Правила и инструменти за грижа за брекетами

Тиранти — това е сложна и ефективна ортопедична конструкция, поправяне захапка. Такова продукт допринася за натрупването и разпространението на вредни микроорганизми.

Това води до поява на кариес и възпалителен процес на пародонта. За да се гарантира протезам и елементите на дизайна на необходимата чистота, трябва да се използва не само класически, но и специални средства за хигиена за грижа за устната кухина и брекетами.

Средства за грижа за брекетами

При спазване на стандартите за хигиена на устната кухина, в период на носене на скоби след корекция на привеждане в съответствие хапят трябва да се използват средства с различно предназначение:

Специални

Използват се за почистване както на зъбите, така и ортопедични части на коригиращи устройства:

 • ортодонтическая щеточка с V-образно деколте тип косъм – инструмент, който в средата на надлъжната направена четина няколко по-къси;
 • електрическа – не изисква усилия за почистване;
 • монопучковая (однопучковая), която е дръжка във формата на буквата «Г» и по-малките греди тоненьких косми на края;
 • ортодонтический зъбни ершик за грижа на труднодостъпни места.

Стандартни

Използвани за грижа за зубным в близост до:

 • класическа щеточка (хиропрактика);
 • паста за зъби;
 • конци (конец за зъби) – необходим е за прочистване на межзубного областта на шията и короночного пространство в областта на венците;
 • иригатор за устната кухина – устройство с приложения, което течаща вода помага за изчистване на устната кухина, тиранти и паралелно провеждане джакузи десневого край;
 • специални омекотители за зъбите, спомага за намаляване на микроби и овладяване на процеса на възпалението при пародонте.

Характеристики на ершиков за почистване на скоби

В грижата за устната хигиена на устната с наличието на ортопедични изделия за корекция на привеждане в съответствие хапят помогне ершик за почистване на брекет-системи. Това е устройство, използвано в хигиенни цели, за отстраняване на биологични и други натрупвания от межзубного пространство и малки елементи на дизайна.

Външно прилича на мини-ершик за измиване на бутилки с тясна врата, състоящ се от дръжка и работна част с почистването замяна на дюзата. Четина изделия, произведени от синтетични влакна, свързани с тел.

В зависимост от формата на замяна на главата отделят два вида ершиков:

 1. Цилиндрични. Имат еднакво по цялата дължина на щетину, притежава висока еластичност и проникваща способност в трудно достъпните места дизайн (по-специално в механизъм за заключване);
 2. Заострени. Това ершик с извита дръжка, която осигурява най-лесен достъп на устройството в тяжелодоступные място между зъбите и дъга.

Изменението на дюза се препоръчва да се сменят веднъж в седмицата при ежедневно използване. Стоматологични ершики се предлагат в следващата групиране на:

 • директно дръжка;
 • две сменяеми глави.

Цената на комплекта е 250-600 лв.

Видове четки

Движими вещи, необходими за хигиенни цели за почистване на скоби изглеждат по различен начин, но имат една и съща цел: отлично се борят с биологични натрупвания и микроби с площ брекетных системи. Отделят се няколко вида зъбни четки.

Това е специална ортодонтическая четка за зъби, която е неравномерно разпределена по дължината на купчина, а именно:

 • по краищата поставени въси стандарт за височина;
 • в средата на купчина по-съкратен.

Такова облекчение косъм позволява да следите не само за ортопедичен продукта, но и на чистотата на повърхността на емайла. Къса въси по-плътно до всички части на брекет-система по време на изпълнение на прочистването на манипулация, премахване на замърсяване от цялата повърхност на ортодуги и замочных механизми. Паралелно се извършва и премахването на зъбната плака и камък със зъбни единици с помощта на дълга ворсы крайни плавниците.

Стоматолозите препоръчват да изберете почистващ продукт с малка ширина на дюзата и да обърнат внимание на твърдостта. Производители използват основно само лека дрямка, не води до увреждане на елементите на коригиращото устройство. Цената на ортодонтски щеточки с V-образно деколте около 110-350 рубли парчето.

Однопучковая

Наричат я монопучковая – това е специално устройство, предназначен за спот почистване на зъбната редица, на пространството между зъбите и елементи скоби. Комбинирани в себе си функциите на двете средства за грижа:

 • клечки за зъби;
 • класическа четка за зъби.

Външно прилича на тънка дълга пръчка с малка глава на края на един щетинным греда в диаметър 10 mm. Чистящая корона сравнително ръкохватката е разположена перпендикулярно, което позволява да упражнява хигиена на устната кухина без затруднения.

Монопучковое средство е с по-дълга дрямка, за разлика от класическата щеточки за най-ефективно почистване, особено на трудно достъпни места. Отличаващ се с малък размер, подробно се грижи за отделен конкретен зъб и елемент на дизайна.

Однопучковые четки за зъби на пазара са представени в различни варианти в зависимост от формата на четина. За брекет-системи, производителите са разработили монопучковую щеточку с конусообразным терен ворсы.

Средната цена на такова устройство е 150-300 рубли, а за изделие раскрученного марката достига и 800 рубли, например, «Curaprox».

Электрощетка

За почистване на елементи скоби е идеално стандартната електрическа четка за зъби, без никакви допълнителни функции на вибрации и ултразвук. С помощта на този уред е възможно по-бързо и качествено да се грижат за устната кухина и системи, изчистване на натрупвания и хранителни продукти.

Хигиенна манипулация не трябва да са с продължителност над 2 минути за път. Този електрически уред има редица предимства пред останалите:

 1. За по-добра хигиена е необходимо много по прекарват по-малко време, отколкото при нормален устройство.
 2. Подходящ за всяка възраст. За децата е препоръчително да се използва под надзора на вашите родители.
 3. Максимално премахва плаката и натрупвания от повърхността на емайла и ортопедична система.

Но този механизъм е явен недостатък – интензивно въздействие вращательной монтиране елементи, скоби могат да доведат до нарушаване на блокиране на части и напрежението на цялата конструкция.

За да се избегнат негативните последствия, трябва правилно да се подходи към избора на модела на уреда, а не да се откаже от него изцяло.

Такъв вариант на специални средства на стойност около 600-3000 рубли, а марковите и с допълнителни функции от 3500 рубли.

Като си миете тиранти с помощта на ершиков и четки

Редовна хигиена на скоби дава възможност да се запази здравето на устната кухина и зъбни единици за дълго време. Струва си да се забравя, че всяко средство за грижа за корректирующей система има своите специални характеристики при прилагането.

Ортодонтическая однопучковая четка

Трябва да се разполага под прав ъгъл спрямо зъбната редица. Почистващи движения започват с десневого край и плавно се измества към краищата на зъбите, подготовка за почистване на детайли на системата. Премахването на микроби с конструкция е сходна в перпендикулярна позиция замъци с кръгови движения. Следните обработват извити детайли выметающими действията по цялата дължина на изделия.

Ершик

Ершик си струва да се държи перпендикулярно на брекетам и бавно се инжектира в областта между зубными единици. Процедурата се състои от възвратно-поступательных манипулация, счищающих налетное образование от страничните страни на системата и на периодонтално джоба.

След това уредът трябва да се махнат и да се разположат успоредно с брекет-системата за достъп между дъга и детайли на конструкцията. Движението трябва да бъде въртене на оста. По подобен начин става пречистване и самите замочных елементи.

Четка с V-образно деколте тип

Хигиенна манипулация подобни. Процесът трябва да започне выметающими действия с десневого край, постепенно смещаясь на режещата част. След това се преминава на работа с замочных механизми выметательными движения вертикално насочване на уреда от ръба на венеца към режещата повърхност на зъба. Почистване на дъга позволяват движение напред-назад в хоризонтално положение сравнително V-образна форма на дъга.

Электрощетка

Грижи с помощта на електрически уреди струва да извършват внимателно, за да не нанесе вреда на брекетному устройството и мазен устната кухина.

Трябва да се придържате към следните съвети:

 1. Не се полагат усилия и специални движения, които се изискват при стандартна обработка;
 2. Основно почистване на зъбите си поотделно във всеки ред, първо от външната, а след това от вътрешната страна. И само след това да се пристъпи към обработка на скоби в същата последователност.
 3. Има уред без надавливаний, но така, че дрямка е напълно затвори четка за единица.

Популярни модели на зъби

На руския пазар се предлага на клиентите си голямо разнообразие от вносни и местни модели четка за зъби.

Antiplaque Piave Грижи За Зъбите

Однопучковая щеточка за премахване на биологични отлагания при всички форми на стоматит. Средство с малка глава и волнообразным дрямка. Четина този уред е изработен по специална технология, с помощта на лазер, за да се придаде ворсинкам гладкост.

Има три степени на твърдост:

 • мека;
 • средната;
 • масивна.

Първите две са показани на децата и при признаци на заболяване на венците. С твърда четка, при липсата на всякакви дефекти. Има особеност – анатомическая четка със специална подложка за саниране на повърхността на езика и небцето. Цената за един продукт е около 120-150 лв.

Oral-B Ортопедия

Ортодонтическая щеточка с кръгла компактна глава и дръжка с презрамки прорезиненными накладки срещу приплъзване. Щетинистая част от еластичен плътен материал, активно за подобряване на премахване на силно замърсяване със зъби и перфектно проникване в междетальные интервали система. Показана не само на възрастните, но и на децата. Средната цена варира в рамките на 250 рубли.

Triumph Professional Care

Електрически уред с вибриращи, выметающими и с кръгови функции. Тази особеност дава възможност да се 3D-грижа за малко време и с по-голям резултат. Механизъм е оборудван с 5-та режими и в комплект 7-та дюзи. Сред които специална грижа за ортопедични изделия. Купи си възможно средно за 4500-6000 рубли.

Braun Oral-B Professional Care

Подобна на описаната по-горе модели электрощетка. Само има таймер с контрол на времето за почистване и тегло сензор, който регулира силата на натиск върху зъбите и тиранти. Съдържание на пакета предвижда няколко вида дюзи. Средна Цена 4000 рубли.

Четка Vitis

Има малка глава и V-образно деколте ворсы. Четина изработени от целулоза без дълго, а върховете на ворсинок заоблени срещу нараняване на меките тъкани.

Средната цена е 300-3500 рубли.

Общи препоръки за грижи

След инсталиране на корректирующей системи в устната кухина стоматолозите препоръчват да изпълняват редица дейности за максимално премахване на биологичните замърсители и за предотвратяване на възпалението:

 1. Трябва да се даде предпочитание хигиенни средства с ворсой от синтетика. Материал от естествен произход може да предизвика алергична реакция, а поради повишена пореста структура в ворсе става натрупване на бактерии, генериране на възпалителен процес.
 2. Размер на почистването на главата до 2,5 см., за възрастни и до 2 см за детски и юношески години.
 3. Не трябва да се ползват приложения и глави с твърда ворсой. Това е свързано с лошо проникване в тяжелодоступные места и води до увреждане на меките тъкани и конструктивни елементи.
 4. Препоръчва се ежедневно да се използва иригатор, за отмиване на остатъците храна и натрупали наноси от места, недостъпни по друг начин и средства за хигиена.
 5. След всяка хигиенна манипулация струва изплакнете устата с вода.
 6. Редовно, веднъж седмично, дезинфекцира четката за зъби.
 7. При не използване на почистващ средства продължително време, е препоръчително да ги съхранявате в затворен случай.

Техника на почистване на зъбите с брекетами

Техника за почистване на зъбни единици с брекетами има някои правила:

 1. Процедура на пречистване трябва да започне с прилагането на щеточки с V-образно деколте ворсы.
 2. Паста се поставя директно върху суха четка и с леки хоризонтални движения се отстранява образование с предните зъби, смещаясь плавно към странично. След това выметающими действия от десневого край на режущему до пълна обработка на цялата повърхност.

 3. На следващия етап – в помощ однопучковая четка за почистване на замочного елемент и на повърхността на системата като цяло, постепенно преминавайки в пространството между зъбите.
 4. Следваща стъпка за ершика. Ротационни движения прекарват им под дъга, освобождаването на эмалевую повърхност, ортодугу и място за контакт с брекетами от замърсяване. Такава манипулация е по-добре да провеждате вертикално.
 5. След това лингвальную и дъвчеше област на зъбите се почистват с помощта на мануална четки.
 6. Крайната фаза е използването на ополаскивающего средства.

Където можете да си купите четка?

Специални средства за почистване на скоби под формата на комплекта могат да бъдат закупени в аптеки точки, медтехнике и онлайн магазини.

Такъв комплект се състои от следните елементи:

 • ортодонтски V-образна щеточки;
 • зъбен ершика;
 • однопучковой четки.

Средната цена за комплект е около 600-800 лева, ако се купуват всички артикули поотделно, а след това ще излезе с 25-30% по-скъпи.

Как да изберете правилната четка?

Преди да отида да купуват четка за зъби, струва си да се разбере кой ви е необходима по предназначение. В края на краищата тези устройства имат не само конструктивна специфика, но и трябва да отговарят на общите стандарти:

 • не трябва да придобие четка с ворсой от естествен произход – бързо губи качествата си, благоприятни за размножаване на бактерии;
 • размер на почистването на главата трябва да отговаря на възрастова категория и е лесно да проникне във всички места.

Коригиращо устройство, монтирано в устната кухина, събира достатъчно много остатъци от хранителни продукти, които проникват в трудно достъпните места и на обикновена четка за зъби не се изтриват. Това води до развитие на възпаление, появата на лош дъх и счупване на части скоби или на системата като цяло. А по-късно предизвиква много проблеми със здравето.

По този начин, за да се избегнат неприятности, от лоши грижи за зъбите си и брекетами, си заслужава да закупите всички необходими за това стоматологични приспособления и се спазват хигиенните норми.

READ  Пасти за зъби Colgate: подходящо средство под всякакви запитвания

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00084 sec