Причини, симптоми и лечение на хроничен пародонтит

Хроничен пародонтит по-голямата си част е в резултат на остър възпалителен процес или се развиват самостоятелно, ако човек има слаба имунна система.

Периодонтит се характеризира с несъществени симптоми на пълна или тяхната липса, например, при надкусывании човек може да изпита лека болка. Развитието на възпаление от време на време може да ескалира на фона на влошаване на работата на имунната система.

По време на обостряне на симптомите на хроничен пародонтит винаги приличат на признаци на острата форма на заболяването. Такава реакция на организма може да доведе до преохлаждане или влошаване на работата на имунната система след ТОРС.

Какви форми на нарушение има?

Има само три форми на такива заболявания, като хроничен пародонтит, всяка от тях си има свои симптоми и характеристики:

 1. Фиброзный. За тази форма на заболяването се характеризира с постепенна подмяна на влакна на свързващия елемент на зъба, свързващ го с кост (пародонта) свързваща фиброзна тъкан. За болестта е характерно минимално проявление на симптомите, както и може би липсата на пълна болезнени усещания. Понякога зъболекар успява да диагностицира фиброзный периодонтит само след разглеждане на рентгенова снимка. Нормално състояние на пародонта се определя визуално, като тясна ивица между корените на зъбите и костите. При този същия заболяването е характерно значително разширяване на пародонтална цепка.

 2. Гранулематозный. Абсцес, характерен за хронична форма гранулематозного пародонтит, е своеобразен калъф, състоящ се от лигавиците, плътно изпълнени с гной. Ако се разглежда възможните размери на подобни гнойни мешочков, могат да бъдат идентифицирани 3 основни разновидности на тази форма на заболяване: гранулема, размерите на които са до 0,5 см в диаметър; кистогранулема, размерите на които са от 0,5 до 1 см; киста, размерите на които са повече от 1 cm на върха на корена. С развитието на гранулема прераства в кистогранулему, а след това – в прикорневую кисту, която, от своя страна, може да нарасне до 4-5 см и повече, че в резултат на това често става причина за фрактура на долната челюст. Такава киста вътре също пълни с гной.
 3. Хронична форма на гранулирующего пародонтит. Това е най-активната форма от всички съществуващи прояви на хроничен пародонтит. За него е характерно образуването на гранулиране на черупката в района на върховете на корените, което прилича на свободна зърнеста бардовую плат. За този нарушения се характеризира с бърз растеж, който насърчава активното опъване на костни тъкани и замяна нейните фрагменти. На рентгенови снимки зъболекари определят значителни промени. По върховете На корените може да забележите леко потъмняване, очертание които визуално напомня езици на пламъка. Подобни затъмняване свидетелстват за това, че в тази област костната тъкан разрушена, а на нейно място сега са гранулиращи образование.

Етап на изостряне — каква е нейната функция?

Обостряне на хроничен пародонтит в клинично смисъл подобно на горещата гнойному възпаление. По-голямата част от предната стъпка възпаления се появяват незначителни симптоми, на които е присъщо самостоятелно изчезване. В повечето подобни случаи пациентите не търсят квалифицирана помощ от зъболекар.

За фазата на обостряне на възпалителния процес, облечен в хроничен характер, характерни за увеличаване на грануляционных фрагменти в тъканите на пародонта.

Подобни прояви често са придружени от болевыми усещания по време на прием на храна, чувството, че зъбът е малко увеличен, отечностью на венците, а също така и на лицето. Към черта на подобни изостряне и включват: десновой свищ, дълбоки кариесная кухина, гиперемированная лигавица.

Хроничен пародонтит в някои случаи напомня на остра форма на синузит, челюстного остеомиелит или други заболявания. За правилната диагностика в съвременната стоматология разработени точни методи и се използва достатъчно количество технически средства.

Причини и рискови фактори

Периодонтиты класифицирани на инфекциозни и неинфекционные. В някои случаи заболяването се развива по причина на проникването на инфекция в тъканите около горната част на корените на зъбите, от отделни коренови канали.

Неинфекционный вид нарушения може да се дължи на обикновена травма.

Причините за проява на инфекциозен пародонтит:

 1. Пульпит е бил излекуван не навреме. В някои случаи инфекцията може да падне от кариозной на устната точно в пульпу зъба, а след това, преминавайки през отворите на каналите на горните части на корените на зъбите, приникает в периодонт, където възниква абсцес и се формира гнойный торбичка. Като рентгенограмму, зъболекарят може да забележите кариозную кухина, а също и периодонтальный абсцес на горната част на корена е под формата на затъмнение.
 2. Кореновите канали са зле запломбированы. Ако в процеса на лечение пульпита не са били напълно запломбированы коренови канали, останали кухини може да се развие инфекция. След известно време, възпалението се разпространява отвъд самия зъб, обуславливая формирането на периодонтального абсцес, близо до върха на корена. На рентгенови снимки показват развитието на този процес се определя визуално, като интензивно потъмняване на около върха на корена на зъба.
 3. Пределно периодонтит. При развитието на умерена и тежка степен на болестта между кост и зубным корен се формира задълбочаване, от където може да се разпространи инфекцията надолу по периодонту, когато влезем в областта на върховете на корените. Поради характеристиките на образование, форма на нарушение се нарича посредствена.

Остър травматичен периодонтит има отношение към заболявания неинфекционного произход и може да се образува в резултат на одномоментной спортни облекла, битова травма. Заболяването може да възникне и в резултат на редовното физическо въздействие.

В такива ситуации, предполага хронична форма на травматични пародонтит.

В някои случаи при пациенти може да се развие медицински вид нарушение. Най-често такъв ефект се дължи на неквалифициран лечение пульпита на етапи пломбирования или употреба на различни лекарства.

Понякога медицински периодонтит възниква при проникване на запълващи средства за върха на зъбния корен. Често при пациенти възниква алергична реакция след употреба на зъболекарите вещества, способни да доведе до развитието на имунологична реакция.

За остра форма на нарушение на кратко

Остра форма на нарушение може да има такива клинични прояви:

 • фрактура на корена;
 • когато скъсани нервно-съдова връзка, феята на коронката може да бъде боядисана в характерен розов цвят;
 • луксация на зъба винаги е придружен от неговата подвижност и болевыми усещания при надкусывании.

Развитието на тази форма на заболяването е свързано с претоварване, възникнали в резултат на грешки в процеса на процедури за лечение и протезиране.

В някои ситуации стоматолози с ниско ниво на обучение не спазват нужната височина местоположението на пломби.

Това става причина за неравномерно на последните, за които е характерно преждевременно надкусывание на зъб. Когато човек дъвче храната си, на постоянен натиск често става причина за възникването на травматични пародонтит.

В някои случаи при пациенти може да се появи алергична реакция към съставки на сместа за пломбирования.

Подход към диагностиката

Нарушение е много трудно за диагностициране на зъболекар поради мудност развитие на заболяването и на практика пълна липса на видими симптоми.

Всички лекари използват един и същ общ алгоритъм за изследване на устната кухина. Квалифицирани специалисти оценяват резултатите от всички процедури, внимателно да проучи на устната кухина, се извършва събиране в медицинската история.

Най-ефективната методика, допринася за определянето на хроничен пародонтит е изучаването на рентгенови снимки и допълнителен визуален преглед.

Рентгенова снимка може да се извършва няколко пъти, като при първото посещение, след приключване на терапевтични процедури, в процес на ендодонтско лечение за определяне на динамиката и ефективността на провежданите действия.

Клиничен преглед включва такива процедури:

 • внимателен преглед на устната кухина;

 • ударни болен зъб;
 • пальпация устната кухина, а също така и отделни фрагменти периапикальных тъкани;
 • се определя от степента на болезнени усещания в зъбния канал при преминаване на специална сонда;
 • температурное изпитване, дава най-добри резултати по време на диагностициране на заболяването при възрастни пациенти;
 • определяне на нивото на подвижност на болния зъб чрез местното вдавливания, както и поступательных движения;
 • възможно е използването на радиовизиографической, электроодонтодиагностической апаратура за качествена оценка на ватильности на маса.

Към основните цели и терапии

Лечение на всички форми на пародонтит, насочени към унищожаване на първично огнище, премахване на зловреден микрофлора в цялата област на възпаление. Терапевтични лечението обикновено започва с получаване на достъп до root канали.

За този зъболекар трябва внимателно отпрепарировать каризоную кухина, а след това да се отървете от остарели пломби на пациента. След това лекар трябва да се организира изтичането на течност и внимателно измиване на пародонта предварително подготвен разтвор антисептично средство.

При този измити не само връзка, но и заапикальное пространство.

Период на пълно възстановяване на повредени части с продължителност до 12 месеца, така че лечението на някои форми на заболяването може да бъде доста продължителен и сложен. Регенерация на тъканите, винаги трябва внимателно да бъдат наблюдавани от специалист, чрез изследване на рентгенови снимки.

Допълнително пациентите може назначен физиотерапия и изплакване на устната кухина с използването на антисептични средства.

Начин за лечение на хроничен пародонтит винаги се дължи степен на развитие на възпаление, а зъболекар взима адекватни и най-нежен начин за спиране на патологичния процес.

Прогноза и усложнения

Прогнозата на заболяването винаги се дължи на времето да отидете на лекар, за квалифицирана медицинска помощ и, естествено, качество на проведени процедури.

Дейности по профилактика на такива заболявания предполагат по-чести посещения при зъболекар и персонално отношение към състоянието на собствените си зъби.

Съществено значение е правилното изпълнение на всички стоматологични процедури, както и рационалното приложение на разположение на лекарства.

В медицинската практика са известни общи и местни усложнения на заболяването.

Удар по организма

Общи възникват в резултат на интоксикация на организма, причинено от разпространението на зловреден микрофлора, която може да предизвика отрицателна реакция само човешкото тяло при проникване в кръвта.

Удари местно значение

Местните представляват фистули и кисти на зъбите. Свищевые ходове често се образуват, като в устната кухина, така и на място на върха на корена на засегнатия зъб.

Подобни образование могат да се появят дори на кожном покривка, допринася с течение на времето образуването на външни дефекти на лицето. Когато се развива пародонтит, чрез фистули отделя гнойная маса.

Такива образувания могат да се затвори и да се проявява по време на обостряне на заболяването. Този процес е придружен от рубцеванием и формирането на своеобразна фуния, след прибиране на тъканите вътре свища.

В някои случаи тези фистули може да се прояви по брадичката, в областта на бузите, горната челюст, в близост до вътрешната страна на очите. Когато гранулирующий огнището се простира на надкостницу или участъци от меките тъкани, се образуват одонтогенные грануломи, при развитието на който се оказва натиск върху костни тъкани, което в резултат на това може да доведе до унищожаването им алвеолите.

Киста може да се образува от засегнатите грануляцией тъкани в областта на върха на корена на зъба.

Киста, образувани в резултат на развитието на пародонтит, се отнася към най-сложните хронични заболявания в стоматологията. В рамките на този образование непрекъснато протичат възпалителни процеси.

По тази причина киста може да се разпространява на здрави зъби на малкото си растеж. По-голямата част от подобни образование възникват на места за провеждане на непрофесионално стоматологична намеса.

Ако не се спазва хигиена на устната кухина, опасна микрофлора може да проникне в незащитени зъбните канали и допринесе за замърсяване. Когато се развива киста, при пациенти паралелно възникват зъбен абсцес, остра болка в засегнатата област, се повишава температурата на тялото.

Подобно образование растат бавно и до определен период от време те трудно се откриват при визуална проверка на устата на пациентите.

Превантивни дейности

Предприети действия за предпазване от развитие на хронична форма на пародонтит основно предполагат, профилактика пульпита и кариес.

За това е необходимо:

 • внимателно и постоянно да се грижат за устната кухина;
 • анализира хранителния си режим и в умерени количества да консумират сладкиши;
 • редовните посещения при зъболекар от най-ранна възраст, за резултатите от статистически данни може да се определи, че броят на заболяванията на зъбния кариес се намалява в 65-70% при клиничен;
 • когато се появят обезпокоителни симптоми, непременно трябва да се обърнете към зъболекар;
 • трябва да следвате всяка препоръка на лекаря в процеса на лечение на заболяването.

Освен внимание към собственото им здраве, и да не забравяме и важна е поучително дейност от страна на квалифицирани специалисти.

Съвременната стоматология вече отдавна е престанала да бъде толкова травматични, както и преди, така че посещението при зъболекар не трябва да се обадите при пациенти с такива страхове, както беше няколко години назад.

Редовни прегледи при лекар, се считат за основен метод за превенция на заболявания.

READ  Болка след екстракцията: колко дни продължава и как да се справим с него

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00095 sec