Причини за натрупване на плака по езика нездравословен цвят

Като език често се оцени общото състояние на здравето. Това е добър информатор, светкавично реагират и на неправилния начин на живот, и на патологични усложнения.

Жълто, кафяво и зелено набези често са симптоми на тежки заболявания, така че при определен окрасе се препоръчва да се направи своите проблеми.

Как изглежда здравословен език?

Езикът на здравия човек трябва да бъде светло розов цвят, гладка и мека, а в средата се наблюдава плавно бразда. Важен фактор за нормалното функциониране са папили, които се различават по език, но не ярко изразени. Те трябва да се образува бархатистую повърхност.

В зависимост от времето на годината повърхност на езика се променя често. През пролетта език може да има леко белезникав слой, който лесно се отстранява. През есента на плаката е едва забележим, но езикът придобива някаква сухота. Зимния период, на фона на отслабен имунитет има жълтеникав оттенък, но не го приемат за болестно състояние.

Език могат да бъдат покрити с тънък филм, който не е признак на сериозни заболявания, но той трябва лесно отстранени и не се образува отново по-късно кратък период от време. Ако повърхността език се различава от здравословното състояние в рамките на няколко дни, трябва да се разкрие причината за отклонение и да се вземат мерки.

Което означава жълта плака?

Такава плака може да бъде причинено от определен списък от храни. Към тях се отнасят:

 • черен чай;

 • кафе;
 • зеленчуци, плодове, плодове оранжев или жълт цвят (моркови, кайсии, тиква, сливи, мандарини, портокали);
 • къри и куркума;
 • продукти с изкуствени багрила (лимонада, сладкарски изделия).

Защо език жълто, ако не яде по-горе продукти?

Ако плаката причинена от храна, след хигиена тя ще изчезне, и след определено време да не се прояви отново. Често жълт цвят може да възникне при пушачите. Тютюневият дим има свойството да оцветите повърхността на езика в нюанси от светло жълто до наситено кафяво.

Някои лекарства могат да повлияят върху обвивката на повърхността на езика. Тази информация обикновено се посочва в инструкциите за прилагане наред с други прояви и странични ефекти. В останалите случаи причина може да крыться при заболявания с различна етиология.

Пожълтяване на езика, на кое заболяване показва? Цвят може да доведе до патология на черния дроб и внутрипеченочных на жлъчните пътища. Причината е в нарушение на обмяната на билирубина, окрашивающего всички лигавици в жълт цвят. Популярно този проблем се нарича желтухой. Жълтеница е основният симптом на хепатит, цироза на черния дроб или си на туморните образувания.

Освен това, проблемите могат да бъдат свързани с поражение на пътища стартират жлъчката. При намаляване на лумена на жлъчните пътища език придобива жълтеникаво-зелен нюанс. За проблеми на черния дроб може да се дължи и паразитно заразяване, например, лямблиоз. Giardia се дължи на активно размножаване на затрудняват работата на органите на отделителната система.

При сериозни заболявания на органите на СЧ езика обложен жълто покритие. Това може да бъде свързано с забросом на жлъчка в стомаха, язвенными образувания или панкреатит. Проблем е придружено от остри болки в стомаха, киселини, гадене и повръщане. Чревни инфекции определен тип обагрени повърхност на езика в жълт цвят. Колкото по-висока е степента на интоксикация, толкова по-изразен нюанс на плака. Освен него трябва да се прояви и други признаци на отравяне, например, повръщане или чести редки изпражнения.

Респираторни заболявания, придружени от повишаване на температурата, могат да предизвикат появата на жълтеникав налеп. Това е свързано с дехидратация на организма, която също е в състояние да промени цвят на повърхността на езика. Възпаление на езика, наречено глосситом, променя цвета орган, но той повече напомня на светло-жълт, белезникав оттенък. Освен налеп на езика и околната лигавицата могат да се появят язви и ерозии.

Защо се появява кафяво плака?

Кафяви петна по езика може да бъде причинена от пристрастеността към кафето и шоколада. Храни придават лек, прозрачен цвят, който след почистване на езика изчезва. Ако се ограничи броят на употребляемого какао, кофеин, може да забележите, че несвойственный на плаката ще изчезне от само себе си. Кафяв налеп – това е постоянен спътник на пушачите. От честотата на выкуривания зависи и наситеност на цветовете.

В зависимост от нюанса на плака и разположението му може да се съди за наличието на сериозни заболявания. Светло кафяв цвят говори за нарушения на изтичане на лимфа, възпаление в ставите. Също такава плака се случва обостряне на хронични заболявания на горните дихателни пътища.

Жълто-кафяв цвят свидетелства за заболявания на органите на СЧ, на бронхите или на белите дробове. Хроничен алкохолизъм толкова петна език в «болезнен» цвят, проблемът е придружено с неприятна миризма. Някои лекарства, боядисани език в несвойственный цвят.

Тъмно кафяв цвят, език говори за тежки усложнения. Към тях се отнасят:

 • заболявания на черния дроб и бъбреците;
 • вирусни респираторни заболявания;
 • хронични форми на заболявания на СЧ;
 • нарушения на функционирането на жлъчния мехур;
 • дехидратация.

Защо в езика на плака се запазва за дълго време? Ако изразен кафяв цвят трае по-дълго от три дни, в такава ситуация може да е сигнал за дисбактериозе и интоксикация.

Причините за зелен плака

Зеленият цвят плаки най-често се свързва с гъбични участия повърхността на езика. Причините за това могат да се намерят много. Често на фона на отслабен имунитет език придобива жълто-зелен оттенък. Това може да се дължи и на прием на силни лекарства, които влияят на имунната система.

Често пубертета придружени с хормонални пръски, в резултат на което езикът може да се превърне в зеленикаво. Хранене предимно с пържена и мазна храна, както и липса на витамини в състояние да предизвика зелен нюанс на езика. Ако след нормализиране на диетата, цвят език, така и ще остане с несвойственным разцвет, трябва да се търси причината в други аномалии.

Кандидоза е често източник на светло-зелен оттенък, но такъв ясно изразен цвят, възниква в случай на липса на лечение. Поражението плесневым гъбички не само покрива език зелена патина, но и провокира образуването на пукнатини. Прекомерната сухота на езика, с изразен зелен оттенък може да бъде признак за проблеми с черния дроб и стомаха.

Злоупотребата с вредни навици: алкохолизъм, наркомания, тютюнопушене, причиняват промяна на цветността език, включително и появата на зеленикав оттенък. ХИВ-позитивни хора често се оплакват от наличието на специфичен оттенък език и лош дъх.

Най-често зелен налеп по езика е следствие на неправилна хигиена на устната кухина. Липсата на постоянни грижи за слизестата обвивка предизвиква силен растеж на патологични микроорганизми, които изпълват цялата повърхност на езика, което му придава специфичен цвят и предизвика неприятна миризма. При спазване на всички правила, проблемът със зелена патина, ще изчезнат от само себе си.

Какво се прави при откриване на плака по езика?

Ако на езика се появи необичаен плака, трябва да последващите разходи за неговата проява в рамките на един-два дни. Първо трябва да припомним на всички продукти, които се използват в навечерието. Някои от тях могат да се боядисват език. Такава плака след провеждане на хигиенни процедури ще изчезне и няма да се появи малко по-късно време. Плътността на зъбната плака и разпространението му може да се съди за наличието на проблеми.

Често болезнен цвят не е сигнал към незабавни действия, тъй като причината е в неправилна хигиена. В процеса на миене на зъбите често се забравя да се обърне внимание на езика, а меките тъкани се натрупват много бактерии. Премахване на плаката е възможно с помощта на мека щеточки за езика, или специална шпатула. При наличието на плътен образование за неговото премахване може да се ползва обикновена лъжица.

Ако съществува риск от наличието на определени заболявания, симптом на които е станало промяна в цвета на езика, трябва да се обърнете към терапевт. Местоположение на плака, нейната плътност и дебелина може много да се каже и за възможните заболявания и степента на тяхното развитие. След проучването ще бъдат възложени следните процедури:

 • УЛТРАЗВУК на вътрешни органи-ЧРЕВНИ;

 • анализ на урината;
 • флюорография.

В зависимост от резултатите от изпитванията терапевтът ще посоката към по-тесни специалисти, например, гастроэнтерологу, зъболекар, инфекционисту, наркологу, лекар и други. В бъдеще могат да се изискват допълнителни изследвания в зависимост от степента на патологията.

Петна по езика с нездравословен цвят – първия знак на най-малкото отклонение, при това, те могат да бъдат свързани с начина на живот или да бъде признак за сериозни патологиях. Само специалист на базата на цялостно проучване ще може да прецени съществуващ риск. Задача на пациента се състои в проследяване на собственото си състояние и навременното прилагане на помощта.

READ  Пластмасови корони като временна протеза

MAXCACHE: 0.4MB/0.00120 sec