Преглед на поредица от популярните пасти за зъби Горски балсам: състав, свойства, мнения

Не е тайна, че много чакахме, когато започне производството на качествени руската паста за зъби, която е в състояние да замени вносни аналози.

И този момент е дошъл, за да се срещнат с местната разработка на концерна «Калина» — паста за зъби «Горски балсам», която ефективно почиства зъбите и предпазва устната кухина от бактерии.

За производителя

Концерн «Калина» е най-големият руски производител на козметични и лечебно-козметичните средства. Предприятието има богата история – производство на настоящите площи е започнало още през 1942 г., след евакуация на завода от Москва.

Фабрика многократно променя името и на собственика на имота. Фирма, наречена «Ново начало», «Уралски скъпоценни камъни», а името «Калина» е до нея през 1999 година.

Основната производствена база на фирмата се намира в Екатеринбург, също така има и производство в Холандия, Германия, Украйна и някои други страни, но основната маса на стоките, включително и на стоки с марката «Горски балсам», издават се в Екатеринбург.

Марка и продуктова гама

Марка «Горски балсам» се появява през 2003 година. Първоначално под тази марка выпускалась само една паста за зъби за превенция

заболявания на устната кухина и омекотители за устната кухина.

Именно последното стана особено популярен сред руснаците – омекотители се оказа доста ефикасно средство при заболявания на венците, също приложени свежестта на дъха си.

И омекотители, и паста продавали на много демократични цени – това е бил основният критерий за избор при покупка. Други средства за изплакване на устната кухина са значително по-скъпи.

Впоследствие производител бе поставен акцент върху производството на пасти за зъби, и сега ги има 11 вида. Всички продукти под марката разделена на 12 големи групи:

 • естествена свежест;
 • при възпаление на венците;
 • при кървене на венците;
 • две в едно;
 • цялостна защита;
 • интензивна защита след 50 години;
 • основните грижи;
 • за чувствителна устната кухина и зъбите;
 • естествено избелване;
 • Форте;
 • свежестта на мента;
 • курс за възстановяване на Forest Balm.

През 2013 г. «Горски балсам» стана марка №1 в Русия сред тази категория на стоките, според версията Синовейт Комкон.

За всяка група се предлага, като цяло трите продукта – паста за зъби, препарат за изплакване на устната кухина и специализирана четка за зъби. Паста за зъби не се предлага само за една група стоки марка – «Свежестта на мента».

Това деление е удобно от гледна точка на потребителя – познаването на собственото си здраве и това, което искате да постигнете, може лесно да се намери група от стоки за ежедневна хигиена и чистота на устната кухина.

При нужда лесно може да се промени целеви продукт. От гледна точка на зъболекар тази класификация също е доста удобно, но специалисти са в състояние да забележите още много важни параметъра, които ще бъдат значими за тях, но за обикновения потребител да останат незабелязани.

Предимства на продуктите на концерна «Калина»

Най-важното предимство на пасти за зъби Горски балсам – това е приемливо качество и балансиран състав за минимална цена. Марка на практика е в състояние напълно да изместят от вътрешния пазар на вносните производители на тази цена категория от Китай, Турция, Индия и други страни.

Дори много известни производители на скъпите средства за грижа за устната кухина признават, че продуктите от фирма Калина отговаря на европейските стандарти за качество, но при тази цена е много по-ниска.

Второто важно предимство е използването на натурални съставки. В Русия достатъчно много добър естествен суровини за производството на уникални пасти за зъби – това са екстракти от билки, борови иглички, естествена смола, от иглолистна дървесина, които отдавна се използва от местните жители за поддържане на здравето на зъбите и венците. Нито един химически синтезиран компонент не се сравнява с тях по степен на защита.

READ  Четка за скоби oral b: преглед, характеристики, използването на

От използването на натурални компоненти произтича третото важно предимство – изключително ниска аллергенность. Хората, страдащи от алергии, могат да реагират зле на напълно синтетични пасти за зъби. В същото време на реакция под формата на алергия към продукти Горски балсам се наблюдава изключително рядко.

При производството са използвани най-модерните технологии – ваккумная екстракция, пресоване, и редица други. Оборудване, което участва в производствения процес – от внос. Отчасти това се улеснява от това, че действителен собственик на Калина е международна корпорация Unilevel, същата тази фирма предоставя завод за най-добра оборудване.

Степен на защита срещу кариес – важен показател. По оценки на стоматолозите, на местната паста за зъби е добро профилактично средство срещу кариес. Този процент е не по-лошо от чуждестранните аналози.

Защита на венците – това, което първоначално бе коньком фирмата при стартиране на продуктите в серията. Тук може да се говори не само за профилактическом, но и за лечебния ефект. Серия за чувствителни зъби и венци позволява внимателно да се грижат за устната кухина на тези, които са прилагане на други продукти от гамата на Калина, или средства на други фирми, води до проблеми.

Списък на произвежданите зъбни пасти

Както вече споменахме, има дванадесет групи, под които се произвежда всички продукти на марката. Паста за зъби не се предлага само за една група Мятная свежест.

В продажбата са на разположение на пасти за зъби от серията Горски Балсам на следните видове:

 • естествено избелване;
 • Форте;
 • при кървене на венците;
 • при възпаление на венците;
 • естествена свежест;
 • интензивна защита на венците 50 години;
 • за чувствителни зъби и венци;
 • основна грижа за зъбите и венците;
 • 2 в 1;
 • цялостна защита 10 в 1.

Имената са точни, отговаря на това на опаковката на стоката. Предлага се също и паста Forest Balm, но тъй като името на опаковката не съдържа наименование на марката, то тя е в списъка липсва.

Подробен преглед на цялата продуктова пасти за зъби Горски балсам с описание на въздействие, характеристики на състава и коментари предлагаме по-долу.

Естествено избелване

Предназначен за прецизно избелване на зъби в домашни условия, премахване на плака върху зъбите. Форма на продукта – туба 75 милилитра, можете да заложите на тапа.

Особеност на този средство – нежна избелване на зъбите при системно прилагане. Допълнителен ефект – укрепване на кръвоносните съдове на венците. Цена – 120-150 лева.

Купих тази паста, защото съпругът ми пуши, и той е лош цвета на зъбите. След един месец от прилагането бих сравнила снимки – ефектът е забележителен. Аз и занапред ще купя тази паста – тя е евтина и ефективна.

Мария

Серия Форте

Предназначени за борба с бактериите, поради заболяване на венците, както и за подобряване на регенерацията на тъканите. Форма на продукта – туба 75 милилитра, поставени на капака. Характеристика на паста Горски балсам Форте е, че тя е в състояние да засили отслабената венците след 7 дни заявление, което е доказано с клинични проучвания. Допълнителен ефект – грижа за зъбния емайл. Цена – 120-150 лева.

Детето ми имаше проблеми с венците. Млечните зъби се променят на постоянни, и е рискът от възникването на стоматит. По съвет на зъболекар започна да се прилага LB Форте. След следващия преглед, лекаря каза, че има положителен ефект.

READ  Микроимпланты в ортодонтия - описание, приложение и определяне на

Оксана

При кървене на венците

Предназначен за премахване на кървене и възпаление на венците. Форма на продукта – туба 75 милилитра, поставени на капака. Особеност на тази паста – премахва възпаление на венците при миене на зъбите на всеки, който я ползва. Ефективно почиства зъбите и укрепва тъкани на устната кухина с помощта на екстракт от кората на дъб, ела и пет лечебни билки. Цена в рамките на 70-100 лв.

По-рано при почистване на зъбите у мен изникват неприятни усещания – венците постоянно кровоточили. Аз съгреши на своята четка за зъби, но замяната му по-мека, не е имала ефект. Най-накрая, след като купи Горски балсам при кървене на венците, аз бях в състояние да се отървете от проблема, и сега чисти зъбите спокойно.

Сергей

Естествена свежест

Ефективно се бори с несвежим дишането. В повечето случаи, причината за които се крие в заболявания на стомаха, но ако имате болки на венците – използвайте естествената свежест, и дишането ще бъде чист.

Сготвено на бульон от билки, в състава са включени екстракт от бял чай и алое вера. Форма на продукта – като други средства производителя. Цена – 60-90 рубли.

Аз пуша, поради това, често ме лош дъх, неприятна миризма от сутринта. За щастие, моята паста ми помага да се отървете от този. Чисти зъбите по три пъти на ден и на всички препоръчвам.

Денис

Интензивна защита на венците на 50 години

Предназначени за възрастните хора. Съдържа екстракт от прополис и жълт кантарион. Благодарение на тяхното действие, венците ще се засили, и няма да имате проблеми с мостове и подвижни протези. Форма на продукта — обикновена като другите пасти. Цена 70-90 лв.

Стоя подвижна протеза на горната челюст. С други пастами аз изпитвах трудности – често ме боляха венците, започна да кърви и воспаляться. След това, като започна да се прилага «Интензивна защита», проблеми престана.

Татяна

За чувствителни зъби и венци

Чувствителни зъби е проблемът на много хора. Някои от тях са принудени да се откаже от сладките, от кисели ябълки, от някои други продукти, които предизвикват дразнене. Други, поради това не могат да ядат сладолед.

Екстракт от невен и алое има заключващо действие върху нервните окончания, които си тръгнаха през дебелината на емайла към повърхността, и облекчаване на болката време до 12 часа. Форма на продукта е същата, както и при други продукти. Цена – 150-200 лв.

Детето ми не може да яде кисели ябълки се дължи на факта, че предната зубик той започва да боли. Аз купих паста LB За чувствителни зъби. След това той стана да си миете зъбите по три пъти на ден, и сега може да ядете зеленчуци и плодове. Аз също с удоволствие чисти зъбите на тази паста.

Лидия

При възпаление на венците

Премахва възпалителни процеси, сърбеж, парене. Форма на продукта – туба 75 милилитра, поставени на капака. Функция – премахва сърбеж и парене на венците. Също така ефективно се грижи за зъбите, премахва плаката. Съдържа екстракт от градински чай и алое вера, които притежават антибактериално действие. Цена – 70-100 лв.

Вече няколко години цялото ни семейство се радва на паста за зъби Горски балсам при възпаление на венците. За тези години жена постави само две пломби, а нашата дъщеря – нито една. Имам една пломбата. Паста е добре предпазва от кариес, а също и предотвратява разпространението му. Проблеми с венците няма никой.

READ  Подробен преглед на иригатор на устната кухина AquaJet LD-A8

Светлана

Основна грижа за зъбите и венците

Тази паста се препоръчва на хора, страдащи от натрупвания на зъбен камък. Не винаги е възможно тяхното незабавно премахване. Областта, засегнати от зубным камък, има куп бактерии и травмируют зъби и десну. В състава на активни съставки – лайка и морски зърнастец масло.

Те допринасят за намаляване на възпалителни процеси и бързо възстановяване. Форма на продукта – туба 75 мл, поставени на капака. Цена в района на 60-90 рубли.

Аз обичам тази паста за това, че тя не само се грижи за моите зъбите и венците, но и се облекчава възпалението. По-рано аз се чувствах след хранене дразнене в областта на венците, около зъбни вратовете. Сега си измия зъбите след ядене на тази паста, и при мен няма проблеми!

Ксения

Горски балсам «2 в 1»

Уникалната гел паста за зъби, която съчетава в себе си свойствата на ополаскивателя и паста. Можете да почистите зъбите си, а след това изплакнете устата след миене.

Действието е същото, както ако ви допълнително прополоскали устата балсам. Паста съдържа екстракт от мура, че се грижи за зъбите и предотвратява развитието на кариеси. Все пак, това не го освобождава от посещение при зъболекар. Цена 150-180 лв.

Аз използвам това средство вече една година. През това време аз два пъти бях на зъболекар и той каза, че не е необходимо никакво лечение. Преди това съм ползвал друг начин, и за една година ми трябваше да се лекува кариес два пъти.

Николай

Цялостна защита 10 в 1

Изработена с използване на природни минерални компоненти. В състава е включена хидроксиапатит, който влияе върху структурата на емайла, попълва и възстановява нейната микродефекты и прави повърхностния слой е по-плътен.

Форма на продукта – туба 75 мл, можете да заложите на тапа. Съдържа екстракт от жен-шен, допринася за предотвратяване на образованието кариозен кухини. Цена – 140-190 лв.

Имам много добри зъби, и аз много се страхувам, че ще трябва да ги лекува. Вече една година използвам паста «Цялостна защита». Моят зъболекар каза, че имам добър вкус. Надявам се и за напред да запазим зъбите си в перфектно състояние.

Максим

Мнение на зъболекар

Аз вярвам, че паста серия Горски балсам ефективно да действат в съответствие с нейната спецификация. Има възможност за сравнение с други пастами, като Сплат и Блендамед.

Горски балсам се оказа малко по-лошо за ефективност на защита от кариес и надмина ги за защита от усложнения, свързани с венците. При двама от пациентите ми кровоточили на венците, в това време, когато те почистват зъбите. Аз им препоръчва смяна на паста за зъби – и проблема спря.

Ирина, лекар, зъболекар първата категория

Резюме:

 • за своята ценова категория тестени изделия е най-добрата;
 • има восстанавливающими и антибактериални свойства;
 • особено ефективно се справя със защитата на венците.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec