекота и безболезненность провеждане на серебрения на зъбите. В хода на изпълнение не възниква дискомфорт;
  • висока ефективност. Правилното и навременно провеждане позволява да спре всички кариозные процеси, които засягат зъбите на детето.

Недостатъци на тази процедура почти няма, с изключение може би на потъмняване на зъбите на пациента след нейното провеждане. Това явление може да достави само емоционален дискомфорт, когато детето достигне по-зряла възраст, например, когато той отива на детска градина. Малките деца реагират много емоционално на факта, че те са нещо различно от своите одногодок, затова трябва предварително да се подготви за почернению на зъбите след, като вашият лекар ще ви предпише серебрение.

Още един недостатък на серебрения е ограниченията при лечение на зъбен кариес. Процедурата дава възможност за премахване на това заболяване само по време на ранните етапи на развитие. Ако тя е била вече след поражението на зъбния кариес на дентина, това ще бъде безсмислено, и няма значение на какъв специалист да я притежава. В някои случаи тя може дори да навреди на здравето на вашето дете, ако е да я края.

Забележка! Сребърен Нитрат, който се използва при серебрении зъби, не може да бъдат безвредни вещества. При контакт на лигавицата или кожата, той причинява изгаряне, а при проникването в дентинный слой активност соли на среброто може да предизвика пульпит.

Въз основа на това, заслужава да се отбележи, че ако лекарят срещу изпълнение на тази процедура, родителите все пак не трябва да настояват за изпълнение. При най-малкото страници, или при риск влоши кариес серебрение извършва противопоказано. Това не е поредният начин за борба със зъбния кариес, както и за защита на зъбния емайл в началния етап на своето развитие. След серебрения зъби могат да се държат в това състояние повече от 5-6 месеца, въпреки че понякога защитен слой може да се задържи в продължение на няколко години.

Има ли алтернативи?

Медицината не стои на едно място, а се развива с големи стъпки. Това се отнася и стоматология. Ако по някаква причина провеждането на серебрения детето е противопоказан, а вместо това можете да изберете и други процедури, които позволяват възстановяване на зъбната редица на малко дете. Преглед на основните алтернативи серебрению, използвани в стоматологията.

  1. Флуориране. Тази процедура лекарите също се нарича реминерализацией. Представлява процес на обработка на зъбния емайл на пациента с помощта на специални препарати, в чийто състав влиза и флуорид. В резултат на процедурата зъб е покрит с гъста и много твърда минерална обвивка, която предпазва зъбите на пациента от въздействието на външни фактори и проникване на микроорганизми. Извършва флуориране лекарите съветват само след 3 години.

  2. Озонирование. Не по-малко ефективна процедура за защита на зъбите. Тя е работа на повърхността на зъба озон, който оказва върху тялото на пациента силно антибактериално въздействие. След като е в устата на всички микроорганизми умират, разрушаването на зъбните тъкани се прекратява, а развитието на кариес спре. Както и в случая с фторированием, процедурата озонирования също има ограничения във възрастта. Деца до 4 години се провежда озонирование изключително, не е препоръчително.

Само след запознаване с всички предимства и недостатъци на всеки от методите може да се реши, като по-добра защита на зъбите на детето си — фторированием, silvering или озонированием.

За необходимостта от серебрения на зъбите трябва да се вземе решение зъболекар. Също така лекарят определя, което е достатъчно за един серебрения или трябва да се вземат някакви по-драстични мерки. Във всеки случай, да се отдадете на самолечение не си заслужава дори и в Интернет може да намерите много и различни инструкции за серебрению на зъби в домашни условия. Залогът си струва здравето на вашето дете, и, следователно, лечението трябва да се занимава изключително специалист.

Видео – Ползи и на вредите за серебрения на зъбите

READ  Отстраняване на млечни зъби при деца: основни показания и цени

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00133 sec