Профилактика на пародонтит — как да се избегнат заболявания на пародонта?

За разбирането на това, какъв надлежна да бъде всеобхватна и ефективна профилактика на пародонтит, трябва да се има концепция за това, какво е пародонт и защо се развиват неговото заболяване.

За разлика от заболяване на венците – на обелване от вратовете и корените на зъбите десневых тъкани, поради атрофия, пародонтит представлява заболяване на агресивно-воспалительной на природата, което води до бързо унищожаване на структури на пародонта.

Пародонт – това е общият многослоен конгломерат от разнородни тъкани, служители цел задържане на зъба на място, включително и на венците, цимент, альвеолярные процесите на челюстите. В концепцията на пародонт влиза и периодонт – комплекс сухожилия, нерви и съдове на всеки от зъбите, затворено в пространството между лигавицата на венците отгоре и кости от челюст отдолу.

Докато пародонтозата е процес на доста бавен и защото не е толкова вредно, пародонтит – опасно заболяване, чреватое при бързи развитието си от бързата загуба на зъбите.

Тъй като неполнота дъвченето на апарата води до развитие на хронично разстройство на процеса на усвояване на енергия и вещества за изграждане на тялото, предотвратява появата и развитието на пародонтит е една от най-важните задачи на стоматологията, която служи като цел опазване и защита на човешкия живот.

За причините: какво допринася за развитието на болестта

Предвид това, че «врата», чрез която животът на зъбите и венците е включена пародонтит, са периодонтальные, или зъбо-десневые джобове,

специално внимание трябва да се обърне именно към тях. По-точно, на здравето им.

Защото проникването на инфекция в дълбочина на пародонта води до началото на неговото унищожение – хронично възпаление в началото на заболяването води в средата на процеса до бързо отслабване на връзка на зъбите с венците и загуба на зъби в неговия финал.

Ето защо, за да запазите в добро състояние зубодесневых джобове и венците като цяло трябва да се избягват причините за техните механични повреди:

  • груба или набързо съедаемой храна;
  • предмети, по силата на който е разработил навици зажимаемыми между зъбите в процеса на извършване на работа или за свободното време (пирони, кибрит и прочее).

Пренебрегването на почистване на зъбите по време на хранене и след него, както и трудността на почистване поради неправилни позиции на зъбите – още един повод за появата на пародонтит.

Освен механични повреди структури на венците има опасност за тяхното потисничество начини физически и химически.

Към първата се отнася въздействие на екстремно ниски или високи температури или рязко контрастиращи си капките, за второто – разстройство на кръвообращението на венците прилагането на вещества, предизвикващи тяхното ишемию.

Към тях се отнасят никотинът от цигарите, ефрр, пряко сосудосуживающее действие, алкохол и други отрови, попадащи в устната кухина при дишане или излъчена си жлези в хода на тяхната работа от преминаващата през тях кръв.

READ  Безопасно избелване на зъби в домашни условия - най-ефективни рецепти

В хода на хронични заболявания, също се образува от множество недоокисленных вещества с токсични свойства на отрицателно да повлияят на структурата на венците.

За правилата на хранене за намаляване на риска

Както децата, така и възрастните, трябва да се знае, че при приема на храна бързаме, торопливом, без да обръща внимание на качеството на хранене и нейните свойства, не се случва само засядане на остатъците от храна между зъбите, но и попадането им в пространството между венеца и коронките.

Ако системно се пренебрегва мерки за сигурност при хранене и последващо цялостно почистване на определени образувания, с оглед на постоянно наличността в периодонталните джобове остатъци от храна в тях ще започнат бързо да се размножават различни видове микроби.

Микроби отделят киселини, които разрушават емайла на бавно и постепенно, цимент и дентина и също много по-бързо.

До унищожаване на зубодесневых структури водят киселина, не само излъчена от микроби, но и в изобилие съдържащи се в най-съедаемой храната, особено в углеводистой. Така че излишък в диетата сладки, както и на храни, съдържащи скорбяла, от своя страна води до проблеми в устната кухина.

Любителите на разгрызать ядки и друга твърда храна също трябва да се въздържат от такъв «героизъм», защото преумора на свързващия апарат на зъбите и води до загуба на тях баланс, разхлабване и последващо утаяване.

Отделно съхраняване заслужава навик до рязка смяна на температурата в устната кухина в процеса на приемане на храната, когато вкушение леден сладолед следва горещо кафе и други подобни случаи. Защото освен образование микротрещин върху емайла на подобни експерименти водят до неравномерно кръв десневых структури – исхемия на венците и други нежелани резултати.

Три етапа на превантивни дейности

Мерки, необходими, за да се избегне пародонтоза и други заболявания на пародонта, могат да бъдат разделени на:

  • първични;
  • вторични;
  • третични.

Всеки етап превенция предполага изпълнението на комплекс от дейности в определен етап от живота на човека.

Ако на първия етап на профилактика – избягване на началото на заболяването, а вторият – лечение на местната патология на пародонта и предотвратяване на рецидив на болестта, след това трети – това е възстановяване на здравето зубочелюстных структури, повредени като себе пародонтитом, така и фактори, те се спровоцированными, т.е. лечение на последиците от заболяване, включително отдалечени.

Броня силен — първични мерки

Превантивни мерки за предотвратяване на най-много възможности за появата на пародонтит включват използването на различни уреди и методи за почистване на зъбите и устната кухина като цяло.

READ  След скоби на зъбите на ляво - ретенционный период и правила

Но първата от тях е за обучение на деца на културата на хранене, за възрастни и също, все още не е «познакомившихся» с проблеми с зъбите и венците – това е переучивание, с привитием себе си нови навици на хранене. Приемът на храна трябва да се превърне в тържествен ритуал, осъществявани в мълчание и се фокусира върху вкушаемом.

При поглъщане на твърди храни или чужди частици в него между зъбите или под ръба на венците, те трябва да бъдат незабавно отстранени, а всички остатъци от храна след приемането усърдно оползотворени с помощта на четка, паста за конци и подобни на тях устройства.

Внимателно прополаскивание устата след прием на храна трябва да влязат в навик от детството. Това може да се направи с обикновена вода, слаб разтвор на сода за хляб или специално ополаскивателем.

При невъзможност да кандидатстват четка или омекотители може да се неутрализира действието на киселини по емайла дъвченето на дъвка, не съдържа захари.

Показател за вярно избрана тактика е липсата на лош дъх и осезаем гладкост на повърхността на емайла.

При невъзможност същите пълноценно почистват емайла на себе си и при поява в нея грубост трябва да се прибегне до професионално почистване, която ще се проведе на зъболекар.

Изтласкване и други промени аномалии привеждане в съответствие хапят и трябва да бъдат своевременно отстранени прилагането на ортодонтски методи.

От навици зажимать между зъбите предмети, които нямат отношение към храната, също следва да отбиват бебето още в детството.

«Изход, там, където на входа», или за методите за вторична профилактика

Вторичната профилактика включва професионално лечение на вече възникнали заболявания на пародонта и предотвратяване на рецидив на болестта.

«Запечатване» на входните врата на инфекцията – запечатване различни методи на слабите места в зъбите и венците – финалната фаза на лечение. Но той може да стане и началния, както и междинен в процеса на терапията, в зависимост от прилагания в този период методики.

Лечението включва:

  • освобождаване на десневых структури от най-инфекция, така и от продукти на нейното съществуване;
  • укрепване на свързващия апарат и уплътнение на лигавицата на венците;
  • общи мерки за въздействие върху организма, включително витаминизацию и минерализацию.

След завършване на професионално стоматоортопедического лечение е приемливо използването на тайни на традиционната медицина, за да се поддържа здравето на устата и на тялото като цяло.

«Не всичко е изгубено», или за висше мерки

Третичная превенция предполага възстановяване на необходимото състояние на лицево-паста за връзка след самото лечение на пародонтит и премахване провокирани им фактори.

READ  Лечение на флюс — не е лесно, но е възможно

Подразбира дълбоко, фундаментално намеса с участието на целия арсенал стоматологични и ортодонтски средства, включително:

  • преместване или премахване на отделни зъби и им групи;
  • приложение при необходимост от широко използваните методи за присаждане на кости, за да компенсирате недостига на костно вещество или остеопластики за попълване, формирани патологични костни кухини.

По същество, това е запазване отново създаден на зъбен профил, в който от бившите природни структури е останало много малко.

Последната е сериозно лечение пациентът трябва отново да научат всички азам хигиена на устната кухина, за да се предотврати възможно повторение на доста неприятни пережитых усещания.

Посещение на кабинета на стоматолог не по-рядко от 2 пъти в рамките на една година – знак за грижи за здравето на устната кухина, което може да бъде във всеки един момент загубени намеса на пародонтит.

Характеристики на профилактика в детска възраст

За Профилактика на развитието на пародонтит при децата се отличава от тази за възрастни възможност за възпитание на хигиенни умения от детството, както и – в лесно възприема под формата на игра.

До периода на смяна на зъбите, когато на хоризонта на детето значително се разширява, нежеланието специално се даде време за почистване на зъбите е напълно разбираемо.

Затова е препоръчително да превърнете този процес за него в едно вълнуващо приключение, казваш на дете за сложен живот на зъба, за опасностите, които дебнат в межзубных интервали и пространства под ръба на венците, също и за неизмерима благодарност спасени зъба му

малко господаря.

Навик да яде съзнателно, като се обръща храната максимално внимание, а не крутя главата на страни, също трябва да се образоват с младых години. Трябва да се обясни на детето, че храната не се появява от нищото – тя трябва да бъде приготвена и с любов разделят на плочи.

На кого точно трябва да се изразя благодарност за това? И как най-добре е това да се направи, ако не опита наистина вкус съедаемого?

Получил умения за правилно поведение на масата и грижа за зъбите на детето, към възрастта на пубертета, когато процеси като растеж, така и за кариесите се случват много бързо, ще бъде готов до трудно тестове период на израстване, който не омрачится загуба на зъбите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00121 sec