Последователност на растежа на зъбите при децата — график, схема, възможните усложнения

Последователност на растежа на зъбите при децата

Всички родители с нетърпение или чувство на безпокойство очакват на растежа на първите зъби при детето си. Те трепетно се подготвят за събитието, чрез изучаване на графика на никнене на млечни зъби. Но какъв ужас се настанява в сърцата им, когато техните дете започва да се отделя от «одобрените» стоматолози графика! Това е нормално и се счита за отклонение? Каква е последователността на растежа при дестей – научете повече за него и ще говорим в тази статия.

Фактори, влияещи върху времето

Развитието на детето и му зъби невъзможно да се побере под определен график, защото времето на никнене на млечни могат да се променят. Това може да зависи от много фактори. Педиатрите позволяват отклонение на всяка страна, но не повече от 6 месеца.

Според статистиката за първите зъби започват да се прорезаться на около 6-месечна възраст, а ако бебето не е надарен с по-далеч, като акселерация, това явление може да дойде много по-рано (в 3 или 4 месеца). В развитието на тялото на момичетата са малко по напред от момчетата, но въпреки това, като минимум до 12-месечна възраст в устната кухина, трябва да се появи поне един зъб.

Незначителни отклонения от нормата, като правило, се свързват с определени фактори, сред които:

 • наследственост. Ако един от родителите е по-късно начални зъбите, а след това, най-вероятно, детето ще бъде по същия начин;
 • развитието на рахит в резултат на недостиг в организма на пациента на калций;
 • липсата на хормони на щитовидната жлеза е била счупена (хипотиреоидизъм);
 • проблеми с работата на храносмилателните органи, от които тялото не може пълноценно засмукване и смилане на полезни вещества от храната;
 • придобито или причинено от липсата на зъбни пъпки (адентия).

Забележка! Не трябва да се притеснявате за отклонения във времето на никнене на млечни. Статистиката показва, че всеки четвърти на детето, който е до 12 месеца не се появи нито един зъб, това явление се смята за индивидуална особеност на организма, а не на някакво отклонение.

Последователност на растежа на зъбите

Изключително важно събитие в живота на едно дете се счита за появата на зъбите — първо млякото и млечните продукти, а след това и постоянни. Родителите при тази трябва да се даде на бебето най-голямо внимание и грижи. Нека разгледаме времето на появата на млечни и постоянни зъби.

Млечни

Какъв ред на никнене на млечни млечни зъби при детето ви? През първите десну да си пробият път предните резци на долната челюст. След 1-1,5 месеца растат странични резци и горните предни зъби. След тях прорезаются странични резци на долната челюст (2 бр). След тях всичко е подходящ и за странично жевательным зъбите, и те се появяват в този ред: първо прорезаются отзад, а след това — предпоследние.

Тази схема се счита за средното и рутинни. Обикновено на 2-годишна възраст в устата на бебето би трябвало вече да е 20 на зъбите. Не забравяйте, че скоростта и последователността на никнене на млечни зъби при деца до 12 месеца, е различно. Не съществува идеална схема, която би отишла всички деца. Но при затягане на процеса на никнене на млечни струва все пак се посети лекарски кабинет.

Идват по дентална практика и такива случаи, когато детето се появява на света с вече прорезавшимися няколко зъбите. Това не е някакво отклонение или заболяване при условие, че млечните зъби не създават дискомфорт при кърмене и се фиксира в устата на бебето здраво. При липса на симптоми, които свидетелстват за нарушаване на процесите на жизнената дейност на организма, тези зъби оставят.

Коренните

Последователност на никнене на млечни местни зъби, които се заменят млечни, изглежда приблизително така:

 • малки коренните зъби се появяват в горната челюст, на възраст 12-18 месеца;
 • почти веднага след тях от венците на бебето прорезаются малки коренното население на долната челюст;
 • зъби си проправят път през десневую плат малко по-късно, около 16-22 месец – горните, а на 17-22 – долните кучешки зъби;
 • вторите са характерни зъби на долната челюст се появяват около 20-месечна възраст;
 • крайната фаза на никнене на млечни са вторите горни американските зъби, които се появяват вече в зряла възраст (18-20 години).

Заедно с появата на първите зъби в устата на бебето, родителите трябва да се сблъскат с множество неприятни симптоми. Понякога те не създават сериозни проблеми, а понякога детето е много силно страда в периода на никнене на млечни. Как да разпознаете, че детето започват да резаться зъбите?

Характерните симптоми на никнене на млечни

Този период не може да се нарече лесно за родителите и бебето. Ако при смяна на привеждане в съответствие хапят болезнено симптомите не са силно изразени, а при поява на млечните зъби се появяват сериозни проблеми. Заслужава да се отбележи, че първите начални симптоми можете да забележите още преди началото на самия процес. Това зачервяване на венците, лошо настроение на детето, промяна в настроението, повишено слюноотделяне и други несвойственные за бебето явление. Това дете постоянно се опитва нещо да гризе, или да поеме в устата си. Независимо от възрастта на появата на първите зъби, симптомите се проявяват 1-2 месеца преди това.

Към тези симптоми се отнася:

 • висока температура. Често термометърът показва температура 37-39 градуса, но след няколко дни тя, като правило, сами ще се нормализира. В противен случай, ако температурата не се понижава, трябва задължително да се обадите на лекаря;
 • кашлица. Обикновено той се появява във връзка с повишен слюноотделением. Кашлица при дете влажен и рядко, в легнало положение може малко да се увеличи. Отшумява в рамките на 2-3 дни. Ако се появи кашлица има друг характер, той не е свързан с прорезыванием на зъбите;
 • запек или диария – това е доста често явление при растежа на първите зъби. Засилване на перистальтика на червата се дължи на повишено отделяне на слюнка. Това води до проблеми с работата на червата на бебето. И запек и диария могат да се проявят по опашката или заедно;
 • образование характерни обриви по шията, брадичката и бузите – това е още един симптом на никнене на млечни зъби. Обикновено причината за появата на акне също е повишено слюноотделяне;
 • хрема при детето;
 • незначително кървене на венците. Тя възниква при интензивно растежа на зъбите.

Забележка! Посочените по-горе симптоми се проявяват у всички деца в периода на никнене на млечни зъби, и това не зависи от възрастта на бебето.

Как да помогнете на детето

Има много различни медикаментозных лекарства, помагат за облекчаване на симптомите на никнене на млечни. Най-често за тази цел се използва анестетичен гел или крем, редовно прилагането на които допринася за намаляване на болка регионална синдром, възпаление на венците и дискомфорт. По-долу са представени най-честите лекарства, използвани за облекчаване на симптомите на никнене на млечни.

Таблица. Лекарства, които позволяват на облекчаване на симптомите.

Име на лекарството, снимка Описание

Противовъзпалително лекарство, произведени под формата на гел. Като активна съставка действа лидокаин, поради което гел има болкоуспокояващо въздействие. В редки случаи Калгель може да предизвика алергии.

Оказва върху тялото обезболяващо, противовъзпалително и антибактериално действие. Лекарството се прилага върху болезнени зони на венците на бебето, което помага за премахване на болката в максимално кратки срокове. Към минусите на този наркотик може да се дължи на повишено слюноотделяне.

Още един медикамент, използван за облекчаване на симптомите. Редовното прилагане позволява облекчаване на възпалението и намаляване на болката във венците. В състава на препарата са включени изцяло натурални съставки, но, въпреки това, Д-р Бейби е в състояние да предизвика алергична реакция. Ако това все пак се случи, то детето трябва незабавно да оттегли към педиатър. Ако организма на пациента не се толерират лидокаин, това средство им е удобно.

Предлага се под формата на гел. Лекарството притежава антисептични, регенерирующими, противовъзпалителни и анестезирующими свойства. Както и в повечето подобни лекарства, в качеството на активното вещество, което действа лидокаин. Препоръчва се за употреба за деца от 3 месеца.

Детски хомеопатичен медикамент, използван в денталната практика за облекчаване на симптомите на никнене на млечни зъби. Предлага се под формата на таблетки, така че е твърде малки на децата трябва да им се разтварят в топла вода и се дава на бебето да пие. По-възрастните деца, които трябва да рассасывать хапче Дентокинда.

Ефективно средство за облекчаване на никнене на млечни зъби. Предлага се под формата на гел. Лекарството не води до появата на странични действия, така че е абсолютно безопасно. В състава на Пансорала влизат натурални съставки, затова лекарите препоръчват да го прилагат, дори и грудничкам.

И облекчаване на симптомите могат да бъдат и с помощта на други методи, сред които различни отвари от лечебни растения и прорезыватели. В някоя от аптеките в града можете да закупите прорезыватели – специални играчки за деца, изработени от дърво, латекс, силикон и пластмаса. Тези продукти могат да се произвеждат в различни форми, различни цветови решения и размери. Много от тях се отличават с наличието на специални функции.

Стоматолозите препоръчват да придобият прорезыватели със специален отвор, през който може да влезе officinalis гел. Това ще позволи повишаване на ефективността, приемайки в своите редици лечебно вещество по пораженным части на венците на бебето. Може да се намери и играчки, пълни с вода. Преди да ги дадете на детето си, прорезыватели с вода трябва малко да се охлади в хладилника. Дръжте го там за около 5-10 минути – това ще е достатъчно. Тази манипулация ще отнеме болка, сърбеж и възпаление на венците.

Не е зле да се справят с неприятни симптоми отвара от лайка. За приготвянето му трябва да се 1-2 супени лъжици. л. растения с вряла вода и да се влеят в продължение на 40 минути. Намокрете готов средство за стерилна превръзка и лечение на венците на бебето. Също така може да му даде да пие тази отвара 1 чаена лъжичка на ден. Вместо лайка, може да вземете градински чай.

Не забравяйте редовно се прави масаж на венците. Това може да стане с пръсти, с помощта на специална четка-напальчника или четка за зъби с предпазител. Всички движения трябва да бъдат плавни и ароматно. Преди процедурата задължително трябва да мият ръцете си със сапун.

Няма спиртосодержащие вещества за дезинфекция на ръцете преди масаж не може да се използва.

Видео – В каква последователност прорезываются зъби

READ  Фасети Emax (емакс) - холивудската усмивка

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00108 sec