Прогенический хапка — снимки, описание, лечение

Прогенический захапка

Една от най-често срещаните аномалии в стоматологията е прогенический захапка. Или както го наричат мезиальная зубочелюстная аномалия. Тя представлява неправилно смыкание между себе си зъби, разположени в горната и долната част на зъбната дъга. При това дъното на зъбната редица се оказва выдвинутым напред, а зъбите на горната дъга са сякаш зад тях.

Неправилно развити зъбните дъги са донесли на човека не е само естетически дискомфорт и образуват множество комплекси, но и значително да повлияе на функционалността на лицево-челюстната област. Но да се определи този проблем все пак е възможно – и за това е необходимо да се консултирате със специалист ортодонт.

В кои случаи прогенический захапка е в норма

Определен вид привеждане в съответствие хапят не винаги е патология. В някои случаи наличието на прогении е в норма, за един човек. Ортодонти смятат, че прогенический захапка нормален физиологичен състояние за човека в следните случаи:

 • двете челюсти винаги равномерно се поддават на натоварване;
 • зубочелюстная система функционира пълноценно и в работата си не са открити никакви повреди;
 • венци горната и долната челюст са здрави – те не са възпалени, и не кървят;
 • зъби, разположени в долната челюст леко простря напред, и какво е тяхното местоположение по никакъв начин не влияе на функционирането на цялата зубочелюстной система.

Внимание! Нормална физиологична прогения не се нуждае от корекция и лечение, тъй като тя по никакъв начин не влияе на здравето компоненти на устната кухина, а също и не влияе на работата на други системи на организма.

Какви признаци има анормален прогенический захапка

Терминът «прогенический» идва от гръцки «pro», което означава, напред и «genus», което в превод означава брадичката. Тази патология е много трудно да се разкрие своевременно. Като правило, тя започва да се развива в детска възраст или по-общо може да бъде вродена.

Но колкото повече се усложнява ситуацията с развитието на определени дефекти в устната кухина, толкова е по-трудно да го поправим. Оптималното време за корекция прогенического привеждане в съответствие хапят – детска възраст до 15 години.

Разкриват наличието на прогенического привеждане в съответствие хапят може да имат следните симптоми:

 • unesthetic външния вид на зъбите;
 • нарушена дикция;
 • значителна разлика между дължината на тялото на долната и горната челюст, която е забележим дори и при разглеждане на човек в профил.
 • сложността и неприятни усещания при откусывании храна, а също и при нея разжевывании;
 • размерът / видът на предните зъби, разположени в горната дъга значително изпъкват над тези, които са разположени в долната дъга;
 • зъбите, които се отнасят до горната част на зъбната дъга и тези, които се отнасят до дъното, да не са в контакт помежду си, което е причина за появата на пукнатини.
READ  Електрическа четка за зъби от 3 години: чудесен вариант

На какви видове разделени прогенический захапка

Специалисти, в зависимост от това, какви промени в развитието на патология, настъпили в лицево-челюстната област има две форми на прогении:

 1. Гнатическая – в такъв случай причината за развитието на патологичните привеждане в съответствие хапят са нарушения при формирането на лицевите кости.
 2. Зубоальвеолярная – се характеризира с патологическими промени при разработването на зъбни дъги, вследствие на което зъбите растат необичайно.

По характер произход прогенический захапка може да бъде:

 • вроден;
 • наследствено;
 • придобити.

Като до вниманието на патогенезата на дефективного привеждане в съответствие хапят, специалистите също така разделя се на 2 форми:

 1. Истинската прогения – я от своя страна разделени още на два вида: наследственную и прессорную, която се образува вследствие на прекомерно увеличаване на езика.
 2. Фалшива прогения – включва себе си вносен вид прогенического привеждане в съответствие хапят, както и предна прогения. Последната разновидност на прогении се характеризира с неправилно разположение на долните предни зъби – те са твърде наклонена напред, а в пространството между тях са поставени тремы, както и диастема. За зъбната редица позоваваща се на долната челюст в този случай е характерно удължаване.

Моля, обърнете внимание! Прогенический захапка може да допринесе за промяна на челюстите, разположена отдолу.

Причини за появата на неправилно привеждане в съответствие хапят

Причините за възникване на неправилно привеждане в съответствие хапят има огромно множество. Но основните от тях са следните:

 • пренесени майка заболяване по време на света плода, като се започне от четвъртия месец на бременността;
 • редовно ротовое дишане, при който гипертрофируется сливица, отнасящи се до небето;
 • останалите от млечни зъби нестершиеся могили;
 • изтриването на зъбите по-рано, отколкото се изисква от старчески препоръки;
 • промени в местоположението на пъпки първите зъби при деца;
 • по-късно загуба и смяната на зъбите;
 • необичайно голям език (малоглоссия), който става причина за прекомерно увеличаване на долната челюст;
 • сън, при който главата се намира не по правилата;
 • редовно смучене на палеца на децата;
 • твърде продължителното смучене на зърната;
 • дефекти във функционирането на лицевите мускули, което води до прекомерно налягане език на долната челюст.

Зъби Местоположение Период на никнене на млечни

(посочен в месеци)

Срок на резорбция на корените (в години) Загуба

(в години)

Централни резци Горните и долните 6-8 4-5 6-7
Странични резци Горните и долните 8-12 4-5 7-8
Зъби Горните и долните 16-20 8-9 10-12
Моляры първите Горните и долните 12-16 6-7 9-11
Моляры втори Горните 20-30 7-8 10-12

Корекция и лечение на прогении при деца

Тъй като за прогнатического привеждане в съответствие хапят характерно наличието на по-голяма долна челюст, корекция на привеждане в съответствие хапят и други мерки за неговото нормализиране трябва да се препращат на това, за да стимулира по-активното развитие и увеличаване на горната челюст. Също така трябва да се държат прекалено активното развитие на долната челюст.

Внимание! Стимулиране на растежа на челюстите, както и blunting на прекомерния растеж може да се постигне само при редовната употреба на специално предназначени ортодонтски лекарства. Приемани последните трябва да е строго по предназначение специалист!

Много е важно да се възстанови правилното положение на долната челюст. Също така не по-малко важно е да се определи несвойственное положение на предните зъби на долната и горната челюст. Играе роля и височина привеждане в съответствие хапят – я трябва да се увеличи.

Внимание! Децата, на които прогения е вродена, трябва редовно да се разхождат на прием на ортодонт като се започва с две-годишна възраст. Трикове при лекар трябва да бъде редовно, докато всички млечни зъби не ще сменяте на американските индианци.

При активното развитие на прогении в детска възраст, лечение на патология започват с отстраняване на механични фактори, довели до спиране на нормалната пълноценно развитие на зъбите и челюстите. В случаи, когато детето е в твърде ранна възраст се заменя с млечни зъби, ортодонти съветват да се използват протези, които представляват подвижни пластиночные форми, допринасящи за възстановяването на височина привеждане в съответствие хапят. На разрушени моляры специалист налага специално предназначени корони, изработени от метал.

В случаите, когато млечни предните зъби вече са необичайно, т.е. припокриват предните горни резци, както и кучешки зъби, специалист съветва разобщить захапка. С тази цел се използват устата охрана или стоматологични метални плочи, които се припокриват горната повърхност на зъбите, които са разположени в останалата част на зъбната дъга. Тези действия позволяват да премахне блокадата на предната част на разположената в горната челюст, което допринася за неговото по-нататъшно нормално развитие.

Моля, обърнете внимание! По-лесно е само да се определи патологична захапка при деца и юноши, на възраст, която е до 15 години. След настъпването на определени възраст да се определи отворения патология много по-трудно. Затова и методите за лечение ще бъде много по-различно.

Видео — Коригиране на прогенического съответстващи на вътрешната плоскост

Лечение прогении при възрастни

Лечение на болестно привеждане в съответствие хапят възрастни често изисква хардуерна намеса. На пациента се назначава от редовната употреба на внеротовой ленти – да се носят само на нощта. Тази превръзка се състои от няколко елемента: прашка предназначена за брадичката и две гумени пръчки, които по наклонена следва да обхване само ставите и разположени симетрично по отношение един към друг. Същността на носенето на превръзка се състои в това, че с еднаква сила качеството на сцепление на изделия от каучук допринасят за изместване на долната челюст в правилната позиция. Един жаден оказва влияние върху челюстта пред ушния мивката, а втората тяга – зад. Освен това редовно да ползваш тази превръзка позволява значително да спре по-нататъшен растеж на долната челюст.

За лечение на горепосочените болестно състояние на челюстите специалисти също се използва широко брекет-системи, зъбни дъги и устата охрана. За възстановяване на правилното положение на зъбите на долната челюст, както и нормализиране на ъгъла на наклона, широко се прилагат устата охрана Бынина. Също така за лечение на прогении използват апарат Брюкля. Последната представлява метална плоча, предназначена за местоположението на долните зъби. Телефонът също така включва в себе си част е с наклон, който припокриват предни зъби, разположени на долната челюст. Специално пускането на този апарат ви позволява да се движат предни зъби на долната челюст в необходимата посока.

Но за лечение на възрастни, използването на такива методи за малко. Затова често е необходима хирургична манипулация или цялостна терапия.

Внимание! За възстановяване на правилното привеждане в съответствие хапят и се препоръчва да се използва миогимнастику. Тя е специално разработен с тази цел, комплекс от упражнения. Изпълнява упражнения трябва да кликнете два пъти на ден за не по-малко от 10 мин всеки път.

Превантивни мерки

Моля, обърнете внимание! Профилактика прогении трябва да започне да се извършат с младенческого възраст.

Профилактика прогенического привеждане в съответствие хапят се осъществява чрез извършване на следните действия:

 • отучение на детето от смучене на биберон (след постигането им дванадесет възраст);
 • отучение на детето от вредни навици суче собствен пръст;
 • редовна санация на устната кухина;
 • възстановяване на правилното дишане през носа;
 • профилактично използване на миогимнастики.

Видео — Ортодонтия и коригиране на привеждане в съответствие хапят

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec