Причини, симптоми и лечение на сифилис на лигавицата в устата

Сифилис на устната кухина — това е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Trepomena pallida. На всички етапи на болестта, обриви се локализират по лигавицата на устата.

Сифилисът може да бъде вроден или придобит. При врожденном бактерии попада в зародиша през плацентата на заразена жена.

Придобит се характеризира с заражением през дермиса, лигавицата, в резултат на пряк контакт, като правило, полов, както и вътрешните чрез предмети, в които има причинител.

Причини: знае, за да се избегне

Заразяване на сифилис може да доведе до следните фактори:

 • нестирильные медикаментозные инструменти;

 • рани по лигавицата — микротрещинки, ожулвания, при нарушаване на целостта слой на кожата или лигавиците;
 • попадането на паразита в кръвта, вследствие на лекарски намеса — операция, инжектиране;
 • от майката на детето в утробата;
 • професионална болест, са изложени на риск в по-голяма степен се отнасят лекарите — гинеколози и стоматолозите, — заразяване може да стане чрез неправилно използване на инструменти.

Локализация на лезията

Прояви на сифилис, независимо от степента и формата винаги ще бъдат локализирани в устната кухина, заболяване ще се повлияе на:

 • сливиците;
 • небето;
 • език;
 • венци;
 • лигавицата на бузите;
 • на устните.

Етапи и форми на развитие на сифилис

Има няколко стадии на протичането на болестта, на всяка от които ще се наблюдава определена симптоматика.

Инкубационен период — как започва всичко

Инкубационният период трае от три седмици до един месец от момента на заразяването до проява на първите симптома — твърдо шанкра.

В някои случаи период може да продължи по-дълго, например при хора, които употребяват антибиотици за лечение на остри инфекциозни заболявания, при наличието в организма на патологичния процес, при хора в напреднала възраст.

Етап на първата — chancres навсякъде

Начална етап започва с безболезнена язва. Продължава час и половина-два месеца. Твърди шанкр започва с появата на лигавицата, зачервяване, което след това напредва в уплътнение във връзка с формирането на възпалителни инфильтрата.

Това зачервяване се увеличава в диаметър и достига до няколко сантиметра. В центъра на инфильтрата се формира ерозия ярко алого оттенък.

В крайна фаза на развитие, шанкр изглежда като малък, плътен эрозийное издигане над нивото на лигавицата. При травмировании и при наличие на вторична инфекция, инфекция преминава в безболезнена язва с кръгла форма, с ясни граници. Шанкр може да бъде по лигавицата на устните, бузите, меки и твърди небето, и се различават по форми:

 • закръглена форма — на езика и устните;
 • удължена форма на венеца;
 • под формата на пукнатини — в ъгли на устните.
 • на сливиците е едностранчиво.

Етап на втората — появата на розеолы

Вторична етап започва по-късно от два месеца след заразяването, ако не се проведе лечение. На този етап в устата се появяват розеолы и папули. В тази фаза На сифилис най-заразна.

Розеолы се появяват на небето или сливиците и имат вид на ярко-червени петна, ясно открояващи се на фона на лигавицата. Без лечение розеола се задържа повече от месец без промяна по форма и цвят.

Папулезный сифилис — най-важната характеристика на проява на вторична фаза в устата. Може да стъпвам в случай на рецидив на заболяването.

Обриви са наблюдавани по цялата повърхност на лигавицата на устата. Рядко са с кръгла форма, плътни, с различна големина, покрити с патина, която при соскабливании открива за себе си червения ерозия.

На езика при поява на папули изчезват папили, кожата става гладка, с ярко-червени табели. Рядко могат да се концентрира на едно място и образуват големи джобове. Ерозия на папули и възникване на сифилитической заеды в краища на устните причиняват много болезнени усещания.

Етап трети — мащабен удар

Третичная етап се характеризира с образуването на гумм и бугорковых обриви. Гуммы на този стадий на сифилиса се образуват по цялата повърхност на лигавицата на устата, но най-често по езика, устните или твърдо небето.

Започват безболезнено и дискретно под формата на дълбоко възел в лигавицата, което постепенно нараства по размер и да придобива кафяв цвят.

В централната част на гуммы свива при образуването на язви. Заобиколен от гъста образование, поднимающимся над нивото на лигавицата. При тежки случаи зони на езика и устните не се наблюдават болезнени усещания, като, например при туберкулезных язви в устата.

Също така липсват остри възпалителни процеси. След зарастване на рани оформена втянутый шкембе. Този процес продължава няколко месеца.

Бугорковый сифилис често се съсредоточава върху устните си. Тепетата кафяв цвят, плътни, не причиняват болки. Локализират групи без остър възпалителен процес. Тези издатини бързо се унищожават, образовывая малки дълбоки рани.

При липса на лечение, този вид сифилис може да продължи много дълго време-от няколко месеца до няколко години. След оздравяване остават завинаги характерни белези.

Как правилно да диагностицира нарушение?

За потвърждение на диагнозата ще бъде за откриване на причинителя на повърхността на първичната сифиломы или в регионарных лимфоузлах. Важен фактор за изплащане на първичен сифилис при отрицателен резултат ще бъде идентифициране на причинителя в твърдо шанкре.

Серологические реакция ще покаже положителен резултат след няколко седмици след появата на шанкра. До края на четвъртата седмица на тези реакции ще покаже устойчив положителен резултат.

Методи за диагностика

Диагностика ще се провеждат на базата на тези методи:

 • реакцията на Васерман;
 • реакция на имунната флуоресценция;
 • реакцията на обездвижване бледи трепонем;
 • тест за наличие на бледо трепонемы.

Разкриване на първичния етап

Край на първичния период се характеризира с такава симптоматикой: слабост, болки в костите, главоболие, температура, лейкоцитоз. Шанкр на първичната етап трябва да се разграничат от травматической язви, за които за разлика от сифилис не се характеризира с уплътняване.

Шанкр на сливиците, ще се различават от ангина едностранно поражение с липсата на възпаление и болезнено усещане.

Шанкр на устните диференцира с херпес на ерозията, които са присъщи на подуване, чувствителност, вероятно и за пузырчатые образование.

Твърди шанкр може да бъде сходна с пиодермией, която е различна от възпаление, гноен секрет, болки и продължителност.

Също така е необходимо да се извършва диагностика шанкра и тежка форма на афтозного стоматит, на когото са присъщи на болезнените язви и възпаления на лигавицата.

Шанкр може да бъде сходна с разлагаща раковите растеж, обаче я инфилтрация ще бъде много по-дълбоко, отколкото сифилома първична етапа. Край язви назъбени, удебелени и кървене.

При диагностициране на решаващ ще бъде откриване на причинителя или мутирующих клетки при ракови тумори.

Диагностика на вторични нарушения

Диагностициране на вторичния сифилис е трудно. Важни признаци ще липсата на болезнени усещания, продължителна устойчивост на лекарствени медикаменти, както и стабилността на патологичната картина на болестта.

При изплащане на сифилис на този етап основна роля ще играе идентифициране на причинителя в соскобе с площ папули, а също и положителен резултат при провеждане на серологических реакции.

Дифференцируют сифилис в такъв случай от тези болести:

 1. Папули на лигавицата дифференцируют от leukoplakia, червен плосък лишава и лупус, при които е премахване на зъбната плака

  невъзможно,за разлика от сифилис.

 2. От кандида, се различава по това, че при премахването на плаката ще обнаруживаться бледи трепонемы, а при кандидозе — эрозированная лигавица.
 3. Също така прояви на сифилис са сходни с экссудативной еритема или алергични стоматитом, при които ще бъде ясно изразено нарушаване на общото състояние, както и ерозия без инфилтрати.
 4. Папули в задната част на езика трябва да се разграничат от десквамативного глоссита, който се характеризира с липса на пломби, червени вижда поражението с бял кант, хронично течение и възникване на огнища на различни места.

Също папулезный сифилис дифференцируют от leukoplakia при ХИВ-инфекция.

Третичная форма

При третичном сифилисе много е трудно да се постави диагноза, т. к. разкрие бледи трепонему в отделяемом съдържанието на бабуни и гумм е доста трудно.

Важни ще показатели РИФ и РИБТ, които при наличието на патогена да покаже положителен резултат.

Сифилитические гуммы дифференцируют от: туберкулезной язви, травматической язва, тумор язва, афтозного стоматит.

Бугорковый сифилис се диагностицира с туберкулезной лупус, която се развива много по-бавно, в някои случаи с години, и тя също е отличен от сифилис структурата на язви и очертание на белези.

Терапия на заболяването

Лечение на сифилис в устната кухина, ще бъде насочена за унищожаване на патогени в организма, както и за отстраняване на симптоматиката и усложненията. Лечението трябва да започне възможно най-рано.

В основата на лечението лежи определяне бактерицидни препарати от различни групи, а също и за увеличаване нивото на устойчивостта на инфекции.

Терапия се провежда курсове с дълги интервали между тях. От голямо значение за ефективността на лечението ще има общото състояние на организма на човека. За постигане на положителен резултат от предписваните лекарства, активизирующие защитните функции на организма.

След края на комплексно лечение трябва да се провежда клинико-серологический контрол на кръвта в продължение на дълго време.

Усложнения и последици

В случай, че лечението няма да се проведат навреме, болестта ще засегне не само на тъканите, но и вътрешните органи на човека се влошава общото състояние на организма.

С течение на времето симптоматика става по-изразена, и тя ще изглежда като подобрение, но това е само проява на протичане на болестта, и в бъдеще ще настъпи влошаване на такива признаци:

 • омертвение на тъканите на мястото на шанкра;
 • дълбоки поражения на тъкани, кости и органи;
 • разрушаването на съдовата система, че е изпълнен с кървене;
 • поражението на шийните и лицевите тъкани;
 • поражението на мозъка.

Профилактика — от всякога е важно!

Много голямо значение ще има изпълнение на следните правила за превенция:

 • използвайте методи на контрацепция, при полови контакти;
 • да избягват да влизат в безразборни полови връзки;
 • да се използват само за лични битови предмети и предмети на хигиената;
 • всяка година се проведе клинично изследване.

Притеснително прогноза е прерогатив на всички сифилитиков

Критерии за абсолютен излекуване от сифилис в устата не съществува, но съвременната медицина доказа, че своевременното лечение на ранните стадии осигурява положителен резултат, а ето лекува болестта в последния етап е почти невъзможно.

Качеството на живот на пациента пряко ще зависи от характера на усложнения.

Трябва да запомните е, че тялото на човека не е имунитет към това заболяване, така че човек, перенесший сифилис, не е застрахован от повторно заразяване.

READ  Гексализ - хапчета за резорбция, указания за употреба

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec