Причини, симптоми и характеристики на лечение на стоматит по бузите

Стоматит – заболяване, възпалителен характер, засяга устната област, в резултат на лигавицата се появяват ерозия, мехурчета и язви. С течение на времето симптоматика става по-изразена и причинява по-силния дискомфорт.

В медицината се откроява не една форма на стоматит и всяка от тях е присъщо за неговата симптоматика.

Стоматит по бузите – това е една от често срещаните форми на заболявания, първични симптоми на която са язви, бели петна, болковият синдром и възпаление в мястото на локализация на рани в устата. Често стоматит диагностицира при деца, въпреки че при възрастните се развива твърде често.

Стоматит лигавицата на устната кухина, това не е необичайно, но за да терапията е успешна и адекватна на ситуацията е необходима правилната диагностика, която често е трудно. Това се дължи на факта, че подобни симптоми могат да се появят и в резултат на възникване на други заболявания.

С какво е свързано с развитие на стоматит по бузите?

Стоматитные язви и рани могат да се появят съвсем за всеки, те се локализират по бузите и други, на лигавицата на устната кухина. Има определена група на риска, в която попадат:

 • хората, които са диагностицирани заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • пациенти с медикаментозна или хранителни алергии;
 • астма (става за бронхиална астма);
 • жените във възрастовата категория от 50 до 55 години;
 • пациентите са с диагноза оток на Квинке в миналото.

Заболяването се проявява по различни причини, обърнете внимание на най-често срещаните са:

 • възпаление на инфекциозен характер;

 • увреждане на лигавицата;
 • въздействие върху лигавицата на основи и киселини;
 • намаляване на имунитета се дължи на лечение наскоро прекаран заболявания (употреба на антибактериални средства, антибиотици, глюкокортикоиди и цитостатиков отслабва защитните функции на организма) или по време на бременност;
 • заболявания, предавани инфекции — ХИВ;
 • незачитане на правилата на хигиена;
 • захапка;
 • вредни навици;
 • контакт с човек, който е диагностициран с стоматит;
 • нарушение на обмяната на веществата;
 • дисбактериоза;
 • неправилно съставен режим на хранене.

Форми на заболяването – идентифициране на симптоматике

Експертите са 6 вида стоматит, всеки от които може да се развие в по вътрешната страна на бузите. Всяка форма има характерна симптомите на това:

 1. Травматичен, при него се появява зачервяване и възпаление на лигавицата, ерозия и рани, донесе дискомфорт, бели петна по бузите, гъделичкане в гърлото и устата.
 2. Кандидозный наричан още молочницей, за него е характерен с патина извара структура, мехурчета, болковият синдром и чувство на слабост.
 3. Са афтозен, — се появяват рани, които имат червен цвят и кръгла форма. Също така се появява оток, плака сиви на цвят, под който умира епител с последващо образование печат-инфильтрата, отхвърляне некротични тъкани и заздравяване на afl.
 4. Герпетический. Тази форма е характерно образуването на мехурчета, в областта на които се отбелязва постоянен сърбеж, по-късно те се превръщат в рани и афты, се появява неразположение, повишена температура на тялото.
 5. Алергична форма се проявява под формата на зачервяване, се появяват язви и възпаление на бузите, небцето и устните си, плака често гнойный. Освен това, се появява кървене, повишена температура, отпадналост и обща слабост, както и симптоми, присъщи на афтозной форма.
 6. Бактериален е съпроводено с лек филм (жълт или сив оттенък) или рожистым възпаление с мехурчета и кровоточивостью.
READ  Стоматит при възрастни: причини за възникване, видове и симптоми

Общата клинична картина

При стоматит по бузата отвътре на устата се появяват язви и рани, които са покрити с бял филм. Почти винаги заболяването засяга не само бузките, но и езика, небцето, сливиците и вътрешната страна на устните.

Независимо от формата на заболяването има симптоми, които са присъщи за всеки вид стоматит:

 • в лигавицата се появяват рани кръгла форма;
 • присъща плака бял или сив цвят;
 • зачервяване и подуване в областта на лезии;
 • болезнените усещания.

Заболявания с подобни симптоматикой

Язви в устата и бели петна по бузите може да е признак не само на стоматит, но и на други заболявания:

 • туберкулоза на лигавицата;
 • сифилис;
 • остър некротического гингивостоматита.

Често тази реакция се отбелязва при дразнене на лигавицата, прекомерната консумация на захар, се прилага неподходящего стоматологично оборудване, състояние на стрес, травма, дефицит на витамини, фолиева киселина и желязо в организма.

Традиционната и народната медицина за лечение на заболявания

Ефективността на лечението зависи от навременна реакция и диагностика на заболявания. Най-благоприятна прогноза при терапия на лека форма на патология. Има случаи, когато използването на специални медикаменти не се изисква. Така, ако се диагностицира

бактериални стоматити, се прилагат антибактериални, антивирусни и противогъбични средства, а също и лекарства, които повишават имунитета, като се има предвид, че възстановяването на защитните функции на организма, ускорява процеса на лечение.

Преди да започнете лечение, трябва да се установят причините, поради които по бузите се появиха стоматитные рани, петна и други симптоми, характерни за болестта. Точно причините за анализ дава възможност да се диагностицират форма на патология и се използват подходящи методи за терапия, подходяща за всеки конкретен случай. Само лекуващият лекар трябва да бъде курсът на лечение и назначава на дозировката на лекарства.

READ  Преглед на лекарството Ангилекс при заболявания на устната кухина и гърлото

Комплекс от мерки, който се прилага за лечение на стоматит в областта на лигавиците на устната кухина:

 • перорален прием на медикаментозных лекарства;
 • използването на изплакване, компреси и мазила за локално лечение;
 • прилагането на лазерна терапия.

Първоначално, пациента трябва да мине през изпит и да се предадат на съответните органи. Ако се диагностицира бактериална форма на стоматит, то лечението включва използване на антибиотици, противоаллергических лекарства, както и лекарства за изправяне на микрофлору и пробиотици.

Лечение на стоматит с вирусен произход се случва чрез обогатяване на организма с витамини, е необходимо използването на антивирусни и иммуномодулирующих лекарства.

Всички лекарства, които се използват за лечение, трябва да се предписват само съответния специалист, той трябва да ги инсталирате на дозата.

Самолечение в този случай може само да засили симптомите на това заболяване. Това се отнася особено антибиотици, освен ако не се спази точната доза, това може да се случи преходът на стоматит в осложненную форма с образованието гнойников и открити рани по бузите и други, на лигавицата на устната кухина.

За лечение на рани по бузите може да се използва медикаментозные препарати под формата на спрей (Биопарокс, Пропосол, Ингалипт).

Освен това, доста често се прилага Пеницилин, Цефазолин, Граммидин, Амоксиклав и Цефалоспорин. Също така, за да се облекчи състоянието, се изисква не само от антибиотици, но и лекарства, които противовирусное и заздравяването на раните действие (Метилурациловая мехлем, Хлорхексидин, Солкосерил), които могат да се справят с рани и язви във вътрешността на устната кухина.

Към днешна дата, доста популярна стана лазерна терапия. Ефективността на метода позволява да видите резултата възможно най-бързо. Принципа на технологията е да се

ефектите на мястото на поражението на лазерен лъч. Освен това, язви дезинфекцирани, но при това не се засягат здравите тъкани на бузата.

В резултат на прилагането на този метод на терапия, които се елиминират нервните окончания в засегнатите тъкани, а това позволява да се избегне появата на болка регионална синдром. Противопоказания при използване на лазер не е, така че да се третират по този начин, на практика винаги.

Освен традиционната медицина, можете да използвате и други методи на лечение, които са достъпни за употреба в домашни

условия:

 • задължително трябва да се прави изплакване на решения на базата на антибактериални билки;
 • се препоръчва да се прилага върху засегнатата лигавица компреси;
 • също така трябва да се обогатява организма с витамини чрез консумация на плодове или растителни разноски (за тяхното приготвяне се използва най-добре невен, градински чай, лайка и морски зърнастец).
READ  Биберон за бебето — необходимост или прищявка на родителите?

Много специалисти препоръчват да се използва народни рецепти за ускоряване на процеса на заздравяване на рани. Алтернативна медицина предполага използването на лечебните компреси на базата на чесън и картофи, мед смес от сок от моркови. За компреси, може да използвате и сода за хляб. Нея също може да се използва за изплакване на устната кухина.

Стоматитные рани по бузата може да се махне с помощта на народните средства:

Превантивни дейности

За да се предотврати развитието на стоматит, както и да се избегнат рецидиви в бъдеще, трябва да се придържат към определени правила:

 1. Трябва да се обърнат към специалист, ако се наблюдават увреждане на зъбите: бичен емайл, счупени корони, остри ръбове и други. Подобни травми могат да доведат до травмированию на лигавицата на остри ръбове на ножовете.

 2. Изисква ежедневно почистване на зъбите, в никакъв случай не трябва да се пропуска процедури по време на бременността и в юношеска възраст. При това е необходимо да се използва не само с паста и четка, но и зъбния конец.
 3. В случай на използване на скоби, всички изпъкнали части трябва да покрива специален восък, за да не се нарани лигавицата на елементи на дизайна.
 4. Трябва да преразгледа хранене. При това трябва да се откажат от употребата на продукти, които могат да станат причина за алергии, защото често именно тя става причина за стоматит. Освен това, храната трябва да бъде балансирана (тялото трябва да се обогатява с всички необходими полезни вещества) и навременни.
 5. Специалистите препоръчват да избягвате стресови ситуации.

Последствията на болестта

Стоматит се причинява ужасен дискомфорт при хранене, което в резултат води до загуба на тегло. Ако става въпрос за малки пациенти, то това може да стане причина за спиране на физическо развитие.

Сериозната последица на патология е преливане на стоматит в хронична форма, което се утежнява от присъединяването на вторична инфекция.

Въпреки, че като цяло прогнозите са доста благоприятни, ако навреме не се започне лечение, могат да се развият заболявания като левкемия, захарен диабет и други. Така че лечението на болестта е по-добре да не отлага, дълга кутия, както и появата на симптоми, незабавно се обърнете към профильному специалист.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec