Причини, симптоми и лечение влизането на кариес в процес на петна

Всеки човек мечтае за бели картофи усмивка и здрави зъби. Да така е, трябва своевременно да се идентифицират много стоматологични заболявания, най-честите от които е кариес.

И за това не е достатъчно да посещават зъболекар пъти в годината, още повече, че на началния кариес в стадий на бялото петно не винаги да забележат дори и той.

Започва с малки — деминерализация и пигментацията на емайла

За да се разбере, как се развива кариес, трябва да се разгледа структурата на зъба. Горната здрава част – това е емайла. Недостатъчна или липсваща хигиена води до разпространението на патогенните микроорганизми, в резултат на което на повърхността й постепенно се образува вреден бактериална плака.

Емайл се състои от няколко съединения. Нейната структура е изцяло проникнато протеинова матрица. Киселини, които въздействат върху эмалевое покритие продължително време, вымывают минерални компоненти – в медицината този процес се нарича деминерализацией емайл. Именно това е главната причина за развитие на кариозного процес.

Повърхността на емайла се покрива малки пятнышками, чийто цвят първоначално е бил бял. Стоматолозите наричат този процес на разпад в стадий на бяло (или периода) петна.

Емайла на този етап не се променя, изглежда гладка, но не толкова блестящ. Налице е намаление на нейната твърдост и образование порести обекти.

На предните зъби проблемът видимо е добре, просто погледнете в огледалото. Не винаги болестния процес се ограничава до няколко зъбите. Липсата на терапевтични мерки води до преход на зъбния кариес и в следващия етап – тъмни петна.

Първите видими клинични симптоми – чувство, че в устата си, сякаш е на ръба, и той се появява веднага след като човек нещо да яде. Болка няма, така че много се идентифицират проблема късно.

Петна се предлагат в различни

Бели петна по емайла – това е началния етап на кариес, зрителни симптоми почти липсват, да се разбере, че коронката започне да се руши, не е лесно. В основата на развитие на болестта – бактериална плака и остатъците от храна. По отношение на това как болестта ще напредва, емайл постепенно губи сила.

Бял кариес може да окаже влияние върху всеки зъб, но най-често промените са забележими на предните. Подсушив устата тампон и се погледна в огледалото може да разкрие проблема визуално. Премахване на кариозной процес е по-лесно в началния етап на развитие, но въпреки това много пациенти се отнасят към това с лека ръка и посещават зъболекар късно.

Кариес в процес на тъмни петна – на следващия етап от развитие на заболяването, който неминуемо ще дойде, ако се игнорира бели петна.

Парцели лезии стават тъмни. Болезнетворная микрофлора по-силно разрушава зъбния повърхност. Емайл е все още твърда и гладка.

На следващия етап – повърхностен кариес, в този случай на заболяване ще се лекува вече не е толкова просто.

READ  Необходимо ли е да се приемат антибиотици при имплантиране на зъби и след операцията?

Причината е една, провокиращи фактори — са лопата да ги ринеш

Лоша хигиена на устната кухина води до това, че на зъбите остават остатъци от храна, се образува пелликула, която след няколко дни се превръща в плака. Най-добрият източник на енергия, за които е въглехидрати. Бактериите се размножават, настъпва деминерализация на емайла.

Вредните бактерии отделят киселини, а тези, пада върху емайла, вымывают важни минерали и съединения. Това е основната причина, на която е развитието на начален кариес.

За увеличаване на вероятността от развитие на заболяването могат следните фактори:

 1. Генетично предразположение. По внутриутробном план се утвърждава структурата на емайла. Лошото хранене на бъдещата майка и злоупотреба с вредни навици води до това, че детето ще бъде слаба.
 2. Неадекватната грижа за устната кухина. В основата на стоматологичното здраве – правилната и навременна хигиена. Плака води до образуване на кариозен кухини.
 3. Неправилното хранене. За да емайла е твърда, трябва да се яде храни, в състава на които има фосфор, магнезий, калций. Благодарение на здравословна храна зъби се почистват по механичен начин.
 4. Свойства на слюнката. Ако тя е лепкава и се произвежда в недостатъчно количество, това естествено прочистване на устната кухина от бактериите, не се случи така, както трябва.
 5. Липсата на професионални грижи. Да сте сигурни в здравето на устната кухина е възможно само след посещение на зъболекар. Пренебрегването на незначителни проблеми води до развитието на други, по-неприятни. Всичко това се отразява върху развитието на болестта.

Характеристики на симптоматиката

Клинична картина слабо изразена, в продължение на дълго време пациентът може да не гадаем за наличието на проблем. Първите признаци на заболяването – усещане за оскомины в устата си, се появява, след като в храната солено или кисело. Дискомфорт се наблюдава не при всички.

Наблюдение зъболекари говорят за това, че само 10-20 % от пациентите се обръща за помощ в началния етап от развитието на кариес.

Основният симптом, който дава свидетелство за развитието на болестта – бели или тъмни петна по зъбите. Нюанс може да бъде различен – черен, сив, син, бял.

Други симптоми:

 • промяна на цвета на зъбите, което се определя визуално;
 • при зондировании инструменти се съхраняват в места поражението, което се отнася до здрави райони, там те просто ще се плъзне;
 • температурен тест показва отрицателна стойност, при гиперчувствительной на емайла може би усещането за болка.

Имайте предвид, че да е сигурен диагноза може само специалист

Поставяне на правилната диагноза — ключова стъпка към цялостния успех

Стоматологични проблеми не трябва да остане без внимание, и първото нещо, което трябва да се направи на пациента – да се обърнат в болница и да се подложи на диагноза.

В съвременната медицина се използват следните методи за диагностика кариозного процес:

 1. Высушивание – ватка смачивается в водороден прекис, след което тя се намазва зъб, а след това на потока на въздуха емайл внимателно се обезводнява с. Всички места поражение веднага ще станат забележими.

 2. Оцветяване – на емайла на зъба се обезводнява с, след това се нанася боя — маркер. След две-три секунди той се отмиват, а лекарят оценява резултат. Промяна, не се поддават на здрава тъкан, което не може да се каже за болните, те се превръщат в ярки цветове.
 3. Радиография на филма кариозный парцел изглежда като малко петно. Техника се използва основно при контакт кариесе.
 4. Трансиллюминация – информативен метод, позволява да се разкрие началния кариес в процес на пигментного петна. Върху зъбите се изпраща лампа, засегнатите тъкани са тъмно сияние.
READ  Избелване на зъбите студена светлина: видове системи, технология

Важно е да се дифференциальную диагностика, цялата работа е в това, че на ранен етап на развитие на заболяването може да приличат на други заболявания.

Професионален подход към лечението

След като е диагностицирана, се назначава лечение, благодарение на което има възможност да се спре с кариес на етапа на петна и не му даде да унищожи зъба изцяло.

Новата техника, използвана за лечение на влизането на кариес – ICON, болестта в този случай се лекува по метода на инфилтрация. Материалът прониква в дълбочина на засегнатата тъкан и запечатывает им.

Има и други начини, с помощта на които може да отстрани петна по зъбите:

 1. Този Метод се нарича Buba-Леус. Повърхността се почиства, след това се нанася разтвор на калциев глюконат, концентрацията на който не трябва да е над 10, в зъбите, той си остава точно двадесет минути. След време ще излезе, се нанася втори слой, но вече флуорът гел. Да се постигне положителен резултат може за две-три седмици, точно толкова и трае курса на лечение.

 2. Флуориране – след като профгигиена приключи, трябва да се нанесе на зъбите фторлак, под ти действие ще създаде защитно фолио. Феята на емайла може да се наситят на йони на флуор.
 3. В по-дълбока фаза на развитие на заболяването трябва да пломбирование. Засегнатите тъкани се почистват бор машина, извършва се дезинфекция, се поставя пломбата. На предните зъби се поставя светопломба, която изглежда в устната кухина естествено и естествено.
 4. Ако патология «изяжда» зъб, пломбе не, за да се задържи, така че лекарят обтачивает му, а отгоре се поставя коронку.

Що се отнася до децата, то някои разлики в лечението няма, с изключение на съвсем малки. В този случай върху засегнатото място се прилагат заявлението с необходимите вещества.

Помогни си сам

Премахване на влизането на кариес може би не само в болница, а и в къщи, но само след консултация с лекар. На рафтовете в аптеките много лекарства са подходящи за този:

 1. ROCS Medical Minerarls – това е гел, в основата на който включва калций, магнезий и други полезни вещества. Флуор в състава няма. След използване зъбния емайл става блестяща, може да се използва за лечение на деца.
 2. Гел Elmex – възстановяване на емайла на засегнатата кариес. При флюорозе не може да се използва.
READ  От лекува зъбобол? Списък с най-ефективните лекарства и народни средства за защита

Може да се използва и за помощ на народни лечители:

 • изсушен парче тръстика вземете в устата си и да дъвчете по няколко минути, процедурата се повтаря всеки ден;
 • нарежете опашка от тиква и се изсипва вряща вода, оставя се да престои един час, получения разтвор изплакнете устата си няколко пъти на ден.

Основната цел на такова лечение – насищане на емайла на полезни минерали и вещества.

Последици без лечение

Липсата на навременни мерки, може да стане причина за по-сериозни проблеми, освен това са свързани, те ще бъдат не само зъбите, но и с целия организъм като цяло. Огнището на инфекция рано или късно прониква във всички тъкани и органи на организма. Много от пациентите с години страдат от стрес, умора и дори не подозират, че причината за целия меловидные петна по зъбите.

С какво още е опасно стартирала кариозный процес:

 • на фона на огнище на инфекция може да се развие алергия;
 • възпаление на устната кухина;
 • развива пародонтит, гингивит, пародонтоза;
 • образуването на по-дълбоки кариозной кухина;
 • болка при вдишване или в момента на приемане на храна;
 • дискомфорт от естетична гледна точка – черни или бели петна по зъбите изглеждат доста непривлекателна и точно да не се превърне в украса на усмивки;
 • на фона на преместване корони възможно да се промени привеждане в съответствие хапят.

За да се разбере, колко може да бъде опасен кариес, трябва да се отбележи, че кухината на зъба може постепенно да стигнете до маса, след което ще бъде заразена кръв.

При откриване на съмнителни места в зъбите си не трябва да дръпнете с лекарства, не забравяйте, че това може да доведе до опасни последици.

Превантивни мерки

За намаляване на вероятността от развитие на заболяването ще помогне за правилната грижа за устната кухина. Полезни съвети от стоматолозите:

 • почиствайте зъбите два пъти на ден;
 • в пастах или гелях за почистване в състава трябва да бъде флуорид;
 • периодично използвайте четка за конец;
 • след хранене устата, се препоръчва да изплакнат с вода;
 • от сладки лека закуска откажете;
 • с цел предотвратяване на по няколко пъти в годината преминават редовни прегледи при зъболекар.

Красива усмивка – мечта за всички, осигуряване на себе си можете само вие, ако ще внимателно да се отнасяме към здравето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec