Протезиране на зъби при пародонтит — сравнение на начина, технология

Протезиране на зъби при пародонтит

Пародонтоза е доста опасно заболяване, неправилно или ненавременно лечение, което може да доведе до неприятни последици, като загуба на един или няколко зъба. Извършва ли стоматологични клиники протезиране на зъби при пародонтит? Разбира се, прекарват, но в този случай има някои функции. Само, след като лекарят ще проведе специализирано обучение в устата на пациента, започва протези.

Какво е това заболяване?

Пародонтозом се нарича процес на поражение околозубной тъкан, по-нататък пародонтом. В хода на развитие на заболяването тъкан постепенно atrophies, в резултат на което поради разрохкване на венците се случва разкритие на шийката на зъба. По-нататъшното развитие на заболяването, със сигурност ще доведе до появата на десневых джобове, които скапливают в себе си малки частици от храна и бактерии. Също така образуват зъбната плака около шийката на зъба, което впоследствие ще се превърне в зъбен камък, постепенно се руши десневую тъкан и емайла на зъба.

Важно! Пародонтоза води до разхлабване и, като резултат, загуба на зъби, поради което на останалите зъби се оказва много голяма натовареност. При интензивно механично въздействие на «оцелелите» зъби, структура на венците се променя, което води до дестабилизация.

Клинична картина на заболяване на венците изглежда приблизително така:

 • усещането за дискомфорт на венците;
 • силен сърбеж;
 • прекомерно кървене на венците;
 • деформация на засегнатия зъб;
 • намаляване на дебелината на зъбния емайл;
 • оголение на шийката на зъб;
 • побледнение венците на пациента.

При появата на някой от горните симптоми трябва незабавно да се потърси помощта на лекар. Диагнозата се занимава зъболекар.

Характеристики на протезиране при пародонтит

Преди да се пристъпи към процедура, пациентите трябва да преминат специални подготвителни процедури, протичащи в лечението на източника на заболяването и, при необходимост, на съпътстващи заболявания. И тук идва лечение на кариес (ако има) и почистване на повърхността на зъбите от скопившегося плака. В период подготвителен етап на пациентите определят временни протези, които допринасят за равномерно разпределение на товара по целия зубному ред.

След като всички заболявания или възпалителни процеси в устната кухина, ще бъдат отстранени, а самият пародонтоза ще премине във фаза на ремисия, може да се премине към протези.

Ефективността на извършване на монтаж на зъбната протеза зависи от следните условия:

 • липсва захапка;
 • зъбният кариес е напълно излекуван;
 • венци опорни зъби на пациента, са в пълен ред;
 • не десневых джобове;
 • липсата на възпаления на венците, или кървене;
 • зъбната плака/камъкът да е бил изтрит от повърхността на емайла.

Избор на начин на протезиране

В зависимост от индивидуалните особености на пациента, неговото здравословно състояние и зъбите, както и въз основа на неговите финансови възможности, лекарят избира най-подходящия начин за протезиране. По-долу са представени основните начини, прилагани в модерните стоматологични клиники.

Таблица. Основните методи на протезиране при пародонтит.

Вид протезиране Описание

Един от най-ефективните методи на протезиране, също се използват при такива заболявания, като пародонтоза. Но в този случай трябва да се вземат предвид безброй нюанси. На първо място, лекарят премахва болни зъби, а след това се обсъжда с пациента техника за лечение, въз основа на състоянието му. Като правило, при имплантиране трябва да пластику на венците или натрупване на костна тъкан. Най-често при пародонтит специалисти извършват базальную или одноэтапную имплантиране, тъй като това са най-добрите възможности.

Ако пациентът страда от заболяване на венците, при производството на преносими зъбната протеза трябва да се вземат предвид няколко нюанса. Например, не трябва да оказва по-голям натиск върху лигавицата или меките тъкани на устната кухина на пациента. Сред всички опции за сменяем протезиране най-често е бюгельный протеза. Тази конструкция има специални определящи елементи – кламмерами. На протеза се възлага едновременно няколко функции: надеждно определяне на естествените зъби и възстановяването на зъбната редица.

Този вид протезиране се използва при наличието на заболяване на венците доста рядко, поради засиления натиск на костната тъкан и опорните зъби на пациента. Често специалистите прибягват до шинированию зъби, за да предоставят нов дизайн на по-голяма стабилност.

Развитието на заболяване на венците не позволява да извършите инсталирането зъбни коронки от порцелан или металокерамика, но в ранните стадии на заболяването могат да се поставят циркониевых. Прилагането им позволява да се предотврати натрупването на микроорганизми и развитието на заболяването. Често корони от циркониев диоксид се използват за протезиране на предните зъби.

Основната задача на тази процедура е, че не е във възстановяването на зъбната редица, или го замени, а в фиксировании между зъбите си. Заради такива характеристики на шинированию лекарите прибягват само в ранен стадий на заболяване на венците, когато истинските зъби още достатъчно много. Процедурата може да се опише така: за зъби, с цел определяне на наслагва специална здрава нишка, която свързва зъбната редица от вътрешната страна. Могат да се прилагат не само несъемные гуми, но и подвижни. За производството им се използват различни материали, но най-често това фибростъкло.
READ  Пукнатини на зъбния емайл: причините за възникване и лечение

Технология на протезиране

За процедурата по инсталация на зъбни протези, не е загуба на време и пари, а самите протези са успели да продължи много години на своите носители, се изисква за правилното извършване на няколко процедури. За начало болни зъби трябва да се освободи от товара, предоставени по време на хранене.

Трябва да изчакате определен период от време, за да се случи пълно възстановяване на всички функции на челюстната кост. При наличието на подвижни зъби трябва да ги фиксиране, като по този начин разпространяване на натоварването равномерно по целия зубному ред. Технология на протеза се състои от няколко стъпки, сред които подготовката на устната кухина, инсталиране на временни протези и цялостно протезиране. Помислете за всеки от етапите поотделно.

Етап №1. Лечение на заболяването

Ако пациентът е бил открит от пародонтоза, от нея непременно трябва да се отървете. За тази цел има специални процедури като масаж на венците, физиотерапия и така нататък.

Забележка! За лечение на заболяване на венците лекарите често предписват прилагането на витамин минерални комплекси, антибактериални средства и кровоостанавливающих лекарства. Тяхната редовна употреба в съчетание с лечебни процедури ще се отървете от заболяване на венците веднъж и завинаги.

След лечение на болестта трябва да се изпълни санацию на устната кухина, а по — точно- на зъбите на пациента, които се намират в близост до восстанавливаемыми. Трябва лечение на зъбния кариес (ако има) и пульпит.

След премахване на всички заболявания на зъболекар провежда специализирано почистване на устната кухина. Това е изключително ефективна ултразвукова процедура, в хода на която се премахват всички клъстери в десневых джобовете на зъбната плака и камък. След дълбоко почистване на лекар премахва всички разрушени зъби, възстановяване на които вече е невъзможно. Също като приключване на даден етап иссекается мъртва десневая плат.

READ  От стоматит лекарство за деца - избираме най-доброто!

Етап №2. Инсталиране на временни протези

Този процес се случва индивидуално. Тоест, ако болестта не е имал време силно се развие и докато е в ранен етап на развитие, лекарите могат и да пропуснат монтаж на временни протези. Временно протезиране, обикновено преминава с прилагането на технологии шинирования, при която с помощта на специална високо направления на подвижните зъби, овладя се по между си в един блок. Това позволява да се разпредели натоварването по такъв начин, че при дъвчене на храната подвижни зъби в него не са участвали.

Основни показания за използване на шинирования:

 • позицията на зъбите малко се е променило при изпълнение на никакви манипулации на зъбни протези;
 • трябва равномерно разпределение на натоварването върху зъбите при загуба на един или няколко от тях;
 • лечение на заболяване на венците води до подпухналостта на венците, което увеличава риска от разхлабване на зъбите.

В процеса на шинирования лекарите могат да определят несъемные или подвижни зъбни конструкции, изработени от пластмаса. Също така се използват специални иммедиат-протези. След отстраняване на болен или повреден зъб на негово място се създава временен подвижна протеза. Изтеглен е около 7-10 дни и през това време зъбите на пациента време, за да свикне с новия предвид натоварването. Също така при този челюстная кост на пациента постепенно се възстанови, а това значи, че може да се премине към следващия етап.

Етап 3. Директно протези

Успешното протезиране, независимо от това, има пациентът пародонтоза или не, зависи от изпълнението на специалист задължителни процедури, сред които:

 • премахване на всички десневых джобове;
 • премахването на зъбната плака и камък;
 • коригиране на привеждане в съответствие хапят;
 • лечение на всички възпалителни процеси и кървене на венците на пациента, ако е необходимо;
 • извършване на почистване на устната кухина от зъбен кариес.

След това лекарят определя, монтаж на всякакви зъбни протези в този случай може да се извърши. При това трябва да се вземат предвид някои особености:

 • за производството на зъбни конструкции трябва да се използват качествени высокопрочные материали;
 • трябва да се вземе под внимание характеристика на привеждане в съответствие хапят пациента и структурата на челюстта;
 • в резултат на развитието на заболяване на венците челюстная кост може да бъде атрофирована, така че при протезирането на лекар трябва да се вземат предвид и този фактор;
 • продължително протичане на болестта, а също и степента на пораженията.
READ  Подробен преглед на иригатор Waterpik WP-100 E2 Ultra: възможности и приложение

От всички видове протезиране при развитието на заболяване на венците към най-ефективен зъболекари включват:

 • бюгельные протези със специални кламмерами. При инсталирането им остава свободно пространство, необходимо лекар за по-нататъшно лечение на болестта. Особеност на тези протези се състои в това, че при дъвчене на натоварване се предава не на венците на пациента, а зъбите му;

 • каповые космос. Начин, различен от факта, че в процеса на протезиране са изработени специални капы, а не като пръстен или зъбни коронки. За определянето на тези кап се използва паста за цимент;

 • постоянно шиниране;
 • несъемные зъбни мостове, изработени от металокерамика, се считат за най-добрият вариант при сериозно увреждане на венците. Са установени само в случаи, когато расшатанность на зъбите на пациента липсва;
 • базальная имплантиране.

Забележка! Често специалистите препоръчват при пародонтит се инсталира на зъбни фасети. Но това е скъпа процедура, при която се нуждаят от обработка на зъбния емайл. Освен това тя е подходяща само за възстановяване на край на зъбната редица.

По-нататъшни грижи

Няма никакъв смисъл в определени зъбни протези, ако след провеждане на процедура не се грижат за тях както трябва. Има някои правила, за които хората, страдащи от заболяване на венците, е необходимо да се спазват задължително. В противен случай има риск за отхвърляне на имплантите или появата на рецидив.

Основните правила, които позволяват на пациентите да запазят целостта на зъбни протези и здравето на устната кухина:

 • не по-рядко от 2 пъти в годината, трябва да посети кабинета на стоматолог за профилактични прегледи, при които се препоръчва да се извършва специална процедура за почистване на устната кухина;
 • през първите няколко седмици след протезиране на лекарите препоръчват да се спазва специална диета. Също така в този период трябва да се приемат някои медикаменти, назначени от лекар;
 • за завършване на всяко хранене трябва да се чисти на устната кухина с помощта на зъбни конци. Тази процедура позволява ефективно да се бори с разцвет и останки от храна, скапливающимися в межзубных интервали;

 • спазвайте правилата за хигиена на устната кухина, тъй като обикновена четка за зъби не позволява напълно премахване на плаката, който може да доведе до появата на възпалителни процеси в устната кухина.

Видео — Протези и имплантиране при пародонтит

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00159 sec