Повърхностен кариес — диагностика и лечение при деца и възрастни

Какво е повърхностен кариес? Причините за появата и разходите за лечение

Скъпи читатели, днес ние говорим за повърхностен кариес. Това Явление е често срещано, защото си струва да знаят за него колкото се може повече. Както се казва, предупреден — значи въоръжен. От тази статия ще научите за това, защо се появява повърхностен кариес, как да се справят с него и какви мерки трябва да се предприемат за превенция. Също така ние ще ви кажем колко струва терапевтично лечение.

Какво е повърхностен кариес?

Под този термин се подразбира гниене, при което коронката на зъба е повреден само на дълбочината на емайла и слоеве на дентина останаха непокътнати. Ако дентина изумен, тази форма се нарича средно. Повърхностната форма често се среща едновременно с бели и кафяви петна на емайла.

Със зъбния кариес в тази форма се сблъскват всяка година стотици милиони хора. Но те често не придават значение на този проблем. В края на краищата, докато болката не, хората рядко се замислят за екскурзия до лекар.

 1. Обикновено поверхностную форма на кариес откриват случайно по време на проверка, за лечение на други зъби.
 2. Често е повърхностен кариес се развива в фиссурах дъвчащи зъби. Ако каналите са много дълбоки, е трудно да се открие проблема навреме, дори по време на визуалния оглед.

Всяко кариозное поражението на зъбите е резултат на дейността на бактериите. Те се заселват в устата на всеки човек, и по-рядко можете да си миете зъбите, толкова по-вероятно е, че на емайла ви ще бъде разрушен.

Как само се променя Ph на слюнката и на повърхността на самия зъб, бактериите получават възможност да раждам с по-голяма скорост на отделяне на киселина, разъедающую емайл. По-точно, тази киселина води до промиване на апатитов.

В комплекс от причини се нарича обща недостатъчност на витамини, минерали, различни протеини в храната, увреждане на зъбите брекетами и други ортодонтическими проекти, нарушения на привеждане в съответствие хапят и т.н., Често проблемът не е едно и увреждане на емайла води именно сумата от фактори.

Общо диагностика

Трудна задача се оказва диференциална диагноза повърхностен кариес. Гипоплазия емайл, флуороза и други проблеми често се бърка с началното състояние на кариес. Освен това, този грях не само младите, но и опитни лекари. Тъй като оплаквания почти липсват и има само козметичен дефект емайла на зъба, да е много лесно. Въпреки това при някои пациенти могат да се наблюдават реакции на кисело, солено, пикантно. Такива прояви не са характерни нито за ерозии, нито още повече, че за флюороза. При клиновидном дефект също се срещат рядко химични реакции.

READ  Мукозит — заболяване на устната кухина след химиотерапия или имплантиране

Един от най-лесните и ефективни възможности за диагностика е използването на специални кариес-маркери. Това багрилни вещества в течна форма. Ги нанася върху повърхността на зъбите. Встъпва в реакция с протеини на кариозен кухини, те предизвикват тяхното оцветяване. Отмиване на излишната, лекарят вижда, където има проблеми, които изискват неговата професионална помощ. За фиссурного кариес такъв начин остава едва ли не единствената ефективна възможност за диагностика.

Също така могат да се прилагат радиография и радиовизиография. Те са в състояние да покаже на снимка лезии кариозным процес.

Защо се появява повърхностен кариес?

Опитайте се да разберете причините за появата на повърхностен кариес. Всеки ден на емайла на зъбите губи съединения на калций, прави я по-плътна и твърда. Това се случва по различни причини:

 • липсата на калций в организма (в т. ч. и по време на бременността);
 • действието на бактерии;
 • употребата на големи кол-ва, кафе и други вещества, стартират калций.

Основната причина – точно бактерии и продуктите на тяхната жизнена дейност. Първо се появява светъл лъч. След това то значително ще потъмнее. Ако не се вземат никакви мерки, емайла започва да се руши. Дефекти по повърхността на зъбите стават все по-забележима, докато не се превръщат в огнища на ерозия.

Смята се, че е повърхностен кариес при децата се появява, защото на сладки. Но проблемът не е в сахара, а в бактерии, които се хранят с останки от въглехидрати в устата. Продукти от жизнената дейност на тези микроорганизми са няколко вида органични киселини. Именно те влизат в реакция с съединения на калция в зъбния емайл. След случи отмиването на този важен минерал и последващото унищожаване на корони.

Докато кариес е в етап на петна, това все още е обратим процес. Но след като бактерии допълват дизайна своето дело и се появява парцел, без емайл, да го възстанови по естествен начин е невъзможно. Тук вече не ще помогне никаква реминерализующая терапия.

Млечните зъби и повърхностен кариес – за какво трябва да знаете?

Обикновено кариозное поражението на млечните зъби се диагностицира на възраст две-три години. Което е характерно, при децата това заболяване се развива много по-бързо, отколкото при възрастни. И всичко това, защото млечните зъби, докато са сравнително тънки стени и тяхната минерализация още не е приключила. Към основните симптоми на влизането на кариес на млечните зъби може да се дължи на:

 • значително разрушаване на зъбния емайл (деструкцию);
 • реакцията на кисело/сладко.

Моля, обърнете внимание! Експертите съветват на всеки шест месеца на провеждане на профилактичен преглед при детския зъболекар. Това ще позволи своевременно откриване кариозные процеси и да се започне подходящо лечение. Противно на мнението на повечето, млечните зъби също се нуждаят от лечение!

Лечение на повърхностен кариес

За да спре разрушителните процеси в устата си, е важно навреме да се започне лечение на повърхностен кариес. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Защото бактериите не ще да чака, кога ще имате време, пари, възможност отпроситься с работа или обучение. Те ще започнат да се разрушават по-мек и порест дентина, а след това достигат до маса. Тук имате просто няма да остане друг избор.

Терапевтична стоматология извършва процедурата лечение в 7 етапа.

 1. На първо място, зъб трябва да бъдат почистени от твърди и меки зъбни отлагания. За това има специални пасти с въртящи се абразивни компонент.
 2. След това подготвя повърхността. За това засегнатата зона се третира с помощта на по дентална тренировка с подходящи по размер и форма на дюзата. Брой удаляемых твърди тъкани незначително.

 3. Освен това е важно да предпазвате препарированный зъб от попадане на течности (слюнка). За това е добре да се използва коффердам. Той е Необходим, за да се подготвеният участък не попадат бактерии. Иначе под пломбой може да възникне вторичен кариес.
 4. След този емайл гравиран киселина. Така се осигурява добра връзка с материал за пломби. След обработка кухина измити за отстраняване на остатъци от киселини.
 5. Сега зъб може да изсъхне и нанесете върху повърхността му адгезивный състав. Това е вид лепило, което полимеризуют специална лампа. Благодарение на специален състав на това вещество, материал пломби добре записана.
 6. Сега можете да използвате запълващ материал на подходящия вид. Обикновено това също фотополимеры и други материали, отверждаемые лампа. Повърхността се изравнява, за да не се различават от околните тъкани. В състава на такива смеси се добавят оцветители, позволяващи да се постигне желания цвят. В крайна сметка пломбата изобщо не се откроява на фона на емайла.
 7. Като материал схватывается, може да се обработва. Форма трябва да се повтаря естествен релеф. След това по пломбе преминават бор за смилане. В края на пломбата се полира, че повърхността не е била груба.

Ефективно лечение включва локално приложение на калций и флуор лекарства и вътрешна употреба на витамин минерални комплекси.

Често в Мрежа и различни видове вестници/списания с рецепти се срещат препоръки за обикновения лечение на тази болест в домашни условия. Всичко това е глупост, която няма никакво отношение към медицината (включително – фолк).

Превантивни мерки

Дори да не мислят за тези проблеми, като е повърхностен кариес, е важно да спазвате някои препоръки.

 1. Не забравяйте редовно да си миете зъбите. Ако нямате възможност да направи това след всяко хранене, да ги чисти, поне сутрин и вечер.
 2. Хигиена на устната кухина включва почистване не само повърхности на зъбите, но и межзубных периоди, преводачи.

 3. Не боли да се ползват, след почистване антисептични ополаскивателями. Те не само предпазват зъбите от бактериите, но и имат и други полезни свойства. Например, предпазва от възпалителни процеси на пародонта. Това зависи от веществата, влизащи в състава. Добре, ако в него ще екстракти от лечебни растения.
 4. Два пъти годишно трябва да дойдат на професионално почистване. Тогава не ще се формират трайни наслояване на твърдо плака (зъбен камък).

 5. Също така лекарите могат да реминерализацию емайл с помощта на форми, съдържащи калций.
 6. Могат да бъдат покрити зъби фторлаком. Това е за по-дълго време предпазва емайла.
 7. Ако сте забелязали деминерализованные петна на емайла (мат светли и тъмни петна), трябва веднага да се обърнете към лекар. Тогава разрушителен процес ще спре.

 8. Перекусы между отделните хранения може да бъде, например, плодове, но не углеводными бонбони или снэками. Ако при вас не се получава следват тази препоръка, трябва да си миете зъбите след всяко хранене. Дори ако това беше една дузина чипс или двойката шоколадови бонбони.
 9. Не използвайте высокоабразивные паста и прах за почистване на зъбите. Също така не трябва да се прилагат за тази цел, сода за хляб, лимонов сок и с водороден пероксид. Тези вещества се разрушават емайла, а бактериите остава само довершить започнатото.

Цената на лечението

Ако вие не сте фен само ультрасовременного (като лазерно лечение), процедура, да се отървем от повърхностен кариес и последващи постановка светоотверждаемой пломби ще ви струва от 1500 до 2500 рубли ($24,3-$40,56). В Киев цените са следните:

 • проводниковая анестезия – 50-100 долара ($1,9-3,8);
 • поставяне на пломби от плочи фотополимер материали – 550-580 гривни ($20,81-22).

Не разполагаме с превенцията? След това се приготвят в чантата си. Цените за квалифицирано лечение на повърхностен кариес не че са огромни, но едва ли тези 20-40 долара наистина са излишни.

Това е всичко, което исках да ви кажа за тази често срещана стоматологична проблем. Надяваме се, че нашата статия е да ви е интересна и сте получили полезна информация!

Видео — Лечение на повърхностен, среден и дълбок кариес

MAXCACHE: 0.41MB/0.00150 sec