Повишена чувствителност на зъбите: лечение — причини и профилактика

Повишена чувствителност на зъбите: лечение

Свръхчувствителност на зъбите – това е появата на дискомфорт по време на приема на горещи или студени храни (напитки). При високо ниво на свръхчувствителност се наблюдават неприятни усещания дори и при вдишване на въздуха. Въпреки това, този знак е само симптоматическим проява. Така че, за да се определи правилното лечение е необходимо да се разбере точната причина за повишена чувствителност, тъй като тя може да бъде доказателство за заболявания на венците и разрушителни процеси в емайла.

Защо възниква свръхчувствителност?

Емайл – една от най-прочнейших тъкани, не може да притежава чувствителност. Всички усещания, които възникват при въздействието на външни фактори върху зъба предава на дентина. Той представлява пухкав слой, заселване под емайл, че е един вид броня, оберегающей уязвимите тъкани. Появата на повишена чувствителност може да се случи в мярката на разреждане эмального слой, като дентина беззащитна пред агресивното влияние на хранителната среда.

Въпреки това, за да е възникнал гиперестезия на посочените по-горе причини не е достатъчно. Особено внимание трябва да се обърне внимание на структурата на дентина, в който са разположени микротрубочки с нервни окончания. Следователно, човек, няма да усетите никакъв дискомфорт докато тръбата остават в затворено състояние. Свръхчувствителност, които могат да бъдат придружени дори болка, възниква на фона на откриването на дентинных канали, които дават достъп до нервен окончаниям. При това всеки стимул (хранителни киселина, която се съдържа в сокове и вина, с различна температура на храната) са фатални, което води до болезнени усещания.

Основни причини

Причина Кратко обяснение
Заболявания на ендокринната и нервната система Една от основните причини, които обясняват свръхчувствителност, е поражението на ендокринната система, така че преди посещението при зъболекаря е силно препоръчително да се проведе диагностика на тази система
Хормонални регулиране на организма в периода на бременността или климакса Когато в женския организъм започват хормонални корекция, а след това съответно е нарушено и минерален обмен. За да се елиминира такава проблем, е необходим прием на минерально-витаминни комплекси, че взима лекар
Дентална патология До проблеми, които предизвикват повишено ниво на чувствителност са кариес, ерозия и други увреждане на емайла, скърцане със зъби, увреждане на венците, пародонтит. За да се отървете от основната патология и влекущихся последиците от зъболекар назначава съответното лечение
Недостатъчното спазване на хигиена на устната кухина За някои хора е приемливо бързо няколко движения пъти на ден по отпушване на зъбите само за свежест дишане, а някои изобщо забравят за тази процедура. В резултат на това възникват различни стоматологични проблеми. За да се избегне поражението на зъбите и да запазите за дълго време здрави усмивка, се препоръчва два пъти на ден, за да прекарат хигиенни дейности устната кухина. Стартът за миене на зъбите трябва да започне с дълги зъби, а не на ножовете, всички движения на четката се провеждат само вертикално, а не хоризонтално. В този случай основният трябва да бъде избор на четка и паста за зъби (четка само с меки влакна, както и паста на базата на съединения на калций)
Нерационалното хранене В резултат на това, че в организма има достатъчно количество минерали или витамини, зъбите и венците могат да страдат. Свръхчувствителност възниква на фона на недостиг на витамин а, Затова си струва да събере продукти със съдържание на този витамин

Внимание! Една от честите проблеми, повишена чувствителност на здрави зъби е честото избелване на зъбите. Както е известно при редовно приложение на тази процедура пациентът получава бели зъби, но при този емайл доста истончается, чрез осигуряване на достъп до дентину. Някои хора празнуват на свръхчувствителност вече след първата процедура за избелване.

Видео — Повишена чувствителност на зъбите

READ  Преглед на иригатор Oral-B Professional Care OxyJet MD20: препоръки

Системни и несистемные фактори, провокира гиперестезию

 • честата консумация на храни с високо съдържание на киселини (сокове, сладки газирани води);
 • употреба по време на процедури за хигиена на четки с твърди щетинами, избелващи пасти;
 • ерозия на зъбния емайл;
 • кариес;
 • състояние след отстраняване на зъбен камък;
 • микроповреждения на емайла;
 • присъствието в организма на вируси и различни инфекции;
 • заболявания, ЧРЕВНИ;
 • стресови състояния;
 • ефекти на хормоналната контрацепция.

Моля, обърнете внимание! Всички тези фактори, които в една или друга степен влияят върху появата на повишена чувствителност на зъбите.

Лечение на

След диагностика на зъбите трябва да се преразгледа режим на хранене и се коригира по такъв начин, че основната храна съдържа голямо количество минерали и витамини, полезни за зъбите. Нататък следват указанията:

 1. Когато неприятните усещания се появяват при приема на кисело, сладко, прекалено горещ или студен, това трябва да се ограничи от консумиране на такава храна.
 2. Ограничен от падането на температурите, а именно след топла храна веднага да приемат студено, и обратно.
 3. С повишено внимание се консумира твърда храна, например, ядки, семена допринасят за появата на микротрещин на емайла, така че да ги приема по-добре да се сведе до минимум.
 4. Да се обърне внимание на риба, морски дарове, млечни продукти, тъй като в тях се съдържат фосфор, калций, желязо, така че са необходими за здравето на зъбите.

Ако корекция на храненето и приема на храна не дава никакви резултати, специалист назначава лечебни пасти за зъби, гелове, специални лакове, лекарства за вътрешно приложение.

Това е важно! При високо ниво на свръхчувствителност трябва да се прилага комплексно лечение, а също и чрез диагностика изключи ендокринни заболявания.

Десенситизирующие зъбни средства

Лекарите често предписват прилагането на лечебни пасти. За пациент дадена терапия е удобно, тъй като не изисква допълнителни действия (специална паста се прилага за ежедневни почистване). Примери за лечебни пасти, които не само почистват устната кухина, но и активно да въздействат върху зъбния тъкан:

 • MEXIDOL dent Sensitive;
 • Рембранд Sensitive;
 • Oral-B Sensitive Original.

Данните средства се използват два пъти на ден в комплекс с четка, че има мека щетину. Движение по време на почистване не трябва да бъде остър, а четката се движи само вертикално. Началото на прочистване започва с най-далечните зъби (мъдреците), а след придвижва към резцам. Се прилагат данни паста курсове по няколко пъти в годината. Продължителността на курса и броят на курсовете се определя зъболекар в зависимост от състоянието на зъбите.

Помощ! Лечебен ефект при прилагане на паста за зъби се постига за сметка на съдържанието в него гидрокарбоната натрий, който при контакт с вода намалява нивото на възприемчивост дентинных тръби.

Прилагане на антицелулитни гелове и лакове

В дентална практика се прилагат специални средства под формата на пенок, лакове, гелове, което бързо премахване на гиперестезию. За използване на данни терапевтични средства е необходимо прилагането на капы. На нея се нанася гел или лак, а след това се побира върху зъбите и е оставено за цяла нощ. Такава манипулация е ефективен дори и при системна свръхчувствителност. Ако лечението се прилага под формата на разтвори, след това те се използват по няколко пъти на ден.

Специално внимание следва да се обърне на лечебните лакам – това са специални защитни средства, които образуват филм върху зъбния емайл. След прилагането на лакове забранено да се храни в продължение на четиридесет минути. По-подробна схема на лечение се назначава от стоматолог с допълнителни препоръки. В резултат от използването на подобни средства, изразена няколко дни по-късно, а след това и седмици. Пример за ефективни лекарствени средства:

 • паста за лак Бифлюорид 12;
 • паста за лак Фторлак;
 • лечебен гел Флюокаль;
 • разтвор на калциев глюконат (да се използват само 10%);
 • крем за зъби MI Paste Plus.

Внимание! Всички средства се използват изключително за външно приложение. Продължителност и честота на употребата се определя от лекар след диагностика на зъбната редица.

Ако детето се празнува склонност към кариес, а на емайла не е достатъчно силна, тогава специалистите препоръчват да вземем като превенция на едно от горните средства.

Хардуер лечение

Свръхчувствителност може да се лекува с помощта на електрофореза. Метод на лечение е въздействието върху кърпа, четка за галванични ток. Манипулация се извършва само в комплекс с лечебно средство. Примери за лекарства, които се използват заедно с электрофорезом:

 • разтвор на калциев глюконат;
 • натриев флуорид;
 • витамин В1.

Моля, обърнете внимание! В някои случаи може да отнеме около 10 процедури, с продължителност не по-малко от 10 минути.

Видео — Как да се засили емайла на зъбите и да се намали чувствителността

Прилагане на народна медицина

Отстраняване на проблема гиперестезии е възможно в домашни условия, за това се прилагат специални билкови отвари и средства за изплакване:

 • масло от чаено дърво (прилага като средство за изплакване, за да се приготвя разтвор трябва да се вземат по 3 капки масло в чаша вода. Изплакнете три пъти на ден);
 • дъбова кора (средство за изплакване се приготвя от една супена лъжица сух микс и чаша вода, довежда се до кипене, остуживается и се прилага три пъти дневно);
 • лайка и репей (взима се по една чаена лъжичка сухи смеси от билки и залейте с чаша вряла вода, оставете инфузия на не по-малко от час и се прилага за изплакване на устата);
 • краве мляко (бързо да се оправите бързо кратковременно болезнени усещания по зъбите, че са свързани със свръхчувствителност, трябва да се държи пет минути в устата топло краве мляко).

Редовна проява на гиперестезии изисква комплексен подход в лечението. Така че действието на лечебните пасти и други средства трябва да бъдат подкрепени от народни инфузии за изплакване на устната кухина. Също така е необходима корекция на храненето и насищане дажба на витамини и минерали. Трудно терапия могат да диагностированные заболявания, хроничен характер, както и за последиците от прилагането на определени лекарства, които могат да повлияят на чувствителността. В този случай трябва да препаратное лечение, отстраняване на нерв или от прилагането на устарелого метод покритие на коронките. За повишена чувствителност на зъбите, коментира експертът.

Видео — Повишена чувствителност на зъбите

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00083 sec