Причините крошения зъби — методи за лечение и премахване на

Причините крошения на зъбите

Пукнатини, чипс, прозрачност, потъмняване — често срещаните последици от загуба на зъби първоначалната си сила. Появата на неэстетичных промени, води до това, че човек започва да се колебаеш си усмивка. За да си върне обичайния комфорт, необходимо за премахване на болестния процес, който се развива под въздействието както на вътрешни, така и външни причини.

Фактори за разрушаването на зъбите при възрастни

Традиционен враг на зъбния емайл се смята за сладка храна, която води до лавинообразному увеличаване на количеството на микробите, намиращи се в устната кухина. Под тяхно влияние се образуват плака и кариозные лезии, които често са другари на този лош състояние. От съществено значение е и генетичната предразположеност към крошению на зъбния емайл, но този списък с отрицателни условия не свършва.

Често инициаторите на крошения зъби:

 • възрастта за пенсиониране;
 • злоупотребата с топли напитки — чай и кафе;
 • болести — гастрит, язва, холецистит, захарен диабет;
 • нерегулярность почистване на зъбите;
 • повишената киселинност в устната кухина.

Към външните фактори включват груби механични влияния: прилагане на опита се раздели с твърда храна (дати, ядки, семена), получаване на удар в областта на зъбите и наличието на нощно скърцане със зъби — бруксизъм. Възможно е дори и фрактура на зъб, при което често има кървене, препоръчителна за неотложна медицинска приемане на бог. Избелване също така се смята за нежелана процедура, което води до появата на микротрещин и повишена чувствителност.

Грешки зъболекари също така стават причини за крошения зъб, на първо място при силна обработка на стени в период на пломбирования. Пукнатини и клон части на зъба редовно се депульпированных костни образувания, които с течение на времето стават по-тънки от развитието на кариес и намаляване на местния имунитет (липсват нерви, поддържащи локални защитни сили). При почистване на канали е възможно появата на пукнатини в десневом участък на зъба, който може да доведе до разцепление на половина. Потенциална опасност носи и инсталиране на скоби, които влизат в контакт пряко с зъбния емайл и при неправилно определяне, може да доведе до я точечному абразия.

Внимание! Продължителното използване на абразивни пасти с висок индекс RDA — фактор за бързото изтъняване на емайла.

Риск — бременни и деца

Период света на плода — изморително за тялото процес, свързан с отнемане на тъкани и кости на големи количества калций, който се изпраща директно на развитието на развиващите на детето. Ако една жена спазва хранителен режим, беден на минерали, след разпада на емайла се случва с ускорени темпове. Допълнителна опасен момент е хормонален срив, нагоре киселинността на слюнката.

Други причини за загуба на здравина на зъбите по време на бременност:

 • нарушеното усвояване на храната, поради токсикоза;
 • временни метаболитни разстройства;
 • влошаване на хронични заболявания.

Най-ясно изразени промени се наблюдават в периода от 6 до 10 седмица, когато в детето се формира скелетната тъкан. Едновременно с нарушаване на режима на пълноценно хранене подобни проблеми могат да възникнат след раждането на бебето, който получени необходимата концентрация на минерали. Заедно с недоношенностью и началото на чревни инфекции риск бързото изтъняване на емайла значително се увеличава. Груднички, дълго които използват залъгалка, също са изложени на риск да намалено твърдост костни образувания.

При родени деца по-често се диагностицира синдром на крошащегося зъб: на костната тъкан присъства по-малко количество минерали, защищающих зъб от загуба на здравина. Постоянен растеж на нови зъби и выпадание стари, често водят до формирането на неправилна привеждане в съответствие хапят, поради което истираются зъби и резци. Злоупотреба с дете сладко — друг фактор за засилване на травматично влияние върху костни образувания в устната кухина.

Важно! Чупливост на зъбите при децата се развива и при употреба на антибиотици деца под 1 години и по причина на изкуствено хранене.

Терапия в домашни условия и профилактика

При първите признаци на крошения на зъбите трябва да се променят ежедневните си навици. В диетата се инжектира повече сирене, мляко, кисело мляко, зелен чай, яйца, сирене, зеле, трици, бобови растения, скариди, фурми. Особено внимателно трябва да се отнасяме към храната в периоди на намаляване на имунитета, тъй като в тези моменти деминерализующие процеси в зъбите, се активират.

Други съвети:

 • отидете на пасти за зъби, обогатена с флуор и калций;
 • да се откаже от пушенето на цигари и алкохол;
 • изключи прием на прекалено твърда храна;
 • използвате ополаскиватели и дъвки;
 • увеличаване на броя на слънчевите бани.

При използване на аптеки средства трябва да се обърне внимание на мультивитаминные комплекси с високо съдържание на калций и други минерали. Курсова прием на такива средства дава възможност за укрепване на костната тъкан отвътре, така че лечението с витамини се счита за важна част от комплексната терапия за отстраняване на крошения на зъбите.

Помощ зъболекар: реминерализующие процедури

Липса на минерални вещества в коронке на зъба може да се премахне с помощта на нанасяне на намаляването на форми. В домашни условия можете да използвате реминерализующие гелове (най-известният вариант — Rocs), но може да изберете и професионално лечение при зъболекар. Провеждане на фторирования се прави предимно по време на ултразвук за почистване, тъй като възстановителен състав по-лошо прониква през тъканта, засегнатата наслагвания.

Разновидности на фторирования:

 1. Повърхностно. Нанасяне на лак (Дифлюэн), произведени по дентална четка. Процедура задължава до повторение на лечебни манипулации само след няколко месеца, когато изкуствен защитен слой изчезва по естествен начин.
 2. Дълбоко. Укрепване на зъбите се извършва с помощта на кап. Тук зъби на няколко десетки минути, поставени в накладки-отливки. Възстановяване на зъбния емайл продължава няколко процедури.

По желание на пациента преди тази процедура може провеждане на кальцинирования зъбите, се осъществява с помощта на електрофореза на Потока-1. Електроди с действащото лечебно вещество, се настаняват в района на челюстта. За децата често използват алтернативен вариант — серебрение. Но техниката се смята за остаряла чрез оцветяване на емайла в черен цвят, въпреки че в общинските поликлиники нея могат да се възползват от абсолютно безплатна.

Факт! За да се предотврати развитието на кариес и образование чипове за деца и тийнейджъри използват технология за запечатване на фиссур — метод на запечатване на дъна на дъвкателните зъби.

Видео — Причините за разрушаването на зъбите

Определение и лечение микротрещин и силни спорове

Пукнатини присъства при повечето от гражданите, така че техните решения често не е задължително медицински индикация. Въпреки това по пациентите трябва да бъдат внимателни: много пукнатини са в състояние с течение на времето се увеличи размера и да доведе до неочаквани отделяне на големи зъбни парчета. На първоначалния етап на развитие на микротрещин може да бъде спряно укреплена естетична реставрацией, включително и локален обхват пломбировочного материал, който запълва образуваните кухини.

Методи за диагностициране на пукнатини:

 • теглене на слепка;
 • излагане на светлина — трансиллюминация;
 • добавянето на цветен пигмент на зъб;
 • изследване с микроскоп;
 • създаване на рентгенологического снимка;
 • проучване на канал (при силна пукнатина).

Най-трудно се поддават на корекция вертикални щети, често оформяйки микропустоты, които достигат до върховете на канала. При несвоевременном лечение се развива пульпит, който изисква по-груба намеса на първо място за премахване на съединителната тъкан. Разделянето на зъба на две части води до необходимостта от премахване на една област, която показва признаци на повишена шаткости. Безальтернативность отстраняване е свързано с невъзможността на сращения костната тъкан, като е допустимо при фрактури на крайниците. При надломах зъб също така е показано частично изтриване, което позволява да се спре кървене, което често се наблюдава при дадено състояние. След отделяне на парчета и се отстранява и нерв, а след това да се извършва възстановяване разби коронки. Запазената част от зъба служи като основа за изграждане с помощта на пломбировочного материал.

Вид на пукнатини Изображение Сложността поправки Възможни видове корекция
Вертикална

Висока Фасети, crown, премахване на
Деформация на дъвченето на една къртичина

Висока Застроена премахване на
Диагонално

Средно Фасети, корона
Вдлъбнатина на върха на зъб

Ниска Фасети, натрупване
Хоризонтално

Средно Застроена коронката

Важно! При наличие на ортопедични конструкции — мост — може да се развива пукнатини на опорните зъби, така че при инсталирането им трябва да се произвеждат профилактични прегледи при стоматолог не по-рядко от два пъти годишно.

Натрупване на зъби, коронки и фасети — възможности за естетична корекция

Клон част на зъба води до освобождаване на парче, която не си струва да се внасят за приемане на зъболекар. Обратното присъединяването невъзможно, така че за реанимирования празнота прилага методика за изграждане на зъбния емайл. Зъболекар провежда refacing на зъба и след това се поставя изкуствена коронку от избрания материал. Необходимостта от отстраняване на цялата горна част на зъба, но с поддържането на корените води до необходимостта от инсталиране на керамични или метални коронки.

Ако повече от 2/3 корони изгубено, нещо в такава ситуация реанимирующий материал приложен към штифту, който се определя в зъбния канал. В технологично напредналите клиники за качествено възстановяване дори е предвидено създаване на 3D модели на бъдещето зъби, която ви позволява да пресъздаде образа на коронки, максимално съответстваща по форма на жива костната тъкан.

Предимства на изграждане:

 • липсата на обточки на зъб;
 • максимално запазване на зъбната тъкан;
 • трайност;
 • лесен избор на естествен цвят.

Ако крошение причинено от образуването на множество чипове на няколко зъбите, за да премахне естетически липса на рационално изберете инсталирането на фасети. Порцеланови плочи, са подходящи за външни параметри на емайла на този зъб, също така укрепват частично разрушенную костната тъкан. Отделят възможност за монтиране на керамични фасети, които се изработват в зъботехническа лаборатория и комбинирани варианти, формируемых директно веднага в устната кухина. По технология на производство и нанасяне на последния вид възможно най-близо до начина на налагане на обикновени пломби. Цялата процедура се провежда в един прием и може да побере по продължителността на периода от 4 до 8 часа.

Технология на инсталиране на фасети:

 • частично обтачивается феята на емайла;
 • прави гласове;
 • нанася отразяваща цимент;
 • насложени фасети на маскируемый парцел.

След инсталиране на фасети част от натоварването при дъвчене се предава изкуствен накладкам, а благодарение на цементирующему разтвор на по-нататъшното разширяване на пукнатини става невъзможно. Срока на експлоатация на подобни възстановителни елементи е повече от 10 години.

Предупреждение! След изграждане е необходимо внимателно да се отнасяме към възстановени на зъбите: изкуствена тъкан е малко по-мек естествен емайл. Допълнително се изисква по-често почистване склонност изкуствени стоматологични материали до появата на по-голям брой отлагания по повърхността им.

Видео — Защо се рушат зъбите?

Заключение

Процесът на крошения зъби — болестно състояние, което показва на вероятните болезнени състояния в организма. Ако заболявания, които активират намалява твърдостта на зъбния емайл, не, това трябва да се обърне внимание на режим на хранене, както и общото състояние на устната кухина на пациента. Методи за корекция на естетически несъвършенства в съвременните зъболекари в изобилие, така че дори значително разрушени зъби да не се превърне в пречка за възстановяване на здрави бели картофи усмивка.

READ  Стоматит на сливиците: как да се лекува язви и отстраняване на бели петна по гландах?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00079 sec