Премахване на капака над зъб мъдрост и рехабилитация след операцията

Много често пациентите се оплакват от болка в областта на мъдрец, който все още не е прорезался. Какви са причините причиняват тази болка и какво да правя в такъв случай?

Зъб мъдрост, осмото поредно, прорезывается по-късно от останалата част на зъба. Ръстът на зъба започва от около 16-17 години.

Някои хора имат зъб на мъдростта не се появява изобщо. Това не е патология, поради факта, че зъб мъдрост – това е рудимент. Той е загубил своите функционални свойства с течение на времето, откакто хората започнаха да използват мека, топла храна.

Осмица прорезывается вече чрез която е създадена с години на голям парцел на венците. Този парцел, който виси над прорезывающимся зъб мъдрост, стоматология се наричат качулка.

Ако в процеса на никнене на млечни не предизвиква болезнени усещания, а след това и хирургическа намеса, този процес не се изисква. Но не при всички всичко да е гладко и тогава се изисква ексцизия качулка над зъб мъдрост.

Причини за възпаление качулка

Между зъбите мъдрост и венците, надвиснали над него, остава малко пространство, наречено качулка. Често в това пространство

попадат частици от храна и остават там. Храната с течение на времето започва да се влошава, а това улеснява разпространението на бактериите.

Затова от устата му се появи неприятна миризма и качулка над зъб мъдрост е възпалена, появява се гной. При възпаление на венците може да опухнуть на бузата», се увеличи температурата на тялото. При влошаване на състоянието се наблюдава болка в областта на лимфни възли и проблематичность при отварянето на устата.

Ако навреме не се започне лечение и тече този процес, възпаление може да се разшири и да се премести в абсцес. Воспаляться и гниене може да започне други тъкани и тук вече се наложи необходимост от разрези от външната страна на лицето. Следователно, при поява на болезнени усещания не си струва да отложи посещението при зъболекар.

Поставяне на диагноза

Да се постави окончателна диагноза може зъболекар при проверка. Възпаление на капака над зъб мъдрост се нарича перикоронаритом.

При проверка трябва да се вижда начални осми зъб и е подут участък венци над него, значително увеличен в размер, бял или червен цвят в зависимост от фазата на възпаление.

След първоначалното разглеждане и поставяне на диагноза лекарят назначава датата на операцията и лечението по време на обучение под формата на тави с дезинфекционен състав и местните компреси. По-подробно за период на подготовка за операция, ще бъде казано по-долу.

Важното при изплащане разберат в каква посока се увеличава и самият зъб мъдрост. Ако при него се наблюдава нормалната посока на растеж, т.е. нагоре, няма противопоказания при иссечению худ не, но се случва и така, че зъб расте настрани, в посока към другите зъбите и оказва натиск върху тях. В такъв случай трябва да се премахне самият зъб мъдрост и ексцизия качулка не помага.

READ  От гаргара на устата при стоматити при възрастни - най-добрите лекарства и народни средства за защита!

Защо качулка трябва да бъдат отстранени?

След като перикоронит диагноза, лекарят обикновено се насочва пациента за подготовка за иссечению качулка. Това е класически начин за решаване на проблема, тъй като лечение на възпаление в тази област може да бъде неефективен и опасен.

Възпаление на венците може да се свали при редовния прием на антибиотици. Но в края на курса на прием на антибиотици възпалителен процес ще продължи.

Това се дължи на факта, че място между зъбите и венците постоянно се попълва храна и там отива на непрекъснат процес на възпроизводство и развитие на болестотворните микроби.

По време на действие на антибиотиците, те са временно спират своето развитие, но след като антибиотик може да спре да действа, проблемът се връща отново. Тъй като определяне на антибиотици е агресивен метод за лечение и влияе негативно на организма като цяло от този метод по-добре да си тръгне и в този случай.

Освен това, ако процесът тече, това състояние може да се влоши необратимо. Следващият етап на развитие на болестта ще бъде нарушение на процеса на дъвченето, проблематичность функциониране на лицевите мускули и, което е свързано с това, затруднение при отваряне на устата, засилване на болка регионална синдром.

Възпалителен процес и гниене може да се премести на меките тъкани, а гноеродные микроби могат да се прехвърлят чрез лимфната или кръвоносната система.

Последиците могат да носят тежък характер и да изисква дълго и сложно лечение в болница, и най-често с хирургическа намеса. Така че как да не е страшно да отиде в стоматологична клиника, екскурзия забави не може и иссечь качулка необходимо.

След отстраняване на капака, след това пространство, където се размножиха бактерии, изчезва, така че по-възпаление повтори не трябва. Зъб мъдрост продължава да расте нормално, тъй като сега, нищо не му пречи.

И след поставяне на диагноза трябва да се вземат предвид наличието в миналото иссечения венците на същото място по-рано. Това се случва така, че десну резекция, но след известно време тя отново се възпалява. Тогава се поставя въпроса за ефективността на този метод в отделния случай и най-често се налага изтриване на целия нарастващото зъб.

Подготовка за иссечению и операция

Основната задача при подготовката на процедурата е сваляне на остър възпалителен процес. Това се случва чрез изплакване на устната кухина с най-голяма интензивност в областта на възпалението. За промивки се използва настойка от лайка, в случай, че на него няма алергии.

READ  Зъбните капки за облекчаване на зъбобол при стоматологични заболявания

За страдащите от алергии е приложима содо-физиологичен разтвор въз основа на пропорции: в една чаша вода половин чаена лъжичка сода за хляб и толкова много сол. Изплакнете трябва да се 3 пъти на ден.

За облекчаване на болка регионална синдром може да изпиете обезболяващо лекарство. Обикновено се отделят Кеторол или Ketanov, но не повече от 4 таблетки на ден и зъбни капки, които оказват местно анальгезирующее действие.

Зъбните капки се нанасят върху малко парче марля и се прави компрес директно до мястото на възпалението. Компрес, това ще намали болката

синдром на и влияе благоприятно на отнемане на възпалението.

Самата процедура за премахване на капака се извършва под местна упойка при липса на противопоказания към нея. В случай на индивидуална непоносимост към обезболяващи лекарства или в период на бременност и кърмене процедура се извършва без прилагане на упойка.

След инжектиране на упойка на лекарството чувствителност на парцела максимално намалява, и процедурата се извършва безболезнено. Стоматолог-Хирург очертава парцел за отстраняване и отрязва с помощта на скалпел излишната част от венците, така, че нищо да не закрывало област на зъба, тъй като, ако остане парче от венците, възпаление може да се повтори, при контакт под него храна или липсата на хигиена.

След това раната трябва да бъде промыта специален антисептик и хемостатично наркотици. След спиране на кървенето д-р налага компрес с помощта на заживляющего медикамент Альвожель или Йодоформная турунта.

Рехабилитация на пациента в домашни условия

След приключване на процедурата зъболекар дава препоръки за по-нататъшни грижи за устната кухина и определя дата на разглеждане. В продължение на няколко дни, изплаквайте устата със слаб разтвор на Мирамистина или Frc.

Мирамистин се прилага в размер на 10-15 мл на едно приложение. Хоросан Frc може да се приготви самостоятелно. За това в аптеката трябва да закупите готови прах в доза 0,02 g или хапчета същата доза и се стрива ги в прах. След това се разтваря в топла вода и изплакнете.

Мирамистин прилага се още под формата на напояване, за това трябва да закупите специален разтвор с пистолет, под формата на спрей и производство на пръскане рани 3-5 пъти на ден.

Също така, за намаляване на болката и дезинфекция на раната може да изплакнете устната кухина отвара от билки: лайка и градински чай. За това по една чаена лъжичка от всяка билка трябва да се налее чаша вряща вода и оставете в продължение на 15-20 минути.

READ  Камистад бейби (Kamistad Baby) гел за деца, инструкции и препоръки

Половината бульон се прецежда през тензух и се разрежда с топла вода на едно изплакване. Останалата част може да се оставя за следващия път.

Преди повторното изплакване и трябва добре да се отцеди, за да не остава никакви частици, и се разрежда с топла вода.

При избора на средство за изплакване трябва да се вземат предвид индивидуалните особености на пациента и да се консултира по този въпрос с вашия лекар предварително, за да не се влоши състоянието на алергична реакция.

Отделно изплакване, трябва да се прилагат компреси с стоматологическим гел Холисал 2-3 пъти на ден. Той спомага за бързото зарастване на рани и облекчаване на нея.

Холисал за сметка основно на активното вещество облекчава треска, болка и възпаление. Убива микроби и гъбички за сметка на това не дава воспалиться венеца отново. Той се препоръчва да се прилага преди хранене, ако болезнени усещания пречи на приема на храна.

След хранене устната кухина трябва да се изплакнете, за да се отървем от остатъците от храна. Холисал направена въз основа на гел, така че той бързо попива, а активните съставки действат значително по-дълго. Аналгетичен ефект трае от 2 до 8 часа в зависимост от индивидуалните особености на организма.

На сухо и остатъкът

По този начин, и с видими признаци на възпаление в областта на зъба на мъдростта, трябва задължително да се консултирате с лекар, за да се предотврати развитието на възпалителен процес в меките тъкани. В случай, че лекарят предписва ексцизия качулка като лечение, не могат да бъдат пренебрегнати неговите препоръки.

В случай на отказ от отстраняване на венците може да не се възстанови самостоятелно и с помощта на местната терапия, и възпалителен процес

ще отнеме много време и усилия за неговото лечение.

Операция под местна анестетиком процедура минава безболезнено. Но след като упойка ще престане да действа, може да се появи силна болка. Но те са заснети с помощта на обезболяващи лекарства, които се приемат през устата и локално.

В продължение на 3 дни раната трябва да бъде отложено поради високата способност на лигавицата на регенерация на тъканите. За повторно разглеждане на лекар ще потвърди ефективността възстановяване.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00104 sec