Причини за появата на зъбен камък — симптоми, лечение и причини

Причини за появата на зъбен камък

Първоначално на зъбите се образува тънка мека бактериални филм, това е напълно естествен процес. След това тя е напоена със соли на калций и фосфор, съдържащи се в слюнката и питейна вода. По време на дъвчене, пиене, вода за уста меки петна лесно се отстраняват механично да се изтрият. Ако мека плака не се отстранява, то той минерализуется, а всеки нов слой постоянно се изгражда върху предишната. По този начин, зъбният камък слоистое и трайно образование, състояща се от 70-90% от соли на калций и фосфор (фосфат и калциев карбонат), и на 10-30% от следи от други соли, а така също и на биологичната маса — микроби, мъртви клетки на лигавицата, протеини, полизахариди, левкоцити.

Като расте зъбен камък

Бактериите се хранят с телесни секрети на венци и останки от храна, са в относително благоприятни условия и непрекъснато се размножават. Основната хранителна среда за бактерии, са въглехидратите и полизахариди, съдържащи се в останки от храна. Но, дори и ако човек изобщо не яде няколко дни, за поддържане на жизнените функции на отделните колониям микроби е достатъчно хранителна течност, която се отделя венците.

За един ден масата на бактериална плака се увеличава два пъти, особено ако хранения редки и хигиена на устната кухина не се произвежда, след като всеки един от тях. При отглеждане на плаката започва да пропитываться калциеви соли (кальцинироваться) вече с появата и постепенно от прозрачен се превръща в бяла.

Въпреки, че цикъла на живота на тези бактерии постоянно, тяхното размножаване рязко се засилва, веднага след приемането от човека храни. Затова и растежа на бактериални колонии се ускорява при навик постоянно да има нещо сладко. Захарта сама по себе си за зъби не е вредно: вредни микроби, които го превръщат в киселина. Скорост на развитие на колонии и дебелина на зъбната плака зависи от:

 • ниво на хигиена на устната кухина;
 • степен на грапавост на зъбите;
 • количества в слюнката на калций;
 • периодичността на постъпване на въглехидрати;
 • форма на зъбната редица;
 • наличието на възпалителен процес на венците;
 • заболявания, ЧРЕВНИ и някои други.

При различните хора плака частично минерализуется вече чрез 10-16 часа, т.е. с традиционната двухразовой миене на зъбите сутрин и вечер — на върха постигнато маса.

В това време той изглежда като бял или жълтеникав, хлабави или плътен пастообразная маса в основата на зъба, понякога на цялата коронке. В това време той все още може да бъде премахнат механично при миене на зъбите. Въпреки това, колкото по-труден повърхност на зъба, от шероховатее го емайл, колкото по-трудно се почистват пространствата между зъбите – толкова повече ще остане места, откъдето бактерии изтриване няма да се получи.

READ  Отстраняване на зъбен камък с ултразвук - характеристики, процедури, цени

Важно! Всяко кариозное незалеченное една куха или пукнатини на емайла — това е резерват, където чекирането «зачищенных» територии ще започне веднага.

Видове зъбен камък

Постепенно колония сгъсти, да расте под десну, като клин изтласквайки я на техните слоеве един след друг минерализуются. Мека плака (зъбната плака) се превръща в твърдо кальцинированный наддесневой зъбния камък (1), а той, врастая под десну, се превръща в поддесневой (2). Понякога такива камъни се виждат (и могат да бъдат сравнително лесно да се свалят). В тежки случаи поддесневой камък да не се вижда, той може да «изчисли» по синюшной, опухшей венеца и повишено кървене. Такъв камък точно се диагностицира и отстранява само специални стоматологическими инструменти, и прави това обикновено зъболекар-periodontist.

Причините за появата на зъбен камък

 • неефективна или неправилно почистване на зъбите;
 • ниската хигиена на устната кухина;
 • ненавременно лечение на кариес;
 • захапка;
 • консумация на предимно варено меки храни: тя не се почиства зъбите механично, а дори и самата остава по зъбите, лезии на емайла и кариозен кухини, в межзубных интервали;
 • нарушение на растежа на зъбите и тяхната форма;
 • нарушения на обмяната на веществата, при които се променят свойствата на слюнката;
 • ниско образование слюнка;
 • влиянието на някои лекарствени препарати;
 • възпаление на костите на челюстта;
 • вредни навици (например навика да хапе различни елементи повишава микробное обсеменение устната кухина между почиствания на зъбите);
 • постоянни перекусы без миене на зъбите след тях.

Защо бактерии предизвикват възпаление на венците

За да са гарантирани, не се смытыми в хранително-вкусовата тракт слюнка, бактерии отделят специална лепкава слуз (ензими), която ги приклеивает на зубу, и солна киселина, която разрушава емайла, така че колониям става по-лесно подсигурява на грапава повърхност, в кухини и пукнатини в емайла. Освен това, бактериите отделят отпадъци живот (токсини) и специално вещество, което причинява възпаление. И в този случай реакцията на венците умишлено провоцируется микроорганизми.

Там, където се допират венците и зъбите, се намира зъбо-десневая бразда. Това е естествен канал, който обикаля цял зъб. Венци постоянно произвежда в него хранителна течност, която съдържа протеини и соли, необходими на зубу за постоянно самолечение на емайла и нормалното функциониране. Тази течност, както и слюнка, алкална реакция и тя неутрализира киселината. Бактериите използват бразда като най-удобното място за закрепване (механично ги от там да премахнете най-трудно), а зъбо-десневую течност и като хранителна среда.

READ  Паста за свищ: методи на лечение при възрастни и деца

Всъщност, съдържащи се в нея соли на калций и фосфор в норма, напоени с пореста структура на емайла и укрепват го, герметизируют и заращивают щети. Т.е. служат за защита от появата на зъбен камък. Процесът е сходен с увеличаването на седеф вътре мивки, затова емайла на зъбите е в състояние да се лекува.

Въпреки това, ако на повърхността на зъба и в бразда се намира на плаката, напълно затварящ повърхност, минерализуется не емайл, и плака. При това отгоре той минерализуется, както повърхността на зъба микробите продължават да ерозира зъбния емайл, тъй като неутрализира киселина зъбо-десневая течност там почти не е в състояние. Процесът на разрушение на зъба и растеж на колонии се ускорява, нарастващото камък тежи на десну, механично дразнене от нея.

Това само по себе си вече може да предизвика възпаление, но бактериите още и умишлено се отделят вещества-невротрансмитери, провокира го.

Признаци на заболяване на венците

 • венци набъбва, се отдалечава от зъб;
 • венци зачервена, синина или оток;
 • увеличават десневые папили (парцели на венците и между зъбите);
 • кървене при миене на зъбите или дъвчене;
 • увеличава зубодесневой джоб;
 • изложени не са покрити с емайл и лесно разрушающаяся киселина шийката на зъб;
 • оголение корени;
 • гнил мирис;
 • от венците около зъбите се отделя гной;
 • ерозии и язви на лигавицата;
 • появяват усиливающаяся при дъвчене болките във венците, челюстях, в района на корените на зъбите;
 • подвижността на зъбите.

Първите пет качества – това е възпаление на венците, заболяване на венците, следващите се говори вече за развитието на пародонтит, когато в заболяване участва вече и костната тъкан. Това вече е много опасно състояние, което може да доведе до поддесневому кариес и загуба на зъбите.

При развитието на възпаление и му преминава във все по-тежките форми на бактериите получават повече място за живот. Нарастващата кървене на венците добавя хранителни вещества за растеж на колонии. Но най-важното е, че когато възпалението се увеличава и изработване на зъбо-десневой течност, това е колония от микроорганизми, което води до възпаление на венците, като по този начин пряко увеличават своята храна и ускоряване на растежа. Колкото по-силно възпаление — толкова по-бързо расте на зъбен камък, колкото по-бързо расте — толкова по-силно възпаление.

Това е един порочен кръг не може да се спре в домашни условия. Опит в домашни условия «разтваряне» на зъбен камък киселини или избелващи, абразивни пастами само да доведе до увреждане на емайла на зъбите.

READ  Как да се лекува гнойник на венеца и какво провокира появата на абсцес?

У Дома, редовно чрез прилагане на хигиенни процедури, може само да забави образуването на мека плака и до известна степен да предотврати неговата минерализацию. Едновременно с това ще доведе до укрепване на емайла. Обаче премахване на вече образувани твърд зъбен камък, както и с добре видими повърхности на зъба и от межзубных периоди, и особено от под венците, може само специалист.

Активно вещество Действие Продукт
Хлорхексидин Антибактериален Пасти за зъби, гелове, ополаскиватели, спрейове, лакове

Флуориди Антибактериални,
инхибира кариес
Пасти за зъби, ополаскиватели

Тимол Антибактериален Пасти за зъби

Ментол Антибактериален Пасти за зъби, гелове

Евкалиптово масло Антибактериални,
потиска възпалението
Пасти за зъби

Триклозан Антибактериални,
потиска възпалението
Пасти за зъби, гелове

Калай, цинк Антибактериален Пасти за зъби

Водороден пероксид Антибактериален Ополаскиватели

Ензими Антибактериален Пасти за зъби

Видео — Зъбния камък

Превенция на появата на зъбен камък

 • ежедневна хигиена на устната кухина,
 • почистване межзубное пространство от храна, паста за зъби, преди да използвате четка за зъби;
 • навременна корекция на неправилно зъбната редица и привеждане в съответствие хапят, протези;
 • изработване на навици за дъвчене от двете страни на челюстите;
 • редовно (2-3 пъти годишно) преглед при зъболекар;
 • ако е необходимо миене на зъбите, почистване и полирование емайла на дипломанти;
 • прилагането на зъбни четки със средна и твърда четка, със заоблени върхове плавниците;
 • ако няма възможност за почистване на зъбите (например, в кафенето), трябва да се насладите на зъбни конци, изплакване, дъвченето на ластик;
 • редовна санация на устната кухина и лечение на зъбния кариес.

Важно! Почистване и изплакване на зъбите не трябва да се 2 пъти на ден (сутрин като се събуди и вечер преди лягане), а веднага след всеки прием на храна.

Важно е да имате предвид и това, че всяка проверка, почистване или лечение на зъби при зъболекар, обикновено совмещается с дезинфекционни процедури. Редовно посещение на зъболекар и редовното почистване на зъбите от зъбен камък по този начин още и забавя образование, просто защото е качествена дезинфекция намалява количеството на микроорганизмите в устната кухина. Това означава, че в бъдеще, при необходимото внимание на хигиената, ръст на зъбен камък може да се сведе до минимум.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00106 sec