Причини, симптоми и лечение некроза е заболяване на венците и твърди тъкани на зъбите

Некроза – това е патология на тъкани в живия организъм, проявляющаяся в отмирании клетки, без последващо регенериране и с пълно прекратяване на дейността им.

Това отклонение се развива под влияние на силни дразнители и могат да бъдат придружени от отечностью или, напротив, обезводняване на тъканите.

Характеристика на патологичния процес в устната кухина

Некроза на твърдите тъкани на зъбите и венците – опасно явление, което в крайна сметка води до пълна загуба на дъвкателните си функции. Смъртта на зъбни тъкани в устната кухина – процес на постепенна омертвения на клетките на дентина и емайла. Това стоматологично заболяване трудно се поддава на лечение.

Смърт на клетките на венците и твърди тъкани на зъба може да се дължи на различни фактори – както външни (пряко въздействие отвън), така и вътрешни (заболявания на вътрешните органи, промени в състоянието на организма).

Болестния процес засяга едновременно няколко зъбите. При прогрессировании заболявания на бързото скъсяване на тъканите и стрес на засегнатите зъби.

Тъй като некроза – необратимо явление, лечебни дейности, в този случай не са насочени към лечение на засегнатите райони, както и за спиране на процеса на омертвения клетки.

Смърт на клетките на венците

Некроза на венците – анормален процес, който се проявява в отмирании на меките тъкани на устната кухина. Развитието на болестта е свързано с нарушаване на кръвообращението. Засегнатата не са възстановени, дори и при извършване на медицински дейности.

Причинители

Структура на венците свива поради фактори:

 • липсата на достатъчно грижа за устната кухина, което води до възпаление на венците;

 • наличието на пациента гингивит, или заболяване на венците в напреднал форма;
 • механично чупене на венците, причинено от слънчево изгаряне, действие на медицински инструменти, обмораживанием;
 • липсата на витамини в организма;
 • хормонални нарушения, промяна в хормоналния фон (провоцирующим фактор в това число е и бременност);
 • намалява имунитета;
 • употребата на пациента наркотични вещества;
 • въздействие на радиацията върху организма, провеждане на лъчева терапия;
 • попадение и развитие на инфекция, действието на която се разпространява в тъканите;
 • нарушаването на обменните процеси.

Отделно трябва да се отбележи вреда за десневой тъкани от такъв материал, като арсен, които понякога се използват в денталната сфера за премахване на маса от недрата на зъба. Арсен нарушават този начин действа върху меките тъкани и може да стане причина за развитие на некроза на венците.

Характеристики клиника

Омертвение тъкан на венците се изразява в следните признаци, които стават по-изразени с напредването на патологията.

Първото нещо, което трябва да предупреди пациента — силни кървене на венците без видими причини. Други признаци на заболяването са:

 • загуба на блясъка на емайла;
 • промяна на цвета и неравностите по повърхността на зъбите;
 • появата на лош дъх;
 • зачервяване и подуване на венците, малко закъснение им повърхности на зъба;
 • увеличение на лимфните възли.
READ  Мезиальный захапка: признаци със снимка, лечение, последствията

С напредването на смърт на тъканите се наблюдава увеличаване на температурата на тялото, както и укрепване на кървене на меките тъкани, появата на сива плака по повърхността на зъбите и постепенно ги почерняването, стрес.

На фона На описаните симптоми пациентът изпитва постоянно главоболие, губи съня и апетита.

Поставяне на диагноза и лечение

Диагностика на отклонения се основава на идентифицирането на следните критерии:

 • наличие на неприятна миризма, изходящи от устната кухина;
 • цвят на тъканите на венците, тяхната структура;
 • възпаление на меките тъкани, наличието на кръвоизливи;
 • наличието на признаци, сочещи на интоксикация на организма – безсъние, soni болка, разстройство на работата на стомаха.

Освен техники за визуална инспекция на устата, стоматологът предписва на пациента за визуален контрол проучване и инструментална диагностика.

С помощта на първия метод се картина некротического унищожаване на тъкани и възможните усложнения, причинени от това.

Визуален контрол проучване позволява да инсталирате етап на патологичния процес.

Методи на инструментална диагностика предполагат провеждане на микроскопични изследвания на мека плака. Резултат – получаване на информация за състава на микрофлора, брой левкоцити, определянето на гъби.

Също зъболекар изследва вероятността за наличие на съпътстващи заболявания на устната кухина.

Що се отнася до лечение на разрушителните процеси, ефективността зависи от стадия на развитието му, от наличието или липсата на други заболявания на меките тъкани. Вече засегнатите участъци да не се поддават на лечение, тъй като некроза е необратимо. Мъртвите клетки могат да бъдат само хирургично отстранени, за да се избегне по-нататъшна разруха, и разпространението на инфекции.

Спрете патология е възможно по два начина:

 1. Обработката на засегнатите тъкани антисептици и възстановяване на нормалната циркулация на кръвта, хирургично отстраняване на напълно мъртви обекти. Този метод на лечение се прилага при суха некроза.
 2. Переведение влажна некроза в етап на сухо с последващо лечение на заразените обекти обеззараживающими средства, отворени гнойни парцели и ги дренированием.

Тъй като провокира измиране на бързото разпространение на инфекция и причинява интоксикация на организма на пациента, наред с описаната процедура, се предписва антибиотично и дезинтоксикационную терапия.

При навременно лечение, докато некроза е в начален стадий на развитие, прогнозата е благоприятен за заболявания на: специални събития възстановят нормалното кръвообращение в областта на венците, допринасят за спиране на кръвоизливи и премахват болката и неприятна миризма.

READ  Колко са зъбите грудничков? Виж отговорът тук!

Ако лечението не дава резултат, който се наблюдава при по-късните етапи на некроза, дъвчене функция може да бъде загубена. Освен това, при това напълно унищожени венците и зъбите.

За да не позволите на разрушителен процес, се препоръчва да се осигури пълна и редовна грижа за устната кухина, своевременно да се обърнете към зъболекар при възникване на проблеми, се хранят пълноценно, за лечение на хронични заболявания.

Некротические промяна на твърдите тъкани на зъба

Некроза на емайла и дентина на зъбите възниква поради наличието на провокиращи фактори от вътрешен и външен характер:

 1. Първата група обединява тези причини, като нарушение на дейността на органи и системи на организма: това, смущения в централната нервна система и работата на жлезите с вътрешна секреция, генетично катастрофи. И смърт на клетките твърди тъкани се наблюдава при бременност, когато в тялото на жената се случва сериозни хормонални промени.
 2. Причините за външния характер – това неблагоприятни фактори, директно въздействат на човека. Към тях се отнасят действието на химични вещества, радиоактивни лъчения, както и електромагнитно въздействие. Често некроза на зъбите се наблюдава при представителите на тези професии, чиято дейност е свързана с определени вредни вещества.

Класификация на разрушителните процеси

В денталната сфера обмислят такива видове некроза на зъбната:

 1. Пришеечный некроза. Той е получил името си поради факта, че поражението обхваща шийката на зъба. Тези участъци се покриват с бели петна, а след това се наблюдава загуба на блясъка на емайла, костната тъкан се превръща в насипно състояние и се рушат. Некроза се разпространява бързо, унищожавайки по пътя на емайла. Този вид патология характерен за пациенти с нарушения в хормоналния фон (в това число – при бременни).
 2. Киселина. Тази разновидност на заболяването се причинява от вдишване на човек газове, наситени киселини. Такива вещества вымывают калций от организма и активно да разрушават твърдите тъкани на зъба. При кислотном некроза на зъбите се наблюдават такива характерни симптоми, като неравностите по зъбния емайл и нейното оцветяване в сив цвят. Зъбите стават много чувствителни към температура. С напредването на патологията се случва и скъсяване на засегнатия зъб до повърхности на венците.
 3. Постлучевой. Такъв вид некроза – реакция на въздействие на радиоактивно лъчение. Се характеризира с постепенно разрушаването на емайла, цветът на който варира от сиво до черно. Процесът на омертвения се разпространява на по-големи площи, при това пациентът не се чувства заболяване или дискомфорт. При липса на лечение постлучевой некроза става причина за унищожаването само на зъбната редица.

 4. Компютърен некроза на зъбите. Този вид патология е открит сравнително наскоро, преди около двадесет години. Развитието на тази форма на болестта се свързват с ионизирующим радиация, която идва от компютри. Въздействието нарушава функциите на клетките и разрушава твърди тъкан, дентина и емайла. При компютърния некроза зъбите придобиват тъмно кафяво или черно на цвят, матирана повърхност.
READ  Евтини аналози Мирамистина — какво предлага на пазара с изключение на Хлорхексидин?

Диагностика и лечение

Диагностични дейности, които позволяват точно да се определи заболяване, включват проверка на пациента, история като, диференциални методи. Поляризационная микроскопия при диагностициране дава възможност за откриване на промени в подповерхностном слой на емайла.

Избор на методи на лечение зависи от това, кой вид некроза, е установено:

 1. При терапия пришеечного вид патология на първоначално премахване на чувствителност на зъбите, след това ги покрийте повърхността на специални материали, пломбируют кариозные кухина.
 2. При разрушаването на тъканите, вызванном компютърни излагане или облъчване, се некротические маса и изпълват образувани кухини кальцифицирующим материал. След година и половина месеца, премахване на засегнатата тъкан на зъбите и отново се налагат укрепване съединения. Последният етап на лечение – пломбирование специални цементами.
 3. В случай на киселина некроза преди всичко трябва да спрете влиянието на вредни вещества върху зъба. Нататък се провежда дълъг курс на една реминерализираща емайл.

Последствията са, работеща форма на заболяването е загубата само на зъбната редица.

Да се предотврати въздействие върху зъбния емайл вредни вещества в производствени условия, е важно да се спазва техниката на безопасност, като се използват средства за индивидуална защита и ополаскивая на устната кухина с вода с алкални среда на всеки два часа.

Друго важно условие за профилактика е спазването на хигиена на устната кухина.

Обобщавайки

Некроза – опасно явление, благоприятства разрушаването на твърдите и меките тъкани. В стоматологията тази патология се разглежда като състояние, което не може да се излекува напълно. Въпреки това, може да спре разрушителните процеси и премахване на вече мъртви на земята.

Смърт на тъканите на венците и твърди тъкани на зъба изисква различни диагностични и терапевтични подходи. В зависимост от формата и стадия на развитие на заболяването, то може да има както благоприятни, така и неблагоприятни резултати.

За да се предотврати патология е важно да се спазват комплекс от предписаните мерки, особено ако професионална дейност на човека е свързан с вредни вещества – киселини, химически елементи.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec