Прилагането на материали на основата на калциев хидроксид в съвременната стоматология

Калциев хидроксид (calcium hydroxide, хидроксид концентрирани калций) се прилага не само в производствената сфера и козметика, но и в по дентална медицина.

Хидроксид концентрирани карбонат се използва в стоматологията предимно за обработка на временен и постоянен пломбирования на коренови канали.

Хидроокис не оказват значителни странични ефекти, обаче, неговата употреба трябва да отговарят на определени правила.

Характеристика на вещества

Хидроокис представлява съединение на неорганични тип, което се произвежда под формата на прах. Във фармацевтичната промишленост се издават стоматологични материали на базата на калциев хидроксид от различен тип. Основната им разлика в количеството на съдържанието е химическо съединение в състава. Един от най-ефективните се счита за чист кальциевый прах.

Сред многото различни химични вещества, които се използват по дентална медицина, базирани материали хидроксид

калций се прилага най-често. Това се дължи на уникалните свойства на веществото.

Хидроокис има алкална реакция на тъканите, в резултат на което се унищожават вредните микроорганизми, ставащи причина за разрушаването на тъканите на зъбни канали.

В повечето случаи тези материали се използват за временно пломбирования канали, с цел унищожаване на биологични тъкани под действието на алкална среда.

В резултат се празнува през 10-14 дни след инсталиране на временни пломби. За това време на реакция между неорганическим прах, разредена на физрастворе, и корен кърпа, която не само позволява унищожаване на болестотворни бактерии, но и дезинфекцират всички области, които са недостъпни за механично почистване.

Важни за эндодонтии фармакологичните свойства на веществото

Основните фармакологични свойства на калциев хидроксид са антибактериальном въздействие. Заболявания на стоматологична сфери, свързани с поражение на внутриканальной областта на зъб, често се развиват в резултат на размножаването на бактерии.

Повечето организми от този тип не могат да съществуват в алкална среда. Под действието на алкална реакция кальциевого разтвор на някои видове бактерии умират веднага, за унищожаване на други се изисква повече време.

Хидроокис реагира с физраствором, благодарение на тази реакция и се оказва антисептичен ефект прах. След разреждане на веществото във водна течност се случва реакцията на освобождаването на йони гидроксила, които имат антибактериално действие, чрез разбиване на клетъчната мембрана и ДНК връзка микроорганизми.

Механизъм на действие

В резултат на нанасяне на коренови канали разтворен прах започва да се случва реакция между вещество, клетки, тъкани и микрофлора на вътрешната част на зъба. Хидроксид концентрирани разсейване по каналите на дентина и прониква в дълбочина на маса.

READ  Има мнение, че зъбите може да не се чисти — възможно ли е да следва този съвет?!

Механизъм на действие хидроксид карбонат, проектирана за оказване на противомикробного, упойка и терапевтичен ефект. Вследствие на дълго намиране на лекарството в кухината на зъба, обработваемата област напълно обеззараживается и загуба на чувствителност, което позволява без излишни рискове-нататъшно лечение и се инсталира пломби или медицински тампони.

Освен основния антисептического на действие на някои препарати на базата на калциев хидроксид в състояние да унищожи някои видове органични тъкани, което ви позволява да «убие» нервните влакна в канала (задръжте девитализацию маса), така че постигането на ефект «бесчувственности» на зъба.

Основание и цел на приложение

Сфера на приложение на вещества в стоматологията са достатъчно тесни. Пряк назначаването хидроксид карбонат в эндодонтии е лечението и пломбирование на коренови канали. Причина за употреба е диагностирование патологични процеси в областта на пулп и твърди тъкани на зъба.

При намирането на материал в канална кухина на повече от две седмици се случва циментиране прах, което води до пълно уплътняване на канала. В някои случаи този ефект се прилага зъболекари целенасочено, ако други методи на лечение са недопустими.

Следва да се уточни, че препарати с калций каси могат да бъдат използвани при хирургичното лечение на щети челюстного състав, а така също и при костна пластмаса.

Хидроокис се прилага и в денталната сфера за внутрекорневого терапевтично въздействие. Материали с калциев основа се използват, ако диагностицирани от следните заболявания:

 • пульпит;
 • възпалителни процеси в костната тъкан;
 • новообразувания (гранулема, кисти);
 • периодонтит;
 • за въвеждане в експлоатация;
 • дълбок кариес.

Също така калциев хидроксид концентрирани може да се използва след извършване на хирургическа намеса, проведено с цел отстраняване на образувания или на нервите. Използва се за запълване на канали преди да инсталирате за постоянно пломби, или на имплантите.

За разлика от много други лекарства, използвани в стоматологията, калциев хидроксид, не оказва странични ефекти и може да се е противопоказан единствено при непоносимост към самия химикал.

Популярни материали на базата на калциев хидроксид

В стоматологията, освен чист прах калциев хидроксид се използват материали въз основа на него. Тяхната разлика се състои в цялостно състава, а по-малка доза основен компонент, а така също и под формата на съобщение.

Към най-популярните и иска включват:

 • Calcicur (водна суспензия);
 • Кальрадент (прах за спиране);
 • Contrasil (лак);
 • Calcimol (кальце-салицилатный цимент);
 • Ultra-Blend (полимерна материал).
READ  Шинирующий материал ГласСпан: свойства, указания за употреба

Всеки медикамент има своите функции, така че в зависимост от показанията и цели използване на специалист може да извършва процедури с помощта на това или друго средство.

Стоматологични лекарства с каси калций отказва стимулиращ ефект върху процеса на образование заместительного дентального вещества, предупреждават проникване на патологични микроорганизми вътре маса и имат противовъзпалителен ефект.

Характеристики на материалите и тяхното приложение:

 1. Calcicur и Кальрадент – водна суспензия на базата на кальциевого прах. Химикал е около 40% от общия състав, а останалите 60% — на водата, или физраствор. Паста не се втвърдява. Прилага средство за дезинфекция на обработените кухина.
 2. Contrasil – быстросохнущий лак, в състава на която има 40% хидроксид и 60% примеси във формата с азотен, разтворител (высоколетучего), смоли и хлороформ. Наркотици се обработват област на зъбната тъкан, която е чувствителна към кариозному да победят. Нанесете лак за временна защита на тъканите от киселинната среда при използването на зъбни цимент.
 3. Calcimol – вещество кальце-салицилатной група, отвердевающие под химично въздействие. Лекарството се прилага под формата на тампони преди да инсталирате за постоянно пломби. В състава е включен 50% хидроксид, 40% салицилового етер и 20% примеси (оцветители и пластифицирующие вещества). Уплътнение, изработени от Калкимола, не е с висока якост, но не оказват въздействие върху полимеризацию и цвят, инсталиран на постоянен пломби.
 4. Ultra-Blend се отнася към групата на полимерни материали отверждающихся при излагане на светлина. В състава на Ултра–сенник за обектив е включена 40% кальцийгидроксильного на прах, 30% контрастен рентгено-пълнител и 30% от полимерна смола (затвердителя). Веществото има висока механична якост, но се използва само за определянето на подложки с повърхностни наранявания. Освен това материалът има слаб терапевтичен ефект.

В съвременната стоматология все по-често се прилагат водни суспензия с каси на калций, тъй като се счита, че този материал има по-добро цялостно въздействие, отколкото на други форми.

Приложение при временно пломбировании

Основната област на приложение на лекарства, базирани хидроксид и чист прах хидроксид карбонат е процедура по пломбированию на зъба. Материали с химикал се използва под формата на временни и постоянни пломби.

Тъй като лекарства променят микрофлору в областта на тяхното нанасяне, а също така могат да се втвърдява, а прилагането им трябва да се извършва по определена схема.

READ  Системни и локални противогъбични лекарства за лечение на кандидоза

Специалист в процеса на процедура на инсталиране на временни пломби трябва да изпълните следните стъпки:

 • измерване на дължината на обработения канал;
 • смесете кальциевый прах с физраствором (използвайте готов препарат);
 • потопете желания каналонаполнитель в материал;
 • поставете инструмента в канала, а не достигане на края на 1 мм;
 • да завъртите каналонаполнителя за обработка на правилните места.

Само след като процесът се повтори три – четири пъти, на зъболекар може уплътняване на зъба с тънък слой цимент.

За да се подобри ефективността на лечението трябва да се придържа към следните правила:

 • главната храна трябва да бъде разкрита максимално;
 • след разреждане готов материал трябва да има сметанообразную консистенция;
 • канали предварително трябва да бъде прочищены и преработени;
 • време за намиране на материал в кухината на зъба не по-малко от 2, но не повече от 4 седмици.

Как правилно месене цимент на основата на calcium hydroxide:

Отклонения зъболекари

Въпреки факта, че хидроокис се прилага по дентална медицина вече повече от половин век, зъболекари все още не са на единно мнение за особеностите на използването му.

Официалната инструкция за всеки медикамент предупреждава, че всички материали с гидроокисью трябва да бъде на зъбни канали не по-дълъг от един месец, но някои специалисти практикуват инсталация гидрокальциевых пломби на шест месеца и повече. Подобна практика не намира широко приложение, така че в дентална практика на лекарите предпочитат да се придържат към правилата на официалната инструкция.

Изучавайки статистиката относно последиците от прилагането на прах Ca (OH)2, зъболекари повдигна въпроса за въздействието на вещества в редица микроорганизми, които не се поддават на антибактериално увреждания вещества, и в следствие предизвикват обостряне и рецидиви.

Във връзка с това, някои експерти предпочитат да се замени за монтаж на временни подложки под формата на слой хидроксид карбонат пълно почистване на устната зъб разтвор на белина, натрий и монтаж на временни пломби произведени от съвременните лекарства, които упражняват пълен херметизацията.

Въпреки това, независимо от развитието дентална медицина, калциев хидроксид продължава да се прилага широко в стоматологията, а специалистите откриват все повече дестинации за неговото прилагане.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00121 sec