Последиците от киста на зъба във венеца — с какво е опасно това явление?

Последиците от киста на зъба във венеца

Неспазване на срока на обжалване на пациенти на лекар за лечение на кариес, за съжаление, е все още нерешен проблем. Един от изключително неприятни усложнения на зъбния кариес се счита за пародонтит – стоматологично заболяване, при което инфекцията от кариозного на зъба напълно унищожава пульпу (нерв на зъба) и е извън границите на корен в околните тъкани (периодонт) и кост. Отличителен симптом на пародонтит често служи появата на округлого взбухающего образование на венеца. Далеч не всички пациенти осъзнават, че ако се образува киста на зъба във венеца, последствията могат да бъдат много по-сериозни, отколкото може да се предположи.

Защо възниква киста на венеца?

Всъщност образование, наричан популярно десневой кисти, е нито по-малко, като свищом, или фистулой. При развитието не леченого кариес инфекцията прониква чрез твърдите тъкани на зъба в пульпу, руши и убива я, а след това в тъканите около корена на зъба. Имунната система на организма, в отговор на атаката на патогенни микроорганизми, мобилизира защитните кръвни клетки в парцел хронична инфекция (причинен зъб). По този начин, в основата на зъба и около него се образува гной, която е своеобразна на бойното поле между бактерии и защитни сили на организма.

Впоследствие натрупване на гной, се разпространява по-нататък, като се счупи кост и образуващи един вид кухина, която зъболекар вижда на рентген на засегнатия зъб. В гной непрекъснато се стреми да излезе навън чрез най-малкото съпротивление. При липса на лечение на инфекция, постепенно рассасывая кост, развил ход от корена на зъба в устата, минава през костите и десну. На венеца ще стане видимо куполна образование, често запълнено с червеникаво, или бяло-жълта течност. След това стената на венците ще се спука и гной изольется навън.

В това време е най-често болка намалява. Това обаче далеч не е повод да се успокоят и да се отложи лечението след това, тъй като болестотворни бактерии се намират все още в инфицированном зъба и продължават да смае околните тъкани са по-силни. Впоследствие се формира нова част на гной, която отново ще изтече от образуваните по-рано свища.

Какви са фистули (кисти) във венеца?

Таблица. Киста на зъба във венеца — основни разновидности.

Тип свища на венеца Причина за образование Как се проявява

От началото на образуването на гной се случва вътре в корена на зъба, се превръща в тъкан, които свързват корен с кост, а след това и на костите. В крайна сметка гной прониква през костите в десну и се изпразва в устата. Причина може да бъде кариозный зъб или зъб, който вече са били лекувани (поставяйте пломбу или е отстранен нерв). В него има болка при дъвчене на храната, натиск и почукване. След образуването на свища болка, обикновено по време замира.

Първоначално се оформя джоб на венеца, в който се натрупва плака и бактериите, по-нататък в дълбините на джоба се образува гной, която може да образува ход, излизайки на повърхността на венците под формата на свища. По-голямата част от симптомите ще повлияе на венци – възпаление, кървене, отхождение венеца от зъба, стрес зъбите. След това в областта на една или няколко зъби се формира свищ на венеца.

Най-рядък от фистули. Формира при неправилна прорезывании зъб мъдрост и инфицировании на лигавицата над него. Болка, зачервяване и подуване при дълги участъци на челюстите за жевательными зъби, придружен от свищом на венеца в същата област.
READ  Средства от зъбобол бързи и ефективни - над 10 на най-добрите лекарства

Рискови фактори за образуване на свища (кисти) във венеца

 1. Ненавременно лечение на кариес и неговите усложнения. Запускание болести, които унищожават зъб, води до тяхното прогрессированию и разпространението на бактерии в устната кухина.

 2. Ненадлежащая лична хигиена на устната кухина. Допринася за натрупването на плака, в която се размножават патогенни микроорганизми. Възпалени венци, се формират пародонтални джобове, в които могат, наред с други неща, да се залепи храна, че веднага ще предизвика изтичане на гной.

 3. Вредни навици. Тютюнопушенето значително ускорява образуването на микробните плаки и влошава кръвообращението в тъканите на устната кухина, без да им дава възможност пълноценно да се пребори с инфекцията.

 4. Слаб имунитет. Може да се прояви като сезонни настинки или тежки заболявания, причинени от външни или вътрешни фактори (полови инфекции, болести на кръвта, автоимунни заболявания, авитаминозы, податливост на тежки условия). Във всеки случай, реактивност на организма и способността да унищожават патогенните бактерии намалява драстично.

 5. Силен стрес. В този случай, тялото се концентрира всичките си сили в борбата със стреса, а не с инфекция и лесно да се появят на обостряне на хроничните заболявания, включително тези, свързани със зъбите.

Признаци свища (кисти) във венеца

Симптоми и външни прояви ще бъдат в по-голямата си част зависи от причината образование свища. Ето и някои от симптомите:

 • болката в зъба при кусании, дъвчене и почукване;
 • образование округлого елемент на венеца, съдържащи течност жълтеникаво или червено;
 • надуе лицето си с една ръка;
 • подуване на венците;
 • болка във венеца или в областта, където се формира свищ;
 • лош дъх;

 • раздраженность венците;
 • чувствителност на зъбите към студено или горещо;
 • гадене;
 • топлината;
 • подуване на гланд;
 • появата на болезнени закръглени образувания под челюстите (подути лимфни възли);
 • болки в ушите;
 • неразположение.

Диагнозата киста на венеца

За поставяне на точна диагноза от лекар-стоматолог уточнит реда на появата на симптомите, ще се проведе внимателно проучване на устната кухина, ще определи наличието на кариес, пломби, плака върху зъбите. Ако приемем причинен зъб, лекарят ще визуален контрол изследване, при което за проверка на ръководството на ход свища той може да влезе в него тънък и еластичен щифт от гуттаперчи (същият, който пломбируют корените на зъбите). По този начин ще стане веднага ясно, който от близо постоянни зъби предизвика появата на гной.

По-прогресивен метод за диагностика е компютърна томография. Тя не само ще определят посоката на свища, но и оценка на целостта на костите, размер и форма на първичния околокорневого гнойного огнището, близостта му относно важните структури на челюстите.

Как се лекува свищ (киста) във венеца?

Лечението никога няма да бъде ефективно, докато не бъде отстранена първоначалната причина за заболяването. Именно затова най-важната стъпка при възникване на киста на венеца – се обърнете към професионалист. Никакви видове на домашно лечение и выжидательные тактика не ще причинен зъб от инфекция, не удалят натрупания над и под венеца плака, заразените тъкани. При поява на гной в някоя част на тялото, както в устната кухина, особено на снасяне на лечение може да доведе до непоправими последици.

И така, какви могат да бъдат възможности за лечение при обръщение към лекар-стоматолог?

Ако заболяването се появява в упадък кариозном зъба, доктор высверлит разрушени емайла и дентина, ще премахне погибшую пульпу, внимателно и в продължение на дълго време се измийте инфекция с помощта на ефективни антисептици и запломбирует канал, за да го затворите просвет за бактерии.

При гнойни зъб с вече отдалечени нервом и запломбированным канал на корена зъболекарят премахва информация на пломбу, отново се обработва канал инструменти и антисептици и пломбирует. Причини за възпаление около корените на тези зъби много – от първоначално лошото качество на обработка на канала до особеностите на анатомията на зъба (скрити, силно разклонени канали) и способности на защитни системи на организма.

Така, например, ако зъба е прекалено тънки и криви канали основно с неговото лечение не може да стане възможно, а опитите на запломбировать ще доведе само до влошаване. В този случай, трябва да се прибегне до операция лечение свища във венеца.

Ако един зъб е силно разрушен, а анатомия не му позволява да се лекува или има фрактура на стената на корена вследствие на травма, се прилагат хирургични методи на лечение със запазване на зъба или без него.

Методи за запазване на зъба могат да включват отстраняване на един от корените, отсекание един от върховете на корените, отделяне и извличане на причинного на корена заедно с част от коронки. Тези операции са скъпи, имат своите рискове и усложнения, и прилага далеч не във всички зъбите. Ефективността им не винаги са достатъчни.

При разрешение на възпаление и гноетечении, често обостряне и неуспешни опити пломбирования най-често се прибягва до изваждането на зъба изцяло. За съжаление, в някои случаи това е единственият метод да се отървем пациента от огнище на хронична инфекция, която засяга не само челюстта на костите, но и на целия организъм като цяло.

В случай, когато е гной, възникнали по причина на заболявания на венците, лекарят ще професионална хигиена на устната кухина, премахва плаката, над и под венеца, вычистит инфектирани тъкани в пародонтальных джобовете си.

При всеки от изброените видове лечение задължително етап ще бъде ревизия или ексцизия свища. При това се отстранява новообразованные тъкан, выстилающие ход, чрез който се извършва изтичане на гной, който предотвратява повторно възпаление и развитието на усложнения.

Последици и усложнения при свище (кисте) във венеца

Изключително важно е да се разбере, че всички гнойни възпалителни заболявания трябва да бъдат лекувани незабавно. Какво може да се случи, ако не се обръщат към лекар?

 1. Най — «безобидни» резултат – загуба на зъба. Тя ще се случи в резултат на прогресивното разрушаване на костта гной и бактерии. Той ще загуби стабилизирующую опора под формата на околната костна тъкан и ще започне расшатываться до пълна загуба от дупката.

 2. Проникването на инфекция в верхнечелюстные гърди. По този начин, ще се създаде и развие челюстен синузит (или казано по друг начин, синузит). Това заболяване е много трудно и продължително се лекува, като продължава да се преодолее пациента в продължение на години.

 3. Образуването на кисти на челюстите. Челюстная киста – това е обширно образование под формата на кухина, която изисква провеждане на сериозна операция. При това се губи много на костната тъкан и трябва да се замени загубата на различни материали.

 4. Абсцес на мозъка. Може да възникне при разпространението на бактерии с тока на кръвта от дълго съществуващите огнища на инфекция.

 5. Бактериален ендокардит. Сериозно заболяване на сърцето, често, което води до фатално. Връзка между зъбите и сърце, отново, е произходът на кръвта, разносящем инфекция, постоянно накапливающуюся на едно място (корена на зъбите, възпаление на венците).

 6. Абсцеси и флегмоны в областта на лицето и шията. При този гнойная инфекция перебирается в близките тъкани в областта на бузите, под челюстта, в областта на предната и задната ушни черупки. Тези процеси застрашават живота на пациента, значително се влошава общото състояние. Гной при този расплавляет всичко по пътя си – съдове, достига до мозъка, нервите, мускулите, костната, очните ябълки. Причината в повечето случаи са разрушени зъби.

 7. Отравяне на кръвта или сепсис. При този патогенни микроорганизми, попаднали от гнойного огнището около корена на зъба директно в кръвния поток, простираща се по целия организъм и често води до смърт на пациента.

Видео — Лечение на киста на зъб

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec