Прилагането на седем поколения лепила в съвременната стоматология

Понятие и самата възможност на сцепление дава възможност за възстановяване на зъбната редица с наличните дефекти. Унищожаване и увреждане на лесно се отстраняват, а усмивката става забележителен естетичен вид.

С латинския език тази дума се превежда като «залепване» на различни твърди повърхности една към друга.

Адгезивные системи се използват в стоматологията вече повече от 30 години, но съставът им е подобрена съвсем наскоро. Освен това, успели да разкрият нови начини за съединител вещества от зъбната тъкан, благодарение на което стана възможно да се прилагат лепила при по-широк списъка с показания.

Място в стоматологията

Адгезив представлява химично вещество, е сложно по състав. С негова помощ се осигурява от плътната връзка на материала, за пломбирования с протравленной емайл.

Преди да инсталирате пломби вещество се прилага на емайла и дентина, тъй като без него стоматологични материали, които не могат качествено да скрепиться. Дентинная плат и адгезивная система се свързват помежду си, оказвайки съпротива разъединению, прехвърляне на натоварването чрез свързваща повърхност.

Качествено и надеждно пломбирование не е без сцепление. На запълващи материали, които не могат сами да се създаде скрепление с дентинной кърпа по следните причини:

 • висок вискозитет на материали;
 • липса на химическа сходства с емайл, детнином и пълнеж.

Да се използват само механично закрепване на пломби не се препоръчва, защото тогава намалее значително срока на служба.

Принцип на работа

Композитни материали се нуждаят от допълнителни вещества, за определяне на зъбни тъкани е надеждна и качествено. Такива вещества са адгезионные система, по различен начин те се наричат облигации. Те имат химическа един паралел с дентинной кърпа и микромеханической възможност за здраво се свързват с нея.

Ако в хода на пломбирования не се използват лепила, а след това такова лечение ще доведе до прекъсване на връзка дентина с композитом. В резултат на това лечение при полимеризация на композитни материали ще свиване и ще се появи регионални процепа.

Тези ефекти водят до образуване на вторичен кариес, в най-лошия случай на увреждане на целулоза. Голяма част от композитни материали се характеризира с достатъчна адгезией до повърхността на емайла. А ето дентинная влажна кърпа и не позволява пломбе здраво прилепва плътно към повърхността.

Процесът на адгезивной връзка може да се раздели на три основни етапа:

 • подготовка на субстрат;
 • нанасяне на адгезива и неговата обработка;
 • налагане на пломби и нейната обработка.

Провеждане на качествена реставрация на зъб може само с помощта на сцепление. За да осигури надеждно лепене на материали е разработен много различни средства и техники. Изисквания за качество на адгезивных вещества може да се сравни с производството.

READ  Калгель: при стоматит, при прорезывании на зъбите, при бременност

Класификация

В съвременната стоматология адгезивные системи се делят на два вида:

 1. За емайл. В техния състав влизат течни хидрофобен мономери композиционно материал. Благодарение на микромеханическому тип

  съединител те са добре закрепени към повърхността на емайла. Да осигури адхезия с дентином те не могат, затова е необходимо използването на прекъсване подложки, за да не се допусне токсични ефекти върху дентина. В комплекта са включени лепила с химически полимеризацией.

 2. За дентина (праймери). Тази система се разви в продължение на цялото си съществуване. Промени в процедурата за използване на системата за състава на материала. На фармацевтичния пазар се предлага от няколко поколения дентинной адхезия, които се различават един от друг по всички параметри.

Седем поколения — седем стъпки към успешно възстановяване

По отношение на това как са се развили адгезивные материали за дентинной тъкан, учените са разработени няколко вида. В стоматологията различни системи се нарича поколения. Всяка от тях се различава от останалите уреди съединител с дентином, свързваща сила.

Общо има седем поколения лепила, помислете свойства на всеки един от тях поотделно:

 1. Първото нещо. Това поколение е разработен през 70-те години. Отличителна черта на тази система е използването на хеляционных и йонни връзки с компоненти на дентина, главно с калций. Се характеризира с отлично сцепление с повърхността на емайла. С дентином надежден съединител не се образува, за сметка на наличието на влага в тъканите, което постепенно се намалява качеството на сцепление. След проведеното лечение се наблюдава повишаване на чувствителността на емайла.
 2. Второто. Разработена през 80-те години. В този случай е подобрена намазва слой от 2 до 8 Mpa. Скрепление с дентином е увеличена три пъти. Заслужава да се отбележи, че системата е пълна, тъй като се наблюдава микроподтекание, а след лечение пациентите се оплакват от чувствителност на зъбите. С 30% са намалели свойства на системата вече една година. Като допълнение към лечението често се използва начин за третиране на дентина е последван от въвеждането на него йони желязо. Принципът на йонни съединения с добро сцепление с калций дентина.
 3. Трето поколение се появява малко по-късно от второ, също и в 80-те години. Показатели за сцепление бяха увеличени до 15 Mpa. Учените са успели значително да намалят нивото на чувствителност след операцията. Този период е началото на нова ера в стоматологията. Характерни качества свързваща система утрачивались след изтичането на няколко години. Като основни компоненти използвани алюмонитраты, алюмосиликаты.
 4. Четвърто. Появата на тази система датира от 90-те години на миналия век. Този път, свързващ силата е увеличена до 25 Mpa. Ниво на чувствителност в следоперативния период е намалял още два пъти. Това поколение се характеризира с свързване на композитни материали и хибридни дентинного слой. По този начин можели да се създаде междинен слой. Вещество е сбъркана, придържайки се към равни пропорции. Вярно е, оказа се, че в лабораторни условия то да се направи, е много просто, но на практика е малко сложност. Основните елементи са грунд, климатик и специална система.
 5. Пето. По-нататъшно развитие е довело до разработването на однокомпонентного вещества. Вещество не се изисква смесване на отделните

  компоненти и бързо поддавалось отвержению. Характерни особености на адгезива и праймера успява да съчетае в едно вещество. Използването на системата на предвиденото в същите случаи, че и четвърто поколение. Само на нанасяне на вещество се проведе в два етапа. Първата половина е действал в ролята на прймера, а вторият като адгезива. Такава система е много по-лесно прилагане и беше изключила напълно случайно перепутывания бутилки с отделни вещества.

 6. Система шесто поколение, се отнасят към одношаговым. Те не се нуждаят от отделен протравливании дентинной повърхността. Отличителни характеристики на системите от това поколение са самопротравливание и самокондиционирование. Неувлажненный дентина не създава проблеми за връзка. Паралелно се провежда два процеса — деминерализация и праимирование. При такава система за реставрация на зъбите може да се използва абсолютно всеки композиционен материал, като същевременно се гарантира надеждна връзка.
 7. Седми. Към днешна дата това са най-търсените адгезивные система в стоматологията. Те са однокомпонентными, светоотверждаемыми. В състава на вещества, включени десенситайзер. Всичко се съдържа в една бутилка, което е много удобно и значително намалява времето за работа на стоматолога. За системата е характерна частично отваряне на дентинных каналчета с образуването на структурна връзка. При използване на повърхността на емайла, значително укрепва я, образувайки здрав повърхностен слой. За сметка на това, че тази система е в състояние да проникнат дълбоко в дентина, тя създава надеждна херметизацията на каналчета. Това ще помогне при лечението на чувствителна дентинной тъкан и емайла на зъба. Освен това са успели да постигнат стабилна защита от повърхностно износване, което увеличава продължителността на услугата нови пломби.

Характеристика на съвременния адгезива

Качествена и надеждна адгезивная система трябва да се характеризира със следните основни свойства:

 • осигуряване на отлична здравина на връзката между вещества с дентином, емайл;
 • по-трайно задържане на резултата;
 • добра биологична съвместимост на материала и дентина;
 • минимален брой регионални пропускливост;
 • защитата от провинциалните оцветяване;
 • предупреждение за образуване на вторичен кариес;
 • простота и удобство в заявлението;
 • голям срок на годност;
 • съвместимост с широк набор от композитни материали;
 • липсата на токсичност;

 • изолация на зъбната повърхност от течност в устната кухина.

Ако става дума за дентинном адгезиве, а след това към всички по-горе точки, добави още три:

 • проникване в гравиран дентина;
 • наличието на хидрофилен на имоти;
 • премахване на намазва слой.

С помощта на този материал лечение и възстановяване на зъбни повърхности ще се проведе бързо, създаване на качествен резултат.

ТОП-15 на най-популярните материали

Най-популярните лепила:

 1. Prime Bond NT (най-Гледаното Бонд NT) – однокомпонентный светоотверждаемый материал с подплънки, които увеличават силата на сцепление.
 2. Optibond Solo (Оптибонд Соло) — однокомпонентный светоотверждаемый адгезив с пълнител бариевое стъкло.
 3. Contax (DMG) – на водна основа, без съдържание на химични разтворители. Няма мирис.
 4. Футурабонде HP – однокомпонентное средство под формата на сверхстабильной емулсия от наночастици. Отделя флуориди за защита от кариес.
 5. LuxaBond IntroKit – трехкомпонентное средство с двойно отверждением.
 6. Gluma2Bond материал с наночистицами. Се отнася до 4 поколение. Прилага се техника на общия третиране.
 7. Gluma Self Etch – 7 поколение лепила с функции за намаляване на чувствителността.
 8. PQ 1 Зареждане — однокомпонентное адгезивное средство с общо бъде дресинг. Осигурява високо качество на пределни прилепване.
 9. PQ 1 – однокомпонентное съдържала радио-непрозрачна субстанция за реставрация на зъбите.
 10. Gluma Bond 5 Refill Bottle — светоотверждаемое однокомпонентное вещество, се отнася към 5 поколение.
 11. Peak Universal Bond – идеалното вещество за провеждане на преки и косвени сцепление.

 12. OptiBond solo Pleus (Оптибонд) – универсален адгезивное вещество за свързване на композитни материали.
 13. OptiBond FL Kit — система предоставя силна връзка с дентином и емайл. Едновременно изпълнява ролята на уплътнението.
 14. Syntac – вещество осигурява силна връзка с паста за кърпа, с преките и косвените реставрациях.
 15. Надмине – бондинговая система е признат за най-силна от всички свързващи материали.

Адхезия – това е сложен процес, който обясни един модел е просто невъзможно. В качеството на задължителни повърхности влияят различни фактори. Появата на нови адгезивных системи не винаги говори за създаването на качествен материал. Просто много фармацевтични компании, които разработват нови продукти, като по този начин набор от продукти се увеличава.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00086 sec