Причина за образование и лечение пародонтальных джобове

Пародонтални (десневые) джобове — това е патологично образование между венеца и тъканите на зъба, които се появяват като резултат от нарушение на зубоэпителиального закрепване и са знак за възпалително-деструктивни промени на тъканите около зъба (пародонтоза).

Наличието на зубодесневых джобове — един от основните критерии за диагностика на пародонтит или идиопатична пародонтопатии различни генезиса.

Анатомическая помощ

Връзка на зъба с кост на челюстта се дължи на специални връзки, богата на фибри, колаген тип 2а — пародонта. Тази група е нужна за смекчаване на зъба, за да се намали дъвченето на товара и неговото равномерно разпределение по време на акта на дъвчене.

Нормално периодонт е с дебелина около 0,2 мм и плътно е защитен от вредното въздействие на микроорганизми, намиращи се в устната кухина, зубоэпителиальным съединение — выстилкой плоски неороговевающего на епитела на венците, която е прикачена към цементу на зъба. Пространството между венеца и маточната на зъба се нарича в този случай десневым желобком.

Под влияние на някои фактори е възможно «decompression» пародонта, което води до обсеменению микрофлора на устната кухина, образуването на камъни и в резултат — стартиране на възпалителни промени в него.

Причина за образование десневых джобове

Патологични промени в тъканите на пародонта носят многофакторную природата. Основните причини, в резултат на които може да се образува пародонтальный джоб, са:

 1. Тази тъкан на венците, промяна на конфигурация в резултат на хроничен възпалителен процес (хронични форми на възпаление на венците, при които се случва активно образование на гранулиране и съединителната тъкан с лимфоцитарной инфилтрация). Венците се разхлаби поради подпухналостта и губи своята еластичност. Заедно с това, тя лесно е контузен и като причина, незадоволителна хигиена на устната кухина, което усилва възпалението и води до появата на подвенечите натрупвания.
 2. Травматично въздействие на зъбни камъни. На първо място плътни натрупвания се появяват върху нивото на венците при ниско

  като хигиена на устната кухина. Микроорганизмите да се прикрепят към повърхността на емайла, където се създават много нива колония бактерии — плака. Те обызвествляются за сметка на минерални вещества, влизащи в състава на слюнката. Остри камъни травмируют десну, допълнително да стане източник на инфекция за нея и предизвикване на възпаление.

 3. Ортодонтическая патология. Изтласкване на зъбите, тяхното неправилно положение в редица и други нарушения на привеждане в съответствие хапят често водят до това, че се появяват ретенционные обекти — област, които се натрупват остатъци от храна без възможност за отстраняване на обичайните почистване на зъбите. На това място се появяват първо плака, а след това и камъни.

Появата на джобове във венеца е присъщо на заболявания на пародонта с възпалително компонент, то има за пародонтит и са идиопатична пародонтопатий, където възпалението на тъканите около зъбите — един от симптомите на общо заболяване. Това е, като правило, трофичните (захарен диабет, продължително тютюнопушене) нарушение на обмяната на веществата, заболявания на костната тъкан (гистиоцитоз) или състояния, които причиняват тежка иммуносупрессию (левкемии).

Симптоми, развитието и прогресията на болестта

След контаминации пародонта микроби от устата той участва в възпалителен процес. Костната тъкан, която заобикаля зъба, се намира в областта на реактивно възпаление (т.е. подлага на действието на биологично активни вещества, стартиране на този процес), а също така получава недостатъчно кръвоснабдяване за сметка на оток на тъканите.

Това води до трайно резорбция на костите около пародонта и задълбочаване на десневых джобове. Тези промени винаги носят прогресивна характер и са придружени от как се противодейства на естественото намаляване на костната тъкан, така и разрежением (феномен на остеопороза).

Всички тези промени са придружени от симптоми, които зависят от формата на пародонтит и неговата степен на тежест:

 • по необятността на поражението: локализиран и генерализованный за въвеждане в експлоатация;
 • по едно клинично веригата: остър, хроничен, обострившийся;
 • по степен на тежестта промени:
  • 1 степен (дълбочина на джобовете, не надвишава 3,5 мм),
  • 2 степен (дълбочина на джоба на зъба от 3,5 до 5 мм),
  • 3 степен (джоб се увеличава до 5-7 мм),
  • 4 степен (дълбочина ЗДК повече от 7 мм).

Подобна тълкуването, подложени на рентгенограмму:

 • 1 степен съответства на залязване на костите 1/3 от дължината на корена;
 • 2 степен — от 1/3 до 1/2;
 • 3 степен — от 1/2 до 2/3;
 • 4 степен — оголение корените на повече от 2/3 от дължината им.

При хроничен пародонтите 1-2 степен на тежест на пациентите не се чувстват много тревога. Може само от време на време празнуват появата на кървене при пережевывании твърда храна. На по-късен етап се празнува патологична подвижност на зъбите.

Остри форми на пародонтит и влошаване на хроничен процес е придружен от болезненностью на венците, неприятен мирис от устата,

кровоточивостью пародонта. При тежко протичане е възможно повишаване на температурата на тялото до 380 С, слабост, капе, ясно изразен и болезнено подуване и гиперемия венците с положителен симптом на флюктуации (т. н. пародонтални абсцеси). Пародонтит 3-4 степен на тежестта също е придружено от подвижност на зъбите.

Идиопатические пародонтопатии имат изразен възпалителен компонент в периоди на обостряне. На фона На общо заболяване се развиват пародонтални абсцеси, а по-значителни промени в пародонта имат склонност към бързо прогрессированию.

Диагностични критерии

За поставяне на диагноза, лекарят трябва да разберете местонахождението на пародонтальных джобове, причината за тяхното образование, степента на тежестта и клиничната форма на придружаващите заболявания. Всички тези данни и да се формира окончателна диагноза. За това се използват:

 • проучване, събиране в медицинската история на живота;
 • преглед; тест по Кулаженко за определяне на устойчивостта на капилярите на механични въздействия;
 • оценка на нивото на хигиена на устната кухина;
 • идентифициране на възпаление на венците: тест Шилер-Писарева;
 • рентгенографию (ортопантомографию);
 • други техники за визуализация промени на костите (ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ);
 • реографию, ако е налице очевиден патогенетический компонент нарушения в храненето на тъканите на пародонта.

Окончателната диагноза лекарят може да постави само при наличието на следните 4 критерия:

 1. Наличието на симптоматично възпаление на венците. При проверка на венците червена или синюшная, премерване на Шилер-Писарева положителна.
 2. Присъстват пародонтални джобове. Проучени при преглед на устната кухина. Лекарят замеряет ги дълбочина в областта на 4 повърхности за дъвчащи зъби и с 2 повърхности за предния край. Измерване подлежи на всеки зъб. Използват специални пародонтални сонди, които имат специална маркировка и сигурен върха с лъжичка; степента на тежестта на процеса се определя въз основа на максимална дълбочина десневого джоба.
 3. Нарушение на целостта на кортикальной плочи на костите. Образование пародонтальных джобове започва с възпалителен лизиса плътен слой на костта, който е в горната част на межзубной преграда, която разделя периодонтит от калцификати процеси не воспалительной на природата.
 4. Остеопорозата. При диференциална диагноза с пародонтозом е важно да се определи степента на плътност и минерализация на костната тъкан. При пародонтите се наблюдава разрежение си, докато пародонтоза придружени от остеосклерозом (мултиплексиране с разделяне на костите).

Методи на лечение

Съществува ясно выверенный комплекс от мерки, които се прилагат за лечение на пародонтальных джобове и профилактика на заболявания, които провокират образуването им:

 1. Премахването на твърди отлагания (професионално почистване — не по-рядко от 1 път в месеца).
 2. Кюртаж, при който се извършва премахването на специални куки поддесневого камък и гранулиране тъкан. Това се случва открит и закрит. Се прилага, като се започне с 2 степени на тежест на заболяването.
 3. Вестибулопластика. Се случва, за стабилизиране на зъбите, костите, чрез създаване на съединителна тъкан на венеца, която държи зъб. Показан при 2-4 степен на тежестта на пародонтит.
 4. Прилагането на остеотропных материали. Вестибулопластика с подсадкой материали, индуцирующих растежа на костната тъкан.
 5. Вестибулопластика с прилагането на аллотрансплантатов.
 6. Шиниране. При 3 степени на тежест и наличието на редки зъби ги свързват помежду си за по-голяма стабилност.
 7. Избирателното шлифовавание и рационално протези е показано при 3 степен тежестта на заболяването, когато се формира травматичен захапка поради прекомерно мобилност и необходимо за възстановяване межальвеолярной височина.

Методи на лечение пародонтальных джобове са тясно свързани с превенция на тяхното образование.

На разположение на всеки един

Изключително важно е спазването на препоръките на лекаря и по отношение на диетата (необходимо е да се намали консумацията на прости въглехидрати).

Също така е необходимо почистване на зъбите 2 пъти на ден с четка със средна твърдост в хронична фаза или мека четка в период на обостряне и използването на специални сол и съдържащи антибиотици пасти 1 път на ден в период на обостряне. Допълнително се препоръчва използването на зъбни конци за хигиена на устната кухина, използването на иригатор за отстраняване на остатъци от ретенционных точки.

Трябва отговорно да се подходи към грижите за устната кухина. Трябва да изплакнете устата отвари от билки или разтвори антисептици след всеки прием на храна или 5-6 пъти на ден при обостряне. Не е излишно да прием на антихистамини, витамини, имсуномодулирующих средства за укрепване на организма.

Начална профилактика се състои в предотвратяване на появата на болестта. За това пациентите трябва да се ангажира общеукрепляющими процедури, за да се направи адекватен прием на храна, провеждане на ефективна и редовна индивидуална и професионална хигиена на устната кухина, лекува ортодонтическую патология, в случай, че наличността.

За вторична профилактика е важно да спазват препоръките на лекаря, се ползват със специални зубными пастами и стоматологична конци-флоссом, ирригаторами, редовно изплакване на устата.

При висшето превенция на необходимостта от създаване на условия за определяне на зъбите в костта. Подходящ иммуномодулирующая, антигистаминная, витамин терапия, вестибулопластика, кюретаж, шиниране.

Като изход или за последиците от

Десневые джобове водят до разхлабване на зъбите, поради което те не могат пълноценно да изпълняват функцията на смилане на храната. Той е изпълнен с развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт. Освен това, пародонтит — основна причина за ранната загуба на зъбите. За сметка на резорбция на костната тъкан след загубата на зъбите се появяват сложността на протезиране поради атрофия на костни образувания в устната кухина.

Рязкото намаляване на межальвеолярной височина при това може да доведе до дистррфическим, функционални и възпалителни промени на тмс: артрит, деформирующему остеоартрозу, синдром на Костена.

Образование пародонтальных джобове говори за началото на сериозно хронично заболяване (пародонтит), което изисква постоянно наблюдение на състоянието на устната кухина и лечение, който максимално да забави възпалителна реакция и загуба на зъбите.

Промени винаги носят необратимо, но при едно отговорно подход към лечението на пациента в състояние значително да забави загубата на зъбите и преминаване към използване на подвижни протези.

READ  Натрупване на венците при парадантозе и профилактика на рецесия на венците

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00080 sec