Причини, симптоми и лечение на периостита челюстта

Периостит представлява възпаление на периоста, което е усложнение на стоматологични заболявания.

При липса на лечение при възпаление на пародонта, на свързващия апарат на зъба, инфекцията прониква чрез периодонтальную пролука и засяга надкостницу.

Видове заболявания

В зависимост от интензивността на възпаления, има следните течението на периостита на челюстта:

 • остър;
 • хроничен.

Класирането става въз основа на участието на инфлуенца микрофлора в воспалительном процеса:

 • гнойный;
 • асептична.

По характер на ексудат периостит е:

 • умерен размер;
 • пролиферативный (почти без образуване на ексудат).

По форма на заболяване е:

 • лесен;
 • серозен;
 • фиброзный;
 • оссифицирующий;
 • отогенный;
 • гематогенный;
 • гнойный.

Остра и хронична форма на заболяването

Остра форма на периостита — гнойное възпаление на периоста на челюстта. Най-често се възпалява надкостница алвеоларен процес. В редки случаи може да се диагностицира абсцес небной или езикова гънки.

Причината за развитието на патологични процеси в долната челюст са често коренните зъби. При остро възпаление на горната челюст инфекцията прониква чрез резци, кучешки зъби, на мъдреците.

Хроничен периостит рядко се среща. Възпалителни процеси по-често се появяват в долната челюст. Това за патология се наблюдават при пациенти с иммунодефицитными състояния.

След утихания остро възпаление и болки, гнойник може спонтанно да опорожниться. В резултат на хронични рецидивиращи процеси остава на уплътняването на костите. Хронично продължение наблюдават по-често при юноши и деца.

Причини и рискови фактори

Остри гнойни процеси възникват в резултат на проникване стрептококковой и стафилокок инфекция. Остро възпаление е усложнение рецидивирующего възпаление на пародонта.

Патология може да се развие на фона на:

 • сложно никнене на млечни зъби;

 • гнойного възпаление кистозна пролиферация;
 • възпалени не прорезавшихся на зъбите;
 • заболявания на пародонта (пародонтит);
 • тумори на зъбни тъкани;
 • след изваждане на зъб.

Към неблагоприятни допринасящ фактори включват:

 • преохлаждане;
 • стрес;
 • на напрежението;
 • нараняване;
 • намаляване на имунитета.

При остри и рецидивиращи хронични периодонтитах гной няма възможност свободно да проникнат навън. Във връзка с това съдържание, абсцес започва да прониква в лимфните съдове в надкостницу.

При този нарушаване на целостта на тъканите разбити. Това определя недостатъчност на клетъчния имунитет, за да се бори с инфекцията.

Особености на клиничната картина

При развитието на възпаление надкостница сгъсти дължи на подуване и обелване от костите. В засегнатата област се дължи на спазъм на кръвоносните съдове може да се образува мехур. Около периоста са малки инфилтрати, се наблюдава подуване на съединителната тъкан.

Вътрешната повърхност на периоста при гнойном процес започва бързо расплавляться. Между костите и вътрешен слой започва да се натрупат ексудат.

Симптоми на остро периостита

В резултат на това местните реакции имунитет, започват да се появяват малки абсцеси, които с течение на времето се сливат един с друг.

Голяма маса с гной допринася за още по-голям ексфолиране на периоста.

В резултат на некроза периоста се случва нарушение на целостта на отслоенной периоста и пробив на съдържанието под лигавицата на устната кухина.

В областта на нагноения малки съдове са унищожени и тромбируются. След няколко дни гнойник може да пробие в устната кухина.

Процедурата гнойного процес зависи от местоположението и продължителността на възпалителния процес.

Симптоматика на остра форма на периостита челюстта многообразни:

 1. Болните се оплакват от болки, подпухналост в областта на възпалението.
 2. По време на остро възпаление повишава се температурата, появява се слабост и неразположение. В началото на възпалителни процеси подуване малък. В продължение на два дни симптоматика бързо се засилва.
 3. На пациента се появяват болки цялата челюстта, в областта на очите, на ушите, на виска. След топлинни процедури възпаление усложнява. Студено за известно време допринася за стиханию болезнени усещания.
 4. Пациентите посочват, че първо се появява болка в зъба, а по-късно се появява подуване на лицето на засегнатата област. След появата на подпухналостта, интензивността на болка регионална симптома намалява.

Остър гнойный периостит челюстта има своите признаци:

 1. При гнойном възпаление на челюстта, в областта на лезиите се появява оток. При възпаление на горния джолан оток на горната устна и крилата на носа.
 2. При разпространение на инфекция подуване улавя голям парцел на лицето. При възпаление на местните зъби на горната челюст, оток на скуловая и слюнчените областта на бузата», долния клепач.

При остър периостите, който се е появил в резултат на възпаление на долните резци, набъбва долната устна, брадичката. На разпространението на инфекцията допринася за подпухналостта долната областта на бузите и ъглите на устата.

При възпаление на местните зъбите на долната челюст, набъбва на бузата», слюнчените и поднижнечелюстная област. В този случай при пациенти с изразени болковият синдром и ограничаване на подвижността на ставата, поради контрактура на мускулите.

Остър процес благоприятства регионарное възпаление на лимфните съдове, подуване на лигавицата в областта на засегнатия зъб, болезнен филтър.

След пробив на гнойника в подслизистую обвивка, болковият синдром отзвучава, намалява подпухналостта. Гной често просвечивается през лигавицата на устата. Понякога гнойник сам изниква в устната кухина. След излизането на гной, възпалението стихва.

При възпаление на язычной повърхността на алвеоларен процес в областта на долната челюст, пациентите се оплакват от болки при преглъщане, движение на езика и челюстта.

При проверка отбелязват зачервяване и подуване на небето. Ако е възпалена альвеолярный отломък на горната челюст, възниква небный абсцес. При пациенти увеличават поднижнечелюстные лимфните възли.

При увеличаване на гнойника изглаждат гънките на небето. При разпространение на инфекция засегнати от мекото небце и небно-глоточная дужка.

Болните изпитват пулсираща болка, които се влошават от при движение на челюстта. През седмицата гной може самостоятелно да пробие в устната кухина.

Признаци на хроничен нарушения

При хронично възпаление се увеличава надкостница за сметка на растежа на съединителната тъкан. В зависимост от възрастта на пациентите и

състоянието на имунната система, се наблюдава образуването на котной плат в различни стадии на съзряване. Първоначално се образуват грубоволокнистые плочи, по-късно се формира пластинчатая кост.

Заболяването е различно дълъг течение с периоди на обостряне. Пациентът може да страда от хроничен периостита в продължение на няколко години.

При проверка на зъболекар открива незначителни промени в структурата на лицето, отбелязва болезнено уплътнение на костите и лимфните възли в поднижнечелюстной област. В устната кухина се празнува отечная покрасневшая лигавицата на черупката.

Терапия на заболяването

При остър периостите се извършва цялостно лечение. Пациентите вскрывают гнойник, след което се предписва на консервативна терапия.

В началната фаза на възпалението (серозное възпаление) лечението да започне със създаване на условия за изтичане на течност. На пациента вскрывают кухината на зъба, се отстранява от канали разпадни продукти.

В по-напреднали случаи пациентите премахване на зъб, който се явява причина за развитие на периостита. Всички манипулации лекарят провежда под местно обезболиванием (местна упойка). Обикновено след такива събития възпалителен процес купируется.

При остър периостите горната челюст показва спешна хирургична помощ. Болен вскрывают гнойный огнището, обработва раната и

създават условия за изтичане на съдържанието на гнойника. Такава операция обикновено се извършва в отделението по орална и лицево-челюстна хирургия под местна упойка. В раната от отваряне на гнойника се вкарва гумена дренаж, за да се отцеди течност.

В следоперативния период е показано изплакнете устата антисептици и промивка на рани Хлорхексидин, Этакридином, разтвор Процента с Оксациллином.

Лечението лекарствени средства се състои в назначаването на:

 • нитрофурановых средства (Фурадонин);
 • сульфаниламидных лекарства (Сульфадимезин);
 • антибиотици (Олететрин, Оксацилин, Линкомицин);
 • болкоуспокояващи средства;
 • антихистамини (Супрастин);
 • витамини.

След отстраняване на гнойника и утихания остро възпаление на пациентите, показани физиотерапевтични процедури:

 • соллюкс-лампа;
 • UHF;
 • лазерна терапия;
 • МИКРОВЪЛНОВА фурна.

При хронично възпаление на лечението е да се премахне огнища на инфекции, назначаване на физиотерапевтични процедури. При продължително протичане на болестта и липсата на лечение, премахване на костни образование.

Опасността в близост

Вследствие на патологични процеси се случва изтъняване на кортикального слой на челюстта, че може да доведе до образованиям дефекти. Понякога при силна отслойке периоста възниква вторичен остеомиелит с масивна инфилтрация.

Ако гнойник под надкостницей се намира в периферията, може да се развие периостальное новообразование. При погрешностях в лечението и неизпълнение на препоръките на лекаря инфекцията може да се разпространи до костите и да доведе до остеомиелиту челюстта, флегмоне или абсцессу.

Превантивни дейности

Профилактика на остра периостита се състои в своевременно лечение на одонтогенных възпаления. За предотвратяване на хронични форми на

патология трябва да се отнасят до превантивни дейности корекция на имунитета.

Навременното лечение на остър периостита завършва с пълен выздоровлением. Вече пети ден болните стават трудоспособными.

При хронични процеси в резултат на адекватна терапия настъпва оздравяване. В напреднали случаи при пациенти може да се развие хроничен кортикальный остеомиелит.

READ  Боли венци над зъбите при натискане - причините и методите за лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00105 sec