Причини, симптоми и лечение на рак на езика

Малигнен тумор на езика се среща предимно при мъже в напреднала възраст. Въпреки това, има случаи на заболяване при хора на възраст до 40 години.

Като проекта заболяване, рак на езика изисква бързо и квалифицирано лечение, което се назначава въз основа на етапи, форми и локализация на тумора.

Причини за възникване на заболяването

Както и при повечето ракови заболявания, рак на езика не винаги е възможно своевременно да се диагностицират. Симптомите на рака на устната кухина са сходни с други неонкологическими заболявания, включително и стоматологична или простудного характер.

Сред основните причини за рак на езика, са следните:

 1. Инфекциозни заболявания специфичен характер. Към тях са ХИВ-инфекция, херпес и т.н.

 2. Наследственную предразположение. Наличието на ракови заболявания при родители не винаги означава непременно възникване на тумори при деца, но в случай на онкология в семейството трябва да се проведе системно проучване, което ще помогне за предотвратяване на заболявания или разкрие на най-ранен етап.
 3. Наранявания на устната кухина. Като правило, става дума не за разовом травмировании, а за редовно механично увреждане на лигавицата на езика, което може да е следствие от триене за протеза или остър ръб на зъба при неправилна прикусе.

Освен преките причини, съществуват причинители:

 • Вредни навици. Пушенето на тютюн и наркотични форми на отрицателно въздействие върху състоянието на устната кухина. В процеса на горене се открояват токсични и канцерогенни вещества, които предизвикват онкологические заболявания. Същевременно употребата на алкохол на риска от ракови заболявания на устната кухина се увеличава в няколко пъти.

 • Употребата на остри подправки в големи количества. Пикантни храни досадно език. При редовната употреба на този вид подправки лигавицата на езика постоянно изпитват някакъв вид нараняване, сходно по действие на механично.
 • Работят в опасна среда производство. Взаимодействие с канцерогенни продукти производство значително увеличава риска от ракови заболявания.

До предраковым състояния включват хронична ерозия на лигавицата на езика, ороговение на епитела и злокачествен патология внутриэпидермальных на кориците, по-известна като болест на Боуен.

Също така представляват опасност, някои форми на плоски лишава и папиломи в устата.

Класификация на заболяването по различни характеристики

В зависимост от локализацията на тумори, са следните видове рак на езика:

 • поражението на облегалката;
 • подуване на върха;
 • рак на корен;
 • рак на страничната повърхност на средната част.

Онкология страничната повърхност на езика се среща значително по-често, отколкото други видове рак. В зависимост от продължителността на заболяването, са следните форми на рак:

 1. I етап – липсват симптоми и други прояви. Размерът на засегнатия участък е не повече от 20 мм.
 2. II етап – размера на тумора не превишава 40 мм.
 3. III етап – към нея се отнасят както за големите новообразувания без метастаза, така и малки тумори с метастази от страна на поражението. Обикновено при едностранно онкология се случва шийните метастази и подчелюстных на лимфните възли. Далечни метастази липсват.
 4. IV КАКТО етап – характеризира се с наличието на метастази с размери не повече от 60 mm. Евентуално разпространение на тумора и в тъканите на устната кухина, гайморовы синусите.
 5. IV В етап – придружени от метастазированием в близките тъкани, оток, при този етап може да се разпространи в гърлото и други тъкани на главата.
 6. IV С етап – придружени от далечни метастазированием. Заболяването се разпространява на всички органи, които не са пряко свързани с огнище на поражение.

Съществуват и други начини за класификация на рака. По-специално, за структурата на новообразувания отделят:

 1. Аденокарциному, която поддържаме широк диапазон от жлеза на организма. Могат да бъдат кухи или плътни. В зависимост от производство на вещества отделят аденокарциному серозную и лигавицата на отделителната.
 2. Плоскоклеточную, която инфектира епитела с възможно прорастанием в мускулните тъкани.

Тумор може да расте в различни посоки. Във връзка с това са следните форми на нарушение на:

 • экзофитный – туморът се разпространява в лумена на устната кухина;
 • эндофитный – новообразование покълва директно в колона орган.

Съществуват и други начини за класификация на рак на езика. В зависимост от начина на проявление, могат да се разграничат следните видове заболявания:

 • папиллярный – туморът е под формата на конусообразного образувания с сосочком;
 • улцерозен – възниква на фона на ерозии на лигавицата, придружено от язвен кръвоизлив;
 • инфильтративный – представлява утолщенное бугристое образование.

Процедурата патология

Както и много онкологические заболявания, рак на езика в начална фаза минава безсимптомно.

За да разкрие заболяването на по-ранен етап е възможно само при преминаване на планираните изследвания. Хората, които са в групата на риска, трябва редовно да се проверяват за наличие на тумори.

Симптомите се различават в зависимост от стадия на заболяването.

Към общите черти включват:

 • появата на петна светло или кафяв цвят на лигавицата на езика;

 • повишено слюноотделяне;
 • болка при преглъщане;
 • увеличаване на окололицевых на лимфните възли.

В началния етап На болезнени усещания са изчезнали. Наблюдава уплътняване на лигавицата. Симптоми на начален етап често се приемат за ТОРС, възпалено гърло или стоматологични заболявания.

При продължително протичане на болестта на посочените по-горе симптоми се добавят следните признаци:

 • папиллярные образувания;

 • повърхностни рани;
 • лош дъх;
 • нарушение в подвижността на езика;
 • парене и болка.

В зависимост от скоростта на развитие на болестта, дори на този етап могат да имат място метастази съседните органи.

В по-голяма степен страда от лимфната система. Най-често метастази се случва в лимфните възли на шията, тилната област, подмишниците).

При работеща форма се наблюдава обща слабост, стрес зъбите, незарастващи язви, подуване на лицето и шията, загуба на тегло, замъглено дикции.

При тежки случаи отдалечени органи проявите на болестта стават все по-изразени. Към него се добавят нови симптоми, свързани с нарушаване на дейността на засегнатите органи.

Диагностика на заболяването

При външни лезии лекарят може да диагностицира болестта чрез разглеждане на устната кухина. Да се определи степента и формата на заболяването вече е по-трудно. За това се използват следните методи за диагностика:

 • анализ на кръвта;

 • биопсия с последващи хистологични или цитологическим анализ;
 • Ядрено-магнитен резонанс и/или компютърна томография;
 • ЕХОГРАФИЯ на засегнатите органи, включително с цел откриване на метастази;
 • проучване на петна;
 • радиоизотопное проучване на новообразувания;
 • радиографски изследвания;
 • ендоскопия.

Също така се използват и други методи за изследване, които позволяват изградят цялостна клинична картина.

Вашия лекар може да се препоръча лечение лимфни възли или позитрон-эмиссионная томография. Провежда се контрол на органите, разположени на разстояние от огнището на болестта, с цел своевременно откриване на метастази.

Методи на терапия

Лечение на рак на езика се определя въз основа на общо, разпространение и поток на заболяването.

Към традиционните методи на лечение включват:

 1. Хирургично отстраняване. Резекция на езика е необходимо при поражение на тъканите на устната кухина. При необходимост се осъществява отстраняване на тъкани подбородочной област. Обемът на оперативното лечение зависи от локализацията на първичния новообразувания. При метастазировании лимфни възли се провежда отстраняването им. При значителна метастазировании се провеждат операция Крайля и Банаха. При напреднал стадий на рак на езика използват метод на Ванха, който предполага премахване на лимфни възли заедно с слюнной жлеза.

 2. Лъчева терапия. Широко се използва за лечение на различни ракови заболявания. Основна цел – възстановяване след хирургично лечение. Може да се вмени в предоперационном период. Високоефективен метод на лечение на ранните стадии на болестта. Добри резултати дава при съвместното прилагане с химиотерапевтическими методи.
 3. Химиотерапия. Най-ефективна при лечението на экзофитных тумори. Добри резултати дава възможност да се постигне терапия с употребата на наркотици платина и традиционните цитостатиков.

След бърза намеса на пациентите показва конструктивна терапия. Назначени от физиотерапевтични процедури, използвани фитотерапевтични методи, по-специално, на восстановительном период на пациентите може да се препоръчва прием на отвари от невен, градински чай, мащерка.

Най-голяма ефективност показват растения с високо съдържание на алкалоиди, но тяхното прилагане е недопустимо без консултация с лекуващия лекар.

Правилното хранене

Като се има предвид факта, че на тумори в устната кухина пречат на нормалното храносмилане, при пациенти с рак на езика, се препоръчва специална диета. На първо място, от диетата се изключват храни-дразнители, които включват остри, пържени, кисели и топли ястия. Храната трябва да има вид на пюре.

Протеинови продукти се предлагат под формата на кайма. Особено полезни продукти с груби влакна. Това почти всички зеленчуци с изключение на картофи. Те се сервират в варени форма и при необходимост се смачкват.

Трябва да се откажете от тези продукти:

 • дрожди сладкиши;
 • мазни храни, включително и бульони, мляко и сирене;
 • пушени и консервирани ястия;
 • напитки със съдържание на кофеин и на захар;
 • ястия с оцет.
READ  Боли зъб по време на бременност, отколкото обезболить, кои лекарства са безопасни

MAXCACHE: 0.4MB/0.00068 sec