Предимства и характеристики на използването на монопучковой четка за зъби

Стоматологията отдавна е достигнал ново ниво на обслужване е до голяма степен благодарение на най-новите разработки. Освен това, всички хора внимателно следят за хигиената на устната кухина и се използват всички налични нововъведения.

Обикновените четки вече отдавна не е достатъчно: допълнително се прилагат клечки за зъби, ополаскиватели и т.н., Но с всяка изминала година, изобретени нови средства за грижа, и една от тези новости – однопучковая четка за зъби. Както вече е ясно от самото заглавие, нейната отличителна черта е една единствена връзка на плавниците.

На първо място този вид се отличава непривычная форма: на тънка дълга дръжката в края, перпендикулярна на основата се намира малка китка от плавниците. Ефектът от прилагането на подобен на редовното миене на зъбите с четка и клечка за зъби едновременно.

Това означава, че тя е в състояние да проникне в трудни, и за обикновените почистващи устройства, места.Човек без особени проблеми със зъбите не е много запознат с такъв девайсом, а ето притежателите на различни видове ортодонтски конструкции и системи в устата си, да знаят за съществуването на монопучковых зъбни четки за скоби.

Подобен начин на почистване на зъбите е известен много отдавна, и взима той своите корени в Африка, където местните племена използвали клоните на дърветата, расцепленные от единия край. За това клони нарежете на тънки ивици, и една от страните добре размачивали във водата.

Интересното е, че в Индия подобен метод хигиена, прилагани досега. Съвременният «последовател» е създаден на същия принцип, но вече с помощта на постиженията на съвременната наука и индустрия.

Основни характеристики и функции

Не само на външен вид се отличава с това нововъведение, но и структурата на всяка елемента: най-почистването на главата, греда и дръжки:

Корона

Главата е малка по размер и заоблени форми. Тя е представена в 2-х размери като стандартните четки: за деца с диаметър до 7 мм, а за възрастни – до 11 мм.

Въси

Са изработени от естествен или синтетичен материал. За използване за предпочитане е прилагането на естествени влакна, но те са по-скъпи. Синтетични са изработени от полиуретан и найлон.

Стандартната ширина на ворсинок по-малко от 0,2 мм, а краищата са заоблени, за да намалят риска травматизации лигавиците.

Освен това, четината се различават по дължина: обичайната почистване са подходящи модели с дължина до 6 мм, а за ортодонтски конструкции – дължина трябва да бъде 9 мм. Също отделят 5 степени на твърдост: от екстра твърди до максимално меки. Различна твърдост се използват за различни възрасти, както и от наличието на едни или други коронки или брекет-системи.

Дръжка

Специално изпълнена тънка и дълга, за да може да е без неудобството да се стигне до най-далечните зъби, например, «мъдрост». По същата причина освобождаване, и на извити възможности дръжки. За удобство и определяне на глоба химикалка в ръка, монопучковые модели често доставят силиконови облицовки.

Характеристиките, които притежават монощетки, за разлика от стандартните:

 1. Scatter обработка е необходима в случай, ако има възпаление на лигавицата или е повреден участък на някакъв зъб. Малък сноп плавниците позволява с лекота да се избегне на болния участък и го от допълнително нараняване.
 2. Отлично почистване на областта около венците, която е трудно да се отпуши.
 3. Малки размери и особено удобни за хигиена на устната кухина при малки деца.
 4. Идеални за почистване на различни корони и брекет-системи.
 5. Предотвратява образуването на зъбна плака за качественото почистване на всеки зъб.
 6. Се използва с паста за зъби или без нея.
READ  Кариес на корена — когато от цимент на зъба остават едни трохи

Притежаването на такива отличителни черти, позволява однопучковым модели достатъчно бързо печели популярност.

Показания за употреба

Пучковая четка за зъби е с широк спектър на приложение. Показания за използването му, може да се разделят на няколко групи:

Дентальные и ортодонтски системи

Наличието на коронки, на имплантите, скоби, протези. Поради ги неподвижна конструкция и голям брой закрепващи често възникват сериозни проблеми с почистването. Освен това след инсталиране на тези системи мазен повърхността и тъкани на зъба стават много чувствителни. В този случай пучковая модел осигурява бережный и качествени грижи, а също и целостта на инсталирана дизайн.

Патология на зъбната редица

Захапка и разположение на зъбите, да ги задръствания, широк интервал между тях и т.н. Тези проблеми не дават възможност добре да се отпуши, например, межзубное пространство, което се превръща в причина за развитие на кариес. Използването на стандартна четка заедно с однопучковой позволява да се реши този проблем.

Допълнителни причини за използване на четка за монощетку може да се дължи на различни заболявания на пародонта или нараняване, например, периодонтит или възпаление на венците.

При здрава устната кухина, този модел осигурява качествени грижи на трудно достъпни места.

Стегнат малък сноп ворсинок позволява ефективно да изтриете наличните замърсяване с цялата повърхност на зъба, не травмируя лигавицата и монтирани в устата си дизайн.

Предимства и недостатъци

Предимства при използване на такъв модел са очевидни, което обяснява бързото нарастване на неговата популярност:

 • качествено почистване на бактериална плака;
 • удобство и лесна за приложение;
 • липсата на противопоказания;
 • структурата на девайса и го щетин осигуряват отлично почистване на зъбни протези, коронки и различни ортодонтски апарати;
 • scatter почистване, което осигурява бережный грижи при наличието на наранявания и възпаления;
 • голяма гама от модели както за възрастни така и за деца.

Както и при повечето устройства от този вид има и някои недостатъци:

 • е помощен вариант, така че трябва да се използват и стандартни четки;
 • поради малките размери на процедура за почистване отнема достатъчно дълго време.

Както се вижда, недостатъците са много малко, но здравето на устната кухина е добре си струва времето, прекарано в това.

Най-добрите модели на пучковых за зъби

Сред производителите на монопучковых четка за зъби е особено известен марка Curaprox (Курапрокс)– неговият състав може да се похвали с голямо разнообразие от модели. Сред тях най-продаваеми се счита за Сигаргох CS 1009 Single & Sulcular.

Също може да се отбележи и други популярни варианти от други производители:

 • Miradent I-Prox P;
 • Йордания Interbrush;
 • Edel White.

Правила за ползване

Необичайно устройство има някои функции използване. Ако при това се спазват инструкциите, може да се получи максимално положителен резултат:

 1. Преди да започнете прилагането на въси навлажнена с вода, което осигурява меко плъзгащи се по повърхността на зъбите.
 2. Условно всички зъби се делят на групи, достатъчно за 4, и започват почистване до най-далечните обекти.
 3. Чистящая корона, трябва да бъде под ъгъл 45ᵒ към третираната повърхност на зъба.

 4. Процесът на очистването започва в основата на зъба в близост до венците, при това в посока от венците към режущему върха. Движение произвеждат в кръг, выметающие. Да се положат специални усилия за нажиму не трябва – това може да доведе до нараняване на лигавицата.
 5. По този начин се почистват всички повърхности на зъба с външната и от вътрешната страна, при това внимателно прочищая межзубное пространство.
 6. Последната стъпка се пречиства получават най повърхност на зъба, като се прибави известно усилие за по-добро качество.
READ  Серия средства Асепта: инструкция за употреба

Средното време, определила на всеки зъб, трябва да бъде не по-малко от 10 секунди.

Как да изберете однопучковую четка

Тази интересна модел: средства за хигиена известно, не много добре, затова често могат да се появят дребни проблеми с избора на подходящи варианти. Друг критерий е достатъчно голям обхват. Основните критерии, по които се различават однопучковые модели, са:

Глава на четка и я размери

Предпочитание трябва да даде модели с глава с кръгла форма, без ъгли и заострений. Детски размер до 7 мм, възрастен – до 12 мм.

Материал влакна

Влакна могат да бъдат естествени или изкуствени. Натурална — по-мека и няма опасност от травматизации на лигавицата на повърхността.

Тя се прилага рядко поради явни недостатъци:

 • най-високата цена;
 • бързо износване на четина;
 • натрупването на ворсинках и между тях остатъци на зъбната плака и храна, което води до развитието на бактерии.

Изкуствен материал, по-износостоек, неговата твърдост-висока, а цената по – долу.

Дължина ворсинок варира от 6 до 9 мм, и минимална използва се за детски или здрави зъби, а максималната – за почистване на брекет-системи и корони.

Дръжка монощетки

Дръжки на този модел са достатъчно тънки, така че не винаги са удобни в ръка. По-практичен вариант ще модели, които са оборудвани силиконови или гумени облицовки.

Твърдост на плавниците

Твърдост е от съществено значение при избора, така че на него трябва да се обърне специално внимание. Има следните степени:

 1. Сенситив или много мека съдържа въси дебелина 0,1 мм Такъв модел не може да навреди на тъканите, но и не е в състояние много добре да се почисти повърхността на зъбите. Основното приложение – за деца на възраст от 2 до 5 години.

 2. Софт или мека и се препоръчва за деца, но на възраст 4-10 години. Дебелината на косъма достига 0,12 мм. се Препоръчва този модел и за възрастни, които имат заболяване на венците и на устната кухина, а също и бременните жени в случай на повишена чувствителност на венците и емайла. Освен това, те са отлични прочищают брекет-системи и други проекти в устата.
 3. Медиум или средна твърдост на косъма използва се за ежедневна грижа и профилактика на повърхностен кариес. Дебелината на ворсинок съответно 0,16 мм
 4. Хард или труден е въси с дебелина 0,17 мм и се препоръчва на хора, които имат склонност към образуване на пигментированного на плака и зъбен камък. С такива проблеми твърда четина се справя отлично.
 5. Екстра-хард или много твърда четина, не се прилага за грижа за зъби, предназначени специално за почистване на подвижни ортодонтски конструкции.
READ  Система за избелване на зъби Opalescence: варианти на решения, препоръки

Сред разнообразието от продукти, представени на пазара в момента, може да изберете това, което отговаря на нуждите ви.

Грижа за монощеткой

Като всяка четка за зъби, однопучковая модел се нуждае от определено грижи:

 1. След всяко приложение трябва да изплакнете щетину гореща, но не вряла вода – вряща вода може да се деформира влакна.
 2. С течение на времето на щетинках се натрупват и се размножават бактерии, затова поне 1 път на 7-10 дни, е необходима обработка на антибактериални средства. Това може да бъде хлорхексидин или специално предназначен за това решение. Най-добрият начин да се дезинфекцират ще накисване в този разтвор в продължение на няколко часа.
 3. Съхранение трябва да се прилагат в специален контейнер или держателе, в позиция – глава нагоре. Съвместно съхранение с други четки, например, в чаши, може да доведе до активното развитие на бактерии.
 4. Ако изведнъж устройството се използва в период инфекциозни болести, то след възстановяването му трябва да се замени с нова.
 5. Пучковую четка за зъби трябва да се сменя на всеки 3 месеца.

Необходимите грижи за средство за хигиена не само ще осигури максимален срок на експлоатация тела, но и ще позволи да се избегнат някои проблеми, като например развитие на възпаления на лигавицата.

Цена

В Русия може да се купи модели на различни производители, от тяхната известност и качеството на стоката, зависи и цената на пучковые четки за зъби. Можете да я отмени минималната и максималната цена: от 150 до 1000 рубли. Освен влияе на марката и дизайна на модела: стандартни образци, както и случаите със сменяеми глави. Възможност за замяна на глава, ще струва при закупуване на около 400-700 лв. Идват дори и двустранни модели. Цената им започва, както и на стандартните възможности, от 150 рубли.

Мнения за монопучковой четка за зъби говорят за изцяло положителни резултати от прилагането. Особено се празнува възможност за качествено отпушване на брекет-системи и други дизайни, домашни грижи, които често се доставя сериозни проблеми на своите собственици. А също и на удобството при употреба при малки деца, за сметка на миниатюрни размери почистването на печатащата глава.

По този начин, за опазване на здравето на устната кухина има множество начини, както и използването на однопучковой четка за зъби като помощно средство – един от тях.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec