Прилагането антисептично Крезофен за обработка на коренови канали

Крезофен (Cresophene) — това е средство, което се прилага в стоматологията. С негова помощ се лекуват с коренови канали, преди да ги пломбированием.

Предлага се под формата на течност във флакони с капацитет 13 мл. Налице е също така форма на продукта в клинични бутилки от 45 мл. Държава-производител — Франция.

Функции, състав и лечебно въздействие

Крезофен — мультикомпонентное средство, в състава на 100 грам от лекарството съдържа:

 • дексаметазона ацетат — 0,1 г;
 • парахлорфенол — 30 г;
 • тимол — 5 г
 • камфор рацемична — 64 г.

Всеки от компонентите има своите свойства, комбинацията от които дава лекарството на качеството, полезни за ефективна антимикробна обработка на коренови канали на зъба, както и кухини, възникнали вследствие на кариес:

 1. Дексаметазон се отнася до глюкокортикостероидным хормони. Той има добре изразени противовъзпалителни и

  антиалергични свойства.

 2. Парахлорфенол — бактерицидно средство. Функцията му е от ниско повърхностно напрежение. Благодарение на това свойство на веществото е лесно прониква в коварен микроканалы корена на зъба. Парахлорфенол е антисептичен в основата на средства.
 3. Тимол — това е естествен фенол, който се съдържа в чабреце и редица други растения. Той също има ярко изразени антимикробни и противогъбични свойства.
 4. Рацемична камфор в състава има за цел смекчаване на въздействието на феноли в тялото. Има също болкоуспокояващи, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Производителите Крезофена му позиция като средство, което не е дразнещо въздействие. За разлика от други подобни препарати, може да се използва заедно с антибиотици. Подчертава и факта, че той не съдържа арсен, така че да може да се използва при лечение на бременни и кърмещи гърдите на жените.

Характеристики на приложението

Стоматолозите използват това средство при лечение на дълбок кариес, в случай на непълно отстраняване на зъбен нерв, при слаба проходимост на коренови канали, както и при периодонтите.

При лечение на дълбок кариес Крезофен се използва в състава на Эвгената, с помощта на които стерилизуется кариозная кухина. За тази капка от лекарството, се смесва с Эвгенолом и с цинк.

Използват медикамент и след экстирпации на маса. С тази цел една капка от веществото се поставя на коренови канали и се оставя там в продължение на няколко минути. След това остатъците от препарата се отстраняват с помощта на турунды и може да пристъпи към пломбированию.

При периодонтите първо се отстранява засегнатата от инфекция на целулоза. Кореновите канали се разширяват и просушиваются. След това, напоени с антисептик турунду и се поставят в канал.

Минималният срок за намиране на лекарството в канал — 3 дни. В това време той изолирани от външната среда с помощта на херметични превръзки. В случаите, когато с едно пъти постигане на стерилитет канал не успя, лечението се повтаря още веднъж. И само след това може да постави постоянна пломбу.

Когато използвате лекарствено средство, лекарят трябва да:

 • предупредим възможно проглатывание на лекарството на болните;
 • да избягват прекомерната импрегниране на наркотици на памучен тампон;
 • не го използвайте на открито на целулоза.

Цена на въпрос

Наред с други подобни лекарства Крезофен се отличава с висока цена, така че стоматолозите често използват в своята практика, неговите аналози.

Едно от тези средства е руски наркотици Крезодент, който струва няколко пъти по-ниска. Освен това, могат да се използват такива средства като Крезолат, Консепсис и други.

READ  Как да се прилагат Хлорофиллипт при стоматити: подробна инструкция

MAXCACHE: 0.39MB/0.00130 sec