Поставяме диагноза себе си по неприятному привкусу в устата

Грижата за здравето е отговорност на всеки човек. Да разберем, че в организма са настъпили някакви промени, които изискват внимание, ще ви помогнат не само визуални промени или болка, но и на вкус или по-вискозитет в устата. Трябва ли да се притеснявате и кога ?

Най-често специфичен вкус възниква в сутрешните часове, когато човек току-що се събудих и не успя да проведе хигиенна процедура или закуска.

В случай, че този симптом е изолирано явление, а се тревожим, не си струва, тялото нищо не заплашва, но в случай, че вкус се появява често, тогава е време да се помисли за преминаване на изследването. Тъй като вкус в устата, особено неприятна може да бъде симптом на сериозни заболявания.

Повод за безпокойство!?

Ако неприятен вкус в устата се появява всяка сутрин, а след това е необходимо да се вслушат в това, какво иска да докладва на организма. Как да се разбере и определи сериозен ли е проблемът стана причина за това или просто липса на хигиена?

Тук е важно да се помни, че в устата си, винаги е налице слюнка, именно тя помага да разпознават различни вкусове.

Ако здравето ви не са застрашени от нищо, тогава човек няма да усетите абсолютно нищо, но въпреки това някои стоматологични заболявания могат да станат причина за появата на специфичен вкус.

Например, специфичен вкус, не изчезва дори и след почистване на зъбите, може да свидетелства за наличието на кариес, пародонтоза, стоматит или инфекциозни заболявания на устната кухина.

Заедно с това, този сигнал е повод за това, за да се провери за наличие на хронични заболявания на гърлото, като фарингит или ларингит. Унг — заболявания, свързани с вкус в устата – синузит и ринит.

Вкус, като начин да се определи проблема на организма

В повечето случаи е достатъчно да изплакнете устата си специална течност или четка за зъби, за да вкус в устата изчезна, но понякога тя присъства постоянно, са основните причини за този неприятен феномен:

 • проблеми с ЧРЕВНИ;

 • нарушения на киселинност;
 • недостигът на течности;
 • захарен диабет;
 • отравяне;
 • прием на лекарства;
 • характеристики или нарушения в храненето.

Всеки проблем се усеща различни вкусове, например, солено, горчиво. Трябва да знаете, за да те сигнала, за да незабавно да вземе съответните мерки.

Посыпано всичко със сол — и устни, и устата, и езикът…

Една от най-честите причини солено вкус в устата е най-продължително обезводняване. Липсата на вода в организма води до това, че в него се натрупват соли, които с течение на времето и се проявяват в характерен привкусе.

Освен това вкусът на сол може да усеща, когато:

 • някои инфекциозни заболявания, например, на горните дихателни пътища или на слюнчените жлези, е важно да запомните, че ако има сухота, тогава първото нещо, което трябва да предприеме човек – увеличаване на употребата на течности;
 • недостатъчна хигиена на устата и предизвиква солен вкус, тъй като на зъбите се натрупва плака;
 • изключително рядко солен вкус в устата е резултат от прием на медикаменти.

Причините за поява на бонбони в устата

Сладкият вкус се появява по-рядко, но той е симптом на:

 • проблеми с черния дроб;
 • задстомашната жлеза.

Този вкус в устата си, свидетелства за проблеми със СЧ, а също така е знак за нарушаване на въглехидрати метаболизъм.

Проблеми със зъбите може да предизвика подобен вкус, но пълна проверка е необходимост във всеки случай, тъй като този симптом е предвестник на отравяне, което не може да остави без здравна внимание.

Горчивина в устата

Вкус на горчивина в различна интензивност на проявление е чест, и го изпитвали поне веднъж на всички, без изключение. Ако горчив вкус не изчезва, то основните причини могат да бъдат:

 • проблеми с черния дроб;
 • заболявания на жлъчния мехур;
 • натоварване на вътрешните органи;
 • гастрит;
 • язва;
 • странични действия на лекарствените средства.

Освен това, огорчение сигнализира за проблеми с храносмилането, заболявания на хранопровода, червата. Желчекаменная болест и холецистит се проявява точно същите симптоми, така че обръщане към лекар не може да се отложи.

Стресови ситуации, крайност в храненето може да предизвика появата на горчив вкус в устата. Стоматологична причината за появата на горчивина може да стане оксидативния процес метални коронки.

Сладко, чак дразни стомаха

Основната причина защо сладко в устата си е киселина, която на свой ред е показателно за наличието на редица заболявания, ЧРЕВНИ, включително за язва и гастрит.

Ако освен кисел вкус в устата си няма никакви други симптоми, тогава причината може да бъде зъбни коронки от неблагородни метали, също и заболявания на венците и зъбите.

Вкус на йод в устата

Вкус на йод в устата се появява често след хранене. Това се смята за нормално явление, но ако причините не трябва да се консултирате с лекар.

Този вкус след сън може да се превърне в симптом на стоматологични заболявания — увреждане на емайла, пломби или кариеси.

Да повлияят върху появата на вкус може да се прием на хормонални лекарства.

Проблеми с черния дроб, също са причина за метилов вкус.

Железяка в устата си — каква е причината?

Появата вкус на желязо в устата не трябва да остане без внимание, тъй като причини за това могат да бъдат много. Обжалване на

специалист в този случай трябва да бъде задължително, тъй като се знае точната причина за възникването на този симптома ще намерите само лекар.

Причините са следните:

 • вредно производство – работа с мед, цинк и други метали;
 • наличието на зъбни протези;
 • прекомерна употреба на минерална вода също може да се отрази по същия начин;
 • заболяване на венците;
 • прием на лекарства;
 • анемия и други заболявания на кръвта;
 • заболявания на щитовидната жлеза;
 • дисбактериоза;
 • стомашни проблеми;
 • тумори;
 • захарен диабет.

Всичко това може да доведе до неприятен вкус на желязо в устата. Въпреки това бременността, особено в първия триместър, проявяващо се с този аромат. Затова разберете точната причина ще помогне на само-диагностика.

На ръба в устата и на езика

Дразни стомаха – чувство на леко скован и вискозитета на което се появява на езика и устната кухина като цяло.

Основна причина за появата на – повишена киселинност, проблеми на денталното характер, в това число окисление на железните протези и корони.

Кариес, разрушаването на корена също е причината за това неприятно усещане. Екскурзия в стоматологию е в този случай задължително.

Когато в устата си съвсем добре да се яде стана…

Най-неприятно чувство в устната кухина:

 1. Вкус на гной в устата. Гной се появява в тези случаи, когато се случват активни възпалителни процеси. Появата на този неприятен вкус трябва да бъдат предупредени, тъй като той сигнализира за сериозни проблеми стоматологично характер. Сред най-често срещаните отделят стоматит, появата на раните, заболявания на лигавицата на устната кухина. Вниманието към това привкусу трябва да е по причина на това, че именно той е симптом на туберкулоза и възпаление на венците.
 2. Вкус на изпражнения в устата. Този неприятен мирис доказателство за сериозни проблеми със СЧ – непроходимостью и дисбактериозе. Освен

  това, могат да станат причина за бактерии и микроорганизми, развиващи се на венците, зъбите и езика. Във всеки случай лечението трябва да бъде незамедлительным, точно както и обръщане към специалист за изследване.

 3. Вкус на сероводород или по друг начин на развалени яйца се появи, преди всичко, при гастрит, язва, застояла храна в стомаха, проявяващ се след операция или поради наличие на белези.
 4. Специфичен вкус на пластмаса в устата не възниква често. Неговата основна причина стават проблеми с зубными протези, направени от пластмаса или с прилагането на този материал. Обжалване на зъболекар ще даде възможност в най-кратки срокове да се отървете от този проблем.

В случай, че този неприятен вкус се появява в единични случаи, след това сериозно се тревожи, не си струва, достатъчно, за да премине курс на лечение ферментативными медикаменти, които ще подобрят работата на СЧ и на процесите на храносмилането, но при продължително наличие на го в устата консултация с лекар е от съществено значение, тъй като проблемът може да бъде по-сериозни, отколкото си мисли човек.

Подход към диагностиката

В основата е анализ на вкус слюнка. По време на лечение към специалист с жалби на един или друг вкус, лекарят задължително ще ви попита за това, каква е слюнката на вкус, тъй като именно тя е показател за много проблеми в организма.

Допълнително за поставяне на точна диагноза специалист ще даде посока на изследване, например, на гастроскопию, проби, анализ на урината и кръвта.

Съпътстващи симптоми

Да се определи ясно какви симптоми ще бъдат придружени от лош вкус в устата е невъзможно, тъй като те се определят от основната причина за появата на по – заболяване. Това може да бъде:

 • кръвта по време на хигиенни процедури в случай на болести на венците;
 • болезнено усещане в стомаха, когато става въпрос за проблемите със СЧ;
 • промени в настроението и хормонален фон може да бъде признак за бременност.

Най-важното, което може да ви посъветва човек, който се появи неприятен вкус в устата – да се прояви внимание и да не отлага с посещение на лекар.

Как да се процедира в такива ситуации?

Ако проблемът е дала за себе си, трябва да разберат постоянен той или се е появил единично. След това е необходимо да прекарате миене на зъбите и устната кухина, включително и на езика, тъй като в него може да бъде плака, като по този начин, и бактерии.

В случай, че вкус е изчезнал се притесняваш, но ако остана, или е интензивно – задължително преминаване на комплексни проучвания за идентифициране на причините.

По този начин, трябва да се грижи за здравето си, се опитват да в устата не е имало никакъв друг вкус, тъй като те са показателни за проблемите, които изпитва тялото.

READ  От това, което се случва стоматит: причини, форми на заболяването, лечението

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00077 sec