Протейперы за лечение и перелечивания канали: машинни и ръчни

Ново «правило буравчика», или съюз физиология и физика.

Протейперы (като машинни и ръчни) имат значителни разлики от применявшихся в стоматологията по-рано корен напильников (буравов). Не berating минало, заслужава да се отбележи: коренови буравы са на границата възможности за приложение.

Самата форма на продукта (със сечение спиралевидными закрученными рязане лица) изиска ограничаване на внимание в управлението на инструмент – риска го пауза е висока, чупливост на използваната стомана усугубляла на риска; по същата причина буравами тип Н е опасно и строго забранено да правят въртене на движение.

С буравами До с квадратна сечение на режещата част и по-голяма здравина на чупката нараства вероятността за пробиване на зъба, поради наличието на опасни остра върховете.

А равномерно цилиндрична форма на двата вида инструмент, изисква използването на голям набор от файлове с различен диаметър режещ сегмент.

Предимства и недостатъци на никельтитановых файлове

Използването на иновативен инструментариум позволява да се намалят до минимум арсенал използвани за изготвянето на корен кухини на файлове и избежав «неспособност» инертни, да не е в състояние да го отлома и риск от пробиване на зъба.

Защото за разлика от своите предшественици профил от последно поколение има форма равномерно изтънява към острию конус.

Висока степен на гъвкавост в съчетание със силата осигурява от:

 • никел-титанов щанга с състава на сплавта, от която са изработени файлове;
 • напречно сечение във формата на триъгълник с изпъкнали страни, намаляващо размер и време за контакт на нож с обрабатываемыми стени, а сигурността на намеса сводящим до минимум;
 • многоступенчатостью тънки режещата зона ProTaper с цел адекватно фаза на променящите се ъгли и стъпки спиралевидной на работната зона, позволяващи на инструмента се режат минимален слой от тъкани, намаляване на опасност като го заглушаване, така и обтурации канал.

Врубовая ефективност протейпера, сокращающая сумата, необходима за изготвянето на канал проходок, се постига адекватен етап увеличаването (прогресиране) D0 – диаметър апикального конус агрегат при преминаване от предишния файл към следващия.

Благодарение на своята конструкция ProTaper:

 • придава прорабатываемой областта на конфигурация, при която уеднаквяване на стесняване в посока на апекса осигурява гладкост на дебелината на стените на канала корен;
 • предвижда преминаването и обработка на канала, най-сложна форма.

Освен това предимствата на прилагането на титанови файлове са:

 • данните за последователността на приложение благодарение на цветно маркиране;
 • бързина на изпълнение на операцията, тъй като е налице необходимост от прилагането на набор само от 3 инструменти;
 • сигурността на манипулация скруглением върховете (гаранция от пробиване на зъба поради отклонение от оста на канала) и възможността за обработка на канала ръчен инструмент с висока яснота на тактилни усещания.
READ  Избелване на зъбите belle: характеристики процедури и мнения на клиенти

Към недостатъците на протейперов трябва да включват:

 • ограничени възможности за проработке канали с широк (над 30 размер) диаметър апикального дупки – създаване на инструмент с голям апикальным диаметър не е предвидено;
 • ограничение за дълбочината на обработените кухини – максимална дължина е 31 мм;
 • непредусмотренный механизъм за предотвратяване на обтурации – изоставяне на стените на канала значителен намазва слой и пречки за достъпа до медикаменти за обработка на канала.

За група извършващи (образователни) на файлове

Определяне на група (преминаване на канал на корена с приданием му на необходимата конфигурация) определя характеристиките на проекти включени в нея файлове.

Основните оформяйки шейперы (№ 1 и 2, или S1 и S2) притежават следните характеристики:

 • дължина на режещата част 21 или 25 мм;
 • диаметър D0, равни 0,17 и 0,20 мм, съответно;
 • максимум диаметри выемок, D14 приближаване до 1,20 мм;
 • модифицираните линеарно верхушечным конус имат прогресивно нарастващата тънки остриета, което позволява на всеки файл препарировать само определена необходимата зона.

За допълнителни шейпера Sx (или X), служител в устройство за изготвянето на канали къси корени, за разпознаване на посоката и формиране на удобна конфигурация на дълги канали в коронковой зона са предвидени и 9 нива на тънки (от 3,5 до 19%) за по-лесно рязане на тъканите обратно-вычищающими движения сегмент D6 — D9.

Увеличението на тънки от D1 до D9 (от .035 до .19) се заменя му е последван от намаление (до .02). Шейпер се различава покрит със златна боя дръжка без познавателен пръстен.

За файл №1 (с увеличаването на тънки от 02 до .11) е разработването на коронковой трети канал, за файл №2 (с натрупване на тънки от 0.04 до 0.115 в D16) – разширяване и дисекцията на средната му третина. Въпреки факта, че и двете протейпера рационализирането на конфигурация от две трети от коронкового фрагмент канал, те служат и за последователно разширяване го апикальной трети.

Инструменти за лесно узнаются благодарение на ръце съответно с лилави и бели кръгчета на тях.

Довършителни работи инструменти за машинна обработка

Инструменти-финишеры F1, F2, F3 своите назначаването имат завершающее формирането на апикалната трета на канала корен и разширяване на-привеждане в съответствие, в средната една трета. Но обикновено, за да се формулират апикальной трети достатъчно е един край на файл.

Характеристика на тяхната геометрия е на различно ниво на затягане на различните сегменти на острието. При D0:

 • в 0,20 за F1;
 • в 0,25 – за F2;
 • в 0,30 мм – за F3.
READ  От опасно дълбока захапка и как да го оправя

Палец в D0-D3 е фиксирана на ниво 7, 8 и 9%.

В продължение На D4-D14 всеки от инструментите при стабилно нарастването на поперечника е снижающийся процент тънки. Тази конструктивна «жар» позволява да се постигне по-голяма гъвкавост на отделните фрагменти на острието на файла, намаляване на риска от блокиране на инструмента.

Маркиране на финала-протейперов – това е пръстен на рукоятках жълто, червено и синьо в съответствие с диаметър на острието и последователността на прилагането на инструмента.

За ръчно изработени

Ръчни протейперы приложими за тези манипулации, че и двигатели, имат същото буквено-цифрово обозначение.

В стандартния комплект 6 инструменти с различен цвят рукояток в съответствие с техническите им данни:

 • Sx – c orange;
 • S1 – c лилава;
 • S2 – c бял;
 • F1 – c жълто;
 • F2 – c червено;
 • F3 – c синя.

Ръчно ProTaper Sx е представена една промяна – 19 мм, дължина на активната зона инструменти S1, S2, F1, F2, F3 – 25 или 31 мм.

Ръчни файлове F4 (с черна дръжка) и F5 (черно-жълт) с дължина на активна област 25 мм са предназначени и за начално и за последната работа на коренови канали.

На реда за прилагане на профайлов

Създаване на праволинейното достъп до устието на канала на корен се извършва чрез отнемане на покрива пульпарной камери и над дентинной тъкан, обслужващи по нейните краища.

Дисекцията се извършва и заглаждане на вътрешни стени, при необходимост дополняемое разширение коронковой зона за лесен достъп до устието с изключение на смущения за последваща обработка.

Цел манипулация е устието на видимост без промяна в позицията на огледалата, инструментът трябва да се въвежда в устието на канала и лесно се плъзгат по гладките стени пульпарной кухина.

Ключът към успеха на извършване на манипулация е редовността напояване и проверка на проходимостта на водещата пътеки ръчни инструменти 15 стаи според ISO.

Етапи на лечението:

 1. След локализиране на устата се произвежда пасивното прилагане на ръчната ProTaper 15 стаи до появата на съпротива.

 2. Извършване на оформянето на преписката S1 выметающие движение, трябва да се достигне дълбочината на проникване вышеозначенного ръчно файла.
 3. Последователност от движения се прави до преминаване на канал инструмент S1 пълна дълбочина (според ръчно файла 15 размер).
 4. Прилагането на выметающих движения формирователем S2 постига потвърдена преминаване на канал в пълна работна дължина.
 5. Възползвайки се от финишером F1 (без използването на имитация на выметания), постоянно насърчаване го по канал до достигане на работната дължина.
 6. Калибриране на апикального дупки, произведени прилагането на ръчни файлове подходящ диаметър.
 7. За допълнително разширяване на апикального дупки или при по-голям неговият размер се радват на финишерами F2, F3, F4, F5, с цялата им работна зона без движения «выметания».
 8. С цел премахване на дентина от устието и разширяване на коронковой зона на канала се използват выметающие движение ProTaper Ѕх.
READ  Коффердам (латексова завесата) - изолиране на предпочитания от вас при лечение на зъб

Инструментариум за перелечивания

Стандартът е комплект от 3 последователно прилагани тела (D1 – D2 – D3) с различна дължина и конусностью остриета, създадени за улеснение на распломбирования на зъбите.

Най-кратък инструмент D1 служи за проходки коронковой, среден D2 – за средната, максимално дълъг D3 – за апикалната зона на канала.

Освен тъмно сив цвят рукояток с дължина не повече от 11 мм, лесен алгоритъм на приложение (от най-кратък към най-дългия) е наличието на рукоятках съответно с една, две или три бели пръстени.

Активен конус-на върха на инициирующего на файла D1 улеснява първоначалното проникване на корени.

Характеристики на приложението

Правила за ползване протейперов премахване на пломбирующих форми от корен каналчета се извършва в съответствие с няколко абсолютни условия.

 • въвеждането се осъществява с прилагането на сравнително лесен надавливания в посока на апекса на зъба;
 • инструмент за методично се извлича от канал за проверка и почистване на работната площ;
 • при липса на насърчаване на инструмент дълбоко се прилага ръчно файл, за улесняване на премахването на пречките, същата мярка – за потвърждаване на проходимостта на необходимата зона;
 • спазване на препоръчителните скоростно режим за извличане на: гуттаперчи и обтураторов Thermafil: 500-700 об/мин; пасти, съдържащи цинков оксид и евгенол: 250-300 об/мин.

Категорично забранено е използването титано-никелови инструменти за извличане на полимери, съдържащи пасти.

Нюансите и съвети

Протейперы от всяка категория могат да бъдат използвани само в клинични условия, само по предназначение и изключително стоматолози-специалисти.

До мерки мерки трябва да включват забрана за:

 • на повторното използване на инструменти за еднократна употреба;
 • използването на дезрастворов с свидетелствата за ефективност;
 • на потапяне титано-никелови профайлов в разтвор гипохлорита натрий с концентрация, надвишаваща 5%, за срок повече от 5 минути.

Почистване, дезинфекция и стерилизация трябва да се извършват в строго съответствие с правилата, разработени и одобрени от производителя на оборудването, както и спазването на алгоритъм на действие при прилагането им.

Средната цена на набор от швейцарския производител на Maillefer е 1860 лв. (като комплект ръчни и машинни протейперов в количества от 6 броя).

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00090 sec