Причини, симптоми и лечение на пародонтит

Според статистиката 90% от населението страдат от пародонтитом, но дори не подозират за това. Заболяването само по себе си е опасно, тъй като води до тежки последици като загуба на зъбите.

Днес има много начини за лечение на пародонтит, но нито едно от тях не може да се върне към първоначалното състояние на ума.

По тази причина е най-добре предварително да извършват превантивни процедури, които ще помогнат да се избегнат прояви на симптоми.

Че за тази болест?

Пародонтит е възпалителен процес, локализующийся в околозубных тъканите и провоцирующий ги отслабването и разрушаването.

В хода на заболяването страдат венците, цимент, альвеолярные израстъци. Ако не се вземат мерки за лечение, плат ще загуби своите свързващи свойства и ще престане да задържи зъбите.

Най-често този проблем страдат хора на възраст от тридесет до четиридесет години. Също кризисным се счита за възраст от шестнадесет до двадесет.

Но това съвсем не означава, че в друга възраст не могат да се разболеят пародонтитом, при определени условия всеки човек може да пострада от възпалителен процес на венците.

Видове патология

Отделят две форми на заболяването, въз основа на продължителността на неговото възникване:

 1. Остър периодонтит се среща доста рядко и иначе още се нарича агресивен. Заболяването протича бързо, има изразени симптоми и в кратък срок отслабва венците и разрушаване на зъбите.
 2. Продължителна форма на болестта на не по-малко опасно, тъй като хронично заболяване ще се придружава пациента в продължение на целия си живот. В хода на лечение ще стъпвам по време на периоди на обостряне и ремисия. От това, какви мерки ще бъдат предприети, зависи от продължителността на ремисия, но в крайна сметка заболяване, никъде не изчезва, а оттам и рискът от загуба на зъби и да продължи.

Също периодонтит се отличават по степен на разпространение на в устната кухина:

 1. Локализованное болестта възпаление засяга само на няколко зъба. Лезията е разположен на едно място и не се разпространява на други структури.
 2. Много по-опасно генерализованная форма на пародонтит, при която възпалителен процес обхваща цялата челюст, пародонт, като цяло, от двете челюстях.
 3. Особено неприятна форма е некротизирующий за въвеждане в експлоатация, в резултат на което се случва пълно изчезване на тъканите. Според статистиката този вид болест е по-често при хора, заразени със Спин.

Освен посочените по-горе класификации на болестта се отличават по степен на проява на симптомите на заболяването. Пародонтит може да бъде първото, лесно, средно и трудно. За тях ще говорим по-долу.

Причини за заболяването

Има много фактори, които могат да провокират развитието на пародонтит:

 1. Най-популярната причина е изчерпването на костната тъкан. Това се случва при честа употреба на храни изключително меки продукти. Само при пережевывании твърда храна, зъбите и венците по естествен начин счищается плака от вредни микроби, които са в състояние да предизвикат възпалителен процес при натрупване в тъканите.
 2. Неправилно хранене с недостиг на витамини също имат негативен ефект върху формирането на костната тъкан и устойчивостта на бактериите. Специално внимание трябва да се обърне на витамин C. Той действа насочено към повишаване на имунитета, което ще помогне да се избегне пародонтит.
 3. Неправилно пломбировка или неправилно инсталирани корони (като на снимката вляво), също е често срещан

  причината за развитието на пародонтит. Ако се наложи пломбу по такъв начин, че тя ще действа върху зъбите, потъмняване на тъкани ще задържат и насърчаване на растежа на микроорганизми. Освен това, негерметичная пломбировка ще позволи на бактериите се натрупват в свободното пространство и унищожи тъкан.

 4. Захапка или протези-ниско качество могат да навредят на венците, което ще стане причина за развитието на пародонтит. Възпаление на венците също е катализатор за появата на симптомите на заболяването.
 5. Не трябва да се изключва от възможните причини неправилна хигиена. Размножаването на бактерии могат да предизвикат възпалителен процес в устната кухина, а с помощта на твърда четка за зъби могат да наранят венците.

Също така опасни за развитието на пародонтит може да се нарече период на бременност (поради хормоналния срив), наличието на кариес или зъбен камък, ЧРЕВНИ заболявания, генетична предразположеност.

Клинична картина

В зависимост от стадия на заболяването симптомите на пародонтит може да се различават:

 1. В началния етап пациентът забелязва на меките отлагания по зъбите, се проявява с кървене на венците, се усеща болка при хранене или миене на зъбите, зъбите леко променливи. Ако се направи рентгенова снимка, за да можете да видите огнища на разрушение на костите алвеоларен процес.
 2. Лека етап се характеризира с по-силно изразени покритие на зъбите, възпаление и покрасневшими венците в областта на допир със зъбите, също така е налице кървене в тъканите. Тази форма на пародонтит се характеризира с появата на десневых джобовете с дълбочина до 4 мм, в които може да се събират гной. Зъбите значително са се корени отчасти оголяются. На рентген се вижда изразени поражения на корените.

 3. Средната степен на пародонтит е по-ярки симптоми в сравнение с лека стъпка, но допълнително е проява на деформация на зъбната редица, наслоение на зъбите, да ги компенсира. Пациентът се чувства умора, слабост, се наблюдава силна податливост на респираторно заболяване.
 4. Тежка етап е характерен за загуба на зъби, тъй като корените на оголяются напълно. Яде, особено на твърда храна, е много болезнено, венците са възпалени, се образуват джобове до 7 мм. на Здравето на пациента силно се влошава.

Препоръка на лекарите

При поява на симптоми на заболяване, зъболекар първо се определя степента на поражение на пародонта и едва след това се назначава лечение. На първо място, се назначава професионално почистване на устната кухина.

Активно развитието на болестта протича в почвата неправилна хигиена, така че се прилага механично отстраняване на мека плака.

Лекарят предписва:

 • курс изплакване: (Мараславин, Хлогексидин);
 • гелове (Холисал-гел, Метрогил-дента);
 • специални пасти за зъби (Пародонтакс, Лакалют-актив).

Задължително провеждане на саниране на устната кухина. Ако има повредени кариес на зъбите, е необходимо да ги излекува. В случай на нужда, са определени протези. В по-късните етапи на протези не се използват, тъй като коронката не стъпим в костната тъкан.

За унищожаване на болестотворни бактерии и намаляване на възпалението, се прилагат антибиотици.

За лечение на пародонтит се предлагат лекарства във вид на таблетки и областта на инжектиране форми (Цифран, Линкомицин).

Последните проучвания съобщават, че поставянето на инжекции във венците на отрицателно въздействие върху протичането на заболяването, тъй като повишена концентрация на препарата оказва неблагоприятно влияние върху съединителната тъкан.

Хирургично лечение

Използват няколко техники за хирургично лечение на болестта.

Шиниране на зъбите

След като зъбите стават подвижни, зъболекар прибягва до този метод на лечение, като шиниране. С помощта на натоварването се разпределя с подвижни зъби са по устойчиви. Има три начина шинирования:

 1. В първия случай при шинировании на няколко зъбите са подредени хоризонтална греда и стекловолоконная лента, след което всичко се изсипва светлинен композитом. Тази греда укрепва подвижните зъби, стабилизируя редица.
 2. Корони се считат за по-ефективен метод. За това стачивается горната част на зъба, корен пломбируется. Отгоре се поставят корони, спаянные помежду си. Материал за коронки може да се избере в зависимост от предпочитанията и финансовите възможности.
 3. Най-взискателни и най-ефективно е използването на бюгельного протеза. Той побира над челюстта и за по-голяма устойчивост допълнително се определя метална перекладиной.

Гингивопластика

При пародонтите може да назначи гингивопластику. Тя трябва не само от естетически съображения, но и за почистване на джобовете и ги възстановите. Операцията се провежда под местна анестезия, след предварителна обработка на антисептик.

Зъболекар вычищает съдържанието на джобовете, премахва зъбния кариес и зъбен камък с корените, покрива цимент на зъба със защитно фолио. Десневую плат актуализират епител, взети с небной част.

Често в хода на гингивопластики възстановяват или трансплантирани костната тъкан.

Гингивэктомия

Гингивэктомия обикновено се прилага в ранните етапи на болестта. Същността на операцията се състои в почистването на джобове и премахване на възпалени места на венците, като ги на ново ниво. Раната се обработва със специален разтвор и се изсипва на йод.

Обикновено гингивэктомию предписват за интегрирана работа в областта на няколко зъба. Често процедурата се бърка с налита на бой на операцията.

Лоскутная операция

Лоскутная операция може да се извършва по няколко начина, но основната му цел се състои в почистването на корените от опасната плака и определяне на венците по такъв начин, че максимално се скрие корени.

Хирургическа намеса се извършва под местна упойка, зъболекар надрезает кърпа, държи санацию корените и се поставя парчета обратно. Често възпаление на повредени участъци на венците се изтриват. Парчета епител се свързват шевове.

Хардуер лечение

Модерни и сравнително безболезнен методи на терапия.

Лазерна пародонта

Съвременните методи на лечение не преминават от невероятни свойства на лазер. С негова помощ може да се извършва почистване на плака безкръвна начин.

Това е много по-ефективен метод, тъй като механично въздействие уврежда венците, от което пародонтоза започва да се развива отново в зона на поражение. Лечението с лазер е позволено дори и по време на бременността, което показва, че неговата безопасност и ефективност при борбата с пародонтитом.

Лазерът действа чрез led лъч, който прониква в джоба, насочено действа на патологични парцели, при това не уврежда тъканта.

След използване на лазер кухина остава стерилен, е покрита със специална защитна обвивка. Това помага за значително увеличаване на срока на ремисия.

Апарат Vector

Това е още един начин за лечение на пародонтит, без хирургическа намеса. Немско оборудване дава възможност за провеждане на лечение пародонтальных джобовете на дълбочина повече от 11 мм.

Въздействието се случва благодарение на uv радиация, активизирующему работа на калций и флуор.

Най-малките частици започват методично да се движите, по този начин чрез премахване на токсини, бактерии, плака естествен и безопасен начин. Освен това, полиране на зъбите с апарат Вектор допринася за по-бързо зарастване и възстановяване на тъканите.

Възможно ли е да се лекува пародонтит напълно?

Пародонтит – сериозно заболяване, лечението на което е много болезнено. По-добре да вземат всички възможни мерки, за да се избегне неговото проявление, отколкото след това да се борят за запазването на зъбите.

Съвременните методи на лечение, макар и да са се подобрили значително през последните години, но на 100% от заболяването се отърве няма да се получи.

Профилактика на заболявания

Пародонтит-често се причинява от неправилна хигиена и липса на витамини. По тази причина е необходимо да се следи за хигиена на устната кухина преди и след сън, след хранене. Четката за зъби трябва да се сменя на всеки три месеца, като при това се избират от четината на средна твърдост.

Важно е да се консумират твърди храни, които по естествен начин почиствайте нежеланите соли. За тази цел най-подходящи са плодове и зеленчуци като ябълки и моркови.

Прилагането на специални хранителни добавки, ще помогне за обогатяване на организма с необходимите микроелементи и повишаване на имунитета.

Добра превантивна мярка е за масаж на венците. Достатъчно извършва сутрин и вечер след хигиенични процедури.

Средния и показалеца, с лек надавливанием се извършват кръгови движения в района на допир на венците на зъбите. Това ще осигури приток на кръв към капиллярам, ще обогатят своите кислород и укрепване на съединителната тъкан.

За профилактика на заболяването трябва да посещават стоматолог два пъти годишно за провеждане на саниране на устната кухина. Ако човек има предразположеност към заболяване, трябва при най-малкия признак да предприемат мерки за лечение.

READ  Боли ли да се алвеолата на зъба: мнението на имплантолога и съвети

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec