Профилактика на зъбния кариес: техники за деца и възрастни

Профилактика на зъбния кариес — препоръки от специалисти за деца и възрастни

Приветствам ви, скъпи читатели. Ще започна това, което се нарича право на разстояние бухалката. Вие сте информирани, че най-доброто лечение е превенцията? Във всеки случай, тя е къде по-малко ни плаши, отколкото необходимостта от пробиване на зъбите, да търпи болка и изпитва дискомфорт от горещо и студено. Така че, защо профилактика на зъбния кариес все още не се превърна в част от живота на всеки човек? Почти 100% от населението в развитите страни са запознати с методите на защита на емайла от унищожение, но ползват ли те е от тях?

За съжаление, много хора забравят дори житен миете зъбите си два пъти на ден. Това вече не говорим за хигиена на устната кухина след всеки прием на храна. Статистика Начин депресиращо. Хора със здрави зъби почти не остава. Причините са много. Но, като цяло, те могат да се комбинират в една — «особености на начина на живот» на съвременните хора. Отдавна сме престанали да правят каквото и да било, наистина помага да се запази естествената усмивка до дълбока старост. Защото никой не е изненадан, когато момче малко над двадесетте или момичета половината зъби леченые, някои вече са премахнати, са корони и т.н.

Детска профилактика

Първо и най-важно — това е профилактика на зъбния кариес при децата. С появата на първия зъб в устата трябва да се мисли за това как да го запазите. В началото на живота за него се грижат родителите. Те са наблюдавани, за да сте яли по-малко сладки, редовно да почистват зъбите добра паста и не отлынивали. А ето и изпълняват ли възрастните това задължение е в действителност? Съмнително. На първо място, децата продължават да имат бонбони, смучене на chupa-чупс, дъвчете карамел. В реда на нещата мека углеводная храна, след която на никого и в главата не идва, че зъбите трябва да се почистват. Количество храна за бактериите).

Преминаваме към процеса на прочистване на зъбите. Поелозить четка, изплакнете устата си и изплю вода в рукомойник — това не е четка! За да се премахне поне част от милионите на зловредни бактерии в устната кухина, се изисква внимателно почистване на всеки зубик дете, да ходи на фина паста за зъби в средата, премахване на плаката с езика и вътрешната повърхност на бузите.

Паста трябва да бъдат адаптирани специално за деца. Не може да се ползват от така наречените семейни възможности. Детето емайла е по-тънък и абразивность такива пасти може да доведе до неговото увреждане. Избор от четки също изисква внимание. Тя трябва да бъде мека, с качествена изкуствена дрямка. Естествени събират микроби не е по-лошо, отколкото на самите зъби.

Ако са открили камък, веднага трябва да се извършва на деца на професионално почистване. Ако се появи бяло петно или дори черно, – да реминерализацию емайл.

Прегледайте диета. Докато децата да ядат бонбони и бисквити, те създават идеални условия за размножаване на инфлуенца флора. Захар, въглехидрати – среда, в която бактериите се размножават с голяма скорост.

READ  Каква пломбата по-добре и по-трайни светлинна или химическо?

Много хора са свикнали да смятат, че кариес, удря повърхността на млечни зъби, не е заплаха за детето. Това е самоизмама.

Ако зъбите са унищожени лишеите преди време и им се налага да изтриете, има голям риск от неправилно привеждане в съответствие хапят в юношеска възраст. Ще трябва да носи тиранти. Искате ли вашият син или дъщеря е страдала от комплекси и подигравки? Ако не, си мислете за бъдещето си точно сега.

Избор на паста за зъби, трябва да разгледаме следните параметри:

 • абразивни пощенски код. Колкото по-ниска е, толкова по-добре;
 • наличието на калций в форми, които лесно проникват в емайла. Евтини пасти съдържат в действителност мел. Той не се усвоява;
 • по-добре да флуор е по-малко или изобщо не е имало. Отдавна е доказано, че тя не предпазва зъбите, а омекотява емайл. Тъй като тя се използва само, за да се йони на калций са в нея да проникне;
 • няма SLS в състава. Натриев лаурил сулфат изсъхва лигавицата. Резултатът – бактерии плодятся по-бързо, шанс да се сдобият с кариес – по-горе.

Добри детски пасти пуска на руския ЗНАК, както и СКАЛИ, Oral B и редица други производители. Прочетете коментарите на реални купувачи в Мрежата е много полезно. Ще се изненадате, колко реклама на популярна пасти е далеч от реалността. Красиви усмивки на екрана, получени с помощта на технологии за избелване в кабинета на стоматолог. Няма връзка с показываемым средства за домашни грижи за зъбите, те не са.

Още един важен момент. Когато започват да резаться зъби, използвайте естествени и медикаментозные средства за дезинфекция на устната кухина. Иначе възпаление на венците, а след това и поражението на самите зъби е гарантирано.

Лайка, градински чай, кора от дъб, под формата на отвари точно не ще направят по-лошо. Промивки с антисептици също не боли. Но се уверете, че те са за деца.

Методи за възрастни

С какво започва профилактика на кариес на зъбите при възрастни? С промяна на навиците. Точно начин на живот и хранене – главните врагове на съвременните хора. От тях се появява повечето болести, включително такива, които засягат зъби.

 1. Моля, обърнете внимание на това, колкото и да си миеш зъбите.
 2. Има ли включват в храната си пресни плодове и зеленчуци?
 3. Има ли в храната си продукти, богати на калций?
 4. Колко често използвате конци (зъбния конец)?
 5. Редовно ли посещавате зъболекар?

Всяка година се провеждат международни конференции, на които зъболекари би от цял свят обсъждат, как ние с вас не можем да се грижим за зъбите си. Статистиката е тъжно. Голям процент от хората не могат да използват четка, не са в състояние да изберете твърдостта на косъм. Резултатът е непълно премахване на зъбната плака, появата на зъбен камък. Излишната твърдост – увреждане на зъбния емайл.

READ  Цветни скоби - разновидности, финес инсталация и премахване

Още една важна тема – зъби и бременност. Кариес при жените в положение възниква по-често, отколкото ги одногодок. Причината за този феномен е проста и банални. Тя е свързана с факта, че загубата на калций стават по-високи, отколкото обикновено. Го консумира детето, а майката не запълва изцяло, като ядете обикновена храна. Докато момичето носи дете в корема, а след това все още кърми, тя е толкова заета от тези процеси, какво да забравим за себе си. Понякога дори не си спомня за това, че не е почистила зъбите преди лягане. Така се продължава докато не се появяват първите симптоми на зъбобол или реакция на топла и студена.

Какви са начините за профилактика на зъбния кариес може да се счита за ефективни? Всички, които са насочени към премахване на самите причини на болестта.

Вижте какво ядете. За бременни е особено вярно. Вашето «аз искам» може да навреди и на зъбите, и на бебето в корема. Защото се опитват да консумират по-малко сладки, меки на въглехидрати храна. След това тялото ще страдат по-малко, а когато родите, не трябва да се преустановява няколко килограма наднормено тегло. Същите тези екстри водят до разпространението на инфлуенца флора в устата.

Кога за последен път просто нагризани морков или ябълка? Не рязане им, не натирая, а от ядене изцяло? Сега не ви боли го правят редовно.

Дори ако не ви притеснява нищо, въведете за себе си правила:

 • в диетата трябва да бъдат сурови зеленчуци и плодове, които естествено почистват зъбите;
 • не забравяйте, източници на калций и витамин Д;
 • почистване на зъбите трябва да заемат не повече от 30 секунди, се почистват всички повърхности и пространствата между зъбите;
 • хигиена включва премахване на бактериална плака с цялата устна кухина. Той е на небето, бузите, венците, езика;
 • влез в качеството на омекотители за кухина с противовъзпалителни и антибактериално действие. Сега има много евтини, в това число на местното производство.

Не се колебайте да питате лекарите за правилна хигиена. Това трябва вие сами за себе си. Повечето от вас са наясно, че на зъболекар трябва на всеки шест месеца. Правите ли вие това? Колко редовно?

На много хора не е достатъчно такова критично преосмисляне на собствения си живот. Трябва да разберат, че ако не обичате сладко, често пият кафе, което показва калций, а след това трябва да се компенсира тези загуби. Т.е. – за почистване след бонбони зъби, има и храни, укрепване на зъбите. Например, един от тези продукти е и чесън. Той е още и с бактериите в устата се бори. Да, и не само в устата, но и в СЧ, където те са масово плодятся, «радост» гнилостным процеси, предизвикани от неправилно хранене.

READ  Как се вмъква зъби, ако няма корен? Подробна информация + схема

В обичайния чесън 100 г се съдържа 260 мг калций. Още повече, че в зернышках сусам (975 мг) и мак (1500 мг). Също са богати на този елемент бадеми, орехи, зеле, броколи и спанак. Качествено сирене – 1000 мг/100 г

Как да се предотврати кариес – стъпка по стъпка инструкции

Така че, ние открихме, че появата на кариес на зъбите може да доведе до най-сериозни последици, особено ако не се лекува навреме. По-долу е дадена приблизителна инструкции стъпка по стъпка, как да се предпазим от развитие на кариозен процес.

Стъпка 1. Зъбите трябва да се почистват всяка сутрин, продължителността на процедурата трябва да бъде на минимум 2 минути. Внимание трябва да се обърне внимание на всеки зубу функции, вътрешната повърхност на местните. Хората често забравят за задната част на устната кухина, а защото именно тук най-често се появява кариес.

Забележка! Ако нямате време внимателно да почистите зъбите си, опитайте се поне да изплакнете устата си с чиста вода.

Стъпка 2. Да Не забравяме и балансирано хранене. Липсата на витамини и минерали може да доведе до развитие на заболявания на венците.

Стъпка 3. Между отделните хранения не си струва да се консумират кисели/сладки храни (например, бонбони, сладки газирани напитки и така нататък). По отношение на диетична сода и трябва да се внимава – захари, тя не съдържа, но киселина за зъби от същата вредни.

Стъпка 4. Сладкиши могат да се консумират по време на хранене. Брой на използваните продукти не е важно – по-важното е честотата, с която зъбите са изложени на по-сладък.

Стъпка 5. След хранене трябва да се пие вода. Благодарение на това, неутрализира рН на устната кухина, а оттам се повишава устойчивостта на въздействието на киселинни/сладки храни.

Стъпка 6. Преди лягане зъбите трябва да се почистват не само от четка, но и флоссом (зъбни конци). В края на краищата, устата, затворен в продължение на поне 8 часа – това е вярно, «инкубатор» за вредните микроорганизми.

Стъпка 7. Професионално почистване на зъбите трябва да се сменя на всеки шест месеца. Така вашите зъби ще бъдат здрави!

Ето тези прости съвети ще ви помогнат да запазите здрави зъбите в детска и зряла възраст. Очаквам вашите коментари и ще се радвам на всеки, който се регистрира за актуализации на сайта!

Видео — Профилактика и лечение на кариес на зъбите

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00096 sec