Прилагането на Мирамистина във всички форми на издаване: указания, инструкции и препоръки

Мирамистин представлява лекарство, което има много голям спектър на действие, така че тя се използва за лечение на множество заболявания с почти във всички сфери на медицината.

Този медикамент се отнася към групата на катионных антисептици, благодарение на което той има противовъзпалително и антимикробно свойство. Оказва губительное въздействие върху всички видове вируси, както и гъбички и бактерии, да ги външната обвивка.

Кратък исторически отклонение

Мирамистин е разработен още в началото на 1980 г., специално за програма «Космически технологии». Това се дължи на факта, че за астронавтите, намиращи се на орбитални станции, необходим е ефективен медикамент, който се бори с бактериите и микробите.

Но тази задача е била затруднительная, тъй като в този случай е необходимо да се вземат предвид някои нетривиальные фактори. По-специално това, че космонавтите са в затворено пространство, в отделения на орбиталната станция винаги висока температура, както и постоянна безтегловност. Освен това, медикамент трябва да бъдат безопасни за здравето, и по този начин да се бори с всички видове щамове на бактерии.

За създаването на този наркотик ученным-химикам трябваше да синтезират огромен брой връзки, за да получите необходимия резултат.

След провеждане на неклинични изследвания на лекарството в средата на 1980 г. е допусната до употреба и излиза на широк пазар.

Един от първите резултати е това, че Мирамистин много ефективно се бори с инфекциите, които се предават по полов път, а след това лекарството започна да се прилага за лечение на други вирусни заболявания в гинекологията и урологията.

Малко по-късно Мирамистин започва да се използва за локално лечение при заболявания на Унг-органи, за изплакване на устната кухина, носа и гърлото.

В същото време на наркотици са широко използвани в стоматологията, тъй като антисептично средство при възпалителни процеси, причинени от бактерии.

Официалната регистрация на този наркотик е била само през 1991 г. и е наречена след това «Инфасет», който с течение на времето се преименува в Мирамистин.

Форма на освобождаване и състав

Мирамистин се предлага под формата на разтвор и спрей, които са предназначени за локално приложение в състава на всяко средство е включена активна съставка бензилдиметил амониев хлорид и допълнителни компоненти. Съдържа наркотик в специални флакони по 50 ml, 100 ml, 150 мл и 200 мл, които се влагат в картонени опаковки.

Освен това, в комплекта е включена и специална наставка-спрей или распылительный помпа.

Не всички знаят, но също така и в серия от това има и миро Мирамистин, която е направена и въз основа на бензилдиметила амониев хлорид. Миро е бял цвят и е на разположение единствено в алуминиева тюбиках по 15 или 30 г.

Фармакологическая активност

Медикаментозно средство е предназначен за борба с стрептококи и стафилококи. Също Мирамистин много ефективно помага при лечение на различни полово предавани болести, като например имунодефицитен вирус, херпес.

Освен това, тя се използва за борба с много други бактерии, сред които е chlamydia, trichomonas и гонококки.

Един от отличителните свойства на този наркотик е, че той се бори с различни вируси и гъбични заболявания. Действието му се състои в това, че той допринася за разрушаването на външната обвивка на бактериите, което води до тяхната смърт.

В стоматологията се използва за лечение на млечница, стоматит, възпаление на венците и други заболявания, благодарение на активното излагане на гъбички и бактерии.

А благодарение на факта, че Мирамистин не е острата миризма и е абсолютно сигурно да може да се прилага и за лечение на деца.

READ  Хрема при прорезывании на зъбите — какво да правя, ако сополи изливане рекичка?

Приложение в стоматологията и УНГ-практиката: указания, инструкции

Хоросан и спрей Мирамистин обши се прилага за лечение на заболявания, свързани с УНГ-органи, — за изплакване при фарингит, тонзилит, тонзиллите, ларингит и просто при болки в гърлото.

Също лекарство се използва като антисептично средство в стоматологията за лечение на възпалителни заболявания на устната кухина. Особено ефективен препарат, ако е заболяване, причинено от гъбички.

В дентална практика прилагането на Мирамистина като изплакнете препоръчва се след различни манипулации, като след екстракция на зъба, протезиране или друг вид хирургическа намеса. Това се прави, за дезинфицирования на устната кухина да се избегне по-нататъшна инфекция.

Други показания Мирамистина в стоматологията:

 • герпетический стоматит;
 • възпаление на венците;
 • премахване на зъб;
 • альвеолит (възпаление на дупката на зъба);
 • за въвеждане в експлоатация;
 • възпалителни процеси в устната кухина, причинени от гъбички и бактерии.

Освен това, употребата на наркотици се лекуват с протези. Основно свойство е, че медикамент пагубен ефект единствено на вируси и бактерии, без да причинява вреда на човешкото тяло.

В стоматологията прилагането на препарата е оправдано не само за лечение на такива заболявания като стоматит, гингивит, пародонтит, но и като профилактично средство срещу заболяванията на устната кухина.

Как протича процесът на лечение?

Благодарение на своята безопасност антисептик намери приложение не само за лечение на възрастни, но и деца до 14 години. За това е необходимо да използвате спрей със специална дюза, която трябва да се направи в устната кухина и щракнете на не повече от 3-4 пъти.

Преди прилагането на флакон със спрей трябва да се разклаща добре няколко пъти. В зависимост от тежестта на заболяването лекарството се прилага курс на 4-10 дни.

Медикамент е абсолютно сигурно, но при условие, че ще се спазват дозировката и количеството на приложения 3-4 пъти на ден.

В случай на заболяване, гнойни разгледани при синузит за неговото лечение трябва да се ползват 0,01% разтвор на Мирамистина, които измити гайморовые синусите. За гаргара при гнойной ангина, фарингит, а също хроничен тонзилите се използва един и същи разтвор или спрей със същото съдържание на активното вещество.

При молочнице (кандидозе) и други стоматологични заболявания се прилага разтвор или спрей Мирамистин по същия начин, както и при УНГ-заболявания, но насочи глава дюза-дозатор трябва да се в устната кухина. Разтворът може да се използва за изплакване и напояване на устната кухина.

Детски дозата

Изплакването на гърлото с помощта на този антисептично много добре себе си, царевица при лечение на детски заболявания, сред които ангина, фарингит, а също хроничен тонзилит.

По силата на своята сигурност лекарството се използва за лечение на деца от 3 до 14 години, като използва спрей.

Начин на употреба на спрей за деца:

 • еднократно инжектиране в количество 3-5 мл 3-4 пъти на ден – деца от 3 до 6 години;
 • два пъти пресоване (5-7 мл) и 3-4 пъти на ден – деца от 7 до 14 години;
 • три или четырехкратное пресоване (10-15 ml) 3-4 пъти на ден – деца над 14 години.

Продължителността на приложение на лекарството зависят от тежестта на заболяването, но най-вече е от 4 до 10 дни, при условие редовна употреба.

Други области на медицината

Благодарение на широкия профил на фармакологичната активност на медикамент се прилага в много сфери на медицината:

 1. В гинекологията и урологията Мирамистин се прилага като профилактично средство за болестите, които се предават

  по полов път. Към тях се отнасят: сифилис, гонорея, хламидии, както и херпес. Освен това, Мирамистин се използва в гинекологията за обработка на половите органи на жените след раждане, както и шевовете след цезарово сечение. Антисептичен препарат се използва широко в акушерството за лечение на различни заболявания.

 2. В дерматологията. В този случай, предписани мехлем и хоросан, които се прилагат за лечение на кожни заболявания, причинени от стрептококи или стафилококи, както и дрожжеподобными гъбички. Клиничните проучвания са показали, че лекарството е много ефективно се бори с гъбични заболявания на повърхността на роговия слой на кожата.
 3. В хирургия. Лекарство се прилага като антисептик за лечение на изгаряния и подуто измръзнало място, също го използват за премахване на различни видове следоперативни нагноений.

По силата на това, че лекарството няма странични ефекти, може да се предписват на жените по време на бременност и кърмене. Доста често антисептик е назначена в този период за лечение и профилактика на заболявания на горните дихателни пътища.

Характеристики на приложението

Разтворът се прилага локално за лечение на изгаряния или подуто измръзнало място. За тази цел е необходимо да се намокри гигиеническую салфетка и се прикрепя към повредената площ на кожата.

И хоросан Мирамистина назначен като профилактично средство след незащитен полов акт и за интимна хигиена, за това една жена трябва да се справя средство за външните полови органи и да douching вътрешни.

Вместо промивки използвате тампон, напоена с разтвор на медикамент.

При дерматит или други кожни заболявания се прилага мехлем. Я използват

единствено външно, за това превръзка с мехлем се прилага за поврежденному място, променяйки го 1-2 пъти в продължение на деня.

За лечение на заболявания на УНГ — органи се прилага разтвор, например, при отите трябва да се поливат памучен тампон, който се поставя в ухото и се променят 5 пъти на ден. Изплакване на гърлото Мирамистином ефективно при ангина и фарингит, а на носа при гайморите.

За особеностите на приложение на лекарства, също се дължи на това, че при изплакване на гърлото, се препоръчва редуване на този препарат с други разтвори, например, инфузии и отвари от билки. Това могат да бъдат: лайка, невен, липа. Допълнително се използват разтвори с прилагането на морска сол или обикновена сол със сода за хляб.

Как да се прилага мехлем

Маз се използва в хирургически цели, за дезинфекция и лечение на гнойни образувания под формата на рани, язви или фистула. Освен това, тя се използва за лечение на следоперативни шевове, както и за други цели.

Маз трябва да се прилагат единствено след като мястото на поражението на кожата ще се обработват дезинфекционни средства. След нейното нанасяне е необходимо да се налагат марлевую превръзка, за да не се допусне попадане на бактерии в раната.

Продължителността на прилагане зависи от състоянието на увреждане, превръзка, за да може да се прилага като 1 път на ден, така че и повече.

Ако бактериите са попаднали дълбоко в раната, заедно с мехлем предписани и антибиотици.

Как се правят инхалации

Мирамистин се използва за инхалации небулайзером при лечението на заболявания, свързани с горните дихателни пътища, а също и УНГ-органи.

За провеждане на инхалация трябва да закупите специален уред (инхалатор), който превръща разтвора в спрей, а този, благодарение на специална тръба, попада в дихателните пътища на бебето.

В зависимост от възрастта продължителността на една процедура за 5-10 минути. Много е ефективен този начин на терапия в ранен стадий заболявания.

Децата до 12 години ще трябва да се размножават най-неизползван разтвор (0,01%) в съотношение 1:2 с физраствором. А деца над 12 години и възрастни инхалации се правят медикаментом в чист вид.

Странични ефекти и противопоказания

Officinalis на наркотици почти няма противопоказания. Има редки единични случаи на алергия към валиден компонент на лекарства.

Антисептично средство не притежава странични ефекти, от време на време е възможно само преходно усещане за парене на третирания участък, но това е моментно явление и минава много скоро.

Що се отнася до предозиране, то днес подобни случаи все още не са регистрирани.

Малко По малко от всички краища на света

За цялата дълга практиката на прилагане на Мирамистин успя обрасли многобройни коментари, повечето от които на положителен смисъл, ние предлагаме само една малка частица от тях (още повече се интересуват мнения и подробен преглед от лекар, могат да бъдат намерени тук).

Чудо-хоросан аз, придобити по предписание на гинеколог след раждането. След като прочетете инструкциите, имам някакви съмнения, тъй като медикамент се като универсално средство.

Но той наистина се оказа много ефикасно лекарство и сега е постоянно имам в домашната аптечка. Аз използвам и спрей за профилактика на вирусни заболявания от всички семейства.

Алина, 20

Дъщеря стоматит, при това тя още и настинка, успява някак. Лекарят е назначил ни Мирамистин. След седмици прилагането на спрея при нея са преминали и двете заболявания. Този препарат също е добър, което осигурява меко въздействие и е много удобно, така че да може да се прилага и на деца.

Светлана, 39

Мирамистин наистина универсален продукт, който трябва да бъде всеки, тъй като ефективността му е просто неимоверная.Запознаване с това средство да ни се случи, след като дъщеря ми се разболя от настинки. Нашият педиатър ни назначи спрей за пръскане на гърлото, но също така каза, че може да се използва формата на приложение в носа и в изобилие рините.

За моя изненада настинка премина в рамките на 3-4 дни, също премина и хрема. В допълнение, средство за много эффективено при поражение на кожата покрива и освен това е много удобен за използване, тъй като благодарение на насадке може да не се докоснат до повредената място.

Елизабет, na

Покупка и съхранение

Цената може да варира в зависимост от региона, но приблизителната цена е 168 рубли за опаковка от 50 мл 0,01 % разтвор, 15 граммовый тубичка мехлем Мирамистин може да струва около 120 рубли.

Лекарството трябва да се съхранява на място, недостъпно за деца място, без пряк достъп на слънчеви лъчи. Температура за съхранение не трябва да надвишава +25 градуса.

Срокът на годност е 3 години.

Да, може да се замени?

Антисептичен препарат Мирамистин се смята за един от най-добрите сред подобни средства, тъй като разполага с голям спектър на приложение и е абсолютно сигурно, но това струва доста скъпо и ако е необходимо, можете да го замените с такива от по-евтини лекарства:

 • Хлорхексидин;
 • Гексорал;
 • Ротокан;
 • Хлорофиллит;
 • Фурацилин;
 • Проторгол;
 • Ингалипт.

Данни лекарства струват много по-евтино, но има и колеги, които по стойност не отстъпва на Мирамистину, а някои дори са много по-скъпи:

 • Декосан;
 • Октенисепт;
 • Диоксидин;
 • Лизобак;
 • Тантум Верде.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00151 sec