Причините жълто небе, начини за диагностика и методи на лечение

За да отговори на въпроса: защо това се случва жълто небе в устата си (виж снимката), трябва повече да изследват предмета на вниманието.

При разглеждане на устата освен езика, венците от зъбите и вътрешната повърхност на бузите се вижда и вдлъбната куполообразная повърхност, ограничаване на устната кухина отгоре.

Това небе е покрита със слизестата обвивка костната конструкция, създадена доктор на науките отростками две половини на горната челюст.

Основната цел на небето – да бъде преградена, отделяющей устата, от кухината на носа.

Небето изпълнява такива функции:

 • предпазва от слюнка и храна в зоната, отговорна за дишане и разпознаване на миризми;
 • осигурява гладкото движение на вдишване и издишане на въздуха;
 • отговаря за разделно участие кухини, устата и носа във функция образование на звука.

Освен неподвижна костна (плътна) част небето има и част от мека. Това дупликатура на лигавицата (гънка, която има вид на сгънати наполовина тъкан), перемещаемая нагоре и надолу специална мышцей: при намаляване на мекото небце се издига, при релаксираща – пада.

В спокойно състояние на мекото небце, висящи, осигуряване на свобода на преминаване на въздушна струя. Но при преглъщане, напрежение и ако закрием достъп отзад, от страна на носоглътката, абсолютно херметически разделя на две от най-големите черепната кухина един от друг, като предотвратява попадането на храна в мястото на носа.

Защо небето е станало жълто

Област на небето, както и всички области на кожата и лигавиците на главата ми и вътре в нея, има обилно кръвоснабдяване, благодарение на гъста мрежа от капиляри. Точно цвят, преминаващ по него кръв на небето и е длъжна нормалното си цвят: от твърдо той бледо-розови, меки – и розово, но по-наситен тъмен цвят.

При възпаление на цвят може да се превърне в пылающе-малинов или синюшным с багровым оттенък. Ако небето се оцвети в червен тон и болки в гърлото, това се смята за норма, но и жълт цвят на небето не трябва да бъде. По някаква причина, не променя цвета си?

Първото нещо, което идва на ум е – пушене. Наистина, смоли, съдържащи се в тютюна и се отделят при горене на прокрашивают на лигавицата на устата, което му придава различни нюанси на жълто и стават причина за образуване на плака в небето.

Но освен прякото оцветяване на тютюнопушенето:

 • причинява разстройство на микроциркулацията на кръвта в тъканите;
 • променя състава и свойствата на кръвта.

Съдържащи минимум кислород кръвни клетки стават бледи, тъй като областта, която ги доставя. В същото време в оскъдно обеспечиваемом ги региона се натрупва умора и стареене на клетките поради хроничен кислороден глад.

И накрая, един път започна преобразуване придобиват необратим характер, водят до промяна в биохимията на тъканите и загуба на тях първоначалната си оцветяване.

READ  В какъв срок на бременността може да се лекува зъбите? Разгледайте тук!

Така че небето в устата на пушача е покрит с жълти петна с червени точици и жилки – картина пареза на капилярите.

Какви могат да бъдат заболявания

Освен тютюнопушенето е причина за жълто небе в устата може да се превърне в болест:

 • на черния дроб;
 • бъбреците;
 • органи на СЧ.

До същия резултат водят нарушения на липидния метаболизъм.

Заболявания на черния дроб

Нарушения на внутрипеченочного обмен води до дълбоки нарушения в биохимията на всички органи и системи на организма и заболяването на всички видове обмен:

 • протеинов;
 • мастния (липидния);
 • въглехидрати;
 • микроэлементного;
 • пигментного.

Катастрофата се случи в процеса на формиране на витамини и хормони се променят параметри на кръвта (вискозитет и по друг начин), което води до хипоксия на тъканите, чреватой биохимични промени вече местен мащаб. Прилага към горния тънък и твердому небето, то може да бъде както побледнение и разрыхление лигавицата, така че промяната на цвета в жълт.

При заболявания на черния дроб гледка на небето ще бъде различно специален разнообразие, а именно:

 • жълти ъгли на предната част на мекото небце с линиите на средата, характерни за хроничен холецистит и камъни в жлъчния мехур.
 • цироза на черния дроб се характеризира с появата на жълти петна по области разперват тъкани;
 • вирусен хепатит в желтушной фаза също води до боядисване на небето.

Болести на бъбреците

Заболяване на бъбреците, заплашват организма не само с оток и опасно разжижением кръвта поради нарушения в отделянето на вода, но и натрупването в кръвта на множество отровни вещества: пикочна киселина, креатинин, соли на тежки метали и други, също влияещи върху биохимизм и цвета на тъканите.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Промяна на свойствата на което има силно изразена жълт цвят на храносмилателния сок – на жлъчката, при възпаление, протекающем паралелно в черния дроб и панкреаса, води до отлагане на соли на жлъчните киселини в тъканите на кожата и лигавиците. Кожата на този процес е отговорен не само сърбеж, но и промяна на цвета. Същото се наблюдава и в лигавицата на различни кухини на слизестите мембрани.

При патология, свойственной система на черния дроб-панкреас оцветяване в бронзово-желтушный цвят се появява единствено на мека небето.

Пожълтяват небето може при хронично възпаление на тънките и дебели червата, с чести запек.

Болести на кръвта, рядко имат самостоятелен характер, най-често това е резултат на нарушения метаболизъм в черния дроб или други системи от органи. Но неговите свойства се определят не само на нивото на химизма на тъканите, но и техният цвят.

Именно по тази причина кожата на пациенти, не само по причина на заболявания на черния дроб (малария, хепатит), но и анемия-анемия изглеждат желтушной, както и мазен. Освен това, кръвта е присъщо такова явление като гемолиз, и преминаването на първоначалната «синини» жълто – нещо за хемоглобина нормално.

READ  Макроглоссия език: причини за появата и начини за лечение

Жълт цвят на тялото също може да даде «бронзова болест» – патология на надбъбречната жлеза, наричана също аддисоновой болестта.

Съпътстващи симптоми

Освен прокрашивания небето в жълт цвят болест, го обусловившие, имат и други характерни съпътстващи симптоми. Така, това е при:

 • патология на бъбреците, отоци и нарушения на мочевыделения;
 • заболявания на кръвта – симптоми на недостатъчност на кръвоснабдяването на органите (до развитие на венозни нарушения или увеличаване на лимфните възли);
 • промени в черния дроб – нарушения в храносмилането и всички видове обмен.

Но ако при заболявания на храносмилателната система също страда обмяната на веществата и се променя масата на тялото, а след това за аддисоновой на болестта се характеризира с кризы. Поради остра надбъбречната и съдовата недостатъчност, те се изразяват чрез:

 • внезапна остра болка в долната част на гърба, краката, корема;

 • рязък спад на способността да се движат (адинамией);
 • изразена (гектической) повишена температура;
 • интензивни поносом и повръщане, бързо приводящими до дехидратация и настъплението на шок;
 • рязко развиваща се артериална гипотензией (спад на кръвното налягане);
 • загубата на съзнание, на настъпващата след изрично кратък период на остра психоза с спутанностью съзнание или делирия;
 • нарушение на водно-сол обмен поради ниско съдържание на в кръвта на хормоните на надбъбречните жлези, выявляемого лабораторни изследвания.

Като се има предвид образованието (по причина на гемолиза) кафяв на плака върху зъбите и езика, много голяма е вероятността, че първият лекар, който ще посети болен «бронзовата болест», ще зъболекар.

Начини за диагностика

Започнете проучване на проблема трябва да бъде с посещение в зъболекарски кабинет, защото само лекар-стоматолог е в състояние да проведе най-пълно и компетентно изследване на устната кухина.

Зъболекар при движение на пациента ще обърне внимание не само на небето, – той ще изследва цялата устната кухина, включително пространството между бузките, венците и устните и областта под езика.

Защото именно в тези скритите места, може да бъде разкрито това, което не се набива в очите, когато един случаен поглед, например, първите признаци на млечница-кандида.

Като се има предвид, че пигментацията на небето рядко е самостоятелно състояние, освен разглеждане на зъболекар за диагностика на проблеми може да се наложи помощ от други лекари-специалисти:

 • терапевт;
 • УНГ-лекар;
 • онколог;
 • алерголог и други специалисти.

Задължителен момент диагностика са лабораторни изследвания на вътрешната среда на организма в лицето на биологични течности: кръв, урина, жлъчка, както и изпражнения.

Може да се наложи поставяне на аллергологических на проби и изследване на имунната система на организма инструментальными (ЕХОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ, радиография) и лабораторни техники.

READ  Стоматит при възрастни: причини за възникване, видове и симптоми

Методи на лечение

Данните, получени след преминаване през всички необходими изследвания, дават отговор на въпроса: с какво се занимава пациентът?

При откриване на терапевтичната патология (заболяване ЧРЕВНИ, бъбречни и други) лечение произвежда лекар-терапевт или специалист по-тесен профил:

 • гастроентеролог;
 • уролог:
 • нефролог.

В този вариант, когато има системно заболяване категория ревматизъм, сифилис, ХИВ, необходимостта от лечение в специализирано клинично училище.

Наличието на рак се грижат патология може да се наложи заплащането на съвместно лечение онкологом, хирург и лекари-консултанти от най-различен профил: невропатолога, офталмолог и други.

При местния микробно-вирусен характер на лезии на устната кухина могат да се прилагат антисептици и антибиотици, препоръчан от стоматолог.

След ремисия процес или по време на него често се нуждаят от професионална почистване на устната кухина, без която разчита на успеха на лечение не е необходимо. Може да се наложи ремонт или подмяна на наличните в устата ортодонтски конструкции.

Индивидуална същия хигиена трябва да бъде осигурена от пациента, заинтересованном в най-скоро решаването на проблеми.

Лечение на народни начини

Общи принципи на лечение на традиционните методи не се различават от тези в областта на медицината и стоматологията:

 • прилагане на антисептични средства (чайове, настойки) за хигиена на устната кухина;

 • повишаване на нивото на здраве с помощта на традиционните и изпитани средства (мидо — и пчелопродуктов и подобни).

Използването на методите на народната медицина в никакъв съдържание не трябва да отида в противоречие с изискванията на официалната наука, сделки се прилагат неизследвани или съмнителни методи на лечение, трябва да бъдат категорично отхвърлени.

Прилагането на всяка форма на изплакване или на друг метод на лечение трябва да бъде одобрена от лекуващия лекар на пациента.

Мерки за предотвратяване на

Превантивни мерки са следните действия:

 • броя и внимателно се грижи за зъбите и устната кухина като цяло;
 • навременното посещение на зъболекар и за изпълнение на препоръки, а при възникване на проблеми – от оказването на професионална помощ;
 • предотвратяване на възможни заболявания всички възможни повишаване на защитните сили на организма (прилага съзнателно здравословен начин на живот), а в случай на поява на остра патология – навременното му лечение.

Като изход от това: поддържането на здравето на човек трябва да е постоянно, в случай на поява на проблеми – винаги да се консултирате с лекар-специалист.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec