Причини, симптоми, диагностика и лечение на кандидоза при деца

Най-често кандидозом или молочницей заразени новородени деца по време на родова дейност, заглотнув течност с бактерии. Също така майката може да зарази грудничка инфекция по време на кърменето кърменето, особено ако зърната са напукани.

Освен новородени и грудничков този проблем страдат децата от предучилищна възраст с липсата на правилното спазване на санитарни и хигиенни стандарти, особено що се отнася до момичетата.

Характерни особености на детската млечница

Това е вид гъбична инфекция, причинена от дрожжеподобным вид гъбички Кандида условно на инфлуенца група микроорганизми.

Този едноклетъчен микроорганизъм се намира в най-здравите хора на повърхността на лигавицата на червата, на устата, на сливиците, гърлото, половите органи и е неразделна част от здравата микрофлора.

В повечето случаи гъбичките Кандида се активира и се проявява в период на намаляване на имунитета.

Съвременни изследвания е установено около 150 разновидности на патогени, 20 от които са в състояние да причинят заболяване у здрав човек чрез вредното въздействие на обвивка на лигавицата, в резултат на отделяне на огромно количество ензими, расщепляющих протеини и мазнини.

В устата на детето гъбички се установява предимно в ранна детска възраст, тъй като неокрепший детски организъм все още не разполага с необходимите антитела за борба с патогени. Така появата на заболявания при децата могат да допринесат за различни

съпътстващи здравословни проблеми:

 • захарен диабет;
 • заболяване на стомашно-чревния тракт, намалена киселинност на стомашния сок, ахилия;
 • остри и хронични инфекции;
 • затлъстяването;
 • други соматични заболявания.

Всички тези отклонения водят до нарушаване на усвояването на витамини. Най-често заболяването се проявява в горещия период на годината и с голям яденето на сладки и тестени храни.

Причините и патогенезата

Гъбичките може да се развие при малко дете не само при отслабен имунитет или по време на преминаването на заразените родовыми пътища, но и:

 • при лоша хигиена на устната кухина;
 • по време на прием на антибиотици, хормони, иммуносупрессоров;
 • при слаба или небалансирано хранене;
 • гъбички, млечница активно се размножава във въздуха, при това лесно става чрез замразяване и высушивание.

Можете да получите:

 • въздушно-капково чрез;
 • -математика-домакинството;
 • внутриутробным.

Инжектиране се случва с бързи темпове, това да повлияе на нови участъци от кожата и лигавиците и води до генерализации болест.
Особено тежко протича заболяването при деца на изкуствено формула хранене.

При деца от предучилищна възраст и началното училище проблемът се появява рядко, но въпреки това те могат да бъдат носители на спор.

Сенсибилизирующая способността на плесен играе основна роля в патогенезата на заболяването, което засяга в различна степен на реактивност на организма и води до аллергенным реакции, усугубляющим позиция и определянето на заболяването.

Къде може да се «заселят» гъбички?

Кандидоза може да се появи при дете на почти всяка част на тялото.

READ  Бюгельные протези: отзиви-цена - плюсове и минуси

Инфекция на лигавиците

Гъбички може да се появи в устата или половите органи:

 1. Поражение на лигавицата на езика, бузите, устните, венците, небцето. Бели вкрапления се появяват острови, а след това се сливат и при продължително отсъствие на лечение стават плътни и сероватыми, да ги свали почти невъзможно.
 2. Кандидозная ангина е следствие от проблеми в устата, спори на гъбички се разпространяват на сливиците и гърлото. Ако не

  прилагат спрейове, а след това Кандида се разпространява в трахеята и бронхите чрез промяна на тембъра на гласа. Основната разлика от други видове инфекции, е липсата на температурата.

 3. Поражението краища на устните се появява в двата краища със слабо изразен ореол на възпаление, за разлика от стрептококковой инфекция.
 4. Поражението на червената джантите на устните се появява в комплекс с заражением лигавицата, се проявява в подпухналостта и се подуват контур на устните.
 5. Вульвовагинит придружени с бели секрети от половите органи, при проверка на гинеколог се откриват бели наслояване на шийката на матката, вагината, по лигавицата на половите органи.

Кандидоза на кожната покривка

Е от два вида:

 • интертригинозный тип се появява при грудничков в големи гънките на кожата, която гипермируется, процесът е придружен от эрозиями;
 • кандидоза гладка кожа също е проблем грудничков, поради развитието на млечница в гънките, по-рядко при деца, засегнати и волосистая част на главата.

Висцеральная или системна

Хроничен генерализованный гранулематозный кандидоза се появява при деца със заболявания на стомашно-чревния тракт и бронхите или с неправилно хранене. Започва с устната кухина и засяга почти всички области на кожата гиперемированными петна синюшного цвят с шелушением и инфилтрация.

Висцеральный тип засяга белите дробове и при рентгеновском проучване почти не се различава от туберкулоза.

При системно инфицировании гъбички Candida може да:

 1. Инфекция на червата – хранопровод в този случай е подложен на силен опустошенията на, гъбични налагане толкова плътни, че новороденото се отказва от гърдата и сълзи. Кандидоза на червата придружено от колитами, сълзене кръвно изпражнения, подуване на корема при грудничка.
 2. Заболяване на стомаха се определя само при гистологическом проучване, изключително рядко се развива при деца, патина липсва, се наблюдават язви гиперемированной обвивка на стомаха.
 3. Поражението на пикочните пътища се изразява в появата на уретрит, цистит, пиелита, нефрит. Този вид могат да засягат клапите на сърцето, предизвика менингит и менингоэнцифалит, болестта протича бавно и с леко повишаване на температурата. Тези усложнения са характерни за грудничков и деца по-малки деца.
 4. Кандидозный сепсис е най-тежката гледка живот плесен, започва той, като правило, чрез устната кухина, а след това, чрез кръвта се разпространява до всички органи.

Не може да се даде на микроорганизми свободно да се размножава, трябва да се лекуват вашата млечница в началните етапи.

Алергенни реакции

Явно в резултат от дейността на гъбички под формата на уртикария, бронхиална астма и други проблеми.

Характерна клиника

Аллергенный вид на гнойна инфекция причинява дискомфорт – обрив досадни петна по кожата, целият процес е придружен от сърбеж и шелушением, при приступах бронхиална астма дете не е достатъчно въздух, което се дължи на крампи на бронхите.

Висцеральный вариант води до развитието на микроорганизми в жизнено важни органи, ерозия кървят, а серологические положителни реакции, заболяването може да протече като в хроничен застой форма, така и да се прояви остро.

По време на поражения на кожната покривка се наблюдава лющене, сърбеж, натрупване в гънките на ороговевших парчета епител.

При развитието на кандида в лигавицата се появява плака, повредени органи са възпалени, руж, зудят, се появяват секрети при вульвовагините, сухота и откриване на раната. Ако е повреден червата, е налице нарушение на консистенцията на изпражненията.

Кандидоза на устната кухина, като най-често срещаният вид инфекция от гъбички Кандида сред децата, разгледаме по-подробно.

Какво трябва да знаете за гъбички, поселившийся в устната кухина

Най-често кандидоза при деца се установява на лигавицата на устната кухина. Причината за това е не само майка, като носител на плесен, но и медицински персонал в роддомах, лошото качество на грижа още в болницата.

Причини и симптоми

Сред други провокиращи фактори са следните:

 • наличието на вродени соматични заболявания;
 • злоупотреба с медицински медикаменти, като антибиотици;
 • лоша хигиена на раждането на майката – некачествена обработка на зърната и наличието на пукнатини в тях;
 • небалансирано хранене на децата след година – голямо количество храни, съдържащи скорбяла, сладко и храни, съдържащи въглехидрати;
 • лоша работа с детски играчки, тъй като децата до 3 години всички се опитват на зъб.

Когато млечница само започва, грудничка се появяват малки вкрапления на лигавицата, но с течение на времето детето се появяват и други симптоми, характерни за кандида:

 • той с раздразнение се отнася до топла или пикантни храни;
 • отказва да яде на гърдите или изобщо поради дискомфорт при преглъщане;
 • се оплаква от сухота и парене;
 • езикът, небцето и устните придобиват възпаление на вид, се появяват бели петна по лигавиците.

В такъв случай трябва спешно да се потърси лекар и стриктно да се следват неговите наставления, за да се избегнат по-сериозни последствия и разпространение на плесен нататък.

Поставяне на диагноза

Диагностирование млечница се извършва чрез:

 • визуален проучвания – проучвания на пресечен плака;
 • осматриваются увеличение на възпалени части от тялото;
 • изучават эрозивные образование.

Също така по време на откриване на гъбични образувания се използват лабораторни изследвания и PCR. Използват международната проучване, чрез прилагане на микроскоп.

По време на определяне на кандида пневмония извършват лабораторни анализи и да се вземат предвид общото състояние на пациента.

Интегриран подход за лечение на

Ако се започне лечение на кандидоза при деца на ранен етап, това ще осигури бързо решение на проблема. За първа помощ трябва да се използва разтвор на сода за хляб в количество чаена лъжичка на чаша топла вода. Избърсва устата с разтвор трябва на всеки 2 – 3 часа.

Също така няма да навреди, ще осигуряване на бебето витамин В и рационално хранене, основно място в която заема белтъчни храни.

Ако поражение на лигавицата на устата е много силно, тогава е необходимо да се използва крем или разтвор със съдържание на клотримазола, който е предвиден за лечение на грудничков.

За да премахване на плаката от устната кухина на бебето трябва да се използват специални кърпички или напальчники от хипоалергенна тъкан.

Децата в по-зряла възраст, лекувани с боракс в глицерине, Йодолипта.

Ако заболяването се проточи и (или) сложно, се прилагат:

 • противогъбични таблетированые лекарства;
 • мускулни инжекции на витамини от група В;
 • интравенозна насищане Амфотерицином;
 • имуномодулатори.

Започване на своевременно лечение, организмът бързо се справя с развитието на болестта веднъж и завинаги.

Превантивни дейности

За да се избегне развитието на кандидоза при деца е необходимо:

 • рационално използване на лекарства, особено антибиотици, — само по назначение на лекар;
 • ако приема на антибиотици не се избегне, е необходимо да ги прилага едновременно с противогъбични лекарства;
 • да се ограничи комуникацията на новородени с хора, с явни признаци на кандидозного лезии на кожата и лигавиците;
 • формират за бебето рационално балансирано меню;
 • ежедневно се ангажират с хигиенни процедури по отношение на кожата и устната кухина грудничка;
 • да се отдадете на масата закалени деца.

За подрастващите е важно:

 • избягвате незащитени и случайни полови контакти;
 • носенето на памучни бельо.

Опасно «гъбички»

При липса на лечение или при неправилна самолечении гъбички Candida може да се превърне в устойчив на противогъбично лекарствата и тогава лечението е трудно.

Най-опасното в този случай – това е началото на хроничната форма или сепсис, който може да доведе до летален изход.

Наличието на плесен в големи количества в червата, което води до перфорациям стени, кървене и образуване на язви.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00090 sec