Повишена чувствителност на зъбите: причини и лечение

Повишена чувствителност на зъбите се изразява в болезнени чувства при приемане на студена и топла храна, а също и сладки и кисели храни.

В стоматологията това явление се нарича свръхчувствителност на зъбите или гиперестезией. Проблемът не е само доставя дискомфорт, то може да бъде първият сигнал за сериозни зъбни аномалии, така че е важно да разберете причината за неговото възникване и вече след това да се разбере какво да прави и как да се намали чувствителността на зъбите.

Причините гиперестезии

Основната причина за свръхчувствителност на зъбите е увреждане на емайла. Защитен слой отваря дентина, в който се намират нервните окончания. При внезапна промяна на температурата или киселинността в устната кухина, те започват да реагират, което води до болка. Най-често това се дължи на следните фактори:

 • наличието на кариозен дефект;

 • появата на емайла деминерализованных парцели, които се проявяват като бели петна;
 • експресна патологична стираемость на зъбите;
 • клиновидна дефекти в вратовете на зъбите;
 • разкритие вратовете и корените на зъбите при пародонтите.

Всички по-горе причини са свързани с промяна на структурата на зъбите, на външния им вид. Тези състояния са в затруднено положение и изискват специфично лечение. Има ситуации, когато гиперестезия настъпва при липсата на видими причини. След това може да се дължи на:

 • използването на избелващи пасти за зъби. Паста с висок индекс на абразивно при неспазване на инструкции са в състояние да навредят на емайла. В тях се съдържат вещества, вымывающие калций, а също така-големи частици, истончающие защитен слой;

 • нездравословен начин на хранене. Недостигът на минерали влияе неблагоприятно върху емайла, а много хранителни продукти са в състояние неблагоприятно въздейства върху повърхностния слой. Цитрусови плодове, а също така приготвени на базата на сокове и виното съдържат в своя състав киселина, вымывающие калций от емайла. Поради това повърхността на зъбите става порест и по-бързо реагира на наличието на дразнители. Газирани напитки и сладко, също допринасят за demineralize;
 • преминаване професионално почистване на зъбите. Под зубными камъни емайл отслабва, в него се наблюдава недостиг на важни минерали като калций, фосфор и флуор. След това, като твърди отлагания отстранени, шийката на зъбите остават слабо защитени, тъй като на тях емайл тънка. Важно е веднага да се подложи на една реминерализираща и да се следват всички съвети на зъболекар;

 • вредни навици. В цигарения дим се съдържат огромно количество отровни вещества, които унищожават зъбния емайл. Дори такива навици, като скърцане със зъби и страст гризане на ноктите може да доведе до това, че зъбите стават много чувствителни. При честа контакт върху емайла се образуват пукнатини, които не успяват да се възстанови.

Лечение при зъболекар

При появата на първите признаци на повишена чувствителност на зъбите е по-добре да се обърнете към зъболекар, който се установи истинската причина за проблема и ще предпише правилната терапия. Преди да се лекува, понякога трябва да отстрани причината, а вече след това да се пристъпи към възстановяване на емайла.

Реминерализация и флуориране

Реминерализующая терапия включва себе си на насищане на емайла на калций. За тази цел се използват специални препарати, които се нанасят върху повърхността на зъбите. Важно е тази процедура да придружава фторированием. Така, ефектът ще бъде в пъти по-добре. Това се дължи на факта, че на калций при контакт с емайла се превръща в гидроксиаппатит. Вещество укрепва защитния слой, но тя бързо се измива под въздействието на киселини.

Да се прибягва до фторированию веднага след края на процедурата една реминерализираща, гидроксиаппатит се трансформира в флуоро-гидроксиаппатит, която има по-устойчиви свойства по отношение на киселини. Този метод е ефективна при наличието на кариес или клиновидна дефекти.

Един от най-популярните средства за провеждане на процедура за увеличаване чувствителността на емайла е «Емайл-герметизирующий ликвид Tiefenfluorid». Немски препарат се състои от две ампули: първо се нанася вещество, богато гидроокисью калций, вторият – съдържащи флуор. След две процедури на емайла се възстанови, защо гиперестезия твърда тъкан на зъба, ще престане да се притеснява.

Ионофорез

В тежки случаи на зъболекар може да назначи ионофорез. Метод включва използването на медикаменти под въздействието на галванични ток. За сметка на импулс сол проникне по-дълбоко в поверхностную тъкан и образуват по-плътна връзка. Най-често в процеса на процедурата се прилагат следните лекарства:

 • разтвор на калциев глюконат. За децата се използват 5% разтвор, за възрастни – 10%. Курсът се състои от 10-12 процедури, продължителността на всяка е 15-20 минути;

 • хоросан Флюокаль. Активното вещество е натриев флуорид. Преди да го прилагат на повърхността на зъбите, след това се изсушава, предпазват от попадане на слюнка. В засегнатата област се поставя напоена наркотици памучни тампони и се оставят за три минути;
 • Белак-F. Средство представлява лак на базата на флуор с обезболяващи свойства. Вещества влизащи в състава, укрепват зъбния емайл и други тъкани на зъба, както и намаляват тяхната пропускливост. Това вещество най-често се предписва при клиновидна дефекти и травматични лезии.

След процедури при зъболекар останал курс може да се проведе в домашни условия, чрез прилагане на специални капы, импрегнирани с едно лекарство.

Филм Диплен

Не отдавна се появи широка гама от филми за зъби, нормализирующих чувствителност на зъбите чрез обогатяване и укрепване на емайла. Тънки ивици от вътрешната страна са импрегнирани с лечебно вещество. Те са много гъвкави и пластмаса, удобни са монтирани върху зъбите. Нанася филм за половин час и по-дълго, си почти незабелязано по зъбите. Още след първата процедура се усеща значително намаляване на чувствителността.

Какво може да се направи в домашни условия?

Намаляване на гиперестезию е възможно и в домашни условия. За това се използват реминерализующие гелове и пасти за зъби за чувствителни зъби. Също така е много рецепти предлага и народната медицина.

Реминерализующие гелове

При проблем с повишена чувствителност на зъбите се препоръчва освен стоматологични процедури за провеждане на реминерализацию в домашни условия. За това съществуват гелове, богати на калций, които допринасят за ускорено възстановяване на емайла.

Най-популярните домашни средства за грижа за чувствителни зъби, се считат за R. O. C. S. Medical Минерали и Elmex-гел.

Средство в малко количество се нанася на повърхността на зъбите и се оставя за 30-45 минути. Някои потребители се оплакват, че гелове нестойкие се дължи на повишено слюноотделяне в процеса на тяхното използване. Този проблем може да се реши с помощта на кап. Достатъчно е да нанесете върху вътрешната част на тънък слой гел и да се отдадете необходими дела. Ефектът от такава процедура е видим, но при тежки форми на гиперестезии към този метод трябва да се прибегне дневно.

Паста за чувствителни зъби

Задължително условие при свръхчувствителност на зъбите е спазването на правила за хигиена и избор трябва да се раздават единствено в полза на пасти за зъби за чувствителни зъби. Те са обогатени с минерали, особено калий, калций, флуор, стронцием. На огромна популярност се радват на следните паста:

 • Сенсодин F;

 • PRESIDENT Sensitive;
 • Лакалут Екстра сенситив.

Също така съществуват специални хигиенни средства на базата на бишофита. Тяхната основна задача се състои в закупоривании появили пукнатини и каналчета, които оголяют дентина. Често към тези пастам прибягват при пародонтит.

Народни средства за защита

Традиционната медицина не е в състояние да се отърве от проблема, но тя може да помогне в областта на намаляване на болката.

 • Отлични антимикробно и обезболяващи свойства има маслото от чаено дърво. Това е средство укрепва емайла и венците, така че се препоръчва да се използва при гиперестезии.
  Лекарството може да се купи в аптеката. Достатъчно разрежда три капки в чаша вода и няколко пъти на ден гаргара с разтвор на устната кухина. Особено добро средство за предотвратяване на кариес и заболяване на венците.

 • Отвара от кора на дъб, се счита за не по-малко ефективен при борба с свръхчувствителни зъби. За да го направи, една супена лъжица на земята суровините, се добавят в чаша вода и оставете да заври. След завиране средство се отстранява от огъня, охлажда се и се филтрира. Изплакване отвара от кора на дъб се извършва след всяко хранене.
 • Лайка и градински чай помага в борбата с инфлуенца микрофлора на устната кухина, така че инфузия въз основа на тях може да се използва при гиперестезии. По една чаена лъжичка билки се добавят в чаша вряла вода и се оставя да кисна в продължение на един час. Средство за облекчаване на болка и ще засили защитния слой на зъбите.

Не забравяйте за правилното хранене, богато на витамини и микроелементи. Специално внимание трябва да се обърне на продукти, съдържащи калций: мляко, извара, сметана. Вещество добре се усвоява само в комбинация с витамин D, така че по-добре да го включи в комплекс вземат лекарства. Голямо значение имат витамините С и е, те са в изобилие се съдържат в зеленчуците, плодовете и зеленчуците.

Общи препоръки

Хората с чувствителни зъби трябва да се следи за състоянието на устната кухина и да се придържаме към няколко правила. Към тях се отнасят:

 1. отказ от твърдите зъбни четки и пасти с висок индекс на абразивно;
 2. използването на пасти за зъби за чувствителни зъби, а също и специални течности за изплакване на устата, наситени фторидом;

 3. редовно провеждане на саниране на устната кухина;
 4. преминаването на процедурите по една реминерализираща и фторированию, в случай на необходимост и курс електрофореза;
 5. използването на защитни кремове и гелове за емайла;
 6. отказ от процедури за избелване на зъбите;
 7. подходяща диета и отказ от вредните навици.

Повишена чувствителност на зъбите може да доведе до много неприятни усещания и да се превърне в началото на стоматологични проблеми, причинени от изтъняване на емайла. За да се избегне това, трябва да се консултирате със специалист и да се разкрие причината за, както и да преминат курс и терапевтични процедури. Превантивни мерки и правилния начин на живот от дълго време се запази целостта на емайла.

Коментари зъболекаря си за проблема на чувствителността можете да видите по-долу:

READ  Как да се отървем от стоматит в домашни условия: бързо при децата

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00090 sec